Post entry

Hexatronic: Kvartalsrapport 1 2014/2015

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under fredagsmorgonen presenterade bolaget sin rapport för första kvartalet 2014/2015. I fokus låg omsättning med EBITDA-marginal, konsoliderings- och tillväxtplan.

Första frågan som jag ställer mig själv är om jag hade för höga förhoppningar på rapporten. I tidigare inlägg testade jag en trend-princip som indikerade på omsättningsökning till uppemot 200 Mkr. Jag låg 50 Mkr fel i detta estimat och rörelsemarginalen skall vi inte prata om.

Omsättningen landade på ca 146 Mkr och nettoresultatet blev ca 9 Mkr. Det motsvarar en marginal på 6,1 procent. Ser vi till tidigare marginal så är den med 30 procent från 9 procent. Vidare är EBTIDA-marginalen ned från 12 procent till 10 procent.

Vad beror denna försämring på? Vi har tyvärr inte tillräckligt med historisk data för att kunna dra slutsaster kring säsonsvariationer med mera men det vi vet är att bolaget har slutfört Proximion och börjat rekrytera för att organisationen växer. Vad jag tror spontant är att det har legat mer arbete bakom Hudiksvall-förvärvet än vad marknaden har förstått och fått förklarat för sig. Det vi ser nu är baksidan av detta med installationskostnader, rekrytering, transaktionskostnader med mera.

Bolagets aktie har gått starkt upp till nära 23 kronor innan rapporten. Det vi såg vid öppningen är inget annat än en korrektion. Förväntningarna på det här ändå nya omstöpta företaget var för högt ställda.

Positiva punkter?

Ja det finns en del positiva saker som jag snabbt identifierat. Det är glädjande att ledningen lägger stort fokus på kunderbjudande och ser konceptarbete mellan företagen istället för att låta dem sälja sina grejer separat. Som jag ser det, äger man bra prylar i olika företag så måste bör arbetet bestå i att kombinera dessa i attraktiva och konkurrenskraftiga erbjudanden. Det verkar ledningen ha som mål också! Kul.

Vidare har bolaget gett sig i kast med att introducera en ny del av verksamheten, Datacenters. Det vore konstigt, att påstå att fiberoptik är det enda man behöver. Så jag är positiv till hårdvaran och med detta kanske kommer kringtjänster och service. Snyggt!

Sedan bättrade koncernen på kassan som ökade till 33 Mkr, upp från tidigare 28 Mkr. Det bygger på positivt kassaflöde, något som jag ser som en väldigt, väldigt viktig del just nu eftersom bolaget sitter på en skuld till Ericsson på 43 Mkr för Hudiksvall. Så länge denna skuld finns så minskar möjligheten till utdelning.

Om jag skall sammanfatta rapporten så handlade den väldigt mycket om konsolidering och arbete med den befintliga verksamheten snarare än förvärv och framtida planer för expansion. Det tycker jag i grund och botten är bra givet det läget verksamheten befinner sig i. Det är oklokt att gå händelserna i förväg utan att ro i land påbörjade projekt. Annars så tycker jag inte att den gav någon kalldusch annat än att marginalerna var lägere än väntat givet senaste årets siffror.

Det vi vill se nu är utlovad tillväxt, bättre marginaler och att Proximion levererar. Vi lär nog emellertid behöva ge arbetet ett år innan vi kan bedöma om koncernen håller vad den har som mål.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?