Post entry

Midsommarblomster

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har hittat en riktig fyrklöver att avnjuta tillsammans med midsommarsillen och som förhoppningsvis förgyller sommaren.

Trots att jag endast förvärvsarbetat en månad sedan oktober ifjol känner jag att det skulle vara skönt med semester. Är man aktienörd så är man och då är det i allmänhet svårt att koppla av. Innevarande år har även varit händelserikt där jag fått uppleva realiserade kursvinster på nästintill 100 procent eller mer i Africa Oil, Petrogrand och Northland samt upplevt en resa mot stratosfären med JAYS. Northland var egentligen enbart tur (trots viss vägledning av Hvide innan NE-chocken) men bakom säljbesluten i Africa Oil och Petrogrand var det sunt förnuft. Jag hann också knappt posta inlägget ”Biometribolagen under luppen” innan Precise drog iväg med 50 procent tack vare nyheten om Tactivo. Nu sitter jag utan, biter på naglarna och är väl medveten om att jag kan bli sittandes med långnäsa. Den största kursförlusten jag drabbats av är Oasmia som dels påverkats av sektorns kräftgång men också framförallt av att bolaget inte lyckats leverera, ännu. Semestern skall dock inte förbrukas till börsäventyr utan istället användas till sol samt umgänge och lagom till fredagens sill har jag plockat en midsommarbukett, en lovande fyrklöver som förhoppningsvis ger bra avkastning under sommaren.

ALLTELE(gav 21,70)

Det finns två rovdjur i Norrland – rockbandet Raubtier och telekomoperatören AllTele, vars förvärvsaptit imponerar med ett 20-tal företagsköp på fem år. Jag ser Alltele som min pensionsförsäkring och Raubtier som livräddare ifall pumpen behöver extra hjärtmassage innan pensionen.

VD och grundare för telekombolaget är Ola Norberg, en välkänt frispråkig och temperamentsfull entreprenör som låg bakom nätbolaget Dotcom:s resa till en miljardomsättning på endast fem år. Nu är siktet inställt på att göra samma färd med AllTele. Hittills har det gått rätt bra då försäljningsprognoserna ständigt fått justeras uppåt och den senaste profetian ligger på att nå en försäljning på 1,7 miljarder SEK i årstakt om två år, alltså 2014. Målet för rörelsemarginalen ligger på 10 procent och 40-60 procent av vinsten skall dessutom delas ut. Nås marginal- och försäljningsmålet under 2014 skulle direktavkastningen kunna bli ca 20 procent beräknat på nuvarande kurs. Med en rörelsevinst på 170 MSEK och ett nuvarande börsvärde understigande 300 MSEK finns det därtill naturligtvis en betydande uppsida för aktien. Det är väl egentligen detta som avgör att jag kvalificerar Alltele som en pensionsförsäkring och på köpet får jag dessutom ett konjunkturokänsligt bolag samt bevarad nattsömn. Inte illa.

Förvärvsaptiten riskerar dock att späda ut aktien även fastän bolaget försöker undvika apportemissioner i samband med förvärv. Å andra sidan brukar försäljningsprognoserna överträffas med råge så det kan ju bli ganska bra i alla fall och då andelen organisk tillväxt spås öka förbättras möjligheterna att förvärva via kassaflödet som redan nu är rätt hyggligt. Jag räknar med att nya förvärv och förbättrad lönsamhet ger avtryck i aktiekursen under sommaren.

JAYS(13,50)

Hörlursbranschen är liksom kalsongmarknaden överetablerad. Detta hindrade inte Björn Borg-aktien att mångdubblas i värde och JAYS framstår som en given kandidat för en liknande resa. Trots hård konkurrens har hörlursföretag med idésprutor lyckats nå miljardomsättning på några få år. Det kommer naturligtvis att dyka upp en dag då färden tar slut men på kort och medellång sikt hotas inte JAYS av något motorstopp, särskilt inte då antalet försäljningsställen ökat med 60 procent på kort tid. Det är inte heller ovanligt att p/s-talet rusar iväg upp mot 4-5 för bolag som visar hög tillväxttakt i en bransch som växer så det knakar och som sminksätts med en sexigt lockande utstyrsel tack vare kopplingen till mobiltelefonbranschen. Därför ser jag det inte som omöjligt att börsvärdet för JAYS kan segla iväg upp mot en halv miljard och för att inte lockas sälja för tidigt har jag har spikat fast mig själv i fören som galjonsfigur. Taktiken ger fördelar då jag kan mäta av vågbruset och sälja när skummet från skurna vågor sjunker nedanför midjehöjd. JAYS kan bli en sommarplåga för de som valt att stanna på landbacken.

