Post entry

AcouSort - betydelsen av OEM-avtal

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AcouSort är ett teknikföretag baserat i Lund, inriktat mot att utveckla instrument för cell- och partikelseparation. Bolaget bygger sina produkter på en teknik som kallas akustofores, som är ett sätt att särskilja partiklar i en vätska med hjälp av ultraljudsvågor och hur partiklarna, på grund av deras fysikaliska egenskaper, reagerar när de blir utsatta för dessa ultraljudsvågor. Tekniken har ett antal potentiella tillämpningsområden och ett av dem är just förberedelse av blodprover för bioanalys.

Problemet: cancer och sepsis

Två av de vanligaste dödsorsakerna i världen är cancer och sepsis (blodförgiftning). Bara i USA dör över 250 000 människor årligen till följd av sepsis och över 500 000 i cancer. Behandlingar finns tillgängliga för båda dessa typer av sjukdomar men måste sättas in i ett mycket tidigt skede i sjukdomsförloppet för att öka chanserna för överlevnad och återhämtning. Dagens metoder för att förbereda patientens blodprov för bioanalys är tidskrävande och missar många av de celler och bakterier man vill hitta. Det finns ett behov av nya och innovativa metoder för att kunna behandla och förbereda blodprover för att på så sätt kunna bidra till att minska antalet offer för cancer och sepsis, men även många andra sjukdomar som kräver bioanalys av blod vid diagnosticering och behandling.

Lösningen - akustofores

Akustofores är en metod för att påverka föremål som befinner sig i olika vätskor att röra sig genom att exponera dem för ultraljud. Föremålen som AcouSort arbetar med är partiklar i mikroskopisk skala, exempelvis celler, blodkroppar och bakterier. Med AcouSorts teknik kan man separera och anrika specifika celler i olika typer av prover. Det kan exempelvis röra ett blodprov där man vill analysera en specifik typ av vita blodkroppar. AcouSorts teknologi kan då skilja ut dessa vita blodkroppar från blodprovet med mycket hög renhet och koncentration.

Akustofores har ett antal väsentliga fördelar mot centrifugering, som är den metod som i dagsläget är vanligast för separering av partiklar i prover. För det första kan ett kontinuerligt flöde av provvätska separeras och anrikas genom akustofores, till skillnad från centrifugering där man endast kan separera en specifik mängd per omgång. Vidare kan akustofores processen automatiseras, till skillnad från centrifugering som kräver flera manuella steg och omfattar flera rörliga delar i instrumenteringen. Akustofores klarar prover med lägre koncentrationer av partiklar än vad centrifugering gör, vilket är fördelaktigt när man endast har mycket små mängder material tillgängligt för analys som ofta är fallet i klinisk bioanalys.

Bakomliggande forskning

Vetenskapen som AcouSort baserar sin teknik på härstammar till stor del från den forskning som utförs av forskargruppen ledd av professor Thomas Laurell vid Lunds universitet. Laurell, som även är styrelseledamot i Bolaget, har forskat om akustofores och dess tillämpningar i över 15 år och under denna tid publicerat över 200 artiklar. Forskningsresultaten bygger på en sammanlagd forskningsbudget på över120 MSEK sedan 2009 och forskargruppen har under denna tid publicerat cirka 50 vetenskapliga artiklar inom ämnet.

Affärsidé

AcouSorts affärsidé är att utveckla och marknadsföra kommersiellt gångbara produkter baserade på den kunskap inom akustofores som professor Laurells världsledande forskningsgrupp genererat. Bolagets strategi är att initialt utveckla instrument endast avsedda för vetenskapliga studier. Dessa instrument får alltså inte användas till klinisk diagnostisering men kommer generera tidiga och kontinuerliga intäkter till Bolaget samt vara ett stöd i utvecklingen av strategiska samarbeten gällande framtida kliniska tillämpningar. Affärsmodellen för denna kategori av produkter är att AcouSort står för hela utvecklingsprocessen för instrumenten, varefter tillverkning sköts av en underleverantör. Därefter säljs produkten för ett avtalat pris och intäktsflödet förstärks därefter av påföljande merförsäljning av engångskomponenter till forskningsinstrumentet. Bolaget har redan sålt forskningsinstrument till kunder inom Sverige och Tyskland.

