Post entry

Imint: Höga förväntningar Samsung-Huawei låga intäkter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Detta är en längre blogg i samma spår jag skrev tidigare. Imint har ett licensavtal med Huawei och ett utvecklingsavtal med Samsung som inte gäller smartphone. När man läser på och ser på historiken så är intäkterna låga men förväntningarna orealistiskt höga.

I fredags 20/1 -17 spreds massa rykten om att Imints programvara fanns med i någon modell av Huawei. Det spreds också rykten enligt vad jag erfarde att Samsung var även involverat och att bolaget började tjäna väldigt mycket pengar. Ryktena stämde men att bolaget tjänade massa pengar kan man väl ifrågasätta. Handelsstoppet hävdes och aktien steg intialt över 40% men slutade på en uppgång på drygt 20%.

Tjänstemän på Imint skickade ut detta PM om Huawei:

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/01/23/imint-i-huawei-mate-9.html

""Imint meddelar att den design win som publicerades i ett pressmeddelande 10 januari finns med i Huawei Mate 9. Bolaget kommunicerar informationen eftersom mjukvaran är spårbar i telefonen. I övrigt är Imint förhindrade att kommunicera mer om affären på grund av sekretessavtal", skriver bolaget.

"

Om Samsung skickade Imint detta PM att värdet på utvecklingsavtalet kan bli 800000.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/01/23/imint-utvecklingsavtal-med-samsung-om-ny-produkt.html

""Projektet är uppdelat i faser och kunden har rätt att avbryta projektet inför varje fas. Ordervärdet vid fullt utförande, uppskattas till cirka 800.000 kronor", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Produkten är i kategorin konsumentelektronik men alltså inte en smartphone. Huvudelen av uppdraget är planerat att utföras under våren 2017 och avtalet ger också kunden begränsad licensrätt till den nyutvecklade mjukvaran. Av sekretesskäl kan inte mer information publiceras om projektet eller den planerade produkten, skriver bolaget.

"

Tidigare har det kommunicerats att utvecklingssavtalet med Huawei ger ett ordervärde då på 800 tusen ungefär.

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=78281

"

IMINT Image Intelligence AB (Imint) har tecknat ett utvecklingsavtal med ett större asiatiskt teknikbolag. Utvecklingsuppdraget innebär att Imints Vidhance videostabiliseringslösning anpassas till kundens plattform och trimmas in för specifika användarsituationer. Affärsvärdet är cirka 800tkr, och arbetet beräknas pågå under några månader.

Andreas Lifvendahl, VD, förtydligar:

”Den gemensamma målsättningen vi har med kunden i projektet är att nå de uppsatta kraven, vilket i sammanfattning innebär en marknadsledande lösning för videostabilisering på en smartphone, och på kundens egen tekniska plattform. Uppnås detta, är nästa steg förhandling om ett avtal om produktionslicens, så att kunden kan inkludera vår lösning i nya mobiltelefoner.”

"

Hittils den garanterade summan som Imint erhållit från Huawei är 800 000 kr.

Från november 2016 erhåller man royaltyersättning ifrån videostabiliseringsprogramvara som ingår i en Huawei Mate.

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=80596

"

IMINT Image Intelligence AB (Imint) har tecknat ett licensavtal med ett större asiatiskt teknikbolag. Imint har tidigare under ett finansierat utvecklingsprojekt anpassat sin videostabiliseringslösning för kundens plattform. Licensavtalet är tecknat över en treårsperiod. Beslut om att inkludera Imints lösning i kundens produkter fattas produkt för produkt.

Imint meddelade den 6 maj 2016 att ett utvecklingsavtal slutits med ett större asiatiskt teknikbolag för utveckling av en anpassad lösning för videostabilisering. Utvecklingsarbetet är nu avslutat, och kunden har önskat möjligheten att inkludera den anpassade mjukvaran i sina telefonprodukter. Ett treårigt avtal har därför ingåtts med kunden, med villkor om royaltybetalning till Imint per såld produkt. Avtalet ger kunden legal möjlighet att inkludera Imints mjukvara på alla telefonprodukter under avtalstiden, men beslut om detta fattas av respektive produktledning på en produkt-för-produkt basis. På grund av omfattande sekretessförbindelser kan Imint i dagsläget inte berätta mer om kunden eller möjliga produkter med Imints mjukvara."

Eftersom ingen vet värdet på intäkterna från royalty ersättningen blir intäkterna väldigt spekulativa därifrån.

Aktieägarna i Imint de tror att Huawei betalar flera kronor per telefon åt Imint. Men det finns uttalanden från VD och jämförelser med Precise Biometrics som visar att det troligen inte stämmer.

