Post entry

Anoto: The (digital) writing is on the wall

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag gjorde ett spekulativt köp i Anoto igår. Jag tycker att fredagens nyheter (avtal med Hewlett Packard och köp av Livescribe) är en stor inflexionspunkt i caset och tror att aktien kan gå starkt de närmaste månaderna.

Att teknikaktier varit stekheta på börsen 2015 är ingen överdrift. Biometribolagen har gått bananas i år, Tobii likaså. Sensys har stigit 300% sedan köpet av Gatso i juni, MSAB har fyrdubblats sedan årsskiftet. Sista veckorna visar bränslecellsbolagen smått osannolika uppgångar; Powercell värderas till ofattbara 2 miljarder kronor med en obefintlig omsättning. Riskaptiten är skyhög och "concept-aktier" är senaste modet. I ljuset av detta, och i kombination med en potentiell fundamental inflexionspunkt tycker jag att Anoto ser väldigt intressant ut.

Anoto är ett av många teknikbolag som hankat sig fram med hjälp av småspararnas goda vilja under många många år. Antalet nyemissioner är så många att man kan undra vad bolagets egentliga affärsmodell är. Men den som kan sin historia vet att börsens i särklass bästa aktie det senaste året (Fingerprint) var i en liknande situation så sent som för tre år sedan, när Apple plötsligt köpte Authentec. Köpet förändrade ALLT för Fingerprint. Plötsligt ville ALLA mobiltelefontillverkare ha fingeravtryckssensorer. En så stor händelse är Anotos avtal med Hewlett Packard knappast men det kan ändå visa sig vara den definitiva inflexionspunkten för digitala pennor och skrivytor och en händelse som tar bolaget till break-even och vidare till lönsamhet inom loppet av 12-18 månader.

Som jag ser caset;

  • Anoto har rörelsekostnader på cirka 180 miljoner kronor i år. Bolaget har lagt stora resurser på HP-samarbetet men för att vara konservativ antar jag en liknande kostnadsmassa framöver. Med normaliserade bruttomarginaler runt 50% (enligt bolaget), krävs alltså cirka 350-400 miljoner kronor i intäkter för att nå break-even. 2015 stannar intäkterna gissningsvis på 210-220 miljoner kronor.

  • HP väntas ge en "signifikant positiv impact på intäkterna". Omöjligt att veta vad detta innebär men gissningsvis 100 miljoner kronor per år, kanske mer. Nära lönsamhet redan där.

  • Förvärvet av Livescribe adderar cirka 125 miljoner kronor på årsbasis. Bolaget går inte med vinst i nuläget, men det borde finnas synergier efter samgåendet med Anoto. Jag antar att nettoeffekten på Anotos rörelseresultat för 2016 är nära noll.

  • Att HP nu satsar stort på digitala pennor och ritytor kan leda till att flera stora OEM följer efter. Enligt Anoto förs diskussioner med flera av dessa. Avtalet med HP är exklusivt inom workstations (där HP har 50% marknadsandel) men omfattar exempelvis inte läsplattor eller smartphones. Det är intressant att Apple har ett två år gammalt patent där Anoto nämns i texten på tre ställen.

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=5&p=1&f=G&l=50&d=PTXT&S1=(apple.ASNM.+AND+20130319.PD.)&OS=an/apple+and+isd/3/19/2013&RS=(AN/apple+AND+ISD/20130319)

  • I samband med fredagens pressmeddelanden offentliggjordes även planer på att sälja uppemot 158 miljoner aktier via Carnegie. 57 miljoner av dessa såldes redan samma dag till ett snittpris strax över 1,30. Återstående cirka 100 miljoner aktier ska säljas inom kort via en book building process. Men först ska bolaget på en roadshow bland annat till London nästa vecka för att träffa investerare. Om man antar att de återstående aktierna säljs i intervallet 1,3-1,4 så kommer alltså drygt 200 miljoner kronor ha tillförts bolaget med dessa emissioner. Lifescribeförvärvet konsumerar cirka 125 miljoner kronor. Kassan uppgår alltså till cirka 80 miljoner kronor när allt är klart. Det finns goda chanser att detta är den sista kapitalinjektionen innan break-even.

  • Om man använder Redeyes intäktsprognos för 2017 om 438 miljoner kronor, adderar 125 miljoner från Lifescribe (som bör ha vuxit till 2017) och justerar för 158 miljoner nya aktier, så värderas Anoto till cirka 2,4x 2017 EV/Sales. Det är lågt jämfört med de ovan nämnda (förvisso hajpade) teknikbolagen på börsen. Tobii värderas exempelvis till 5,4x 2017 sales på Carnegies prognos. Trots att man inte är i närheten av vinst de närmaste åren.

  • Aktien befinner sig i en intressant formation rent tekniskt med den fallande långa trenden från 2010 som tak och den stigande korta trenden sedan sex månader som golv. Om aktien bryter 1,45 utlöses en köpsignal och därefter bör aktien testa 1,60. Bryts även denna nivå ligger vägen vidöppen till 2-2,20 per aktie som är min målkurs på 6 månaders sikt. Detta anser jag vara en realistisk målkurs på spekulativa grunder. Om bolaget sedan visar i siffror att HP-avtalet och eventuella andra OEM-avtal innebär en trovärdig väg till lönsamhet kan aktien värderas betydligt högre än så, vilket exempelvis Tobii är ett intressant exemepel på.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?