Post entry

Önskebloggen (Fing)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har i mitt tidigare blogginlägg fått önskemål om att skriva en uppdatering kring Fingerprint Cards. Här kommer den och ta det som det är - ett blogginlägg.

Tekniksprång är oerhört spännande och stimulerande att jobba med där företagsledare har möjlighet att bli legendariska. Det kan även börskurserna bli vilket IT-yran kring milleniumskiftet vittnar om. Fingerprint Cards aktiekurs pressades under en period i somras ner under 4 kr och noteras nu till ca 15 kr. Börsvärdet på nästan 800 Mkr motsvarar nästan hundra gånger försäljningen under de första nio månaderna ifjol. Det är naturligtvis skrämmande och frågan är om Fingerprint Cards kan försvara sin höga värdering? Här är min åsikt.

Inledning

Det är helt uppenbart att vi nu befinner oss i inledningen av ett teknikskifte där biometriska produkter sannolikt kommer att spela huvudrollen. Anledningen är att vi hela tiden vill vara uppkopplade mot internet och att vi blir förbannade om vår rörelseförmåga i cyberrymden hindras med några millisekunder. Det är inte primärt säkerheten utan istället vår bekvämlighet som troligtvis kommer att vara avgörande för teknikens stora framgångar även fastän säkerhetsaspekten också är av betydelse, särskilt inledningsvis.

Fördelen med fingerigenkänning är ju givetvis att du kan säkra upp att ingen annan får tillgång till den information du har i din smartphone eller till dina personliga inställningar i Smart TV:n eller spelkonsolen. Det du däremot sannolikt kommer att uppskatta mest är att tekniken ersätter lösenord och PIN-koder samt att du via att förprogrammera olika finger till olika appar blixtsnabbt kan nå facebook-kontot, e-posten eller kreditkortet i den mobila plånboken. Du tjänar alltså ”millisekunder”.

Amerikanska företagsjätten Cisco spår att det år 2015 kommer att finnas 15 miljarder internetuppkopplade enheter. Summan är astronomisk och vi är alltså på väg att fullständigt lämna över jordelivet till cyberrymden samtidigt som vi översvämmas av lösenord. Redan för två år sedan var det panik då det rapporterades att var tredje internetanvändare brukade fler än tio användarkonton och undersökningar visade att sju av tio någon gång avbrutit ett köp eller en beställning för att undvika att skapa nya konton. Sedan dess har det blivit betydligt värre och det finns garanterat många som vill ha en lösning på problemet, framförallt de som är involverade i uppbyggnaden av ekosystemet kring mobila betalningar, i synnerhet de som marknadsför olika e-plånböcker. Det är här som fingeravtryck alltså framstår som en självklar lösning och IBM har t o m förutspått att tekniken inom en 5-årsperiod helt kommer att ha ersatt lösenord och PIN-koder.

Jag är dock rätt övertygad om att det finns en hel del som läser detta blogginlägg som är rätt skeptiska till biometrins framtid. En orsak kan vara att tekniken än så länge är rätt ovanlig i våra trakter. Av de banker som idag använder biometriska produkter finns t ex endast 9 procent i Europa men 52 procent i Asien. Banksektorn är också en av de branscher där det nu tar fart på allvar och där ungefär 50 procent av de biometriska lösningarna omfattar fingerigenkänning. Biometric Research Group uppskattar att den biometriska marknaden inom den globala banksektorn ifjol var värd 900 MUSD och spås öka till 2,5 miljarder USD år 2015. Hittills har det mestadels rört sig om intern användning, alltså att bankanställda autentiserat sig med hjälp av tekniken, men nu står även bankkunderna på tur. Det rör sig om bankomater utrustade med biometriska läsare eller bankdosor för internetbanken.

