Post entry

24Mas-härvan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Blir beklämd när jag läser om 24Mas-härvan.

Bla uppgav 24Mas revisor i juni 2013 att bolaget kommer att behöva nytt kapitaltillskott från aktieägarna under hösten 2013.

Dvs de som får ett erbjudande om att köpa nya 24Mas-aktier kan behöva vara extra försiktiga.

Här blir rekommendationen att avstå från att investera i 24Mas-aktier. Orsaken till den rekommendationen är infon i detta blogginlägg.

//Tillägg 15 okt 2013

Artikel från Dagens Industri idag om att 24Mas precis håller på att be aktieägarna om ett kapitaltillskott på 100 miljoner kr: http://www.di.se/artiklar/2013/10/15/utreds-av-ebm---och-vill-ta-in-nya-pengar/

94 miljoner nya 24Mas-aktier ska säljas ut för 1 kr per st.

Om alla aktier säljs ut kommer antalet aktier i bolaget att dubblas.

Hela bolaget värderas därmed till 188 miljoner kr vid en börskurs på 1 kr per st.

Två anonyma investerare i Schweiz uppges enl Dagens Industri-artikeln ovan garantera emissionen så att de kommer att bidra med den ev del av det begärda kapitaltillskottet som aktieägarna inte vill bidra med.

24Mas är i så stort kapitalbehov att bolaget redan innan det nya kapitaltillskottet har erhållits, har lånat 62 miljoner kr inför att kapitaltillskottet kommer att erhållas.

24Mas marknadschef Mikael Norberg är enl artikeln kritisk till Ekobrottsmyndighetens långdragna utredning om härvan, och pekar på att utredningen har pågått i ett års tid utan att det lett till något.

EBM-åklagaren Pontus Hamilton själv indikerar i artikeln att utredningen (som leds av honom) är på väg att läggas ned.

Det enda som återstår att försöka få tillstånd att förhöra vittnen som befinner sig i ett EU-land utanför Sverige.

24Mas-marknadschefen Mikael Norberg anser för sin del enl artikeln att 24Mas är värt mer än de 188 miljoner kronorna bolaget värderas till i samband med kapitaltillskottet.

Han anser att den långvariga EBM-utredningen har skadat 24Mas utveckling utan att bolaget gjort något fel.

Edit: Dagens Industris reporter Annelie Östlund är enl separat krönika också kritisk till EBM:s och Finansinspektionens hantering av 24Mas-ärendet: http://www.di.se/artiklar/2013/10/15/kommentar-24-mas-utredning-under-all-kritik/

Enl krönikan:

"Kommentar: 24 Mas-utredning under all kritik

Ett år efter att EBM inledde en förundersökning mot 24 Mas har ingenting hänt.

Nu har bolaget omgrupperat och vill ta in 100 nya färska miljoner.

EBM:s och Finansinspektionens, FI, hantering av 24 Mas-ärendet är under all kritik."

//

Ny artikel idag //Edit: Dvs mån 14 okt 2013.// om härvan på Di.se:

"Börje Salmings bolag mjölkar lurade småsparare

Förvaltningsbolaget Anea, med hockeylegendaren Börje Salming på ägarlistan, fortsätter att mjölka pengar från investerarna i skandalbolaget 24Mas och driver in pengar till brottsmisstänkta."

http://www.di.se/artiklar/2013/10/11/borje-salmings-bolag-mjolkar-lurade-smasparare/

Visst är det väl så att man inte ska döma någon på förhand utan att ha hört allas syn på saken, men det verkar ha gått väldigt skumt till med syfte att lura pengar av godtrogna småsparare.

Eller har det bara varit en rad olyckliga omständigheter medan alltihop felaktigt målats upp i media etc som en bedrägerihärva?

Så här verkar det ha gått till (rätta gärna om fel):

Finansfirmorna Säkra och Avenyn Spar (Emittentum Avenyn Spar och Placeringsrådgivning AB) har sedan maj 2010 bjudit in folk att komma till hallelujamöten på exklusiva Göteborgs-restauranger om bolaget 24Mas (24 Mobile Advertising Solutions).

(Tydligen hette det ett tag Säkra Avenyn AB.)

Syftet har varit att få folk att köpa aktier i 24Mas (som ej varit börsnoterat utan bara onoterat).

24Mas har under mötena beskrivits som ett fantastiskt bolag med potential att bli stort globalt såsom Spotify, Linkedin eller Angry birds.

Det började med att drygt 2 miljoner 24Mas-aktier skulle säljas ut för 8-9 kr per st under våren 2010.

Det skulle ge 24Mas ett kapitaltillskott på ca 20 miljoner kr.

Sedan har utförsäljningar skett i flera omgångar. Bla under 2011 då aktier såldes ut för 26 kr per st för att ge ett kapitaltillskott på nästan 50 miljoner kr.

Upplägget var att de som ville köpa aktier i 24Mas skulle göra det genom att sätta in pengar i en kapitalförsäking hos försäkringsbolaget Victory Life.

Ca 2 000 pers hakade på och köpte aktier i 24Mas på detta sätt för ca 500 miljoner kr.

Men nu i efterhand verkar det som att 24Mas bara var ett värdelöst luftslott och aktieägarna kan inte ens sälja sina 24Mas-aktier.

Officiellt ligger börskursen på 24Mas i 26 kr vilket innebär att bolaget värderas till 2-3 miljarder kr.

I och med att bolaget är onoterat är det ju lätt för arrangörerna att säga att kursen ligger på den nivån, men eftersom ingen kan sälja aktierna till det priset är det ju helt irrelevant.

Aktieägarna måste dessutom betala in en årlig avgift för sina kapitalförsäkringar hos Victoria Life, annars blir hela investeringen värdelös och kapitalförsäkringen upphör.

Avgiften uppgår till 1% av år av det angivna marknadsvärdet på 24Mas-innehaven.

Det genererar flera miljoner kr per år i avgiftsintäkter som delas mellan bolaget Anea och Victory Life.

Tydligen är det separata bolaget Anea som sköter kapitalförsäkringarna åt Victoria Life, och kontakterna med 24Mas-aktieägarna.

Och bakom Anea uppges bla fd ishockeystjärnan Börje Salming stå.

Enl Di.se-artikeln vill han inte ge några kommentarer utan hänvisar till Aneas vd Peter Sarand.

Hur kan Salming med gott samvete stå bakom Anea utan att ge några kommentarer, mot bakgrund av det som hänt?

Det var överraskande, eftersom han alltid har gett intryck av att vara en reko typ.

Dessutom uppges familjen Stenbeck-kontrollerade investmentbolaget Kinneviks fd vd Vigo Carlund vara med på ett hörn.