OEM-avtal - kassakon

Den huvudsakliga, mer långsiktiga, delen i AcouSorts strategi är att utveckla och marknadsföra så kallade OEM-komponenter (Original Equipment Manufacturer) till större tillverkare inom Life Science-branschen. Detta innebär att AcouSorts produkter inom detta segment kommer att utgöra avgörande komponenter i exempelvis apparater för bioanalys av blodprover från patienter. Denna produktkategori kommer alltså få kliniska tillämpningar vilket, enligt styrelsens bedömning, öppnar upp en betydligt större marknad än produkterna som riktas mot icke-klinisk grundforskning. Affärsmodellen för denna produktkategori är att AcouSort ingår strategiska samarbeten med globala tillverkare och levererar OEM-komponenter till deras olika bioanalysinstrument. Här kommer AcouSort inneha en utvecklings- och leverantörsroll av OEM-komponenten och därmed låta samarbetspartnern ha det övergripande ansvaret för utveckling och certifiering av slutprodukten. AcouSort har redan idag ett långtgående samarbete med en global diagnostikaktör kring utvecklingen av en första OEM-produkt och förberedelser för initiala utvecklingssteg med ytterligare två globala diagnostik/biotech-aktörer pågår. Styrelsen bedömer att marknaden för kliniska tillämpningar av akustofores utgör den stora finansiella vinstmöjligheten för AcouSort, varför de kliniska tillämpningarna också utgör Bolagets huvudsakliga fokus. På sikt har dock Bolaget som målsättning att bli så kallad OEM-leverantör av komponenter baserade på akustofores till medicinsk och klinisk diagnostik. Den första produkten är under utveckling tillsammans med partners med målet att leverera 100,000+ OEM-moduler årligen.

Vilka är möjliga partners?

AcouSort har tre avtal där man agerar som OEM-leverantör till Life Science-bolag. AcouSort har tillkännagivit att Life Science-bolagen är stora internationella företag med över 50,000 st anställda och att man förväntas leverera engångsmoduler (cartridges på engelska) till dem. Dessutom skall dessa moduler integreras till samarbetspartners Point-of-Care instrument. Nedan följer stora företag som utvecklar Point-of-Care instrument för blodanalys och för att detektera cancer och sepsis, som anses vara potentiella partners till AcouSorts OEM-modul:

Abbott Laboratories - iSTAT HANDHELD

https://www.pointofcare.abbott/us/en/offerings/istat/istat-handheld

Samsung - LABGEO

http://www.samsungmedicalsolution.com/en/common/productDetail/view?productId=176&productTabId=benefit&depth_gb=ivd

Siemens - RAPIDPoint 500 Systems

http://usa.healthcare.siemens.com/point-of-care/blood-gas/rapidpoint-500-systems

Roche Cobas - B 123 POC System

http://www.cobas.com/home/product/point-of-care-testing/cobas-b-123-poc-system.html

BD Biosciences - BD Veritor

http://www.bd.com/ds/VeritorSystem/

OEM-modul - nära marknaden

AcouSort har ett kontrakterat projekt, i långt framskriden utvecklingsfas med en global diagnostikaktör, avseende utvecklingen av en modul för separation av blodplasma i blodprover. Att kunna separera blodplasma är en viktig del gällande bland annat analyser av patienter med sepsis, då de bakterier som ska analyseras kan isoleras ur plasman. AcouSort har, genom forskning utförd av professor Thomas Laurells forskningsgrupp, visat att den planerade modulens teknologi fungerar och att projektet är genomförbart. Utvecklingsprojektet är i pågående och AcouSort för diskussioner med fler eventuella samarbetspartners inom Life Science-branschen för denna produkt.

Attraktiv marknad

Storleken på den potentiella marknaden för AcouSorts produkter varierar beroende på vilket användningsområde som produkterna riktas mot. Generellt sett är de största marknaderna inriktade mot klinisk diagnostik. Dessa inkluderar exempelvis isolering av cirkulerade cancertumörceller (så kallade CTCs eller Circulating Tumor Cells) och blodplasmaisolering och dessa tillämpningar har marknader som vardera värderas till över 200 MUSD årligen. Andra stora marknader som AcouSort inriktar sig mot är koncentrering och anrikning av bakterier och mikrovesiklar, marknader som vardera är värda cirka 50 MUSD årligen. Givet att AcouSort förfogar över en plattformsteknologi som kan anpassas efter många olika användningsområden inom forskning och diagnostik är det givetvis svårt att exakt bedöma marknadens storlek, men AcouSorts styrelse bedömer att den ekonomiska potentialen för Bolagets produkter är mycket god.

