Post entry

Småbolag på köpoffensiv

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En stark balansräkning är alltid bra att ha under en lågkonjunktur då det uppenbaras gyllene tillväxtmöjligheter via förmånliga förvärv. Detta har gjort att industrikoncernen Duroc, som sitter med en kassa på 71 MSEK samt kreditlöften på 25 MSEK, nu greppat ett ordentligt tag i varukorgen och inlett en köpoffensiv längs rabatthyllorna.

Igår släppte Duroc nyheten om att de förvärvar den danska maskinhandelsrörelsen Madsen & Flansen för 11 MDKK. Förvärvet omsätter cirka 40 MDKK per år och har tidigare presterat ett resultat före skatt på 3-4 MDKK. Även fastän det ingår skulder på 2 MDKK i förvärvet så ser priset förmånligt ut då Duroc inklusive dessa skulder betalar cirka 32 öre per omsättningskrona. Räknar vi in förvärvet på tolvmånadersbasis så uppgår Durocs omsättning till 788 MSEK med ett rörelseresultat på 29,4 MSEK. Räknar vi ytterligare bort de engångskostnader på 6,4 MSEK som uppkom via omstruktureringar i Durocs sågklingeverksamhet så hamnar rörelseresultatet på 35,8 MSEK. Med dagens börsvärde på cirka 130 MSEK så ser således Duroc mycket förmånligt ut, särskilt med tanke på att koncernen efter förvärvet sitter på en kvarvarande nettokassa på drygt 20 MSEK. Med ett p/s-tal under 0,2 och då bolaget handlas till cirka 3 gånger rörelseresultatet exklusive nettokassan så undrar man ju om det finns någon hund begraven förutom den som dök upp tillsammans med finanskrisen.

Durocs verksamhet är idag indelad i två affärsområden; Industrihandel och Teknik/produktion. Industrihandeln omfattar en bred maskinhandelsverksamhet då Duroc i princip agerar som en helhetsoperatör som dels är återförsäljare för större varumärken, samt dels driver projektinriktad verksamhet samt renoveringsverksamhet. Verksamheten är också relativt ny i koncernen och grundar sig på fjolårets lyckosamma förvärv av Swedish Tool-gruppen samt Ernst Gerber. Maskinhandel är dock givetvis konjunkturkänsligt, men tack vare Durocs breda erbjudande, främst av erbjudandet av renovering av maskiner samt då det finns en hygglig eftermarknad av försäljning av bla skärvätskor, så kommer knappast Duroc att haverera under kommande lågkonjunktur. Studerar vi dock orderingången för det tredje kvartalet så noterar vi att den minskade med cirka 50 procent vilket givetvis är en varningsklocka för sämre tider men samtidigt så uppgick orderstocken till 118 MSEK, vilket är cirka 10 procent bättre än föregående år. Detta innebär således att åtminstone Q4 kommer att vara ett fortsättningsvis starkt kvartal. Nästa år dyker det dock sannolikt upp en liten plump i protokollet men affärsområdet bör dock kunna hålla sig hyfsat flytande tack vare att det bör vara ganska enkelt att kostnadsanpassa en maskinhandelsverksamhet till konjunkturcykeln och Duroc har även börjat vidta åtgärder för detta, bl.a. genom att erbjuda kunderna bredare finansieringsmöjligheter. Det intressanta är dock att Duroc ämnar växa rejält inom affärsområdet och då bolaget torde ha cirka 80 MSEK (inkl. kreditlöften) kvar i rabattkuponger att handla för så kommer vi sannolikt att få se fler spännande förvärv framöver.

Inom det andra affärsområdet Teknik/produktion finns Durocs gamla verksamhet i huvudsak baserat på bolaget laserteknologi. Här har Duroc omstrukturerat sågklingeverksamheten i Micor-gruppen vilket förhoppningsvis innebär att Micor nu kommer att kunna hantera den vikande efterfrågan utan att få några större lönsamhetsproblem. Inom Duroc Tooling ser dock resultatet ut att få sig en liten törn nästa år eftersom bolaget vid årsskiftet avslutar logistikavtalet med Volvo vilket kommer att innebära ett rörelseresultatbortfall på 1 MSEK på helårsbasis. Duroc Rail kommer dock knappast att påverkas av konjunkturen då bolaget i princip sitter på en monopolverksamhet i norra Sverige och Duroc Engineering kommer sannolikt att fortsätta att förbättra resultet med hjälp av ökad efterfrågan för den mobila lasern, samt att en stor del av kunderna finns inom kraftindustrin.

Så vad skall vi då tro om Duroc framöver? Traction som är huvudägare är dock optimister, eftersom de nyligen ökade sitt ägande och det finns också mycket som talar för att Duroc kommer att komma ut ur lågkonjunkturen som en rejäl vinnare tack vare att balansräkningen möjliggör goda tillväxtmöjligheter via billiga förvärv. Det finns således förutsättningar för Duroc att inom om ett par år klara av att omsätta över 1 miljard kronor samt att prestera en rörelsemarginal kring 7 procent. Vem hade trott det för ett par år sedan då bolaget under en femårsperiod satt fastankrade med en nolltillväxt och en omsättning på 200 MSEK, samt höll sig flytande tack vare utförsäljning av verksamheter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?