Enl Aftonbladet-artikel från dec 2012 uppger Carlund att han själv köpte 24Mas-aktier efter råd från Swedbank, men att Carlund nu beklagar att det inte gått som väntat: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15826671.ab

Dvs Carlund verkar inte vara med bland arrangörerna i varje fall.

Börsintroduktions-planer

Tydligen var det på tal att 24Mas skulle börsintroduceras och att det fanns förhoppningar om god värdeökning om man köpte aktierna redan innan börsintroduktionen.

Det fanns planer på att börsintroducera 24Mas under q4/2010 eller q1/2011.

Enl en uppgift inför nyemissionen i maj 2010 fanns planer på börsintroduktion av 24Mas under 2011: http://www.nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/24_mobile_advertising_solutions_ab/733

Där står att 24Mas hade anlitat bolaget Leox som finansiell rådgivare i samband med den nyemissionen, och att 24Mas prognos var att nå intäkter på 100 miljoner kr 2010 och 200 miljoner kr 2011.

För helåret 2010 verkar det inte finnas några intäktssiffror att få tag på, och under 2011 blev intäkterna 143 miljoner kr med ett resultat på -73 miljoner kr (varav -47 miljoner kr i engångsposter).

//Edit: Leox verkar vara bolaget Leox Corporate Finance AB i Helsingborg: http://www.ratsit.se/5566724760-Leox_Corporate_Finance_AB

Vd där är Stefan Nordström (60 år).

Han sitter även i bolagets styrelse tillsammans med Bo Gustaf Lindström (68 år).

Info från mars 2013 om att Leox corporate finance gick i konkurs pga brist på uppdrag och kapital enl konkursförvaltaren:

http://www.realtid.se/ArticlePages/201303/14/20130314073554_Realtid452/20130314073554_Realtid452.dbp.asp

Vd Stefan Nordström höll dock enl artikeln inte med konkursförvaltarens motivering till konkursen utan ansåg kundtillströmningen vara god, fast bolaget drabbats av en kundförlust på 0,5 miljoner kr pga obetald fordran på bolaget Jakob Square Capital Fund.

Leox var rådgivare i samband med en obligations-emission åt Jakob Square men plötsligt hoppade Jakobs vd Poul Dissing av och emissionen ställdes in.

Innan dess hölls bla möten om Jakob Square i arrangemang av Aktiespararna vars vd Carl Rosén själv deltog.

Nordström själv har varit registrerad som styrelsesuppleant i Jakob Square men enl honom var det en felregistrering.

Jakob Squares hemsida finns kvar: http://www.jakobsquare.com/

Ur hemsidan bla:

"Jakob Square Capital Fund shall be a public 'fund'(the Company) that provides 'common people' the freedom and opportunity to participate in interesting and exciting projects, and through a direct shareholding in the Company (note) and in the Company's funds for the various projects with greater capital accumulation necessary for the acquisition and development."

Låter ganska flummigt.

Leox verkar inte ha någon hemsida.

Däremot finns ett pressmeddelande från 3 apr 2012 om att bolaget då anställde mer folk: http://www.redeye.se/aktieguiden/press/leox-corporate-finance-forstarker-salj-och-ledningsfunktion

Det står bla att Leox grundades år 2004 och är med i Svenska Riskkapitalföreningen sedan 2005.

Bolaget uppgavs ha ett kundregister på över 17 000 kunder.

En Kicki Barklund som uppges vara Leox vice vd citeras i pressmeddelandet, dvs tydligen handlar pressmeddelandet något oklart om att hon är nyanställd på Leox.

Det står även följande i pressmeddelandet:

"Aktiespridning till aktieägare i Leox Holding är dessutom ett bra exempel på en uppskattad produkt som alla vinner på."

Innebar det att Leox fick in nytt kapitaltillskott genom att sälja ut nya Leox-aktier till folk?

//

Och i juni 2012 tillsattes Lars Lindqvist som ny vd för 24Mas med uppgift att förbereda bolaget inför en börsintroduktion i USA enl pressmeddelande från bolaget självt: http://www.24mas.com/press-news/press-releases/pa-svenska/395-24mas-foerbereder-foer-boersintroduktion-i-usa

Enl det pressmeddelandet uppgavs 24Mas kunder utgöras av 120 mobiltelefoni-operatörer med över 3 miljarder abonnenter.

En skribent uppgav i apr 2012 att det kommit fyra uppköpsbud på 24Mas.

Som källa till den uppgiften hänvisar skribenten till Mikael Eriksson och Marita på Avenyn Spar, och att de båda träffade 24Mas-vd:n i "förra veckan".

24Mas har bekräftat att det kom ett antal uppköpsbud på bolaget under 2011 och 2012 även om det aldrig ledde till något uppköp: http://www.24mas.com/svar/foersaeljningsprocessen

24Mas hade då anlitat en investmentbank i London för att hitta en köpare eller ny storägare till 24Mas.

Victory Life är baserat i Schweiz, men enl Schweiz finansinspektion Finma har Victory Life inget verksamhetstillstånd i Schweiz och får därmed inte bedriva någon verksamhet: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15885497.ab

Det har även lett till att Finansinspektionen i Sverige med automatik varnat för Victory Life.

Avenyn Spar har gått i konkurs, så 24Mas-aktieägarna kan inte ställa frågor dit längre kring vad som händer etc: http://www.faqavenyn.se/

Bla hänvisas aktieägarna nu med sina frågor till "Konsumenternas bank- och finansbyrå": http://bankforsakring.konsumenternas.se/

Trots att 24Mas-aktierna såldes ut till småsparare för 8-26 kr per st, har bolaget Stock House fått 34,5 miljoner 24Mas-aktier för 1 öre styck (dvs nästan gratis) i mars 2011.

Det har i och för sig uppgetts att Stock Houses aktier ej var aktier som skulle behållas, utan användas som led i att 24Mas genomförde företagsköp med betalning i 24Mas-aktier.

Bla gav 24Mas vd Lars Lindqvist den förklaringen till Aftonbladet i nov 2012: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15766999.ab

Enl artikel från Aktiespararna (i samband med extra bolagsstämma i 24Mas i mars 2013) fanns ett avtal om att de 34,5 miljoner 24Mas-aktierna som lades hos Stock House, endast skulle användas som betalningsmedel för företagsköp som 24Mas skulle göra.

Sådana aktier hos Stock House som ej använts till företagsköp tom 18 apr 2013 skulle sedan återlämnas till 24Mas.

Inga företagsköp gjordes men ändå visade det sig att Stock House bara hade 27 miljoner 24Mas-aktier kvar att återlämna.

(Frågan är om resterande 7,5 miljoner 24Mas-aktier var bland de som såldes ut till folk för 26 kr per aktie. Det skulle i så fall ge nästan 200 miljoner kr till Stock House; 7,5 miljoner aktier gånger 26 kr per st = totalt 195 miljoner kr.)