Javelin Strategi & Research spår t ex att amerikanska banker i år på allvar kommer att börja införa biometriska produkter för att säkra upp online-banking och en av bankerna som redan börjat är International Bank of Miami där kunderna nu kan koppla fingeravläsare till datorns USB-port. Genom att enkelt googla orden ”biometric banking” får du enkelt kännedom om att bankkoncerner över hela världen nu inför eller överväger att införa biometri, i Australien, Indien, Sydafrika, Nigeria, USA, Turkiet, Ryssland, Polen, Brasilien och Kina.

Utvecklingsländerna är särskilt intressanta eftersom det idag uppskattas finnas 2,5 miljarder människor som saknar bankkonton, till stor del pga att de inte är läs- och skrivkunniga. Här kan olika lösningar med fingeravtrycksidentifiering erbjuda säkra banktjänster, bl a mobila banker, där banktjänstemän erbjuder transaktioner ute på fältet, t ex i hemmet. När t ex vietnamesiska Mekong Bank ifjol somras lanserade ett fingeravtryck-aktiverat bankkort tripplades kundbasen på två månader. Det finns alltså "morötter" till att införa tekniken. Många pilotutrullningar är också igång som spås resultera i storskaliga projekt, bl a i Indien där världens största projekt med biometri pågår, där två iris-scans och tio fingeravtryck samlas in från varje indier. Här kommer det att krävas oerhört många fingeravläsare då befolkningen framledes skall kunna betala en säck ris med sitt fingeravtryck eller utnyttja sociala välfärdsprogram. Det bubblar alltså i branschen och Fingerprint Cards är en av få aktörer som marknadsför kapacitiva fingersensorer.

Fingerprint Cards möjligheter

I huvudsak rör det sig om areasensorn, linjesensorn, linjesensorchipet och en ASIC som snart lanseras. Areasensorn har nått stora framgångar i Kina där den i praktiken blivit standard i säkerhetsprodukter för bankanställda. En kinesisk distributör har även via en ODM-tillverkare tagit fram en mobiltelefon där areasensorn integrerats, en produkt som riktas till företag och myndigheter. I slutet av 2011 började dessutom en kinesisk bank rulla ut sensorn till bankkunder där den integrerats i bankdosor för säkrare online-banking. Potentialen är alltså mycket stor och enbart Kina erbjuder en miljardmarknad, framförallt tack vare det kinesiska ID-kortsprojektet, som sjösätts i år, där det bedöms krävas en fingeravläsare per tionde invånare, i huvudsak av areasensortyp. Det blir inte sämre av att kinesiska staten nyligen godkände nya regler som kräver att internetanvändare måste identifiera sig hos sin internetleverantör innan de kan koppla upp sig på nätet. Till skillnad mot linjesensorn som kostar kring 2 usd är priset för areasensorn också mångfalt högre, vad jag erfar kring 15 usd, bl a pga större kiselyta. Det krävs alltså inte så stor volym för att få märkbar effekt i försäljningssiffrorna, även fastän det är klokt att räkna med en priserosion på 5-10 procent per år.

Linjesensorn riktas i sin tur till tillverkare av mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer, kameror, fjärrkontroller för Smart TV, spelkonsoler, USB-nycklar och olika varianter av biometriska kortlösningar. Det är alltså inte enbart mobiltelefonmarknaden som erbjuder stor affärspotential. Den norska konkurrenten IDEX har t ex nyligen vunnit projekt där deras linjesensor integreras i bagageväskor och biometrisäkrade smartkort med ordervärde överstigande 100 MNOK under 2013 och 2014. Sony planerar även att införa fingerigenkänning i deras spelkonsoler med syfte att tjänsteleverantören enklare skall kunna spåra användaren.