Imints VD uttalade detta i samband med emissionen.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/11/16/imint-imint-siktar-pa-att-na-positivt-kassaflode-inom-12-18-manader-vd.html

"Mjukvarubolaget Imints vd Andreas Lifvendahl presenterade bolaget vid Redeyes teknikseminarium på onsdagen. Bolaget utvecklar mjukvara för analys och förbättringar av videoinspelningar med varumärket Vidhance. Imint genomförde nyligen en nyemission som tillförde knappt 45 miljoner kronor efter emissionskostnader.

_"Vi fokuserar på smartphones, Asien och Android-tillverkare", säger Andreas Lifvendahl.
Antalet sålda smartphones i världen bedöms landa på 1,5 miljarder i år och marknaden väntas öka till fler än 2,0 miljarder sålda smartphones år 2020. Bolaget inriktar sig på ett 30-tal tillverkare av smartphones.

"Målet är att nå positivt kassaflöde inom 12-18 månader", säger Andreas Lifvendahl. Bolaget förväntar sig en solid försäljningstillväxt och ska nå lönsamhet på månadsbasis inom 18-24 månader. Imint har efter den riktade nyemissionen en stark balansräkning, kapitalbehovet är säkrat för 2016 och 2017 även vid begränsade intäkter.

Bolaget noterades på Aktietorget i december i fjol. Aktien har haft en raketliknande utveckling och från teckningskursen på 10 kronor stängde den på 33 kronor den första handelsdagen. Uppgången har fortsatt och i skrivande stund är aktien upp med 0,7 procent till 69 kronor._

"

Detta skickades ut 2016-11-16 14:24 och redan då hade Imint omfattande samarbete med Huawei och igenom utvecklingsavtalet. Troligen redan vet Imints styrelse och ekonomiska tjänstemän vilka intäkter ett licensavtal med Huawei kommer ge igenom Royalty.

Baserat på den ersättning Imint får från royalty av Huawei Mate 9 säger Lifvendahl positivt kassaflöde 12-18 månader och stabil försäljningstillväxt på månadsbasis 18-24 månader. Dessa uttalanden måste man utgå från kommer från bolagets egna uppskattningar i hur mycket de kommer tjäna från royalty av Huawei Mate 9.

Värderingar av bolag som stiger från 50-400 miljoner kan göra det av stora förhoppningar. Från 400 miljoner till miljardvärden krävs säkra intäkter.

När tusentals småsparare hävdar i kör att Imint är självklart nästa Fingerprint och att en kurs motsvarande 150 kr kommer när som helst så utifrån vad Lifvendahls uttalanden kan inte detta stämma! Det är felaktiga slutsatser.

I delårsrapport Q2 hade IMINT en omsättning på 40 tusen kronor.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/08/26/imint-nettoresultatet-18-mln-kr-2-kv-marginell-omsattning.html

Det är extremt lågt för ett bolag tusentals småsparare hävdar är nästa Fingerprint eller bör inom kort miljardvärderas.

I Q3 rapporten ökade Imint förlusten kraftigt och hade en orderingång/omsättning på en halv miljon.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/10/31/imint-imint-okar-forlusten-nagot-i-tredje-kvartalet.html

Det fjärde kvartalet lär knappast vara några enorma siffror med tanke på att Lifvendahl säger positivt kassaflöde kommer någon gång början av 2018.

Om man vill kika på vad ett annat bolag som säljer mjukvara tjänar på sina royalties har vi Precise Biometrics och de har ett licensavtal med Samsung och väldigt många andra aktörer som använder biometri.

Jag tycker det verkar rätt uppenbart att Imints royalty ersättning liknar Precise royalty intäkter. Annars skulle aldrig VD i Imint säga som han gjorde speciellt med tanke på hans kunskap om de sekretessbelagda royalty intäkterna.

Vilka andra bolag värderas till 600 miljoner?

Vi har exempelvis Smart Eye som fick säljråd av börsveckan.

Men det bolaget har flera avtal och samarbeten ex med Autoliv.

De har en betydligt högre omsättning än Imint och har en enormt växande marknad.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/12/13/intressant-teknik-men-dyr-aktie.html

Det har varit en enorm hausse i Imint att det är nästa Fingerprint att bolaget kommer tjäna enormt med pengar. Att det är en tidsfråga innan bolaget köps upp och att en kurs över 100 eller 200 kr kommer när som helst.

Förutom det trejdas det friskt i Imint. Flera twitter profiler med tusentals följare skriver ofta om bolaget.

Någon gång 2018 när högre vinster kommer i delårsrapporterna förtjänar Imint en högre värdering än dagens.

Tills dess är det mest överspekulation och twitterprofil trading som ligger bakom de stora kursrörelserna.

Jag rekar därför sälj och tror det krävs betydligt högre intäkter för att aktien ska vidare upp. Nuvarande intäkter är väldigt låga och jämförbara med ett 50 miljonersbolag på aktietorget. Det krävs därför betydligt större orderingång och roaltyersättning för att motivera ett högre börsvärde eller dagens.

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?