Enl artikeln:

"Hur resten hade använts och vilket värde de hade åsatts, ville 24 MAS inte svara på.

Stämman fick endast veta att hälften av aktierna hade använts som betalning för konsulttjänster.

Denna osäkerhet och det faktum att det avtal som reglerar återgången av aktierna till 24 MAS inte kunde förevisas stämman, gjorde att Aktiespararna röstade nej till indragningen.

De flesta av de andra aktieägarna som deltog i stämman röstade dock för och beslutet gick igenom."

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Opinion/Nya-pengar-in-i-24-MAS/?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack

Ett annat beslut på den extrastämman var att 24Mas bad aktieägarna om kapitaltillskott genom utförsäljning av nya 24Mas-aktier för 1 kr per st.

Enl Di.se-artikeln från idag 14 okt 2013 är det Ulf Engström som ligger bakom bolaget Stock House.

Han är tidigare dömd för olaga hot år 2008 och utreds nu av Ekobrottsmyndigheten (EBM) för misstankar om brott enl Di.se.

//Tillägg 16 okt 2013

Det finns en Ulf Engström som nu är 49 år som bodde på Karlavägen på Östermalm i Stockholm men flyttade till Storbritannien i okt år 2000.

Han är omnämnd i två rättsfall hos Stockholms tingsrätt:

1)

Det gäller ett brottmål från 2006 avseende misshandel och olaga hot.

Mathias Lidgren var målsägande medan Ulf Engström samt Tony Molberg var tilltalade.

Domen i det målet kom i nov 2008.

Engström hade Gunnar Falk som advokat.

Jag försöker få tag på Engström via Falk, för att se om Engström har några kommentarer.

//Tillägg 17 okt 2013

Fick tag på advokat Gunnar Falk per telefon men han hade varken några kommentarer till det tidigare målet om olaga hot etc eller om det gick att få tag på Engström via Falk.

//

Molberg har bla varit styrelseledamot i bolaget Trading Cars Stockholm AB där konkurs inleddes i aug 2013: http://www.ratsit.se/5568366719-Trading_Cars_Stockholm_AB

2)

Samt ett tvistemål från 2006.

Linda Brovinger var kärande och Ulf Engström svarande.

Där kom dom i nov 2006.

Mer info om de målen kommer anges här när info erhålls.

//

Bolaget Stock House är tydligen baserat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15826671.ab

Det har varit på tal att Stock House misstänks ha plundrat 24Mas på pengar: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15826671.ab

Fredrik Palmaeus är en person i härvan som figurerat i tidningar etc. Han är (eller har i alla fall varit) styrelseledamot i 24Mas och företrädare för Stock House.

Enl Di.se-artikeln från idag är det två personer från Göteborg som ligger bakom Victory Life.

De båda uppges vara misstänkta för grova skattebrott.

Enl Aftonbladet-artikel från dec 2012 var de båda männen då 62 respektive 67 år: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15919401.ab

På en hemsida nämns en Bengt Weijdegård som styrelseledamot i Victory Life: http://www.international-adviser.com/news/people/victory-life-re-jigs-management-team

Han kommenterade då i okt 2012 att Victory Life bytte vd från Glen Wilson till Gary Flowers.

Det finns en Bengt Weijdegård som är vd i bolaget Incapco AB som är baserat i Göteborg: http://www.allabolag.se/5562800200/INCAPCO_AB

Incapcos verksamhet uppges vara inriktad på "Försäkring & Pensionsfond stödtjänster, övriga".

Weijdegård är enl en hemsida född 1950: http://www.i-goteborg.se/f/716544/incapco-aktiebolag

Dvs han fyller 63 år under 2013 vilket stämmer överens med att han skulle varit 62 år i dec 2012.

Weijdegård kommer att sökas för att få svar på ett antal frågor, och svaren kommer därefter att anges här (om han går att få tag på).

Men obs som berörts ovan att ingen ska anses vara skyldig till något brott innan man blivit dömd i domstol.

//Edit: Ringer man till Incapco svarar en automatisk röst att man kommit till "assurans-service".

Det finns ett bolag som heter AssuranceService i Göteborg AB som enl Allabolag.se har samma telefonnummer som för Incapco, men de har olika adresser: http://www.allabolag.se/5565207551/AssuranceService_i_Goteborg_AB

Vd för AssuranceService i Göteborg AB är en Lars Forsman.

Styrelseledamöter är:

Björn Georg Hjalmar Rolfsson (68 år), styrelseordförande
Lars Forsman (60 år)

Och Eva Birgitta Rolfsson (61 år) är styrelsesuppleant.

I Incapcos styrelse sitter bara Weijdegård själv som styrelseledamot med en Björn Anders Thorvald Sjögren (63 år) som styrelsesuppleant: http://www.ratsit.se/5562800200-INCAPCO_Aktiebolag

Weijdegård uppges vara "ej folkbokförd" enl Ratsit, dvs betyder det att han bor utomlands?

Enl Skatteverket är det en dotter till Weijdegård som bor på Incapcos adress, medan han själv har utvandrat till Spanien sedan år 2010.

Kan han vara en av de vittnen EBM vill förhöra som bor i ett annat EU-land?

Har ringt runt till en del folk, bla en privatperson som vet hur man får tag på Weijdegård som skulle be honom höra av sig.

Även en person på AssuransService skulle be honom ringa.

(Enl henne är bolaget Incapco numera "inaktivt".)

//

//Tillägg 16 okt 2013

Enl Göteborgs tingsrätt finns det fyra mål där Bengt Weijdegård finns omnämnd.

Obs att det inte behöver innebära att han åtalats för något eller dömts till skyldig för något, eller gjort något fel i övrigt.

De fyra målen är följande:

1) Ett konkursmål från år 2004 avseende bolaget Deliarum AB med Weijdegård som styrelseordförande.

2) Ett mål från år 2010 avseende en fordran på ett bolag där Weijdegård var ställföreträdare. Det gäller bolaget AB 45 Wells West Virginia & Partners.

3) Ett mål från år 2010 avseende grovt skattebrott. Weijdegård är tilltalad i målet som pågår ännu.

4) Ett mål från år 2011 avseende utmätning/inhibition avseende bolaget Victory Life & Pension Assurance Company Limited med Weijdegård som ställföreträdare för bolaget.

Mer info om målen har beställts från Göteborgs tingsrätt. Kompletterande info kommer att anges här i bloggen när infon från tingsrätten erhållits.

Alla de fyra ovannämnda målen ovan är avslutade utom nr 3 som ännu pågår.

Respektive år avser när någon part skickat in tex en stämningsansökan till tingsrätten avseende målet.