Det är dock inom mobiltelefonbranschen som Fingerprint ligger i tätposition tack vare att Authentec enbart levererar sina sensorer exklusivt åt Apple och då övriga konkurrenter är på efterkälken då de saknar en linjesensor optimerad för mobiler. Validity Sensor har dock, vad jag erfar, en prototyp färdig, men det kommer sannolikt att dröja innan vi ser den i en smartphone. Detta beror på att ledtiden är lång till marknaden. Först skall sensorn integreras i en mobilproducents plattform, testas i en smartphone-prototyp, som sedan skall lanseras vid lämplig tidpunkt. Redan 2010 visade t ex Fingerprint upp prototyper men ännu har vi inte fått bevittna en lanserad smartphone med sensorn, även fastän det nu närmar sig då den första modellen bedöms dyka upp under Q2 och sannolikt presenteras under mobilmässan i Barcelona.

De design win som företaget vann under slutet av fjolåret är inte heller en effekt av att Apple köpt Authentec utan ett resultat av att Fingerprint redan i bokslutsrapporten för 2010 avslöjade att de demonstrerat linjesensorn (alltså en prototyp) åt ett 20-tal mobiltillverkare. Hjulen hade alltså redan satts i rullning före Appe/Authentec-affären men de snurrar garanterat lite snabbare nu tack vare att Apple gett sig in i leken.

Fingerprint vet också exakt när Apple kommer att lansera produkter med fingersensorer. Det känner de naturligtvis till tack vare att de nyligen anställt folk från Authentec, bl a en tidigare försäljningschef för den nordamerikanska marknaden. Ett s.k. SEC-dokument som släpptes i samband med Appe/Authentec-affären avslöjar också att ett samarbete som inleddes mellan företagen i slutet av 2011 skulle avslutas i år varför det är troligt att Apple debuterar med fingersensorer i produkter under innevarande år, och jag är övertygad om att det kommer att röra sig om en iPhone-modell. Detta ”event” kommer sannolikt att vara startskottet till att även konkurrenterna börjar släppa flaggskeppsmodeller med fingersensorer i varför vi kan förvänta oss en ”hockeyklubbseffekt” i försäljningsutvecklingen av sensorer.

Via CrucialTec är Fingerprint bra positionerade då den koreanske tillverkaren integrerat företagets linjesensorchip i en biometrisk styrplatta, s.k. BTP. Det rör sig alltså om komponentförsäljning med sannolikt hög bruttomarginal (70 % och uppåt) men priset ligger troligtvis kring 60 – 90 cent, beroende på volym. Prognosen är i år minst 30 miljoner BTP:n. I allmänhet säljs en smartphone-modell i kanske 500 000 – 1 miljon exemplar. Det CrucialTec har i kikarsiktet är således, antingen att vi får bevittna ett par flaggskeppsmodeller med BTP:n, eller att väldigt många modeller i år kommer att lanseras med produkten. Oavsett kommer detta att bli stora kurstriggers, förutsatt att det finns en sanningshalt i prognosen.

Det intressanta är också vad vi kommer att få bevittna nästa år, i efterskalvet av Apple:s förmodade lanseringar av produkter med fingersensorer? Kommer försäljningsprognosen att justeras upp med 100 eller 200 miljoner? Vi vet redan, via Q3-rapporten, att ett par av industrins absoluta giganter påbörjat prototypbyggen och mjukvaruportering tillsammans med flera andra tillverkare och sedan i slutet av 2011 har en annan s.k. Tier 1-tillverkare, alltså en av de tio största mobilproducenterna, påbörjat integration av linjesensorn i deras plattform. Jag har tre gissningar vilka giganter det kan röra sig om.

SONY

När Tier 1-tillverkaren annonserades i slutet av 2011 hoppades Fingerprint att beslut kring en smartphonemodell med sensorn skulle tas under det första halvåret 2012. Det dröjde dock t o m det andra halvåret innan en design win vanns och då till en japansk tillverkare. Eftersom Tier 1-tillverkaren, pga den långa ledtiden mellan integration av tekniken och design win, sannolikt låg först i pipeline, och då endast en japansk tillverkare (SONY) fanns bland de tio största då Tier 1-tillverkaren annonserades i slutet av 2011, talar mycket för att det är SONY.