Konkurrenter

Konkurrensen som AcouSort är utsatt för kommer inte främst från andra bolag som tillhandahåller liknande produkter, utan snarare från andra metoder att utföra motsvarande process som AcouSorts produkter gör, det vill säga separera, anrika och rengöra celler och andra partiklar för bioanalys.

Den främsta konkurrerande tekniken för separation, anrikning och rengöring av partiklar är centrifugering. Detta är den i dagsläget vanligaste metoden för cellseparering i laboratoriemiljö men den har också ett antal nackdelar. Den kräver en redan från början relativt hög koncentration av partiklar i det prov som ska undersökas.

Det finns även andra metoder för att separera partiklar, bland annat genom så kallad inmärkning. Detta innebär att olika partiklar i ett prov färgas med olika typer av fluorescerande färgämnen och därefter kan särskiljas genom sina olika optiska 23 egenskaper. En nackdel med denna teknik är att färgämnena oftast är giftiga och därmed ger partiklarna permanenta skador.

Värdering

AcouSort har satt följande försäljningsmål kommande två år:

  • Försäljningsmål för AcouTrap: två stycken under 2016, tio stycken under 2017 och 20 stycken under 2018. Priset per AcouTrap är ca 50,000 USD.
  • Försäljningsmål för AcouWash: Sex instrument under 2017 och tio instrument under 2018. Priset per AcouWash är ca 50,000 USD.
  • Utvecklingsmål gällande OEM-modul för separation av blodplasma: Signering av samarbetsavtal med partner under 2016. Produktutveckling färdig 2017. Produktlansering genom samarbetspartner under 2018 med målet att leverera över +100,000 st årligen. Priset per OEM-modul är ca 100 USD.
  • AcouSort har dessutom som målsättning att signera ytterligare två avtal gällande utveckling av två nya OEM-moduler med samarbetspartners under 2017 respektive 2018.
  • Bolaget har som målsättning att uppnå break-even och bli kassaflödespositivt under verksamhetsåret 2018 tack vare en omsättning som av styrelsen bedöms kunna uppgå till cirka 18 MSEK, givet försäljningsmålen för 2018.
  • Styrelsen bedömer att Bolaget efter 2018 kommer ha en ökande försäljning och vinstmarginal tack vare intäkter från ett ökande antal produkter och kunder.

Peter Benson, börsanalytikern, analyserade AcouSort innan noteringen och värderade bolaget till 180 MSEK (24 SEK/aktie) enligt ett optimistiskt scenario. Nedan följer en kalkyl tre år framåt baserat på AcouSorts försäljningsmål, ett OEM-avtal, och ett P/E tal 20, enligt denna analys:

Enligt ovan ger kalkylen ett diskonterat riktkurs på 28,70 SEK/aktie och en uppsida på 173%.

Källor

http://acousort.com/wordpress/wp-content/uploads/2016/11/AcouSort-Memorandum.pdf

http://acousort.com/third-collaboration-agreement-with-life-science-partner-signed/

https://www.svd.se/sortera-in-acousort-bland-de-battre-forhoppningsbolagen

https://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=81831

https://www.youtube.com/watch?v=LtqqfwmASJU

https://www.youtube.com/watch?v=TQGZFjzo9LQ&t=2s

https://www.youtube.com/watch?v=bnpm8ywpCoM&t=152s

https://www.youtube.com/watch?v=ofDA8uy4QXs

http://www.vetenskaphalsa.se/ultraljudsbaserad-teknik-for-att-lattare-spara-cancer/

https://www.lth.se/lth-nytt/nr-1-2013/thomas-laurells-ljudmetoder-sorterar-ut-cancercellerna/

Disclaimer

Denna text skall inte ses som någon form av rådgivning. Detta är en subjektiv analys och därmed tar var och en eget ansvar över sina investeringar. All information givet är taget från de hänvisade källorna. Detta är även min första analys skriven på Redeye vilken man bör ta hänsyn till. Jag äger aktier i bolaget och planerar på att sitta med dessa åtminstone till 2018.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?