Mål nr 4 gick vidare till hovrätten (Hovrätten för västra Sverige). Det var Victory Life som överklagade tingsrättens beslut om att ge kronofogden rätt till utmätning. Victory Life yrkade för att beslutet skulle upphävas. Hovrätten medgav prövningsrätt i den frågan.

Och som det ser ut så upphävde hovrätten tingsrättens medgivande till utmätning.

Enl hovrättsdomen från 10 feb 2012:

"Med ändring av tingsrättens beslut upphäver hovrätten Kronofogdemyndighetens beslut om utmätning den 22 februari 2011 med nummer XXX, den 1 mars 2011 med nummer XXX, samt den 10 mars 2011 med nummer XXX."

//

//Tillägg 17 okt 2013

Vad gäller mål nr 2 ovan kom besked till Göteborgs tingsrätt i mars 2011 om att en Rolf Liljeström återkallar sin talan i målet som helhet, samtidigt som han hemställde om att tingsrätten skulle "avskriva målet från vidare handläggning".

//

EBM uppges nu utreda hela 24Mas-härvan pga misstankar om skattebrott, bokföringsbrott, insiderbrott och svindleri.

Det verkar som att det är Pontus Hamilton som är åklagare hos EBM i 24Mas-ärendet.

Någon som vet mer om 24Mas-härvan och de inblandade, och om man ska betrakta det som ett stort bedrägeri eller ej?

Tydligen förekommer bla diskussioner om 24Mas på forumet Flashback.org.

24Mas vd Lars Lindqvist har dock sagt att det finns felaktiga uppgifter som förekommer där: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15766999.ab

Enl en Flashback-tråd om 24Mas hölls det informationsmöten om bolaget även i tex nov 2011: https://www.flashback.org/t1710698

Enl tex en skribent i tråden i ett inlägg från jan 2012:

"Jag har gått all in med mina besparingar i Avenyn Spar och har fullt förtroende för min rådgivare även när det gäller 24Mas."

En skribent pekar i ett inlägg från i juni 2012 på att det kan ha varit Avenyn Spar som var boven i dramat som kom med upplägget att folk skulle starta kapitalförsäkringar med höga avgifter att lägga 24Mas-aktierna i: https://www.flashback.org/t1710698p25

En annan ställer frågan om problemet var att 24Mas "ljugit, förvanskat och förskönat" beskrivningen av sig: https://www.flashback.org/sp37883800

Dvs frågan om det varit ett samordnat helhets-upplägg med alla parter inblandade i härvan, eller om det tex bara varit någon eller några parter (eller inga alls utan bara olyckliga omständigheter?).

En skribent skrev i juni 2012 att Finansinspektionen varnat för att Victory Lifes namn figurerat kring det "pyramidspels-liknande" bolaget Exe Ltd som åkt runt och hållit investerarmöten för privatpersoner runt om i Sverige, med målet att få dem att investera pengar som skulle läggas i kapitalförsäkringar från Victory Life: https://www.flashback.org/sp37877878

24Mas har en egen hemsida: http://www.24mas.com/

Bolagets inriktning uppges där vara följande:

_"About 24MAS

24MAS is an international company focused on the distribution and development of mobile technology, applications, and advertising._

The company works with mobile operators, media networks, technology companies, application developers, and advertisers in over 80 countries."

"24MAS aims to provide a complete mobile advertising and hosted application solutions that meet the needs of its stakeholders such as advertisers, operators, media companies, publishers and developers operating in the global mobile marketplace."

http://www.24mas.com/corporate-info/about-24mas

Det låger vagt men affärsidén verkar ha att göra med annonsering via mobiltelefoner.

Fyra personer uppges sitta i 24Mas styrelse sedan en extra bolagsstämma i juli 2013:

Peter Hammaréus
Mikael Norberg
Peter Eddysson
Erik Åström

Norberg beskrevs i Aftonbladet från dec 2012 som 24Mas informationschef (pr-chef): http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article15919401.ab

Han sa där att han ansåg det uppkomna läget vara "mycket olyckligt".

Som han beskriver det i den artikeln håller 24Mas på att köpa bolag i USA.

Ovannämnda styrelse innebar en ganska stor förändring från 24Mas nya styrelse som innan dess tillsattes så sent som i jan 2013:

Per Etholm (norrman som bor i Schweiz)
Knut Revling
Gerhard Picot (tysk)
Rouven Riexinger (tysk)

http://www.24mas.com/press-news/press-releases/433-strong-multinational-board-to-helm-24mas

Härav var alla utom Revling nya i styrelsen.

Då pekades det särskilt på den stora fördelen för 24Mas med utländskt folk i styrelsen.

Enl 24Mas årsredovisning för 2010 var Martin Carlesund och Leif Fågelstedt styrelseledamöter i bolaget, med Tero Turonen (finländare?) som vd.

Enl årsredovisningen ersattes sedan Fågelstedt av nytillträdde styrelseledamoten Knut Revling.

24Mas årsredovisning för 2012: http://www.24mas.com/bolagsinfo/24MAS_Annual_Reports_2012_2012.01.01-2012.12.31.pdf

Enl den hade bolaget intäkter på 143 miljoner kr och ett resultat på -173 miljoner kr under 2012.

Resultatet uppges vara belastat med engångsposter på -122 miljoner kr.

Resultatbelastningen var -137 miljoner kr pga nedskrivningar av så kallade immateriella tillgångar.

Därutöve hade bolaget en del positiva övriga engångsposter som gjorde att de totala engångsposterna slutade på -122 miljoner kr.

I balansräkningen fanns det kvar immateriella tillgångar bokförda till 82 miljoner kr per slutet av 2012.

Det egna kapitalet uppgick till 44 miljoner kr.

Bolagets nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) uppgick till 40 miljoner kr.

24Mas är baserat i Nacka sydost om Stockholm, och uppges ha haft i snitt 140 pers anställda under 2012.

Årsredovisningen är daterad 26 juni 2013 och då var Per Etholm vd för 24Mas.

Han skriver bla så här i sitt vd-ord i årsredovisningen:

_"Tyvärr slutade året på ett turbulent sätt.

Vi fick mycket negativ publicitet om vår aktiehandel samt frågor rörande förmedlare och kapitalförsäkringar.

Detta medförde stora påfrestningar på verksamheten och våra relationer till kunder, samarbetspartners och aktieägare.

Skriverierna i media ledde till en utredning av Ekobrottsmyndigheten.

Ledningen och styrelsen tog direkt, på eget initiativ, kontakt med myndigheter, marknadsaktörer och andra intressenter för att klargöra att 24Mas, inom ramen för sin verksamhet, handlat korrekt.

Vi har även gjort en egen utredning med en oberoende advokatbyrå som gått igenom 24Mas tidigare emissioner utan att påpeka några felaktigheter som kan leda till juridiska konsekvenser.