RIM

Amerikanska RIM avslöjade redan under 2010 att de planerade att införa fingersensorer i kommande modeller. RIM har tidigare haft monopol på försäljning av telefoner till amerikanska myndighetsanställda (ca 6 milj) men har nu tappat sin marknadsledande ställning, framförallt till Apple. Tack vare BYOD-trenden, att anställda i ökad utsträckning använder sin personliga smartphone eller tablet i jobbet ökar kraven på säkerhet och fingersensorer erbjuder här en bra lösning. Det är också så att RIM redan använder CrucialTec:s optiska styrmodul som standardkomponent varför steget till att använda BTP:n framstår som kort och självklar. Jag är därför väldigt övertygad om att RIM finns på kundlistan.

SAMSUNG

Jag är också rätt säker på att Samsung är med då även de är en huvudkund till CrucialTec. I samband med Apple/Authentec-affären rapporterade koreansk media att Samsung i år planerar att släppa en produktlinje med fingersensorer. Rimligtvis borde de då haft tentaklerna ute efter lämpliga leverantörer. Jag uteslutet inte heller att Samsung är Tier 1-tillverkaren som annonserades i slutet av 2011. Det var nämligen då som Apple och Authentec ingick sitt samarbete och tror du på företagsspionage så visste Samsung garanterat om detta. Då den koreanske mobiljätten är Apple:s främsta konkurrent skulle därför ett inledande samarbete med Fingerprint vara ett strategiskt motdrag och det skulle också kunna vara så att Samsung ligger bakom Fingerprints samarbete med CrucialTec, som alltså är ett koreanskt företag. Dessutom plockade Fingerprint ifjol våras in en f.d. Europachef för Samsung i företagets Advisory Board tillsammans med Göran Malm som suttit nio år i Samsungs huvudstyrelse. Det är alltså mycket SAMSUNG-expertis och tror du på ryggdunkarteorin stärks min teori. Slutligen talar den uppskruvade försäljningsprognosen från CrucialTec, avseende BTP:n, för att det finns en stor spelare med på banan som säljer MÅNGA telefoner, även fastän det inte är en flaggskeppsmodell.

Som en liten krydda finns dessutom den kinesiska distributören som utvecklat en smartphone med areasensorn. Tack vare att priset för areasensorn är mångfalt högre än priset för linjesensorchipet skulle en försäljning av 100 000 exemplar ge lika stora inkomster som kanske 2 miljoner BTP:n. Ruggade telefoner med areasensorer finns sedan tidigare t ex på marknaden riktat mot militären.

Summan av kardemumman är att Fingerprint Cards har unika möjligheter att vinna stora marknadsandelar inom mobiltelefonmarknaden, har utmärkta möjligheter att nå stora framgångar med areasensorn och dessutom nå nya marknader via den ASIC som snart bör lanseras. VD köper dessutom aktier ”dyrt” efter en fantastisk kursuppgång sedan sommaren och telekomrävar som Jörgen Lantto och Thomas Rex tar knappast anställning hos ett företag i gärdsgårdsserien på Small Cap-listan om det inte fanns tillräckligt med potential.

Det är därutöver inte alls otänkbart att försäljningen av enbart areasensorn kommer att hålla företaget flytande och att överskottet från linjesensorförsäljningen därmed kommer att ta snabbtåget ner till sista raden. Jag tror därför att Fingerprint Cards är en aktie värd att äga i år och som man i samband med rapporterna bör öka innehavet i då jag räknar med temporär kurspress då siffrorna ännu inte kommer att rosa marknaden. Aktien drivs istället av förväntningar om framtiden varför hög volatilitet är att vänta. Dessa förväntningar lär dock inte slockna med tanke på vad som väntar biometribranschen i allmänhet och mobiltelefonbranschen i synnerhet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?