Post entry

Hexatronic: Årsredovisning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi är inte direkt bortskämda med täta PM från bolaget men utifrån den information som publiceras går det att dra en del intressanta slutsatser och förespeglingar om det stundande året.

Jag vill återigen peka på ett bolag som fullkomligt fångat mitt intresse ur flera aspekter. Inte nog med att ledningen är majoritetsinnehavare och har lyckats med ett riktigt maginummer det senaste året så verkar det även på en högst aktuell och tillväxtmarknad, digital infrastruktur. Klart ungarna skall ha snabbt bredband för att kunna streama filmer och spela onlinespel! Nå, det är väl kanske inte den yngre generationen som sätter agendan men den vittnar om ett stigande framtida behov av mer kapacitet i marken.

För några dagar sedan noterade jag att Hexatronic har publicerat deras årsredovisning här. Det är egentligen inga groundbreaking saker som tas med utan det mesta är klippt ifrån bokslutskommunikén.

Det finns emellertid en del saker som jag tycker är värt att notera.

1. Redovisning av årets vinst,

2. Valberedningen och dess ambition för notering,

3. Ny tillväxtkommunikation - genom förvärv.

4. Proximion adderas till resultatet 14/15.

Enligt årsredovisningen framgår det att årets vinst blev 1,96 före utspädning (24,3 miljoner aktier). Detta fordrar en del utveckling enligt mitt förmenande. Dels har det skett en utspädning genom emission av drygt 2 miljoner aktier varför det totala antalet aktier uppgår till 26,4 miljoner aktier. Sedan innehåller denna vinst en post där försäljning av bolag ingår varför vi inte kan räkna med en sådan intäkt nästkommande år. Årets resultat är därför enligt mig 41 476 Tkr. Då får vi en vinst på 1,57 kr / aktie. Som jag ser det är det denna vinst vi i fortsättningen bör ha i åtanke vid beräkning av kommande tillväxt. Risken finns annars att tillväxten blir mindre än den bör vara om man utgår från bolagets kommunicerade tillväxtmål om 20 procent.

Enligt valberedningsprospektet framgår vidare att Erik Selin, vd Fastighetsbolaget Balder, kommer att ingå i koncernens styrelse. Det är mycket positivt i den bemärkelsen att han säkerligen kommer att kunna bidraga med kompetens inom just fastighetssektorn och dess investeringar i digital infrastruktur, fiber. Det borgar också för en seriös framtoning när väl målet att notera bolaget på Stockholmsbörsen förverkligas. Ledningen har tidigare kommunicerat att introduktionen förbereds och att det sker inom en två års period men av denna information bör det inte uteslutas att en sådan listning sker under 2015. Det skulle enligt mitt förmenande ge en tydlig signal att bolaget skall tas på allvar och att det i framtiden underlättar tillgången på kapital såväl genom kredit och emission.

Av årsredovisningen framgår en nyanserat mer liberal inställning till hur koncernen skall realisera sitt tillväxtmål. Tidigare har budskapet varit att förvärv kan vara aktuellt om rätt tillfälle uppenbarar sig medans det nu signaleras tydligt att bolaget inte är säljare utan köpare och att tillväxt skall uppnås dels organiskt dels genom förvärv. Av utvecklingen och konsolideringen av Hudiksvall och Proximion tror jag ledningen har fått blodad tand och att vi därför kommer att se förvärv i fortsättningen också. Det finns onekligen resurser att förvärva bolag och ledningen har bevisligen kompetensen och erfarenheten att upprätta ekonomiska planer så det är något som bör ha stark signalverkan enligt mig.

Slutligen vill jag slå ett slag för konsolideringen av Proximions siffror i koncernens räkenskaper. Även om Proximions omsättning det senaste året inte kan mäta sig med koncernen så finns det två positiva saker som jag tror lär bidraga till avsevärt bättre siffror. Proximion har naturligt hög maringal och i och med en ny försäljningskanal genom koncernen tror jag vi kan få se högre utväxling av bolagets produkter. Det bidrager till en hävstångseffekt som inte bara ökar omsättningen utan också höjer rörelsemarginalen från dagens styva 12 procent.

Vi har under den senaste tiden tangerat 20 kronors nivån. Jag har tidigare satt en betydligt högre riktkurs och står fast vid en sådan uppemot 35 kronor. För att vi skall nå den fordras emellertid tydligare bevis, att bolaget kan nå en högre tillväxt organiskt eller genom förvärv och ett listbyte för att attrahera investerare. Oaktat riktkursens nåbarhet så är det uppenbart att bolaget är undervärderat vid ett p/e vid 9 procent för nästkommande år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?