Beklagligtvis skapade denna turbulens stor oro i vår organisation och medförde också betydande extra advokat- och utredningskostnader."_

Dvs hans besked verkar vara att det varit mycket massmedial oro etc men att 24Mas självt i alla fall alltid haft rent mjöl i påsen.

Enl årsredovisningen har 24Mas följande affärsidé:

"(...) att utveckla och sälja innovativa applikationer och marknadsföringslösningar med betoning på plattformsoberoende digitala leveranslösningar för mobila enheter."

Verksamheten uppges vara uppdelad enl följande:

• Mobile:

Mobile applications
Mobile advertising

• Managed services

Det står bla att affärsområde Mobile i hög grad består av bolag som förvärvades under 2011. Arbete har pågått med att samordna de köpta bolagen.

Affärsområdet uppges vara en av mobiltelefoni-operatören Oranges fem viktigaste samarbetspartners, bla för att tillhandahålla spel via Orange-abonnternas mobiltelefoner.

(Orange är väl franska "televerket" France Telecoms mobiltelefoni-operatör.)

Det står även att affärsområde Mobile i framtiden ska marknadsföras med sitt varumärke "Spoiled milk".

Affärsområde Managed services uppges ha hand om bla 24Mas datalagring med verksamhet i Sverige men planer på expansion utomlands.

//Edit: Ev lite tydligare beskrivs affärsområdena i 24Mas årsredovisning för 2010:

• Mobile advertising:

_Mobilapplikationer; flexibel, egenutvecklad plattform som kan paketera målgruppsinriktade annonser med praktiskt taget vilket innehåll som helst. Allt som kan distribueras till mobiltelefoner kan också paketeras tillsammans med annonser genom 24Mas system.

• Applications:_

_Mobilapplikationer; flexibel, egenutvecklad plattform som kan leverera innehåll såsom applikationer för spel, musik, sportprogram, interaktiv information.

• Managed services:_

Systemlösningar; professionella konsulttjänster för att lösa specifika, systemrelaterade problem för kunds räkning ger skräddarsydda systemlösningar med hög säkerhet och fullständig tillgänglighet utifrån kundens behov och förutsättningar.

Datalagring; support och teknik för internetbaserade molntjänster, exempelvis drift, systembevakning och funktioner som lagrar, skyddar samt hanterar digital information.

http://www.24mas.com/bolagsinfo/24MAS_Annual_Reports_2010_2009.07.01-2010.12.31.pdf

//

I ett aktiebolag är det revisorns ansvar att se till att bolagets bokföring är korrekt och rättvisande.

24Mas revisor är Mattias Johansson på revisionsbyrån KPMG.

Det är samma revionsbyrå som nu krävs på jätteskadestånd pga felaktig bokföring i kraschade aktiemäklarfirman HQ.

KPMG anser sig dock helt oskyldig i HQ-härvan.

Johansson anger flera anmärkningar i sin revisionsberättelse (daterad 27 juni 2013) i 24Mas årsredovisning för 2012:

1) 24Mas har en ansträngd ekonomi och kommer att behöva kapitaltillskott under hösten 2013.

2) Bolagets organisation (ekonomiavdelning etc) och styrelsens arbete har inte gått att kontrollera under delar av 2012 vilket innebär en osäkerhet vid bedömningen av bolaget i dessa avseenden.

3) Bolagets årsredovisning för 2012 har gjorts för sent.

4) Bolaget och vissa av dess företrädare har polisanmält vilket har lett till att utredning inletts av EBM. Revisorn har dock ej hittat att bolaget brutit mot aktiebolagslagen eller annan lag.

http://www.24mas.com/bolagsinfo/Auditors_Report_2012.pdf

På 24Mas hemsida anges även i en separat avdelning ett antal svar på frågor kring härvan: http://www.24mas.com/svar/

Bla står det om Stock House:

"24MAS huvudägare Stock House Investments & Finance Ltd. är en av grundarna till det ursprungliga bolaget Mas Oy baserat i Finland tillika bolagets finansiär sedan 2007.

I samband med bolagets hemvistbyte till Sverige 2010 var det nya moderbolaget ett helägt dotterbolag till Stock House.

_Vilken relation har 24MAS till Stock House?

Stock House är 24MAS grundare och finansiär och har spelat en väsentlig roll i 24MAS tillväxt och bistått med kapital, garantiåtagande och utlånade aktier._

_Har 24 MAS ledning eller styrelse något ägande eller annan anknytning till Stock House?

Nej, varken ledning eller styrelse har någon anknytning till Stock House."_

http://www.24mas.com/svar/aegarfragor

Dvs tydligen var 24Mas från början ett finskt bolag.

En hypotes är alltså att 24Mas (dåvarande finska bolaget Mas Oy) grundades år 2001, och sedan i apr 2010 köptes av bolaget Stock House med Ulf Engström i spetsen i syfte att sälja ut bolaget dyrt till småsparare via Avenyn Spar och Victory Life.

Själva verksamheten i 24Mas var mindre intressant, bara man kunde få någon annan att tro att det var ett spännande bolag.

Dvs det blev som ett kedjebrev i stil med finansmannen Alexander Viks bolag Xcelera.com.

Tv-program från Sveriges Television om Alexander Vik och Xcelera.com: http://www.youtube.com/watch?v=V4tqxzDzf8k

Bla amerikanska journalisten och författaren Chris Byron i programmet:

_"In the late 1990's this country went crazy over internet stocks.

Taxi drivers were trading stocks in laptops on the dashboards of their cars.

And the valuations on them got just completely out of control.

They represented nothing but hype, hope and hot air. That's it.

Often times, these were companies that didn't even have a product, just a promise of trying to develop a product."_

Som mest hade Xcelera.com ett börsvärde på 110 miljarder kr men våren år 2000 började aktien falla kraftigt, inte minst när det framkom att bolagets intäkter inte var mycket högre än en korvkiosk på stan.

När aktien var på topp var Viks förmögenhet värt 80 miljarder kr, men tack vare försäljningar av Xcelera-aktier före kraschen lyckades han i alla fall få ut 500-700 miljoner dollar genom att sälja Xcelera-aktier i samband med de pressmeddelanden från bolaget som fick aktien att stiga som mest.

Engström själv säger sig dock säkert själv alltid ha haft rent mjöl i påsen i 24Mas-härvan och att han hela tiden trodde att 24Mas skulle bli stort (precis som Vik sa efter Xcelera-kraschen).

Vik förklarade Xcelera-kraschen bla med att bolaget drevs i konkurs pga grundaren Sverker Lindbo (vilket Lindbo säkert har en annan uppfattning om) och att det sedan uppstått debatt pga att folk är avundsjuka på Vik.