FINGERPRINT CARDS(6,20)

Det är i år det är dags för det stora genombrottet angående mobiler med fingeravtrycksläsare. Det kommer dock inte att ske i Europa utan i Asien där Fingerprint Cards ställning redan är stark. Tack vare avslöjandet att Fingerprint fortsätter som huvudleverantör av areasensorn till kinesiska Miaxis tryggas tillväxten. Framledes kan den även bli mycket kraftig tack vare linjesensorns möjligheter inom mobiltelefonbranschen i kombination med det kinesiska ID-kortprojektets förväntade efterfrågan på fingeravtrycksläsare, av i huvudsak areasensor-typ. Enbart i Kina bedöms det rullas ut ca 100 miljoner läsare och modultillverkaren CrucialTec siktar samtidigt på att sälja upp till 40 miljoner moduler med Fingerprints linjesensor under de närmaste tre åren. Med tanke på att areasensorn idag anses som standard inom den kinesiska finanssektorn och då linjesensorns egenskaper(strömsnålhet&storlek) framstår som konkurrenskraftiga befinner sig bolaget i ett högintressant läge. Fler design-wins hos mobiltelefontillverkarna är även att vänta, kanske redan inom kommande veckor, och förutsatt att den försenade utrullningen av storordern som vanns i januari verkligen kommer att ske i år lär det andra halvåret bjuda på betydande försäljning. Detta tillsammans med t ex avslöjandet av Tier 1-tillverkaren och begynnande beställningar på linjesensorn kan föra fram Fingerprint Cards som en kursvinnare och slutligen kommer sannolikt ledningen att göra allt i sin makt för kursvård pga det optionsprogram som går ut i höst.

OASMIA(9,80)

Trots att många svenska forskningsbolag befunnit sig i avgörande lägen har det varit tunnsått med kursraketer. Snarare är det så att aktieägarna fått färdas längs Via Dolorosa till Golgata för att få uppleva slutlig kurstortyr. Det är inte skoj och har även i praktiken drabbat Oasmia och min portfölj. Jag har realiserat vissa förluster men beslutat mig för att köra in i kaklet med återstående del då jag trots allt tror på återuppståndelse. Bokslutsrapporten gav också hopp vilket i och för sig sällan brukar saknas när det gäller forskningsbolag men knappast lånar Q-Med grundaren ut 65 MSEK till 5 procents ränta om det är mörkt som natta bakom horisonten.

Poängen med Oasmia är att de med teknikplattformen XR-17 lyckats göra cellgifter vattenlösliga så att de blir enklare att administrera och kan ges i 40 procent högre dos. Celgene betalade ca 20 miljarder SEK för att komma över en liknande teknik som dock enbart kan användas på människa till motsats till Oasmias som även kan ges till djur. Detta ger vägledning om potentialen även fastän det är klokt att beakta att Celgene ligger några år före.

Det har funnits en stor risk för nyemission och stor utspädning i Oasmia då flera kurstriggers och förväntade inkomster lyst med sin frånvaro. I maj lånade däremot Bengt Ågerup ut 65 MSEK till Oasmia med den måttliga räntan 5 procent. Strategin ger ganska starka indikationer om att det rör sig om en bryggfinansiering tills Oasmia får inkomster från annat håll.

I februari fick visserligen bolaget bakläxa från EMA gällande registeringsansökan för hundcancermedicinen Paccal Vet. Lika illa lär det däremot knappast bli hos FDA gällande ett godkännande på den amerikanska marknaden. Ett beslut har tidigare aviserats till våren men fördröjts och förklaringen finns i rapporten då nu godkännandet för tre olika indikationer är under behandling hos FDA. Tidigare har en ansökan för enbart indikationen mastocytom legat på FDA:s bord men i januari beviljades Paccal Vet, MUMS-status, en slags särläkemedelsstatus, för indikationen juvercancer. Detta förklarades öppna upp för ett villkorat godkännande för indikationen tack vare att FDA redan sitter med grundläggande information om Paccal Vet pga mastocytom-ansökan. Förutom detta finns även MUMS-status för skivepitelcancer vilket är den tredje indikationen. I samband med MUMS-beslutet avslöjade forskningschefen Henrik Von Euler till Veterinärmagazinet att om ansökan av villkorat godkännande blir beviljat kommer veterinärerna få tillgång till Paccal Vet inom kort. Att överhuvudtaget FDA skulle ta emot ansökan om villkorat godkännande om det fanns frågetecken gällande Paccal Vet verkar inte troligt. Därmed är jag rätt övertygad om att Paccal Vet snart kommer att finnas på marknaden där partnern Abbott framstår som en utmärkt kanal till försäljningsframgångar.

Därtill har Oasmia sytt ihop ett paket för distributionsrättigheterna gällande marknaderna utanför USA, Kanada och Japan, där Paccal Vet inkluderas tillsammans med Doxophos Vet som befinner sig i fas-I. Med dessa två läkemedelskandidater kommer en licenspartner att kunna marknadsföra Oasmias läkemedel mot i praktiken alla cancersjukdomar hos hund. Enligt rapporten är också Oasmia nu på väg att slutföra ett avtal med ett stort läkemedelsbolag gällande övriga marknader vilket naturligtvis är en kurstrigger i sig som sannolikt även kommer att ge Oasmia ett behövligt kassatillskott via upfront-betalning. Slutligen väntas inlämnad registreringsansökan för Paclical inom humanmedicin(äggstockscancer) för bl a den europeiska och ryska marknaden samt eventuella partneravtal som kan fylla på kassan.

Eftersom sektorn är helt körd i botten kan Oasmias aktiekurs sprattla till rejält om ovanstående kurstriggers inträffar. Med ett börsvärde på ca 400 MSEK och då brödfödan består av lånade pengar finns det naturligtvis också en nedsida. Oasmia är en chansning. Återkommer med solbränna senare i sommar och det återstår att se om porföljen även blivit bränd..

Trevlig midsommar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?