Vik har väl aldrig blivit dömt för något brott i samband med Xcelera-kraschen, men rättsprocesser pågår än idag kring den härvan efter protester från Xceleras aktieägare: http://www.realtid.se/ArticlePages/201308/30/20130830091109_Realtid465/20130830091109_Realtid465.dbp.asp

Youtube-kanal

24Mas har en egen Youtube-kanal med några videoklipp om bolaget: http://www.youtube.com/user/24group/videos

Bla ett videoklipp (upplagt i feb 2012) om bilracing-stjärnan Kimi Räikkönen vars dataspel på något sätt skulle marknadsföras via 24Mas: http://www.youtube.com/watch?v=3EPIuQ18jb8

Tydligen blev Räikkönen även aktieägare i 24Mas.

Dagens Industri skrev senare i nov 2012 att Räikkönen hörde till de som blivit blåsta i 24Mas-härvan: http://www.di.se/artiklar/2012/11/30/kandisar-blev-blasta-av-24-mas/

IT-konsultfirman WM Datas grundare Thord Wilknes son Magnus Wilkne hörde även till 24Mas-aktieägarna enl artikeln.

Thord Wilkne blev stormrik tack vare framgångarna med WM Data som han var med och grundade i slutet av 1960-talet.

Bolaget börsnoterades och blev uppköpt år 2006 av brittiska IT-konsultjätten Logica.

http://sv.wikipedia.org/wiki/WM-data

Wikipedia

Det står även om 24Mas på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/24MAS

Enl uppgifterna där grundades 24Mas år 2001.

Det står även att det var i nov 2012 som Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning i härvan, men att förundersökningen var fokuserad på "att utreda om något brott begåtts i samband med försäljning av kapitalförsäkringar innehållande aktier i bolaget".

Dvs det låter inte som att utredningen avser 24Mas i sig.

Huvudfrågan verkar då vara bla vilka som står bakom Victory Life, Avenyn Spar och Stock House, och om de begått brott i samband med härvan.

Radioprogram

Radioprogram från Sveriges Radio om härvan:

• fre 16 nov 2012: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5349559

• tors 22 nov 2012: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5354506

• tis 27 nov 2012 (text-sammanfattning): http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5360020

I det första programmet är temat att försäkringsmäklarnas branschorganisation säger sig vilja städa upp efter härvan, dvs där läggs skulden på de försäkringsmäklare som sålt kapitalförsäkringar till småspararna i 24Mas-härvan.

De försäkringsmäklarna uppges ha varit företaget Säkra-gruppens Göteborgs-kontor.

Bolaget som drevs via kontoret kallades Säkra Avenyn.

Men i juli 2011 fick kontoret inte längre vara med i Säkra-gruppen för att interna regler inte följdes.

Kontoret bytte då namn till Avenyn Spar som sedan gick i konkurs i nov 2012.

Enl programmet kritiseras Säkra-gruppen för att inte ha gått i god för Göteborgs-kontoret.

I det andra radioprogrammet från 22 nov 2012 berörs bolaget Anea som kräver 24Mas-aktieägarna att betala in nya avgifter för deras kapitalförsäkringar, för att de inte ska bli värdelösa direkt.

En sparare kritiserar Anea i programmet för att vilja ta ut avgifterna trots att en brottsutredning pågår, och att avgiften tas ut utifrån en värdering av 24Mas-aktierna till 26 kr per st.

Tex betalade spararen själv 17 kr per 24Mas-aktie när han köpte dem.

Tydligen svarar kapitalförsäkrings-avgifterna från 24Mas-aktieägarna för en stor del av Aneas totala intäkter.

Enl text-sammanfattningen från 27 nov 2012 nämns "den svenske mannen i Schweiz" som den som själv bestämmer börskursen på 24Mas-aktierna.

Vem är det?

• Det står även att 24Mas efter aktieutförsäljningarna under våren 2010 hade totalt 58 miljoner utestående aktier.

• Efter fortsatta utförsäljningar hade det vuxit till 126 miljoner aktier hösten 2012.

Med en börskurs på 26 kr innebar det en värdering av 24Mas till över 3 miljarder kr.

Och det står att de småsparare som köpte 24Mas-aktier (för över 500 miljoner kr) gjorde det genom att betala in pengar via konton hos Stock House.

Anea

Enl Ratsit finns det flera Anea-bolag med postadress på Blasieholmsgatan 4A i Stockholm.

Det är en mycket förnämlig adress i närheten av familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor, Wallenberg-kontrollerade banken SEB:s huvudkontor, och även Handelsbankens huvudkontor.

Anea Holding AB
Anea AB
Anea Partners AB
Anea Gemensam pensionsstiftelse
Anea Gemensam pensionsstiftelse 1
Anea Gemensam pensionsstiftelse 2
Anea Gemensam pensionsstiftelse 3
Anea Gemensam pensionsstiftelse 4
Anea Gemensam pensionsstiftelse 5
Anea Gemensam pensionsstiftelse 6

http://www.ratsit.se/BC/SearchSimple.aspx?Who=anea

Styrelseledamöter i Anea Holding AB:

• Peter Sarand, 50 år (styrelseordförande)
• Sara Marie Cecilia Boström, 39 år (styrelseledamot)
• Cristina Elisabet Blom, 65 år (styrelsesuppleant)

Firmatecknare är Boström och Sarand var för sig.

http://www.ratsit.se/5566298419-ANEA_Holding_AB

Styrelseledamöter i Anea AB:

• Johan Ludvig Amnéus, 47 år (styrelseordförande)
• Peter Sarand, 50 år (styrelseledamot)
• Sara Marie Cecilia Boström, 39 år (styrelseledamot)

Vd är Sarand.

http://www.ratsit.se/5566553037-ANEA_AB

Styrelseledamöter i Anea Partners AB:

• Peter Sarand, 50 år (styrelseledamot)
• Sara Marie Cecilia Boström, 39 år (styrelsesuppleant)

Firmatecknare är Sarand och Boström var för sig, men styrelsen är inte fulltalig utan ska bestå av tre ledamöter och två suppleanter.

http://www.ratsit.se/5567642581-ANEA_Partners_AB

Anea har en egen hemsida: http://www.anea.se/

Enl den verkar Anea AB vara "huvudbolaget" med Amnéus, Sarand och Boström som styrelseledamöter enl ovan.

De beskrivs i särskild avdelning på Aneas hemsida: http://www.anea.se/om-anea/styrelse/

Där uppges bla Amnéus vara medgrundare till Linkmed.

Där var väl det misslyckade börsnoterade riskkapitalbolaget med inriktning på läkemedels- och medicinteknikbolag, som i olika omgångar har omstrukturerats och nu heter Allenex med fokus på transplations-relaterad utrustning.

• Allenex-aktien fick rekommendationen "sälj" här i bloggen i ett blogginlägg från 19 mars 2013 då aktien låg i 3,45 kr: http://www.redeye.se/aktiebloggen/allenex/salj-allenex-aktien

• Nu ligger den aktien i 2,80 kr (slutkursen mån 14 okt 2013).

Enl Aneas hemsida är det Aneas personal som äger Anea:

_"Ägarförhållande

ANEA ägs av företagets medarbetare._

Detta innebär att vi inte behöver ta hänsyn till några externa ägarintressen.

För dig innebär det att vi kan garantera vårt oberoende."

http://www.anea.se/om-anea/agarforhallande/

Och personalen uppges bestå av 11 anställda, bla fd ishockeystjärnan Börje Salming: http://www.anea.se/om-anea/medarbetare/

Han uppges jobba med "profilering" hos Anea.

Dvs de 11 anställda äger Anea som tjänar på 24Mas-aktieägarna som förlorat stora pengar och nu krävs på höga kapitalförsäkrings-avgifter för att de inte ska förlora allt.

Är det riktigt schysst?

Peter Sarand uppges vara vd och grundare av Anea så han är säkert största delägaren i Anea.

Bland medarbetarna finns bla även marknadschefen Leif Lindén och ovannämnda styrelseledamoten Marie Boström som är "adminstrativ chef".

Ekonomichef uppges vara Rebecca Englund.

Visst kan de säga att avtal är avtal och nu är det som det är och går inte att göra något åt i relationen med Victory Life osv, men själv skulle jag ha svårt för att jobba på Anea och sova gott om natten mot bakgrund av hela härvan.

Särskilt inte som de olyckliga 24Mas-aktieägarna tydligen svarar för i princip hela Aneas intäkter.

Det rimliga vore att Anea omgående avsade sig uppdraget att ha med detta att göra, men visst är risken att 24Mas-aktieägarna då får det ännu värre osv.

Och ev kanske Victory Life då kommer att kräva Anea på skadestånd osv.

Men man kan fråga sig vilket omdöme Anea hade som från början ingick avtal om att sköta de 24Mas-aktieägarnas kapitalförsäkringar etc.

Flashback-inlägg från dec 2012 om att Anea inte svarar på 24Mas-aktieägarnas mejlfrågor, och att Anea bedriver inkassoverksamhet för Victor Lifes räkning utan att Anea har Finansinspektionens tillstånd till det: https://www.flashback.org/sp40771342

Enl skribenten står inte heller Anea självt under Finansinspektionens tillsyn.

Skribenten:

"ANEA med Peter Sarand i spetsen är enligt mig samma slags bedragare som de andra skurkarna i denna härva."

Sarand själv anser sig dock säkert helt oskyldig och att sådana utlåtanden är helt missvisande.

//Edit: En källa om Sarand:

"Peter Sarand är nog egentligen en ganska bra kille, men jag vet inte vad de håller på med (på Anea) som envetet i strid mot all kund- och mäklaretik tar ut förvaltningsarvoce utifrån en 24Mas-börskurs som är två år gammal, när 24Mas-aktierna är nedskrivna till noll kr hos nästan alla andra."

Enl källan försökte Ulf Engström på Stock House en gång få källan att investera 10 miljoner kr i ett finskt spelbolag.

//

Mejlsvar från Ekobrottsmyndighetens åklagare Pontus Hamilton:

"Det stämmer att jag är åklagare i ärendet.

_Det är riktigt att mycket talar för att ärendet kan komma att läggas ned beroende på vad kommande vittnesförhör ger.

Victory Life är inte av något större intresse i utredningen och således inte de två personer du nämner. Jag har inte hand om någon skattebrottsutredning rörande dessa personer.

I övrigt vill jag inte kommentera utredningen."_

Enl en källa var de båda männen bakom Victory Life på besök för att sälja in sina tjänster hos Göteborgs-baserade aktiemäklarfirman Thenberg & Kinde.

Men T&K avböjde samarbete eftersom det var svårt att få klarhet i bakgrunden till Victory Life, och det var frågetecken kring om de kunder som skulle anlitat tjänsterna kunde gjort sig skyldiga till skatteflykt osv.

Blogginlägg bla om att Ulf Engström på Stock House bor i Schweiz: http://swedishmoney.wordpress.com/

Flashback-inlägg om att Engström tidigare haft att göra med bolaget Mobile Gaming Solutions Plc (senare Managed Gaming Solutions) som tydligen vid något tillfälle ägde 24Mas (dåvarande finska Mas Oy): https://www.flashback.org/sp40885297

Bla har 24Mas tidigare vd Tero Turonen tydligen även haft med MGS att göra enl det inlägget.

MGS hemsida finns kvar: http://www.mgscorporation.com/

Broschyr från Avenyn Spar

Broschyr på 12 sidor från Avenyn Spar (undertecknad av dess dåvarande vd Andreas Ericsson) om utförsäljningen av 24Mas-aktier för 26 kr per st: http://www.friatider.se/wp-content/uploads/2012/10/emission-26kr.pdf

Det uppges vara ett "investment memorandum" daterat i aug 2011.

Enl broschyren hade 24Mas amerikanska investmentbanken Morgan Stanley som finansiell rådgivare, och det står att Morgan Stanley drev på 24Mas utveckling att få in kapitaltillskott för att göra företagsköp i USA.

Det står även att Morgan Stanley varit rådgivare vad gäller uppköp av 24Mas.

Håller på att fråga Morgan Stanley om det stämmer. Anger svar här om mer info erhålls om det.

Artikel från Realtid.se 28 aug 2013:

"Morgan Stanley dras in i EBM-utredning

24MAS överlämnar material om Morgan Stanley till Ekobrottsmyndigheten."

http://www.realtid.se/ArticlePages/201308/14/20130814112201_Realtid936/20130814112201_Realtid936.dbp.asp

//Tillägg 17 okt 2013

Mejlsvar från Morgan Stanley:

"Thanks for your inquiry. We are not making any comment on this situation.

Regards,
Michael

Michael Wang, Executive Director
Morgan Stanley | Corporate Communication"

//

Som Andreas Ericsson beskriver det är 24Mas på väg att bli uppköpt och att bolaget bara först vill begära in ett mindre kapitaltillskott för att stärka sin förhandlingsposition visavi de bolag som vill köpa 24Mas.

Enl Andreas Ericsson i broschyren bla:

"I dag nämns 24Mas i samma sammanhang som Facebook, Twitter, Group On etc. Det innebär att bolaget idag räknas till kategorin sociala medier."

http://www.friatider.se/wp-content/uploads/2012/10/emission-26kr.pdf

På en sida i broschyren listas ett antal bolag och vad som antas vara det bedömda värdet i kronor på respektive bolag:

Facebook 522 miljarder
Groupon 157 miljarder
Zynga 69 miljarder
Twitter 53 miljarder
Linkedin 50 miljarder

Till vänster på samma sida finns 24Mas logotyp vilket ger intryck av att värdet på 24Mas har potential att ligga i samma nivå.

Mer från broschyren:

_"För att ytterligare förstärka 24Mas pågående försäljningsprocess har bolagets styrelse beslutat att genomföra en kapitalanskaffning.

Kapitalet planeras användas för etablering på nya marknader såsom i USA och Asien samt produktsynergier från pågående företagsförvärv.

Detta förväntas ge en högre omsättning och värdering.

Erbjudandet görs exklusivt med Victory Life & Pension Assurance Company Limited."_

Det står att aktieutförsäljningen för 26 kr per 24Mas-aktie kommer att ge bolaget ett kapitaltillskott på 47 miljoner kr, och att det bara innebär en utspädning på knappt 2% av befintliga 24Mas-aktier.

Det betyder att ca 1,8 miljoner 24Mas-aktier skulle säljas ut i det erbjudandet.

Frågan är om de aktierna var en del av de som Stock House fick förfoga över för 1 öre per st och sedan sålde vidare för 26 kr per st.

Håller på att försöka få tag på Andreas Ericsson för att ställa ett antal frågor.

Andreas Ericsson är 39 år och fyller 40 nu i nov 2013.

Enl Göteborgs tingsrätt är han omnämnd i fem olika mål.

Det är konkursmål för olika bolag kring Avenyn Spar.

Målen är fortfarande pågående.

Konkursförvaltaren Mats Berter på advokatbyrån Maqs i Göteborg har ej lämnat in sluthandlingarna till tingsrätten ännu.

Mejlsvar från Berter:

"Jag bifogar förvaltarberättelsen i Emittentum Spar Avenyn.

De andra bolagen är jämförelsevis obetydliga vad gäller bristen i boet.

Ytterst ägdes Emittentum-koncernen av Bohman och Ericsson.

_Tilläggas kan att bristen, om nu skadeståndsskyldighet mot kunderna föreligger (inte formellt prövat och lär inte heller bli det från vår sida), så bör bristen ligga på över 100 mkr i brist.

När konkursen avslutas är svårt att säga i nuläget."_

Förutom Andreas Ericsson var det alltså en Mats Bohman som låg bakom Avenyn Spar (Emittentum Avenyn Spar & Placeringsrådgivning AB).

Sjukt att det verkar som att skulderna i konkursboet efter Avenyn Spar överstiger tillgångarna med över 100 miljoner kr.

Hur gick det till? Det verkar alltså vara om man inkluderar de fd Avenyn Spar-kundernas krav på skadestånd.

Ska även söka Mats Bohman för kommentarer.

Avenyn Spars konkursförvaltarberättelse

Bla ur den konkursförvaltarberättelse som Avenyn Spar-konkursförvaltaren Mats Berter bifogade i sitt mejl:

"Omfattande kontakter har förevarit med tidigare kunder till verksamheten samt även i vissa fall med kundernas juridiska ombud.

Bl.a. har kunderna tagit kontakt med konkursförvaltningen för att informera sig om konkursens innebörd och för att anmäla skadeståndsanspråk eller reklamation mot Avenyn Spar avseende felaktig och vårdslös rådgivning.

Många kunder har även begärt ut sina kundakter ur omhändertagen kunddokumentation.

Sammanlagt har hittills 160 skadeståndsanspråk inkommit till konkursförvaltningen."

Även:

_"Ett stort antal tidigare kunder till bolaget, för närvarande ungefär 160 stycken, har riktat skadeståndskrav mot Avenyn Spar för felaktig och vårdslös rådgivning då de fått råd av försäkringsförmedlare på Avenyn Spar att köpa kapitalförsäkring innehållande 24Mas-aktier.

De har anfört att aktierna vid rådgivningstillfället i allt väsentligt saknade värde och att ersättningsyrkandena uppgår till investerat belopp och i vissa fall med tillägg för de löpande administrationskostnader som varit förknippade med kapitalförsäkringen."_

Bla är tydligen advokatfirman Vinge företrädare för en grupp av 130 fd Avenyn Spar-kunder, och kräver skadestånd från konkursboet på uppdrag av dessa kunder.

Vinge har framfört följande enl konkursförvaltarberättelsen:

_"Värdet på 24Mas-aktierna var vid investeringstillfället obefintligt.

Försäkringsförmedlarna beskrev investeringen som en fantastisk chans till mångdubbling av investerat kapital på bara några månaders tid och angav riskerna som väldigt små eller obefintliga.

Således har placerarna investerat i 24Mas-aktier efter helt felaktiga förutsättningar.

Det har anförts att ställföreträdarna såväl på större träffar som vid personliga rådgivningsmöten har gjort utfästelser om hur säkert och gynnsamt det var att investera i 24Mas.

Om skadan som uppstått har anförtsa att placerare har investerat i aktier utan värde eller i vart fall investerat med ett risktagande de varken hade kännedom om eller blivit informerade om.

Vidare skada har uppkommit i de avgifter som kapitalförsäkringslösningen innebar som placerarna varken hade kännedom om eller blivit informerade om."_

_"Under konkursens gång har en stor mängd kunder framställt skadeståndskrav på grund av vårdslös rådgivning i samband med investeringar i aktier i 24Mas (...).

Per upprättandet av konkursbouppteckningen uppgick kraven till över 30 miljoner kronor, vilket belopp upptogs inom linjen.

Under konkursens gång har inkomna krav väsentligen ökat det totala kravbeloppet."_

Även om konkursboet inte har några pengar är frågan om de fd Avenyn Spar-kunderna kommer att kunna få ut sina begärda skadestånd från försäkringsbolaget Länsförsäkringar där Avenyn Spar huvudsakligen hade sina ansvarsförsäkringar.

Enl Avenyn Spars konkursförvaltarberättelse håller Länsförsäkringar på att analysera frågan, men enl konkursförvaltaren råder osäkerhet om kunderna kommer att kunna få ut något skadestånd eftersom det förutsätter att skada uppstått och det är inte säkert att det har gjort eftersom det råder osäkerhet om 24Mas värde.

Så står det i varje fall i konkursförvaltarberättelsen.

Dvs konkursförvaltaren verkar mena att det kan vara så att 24Mas i alla fall är värt något i slutändan.

Även ur förvaltarberättelsen:

_"Konkursförvaltningen har vid genomgång av omhändertagna kundakter konstaterat att det funnits vissa brister i efterlevnaden av LFF och god försäkringsförmedlingssed.

Av den dokumentation som har omhändertagits kan följande konstateras.

I ett stort… [content has been truncated]

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?