Post entry

Köpläge: Compuware-aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läge att följa hedgefondstjärnan Thomas Sandell och köpa aktier i amerikanska IT-bolaget Compuware.

Sammanfattning

• Svenska hedgefondförvaltaren Thomas Sandell (som är baserad i New York) har varit mycket framgångsrik i sin kapitalförvaltning.

• Sedan hösten 2012 har han köpt in sig i amerikanska IT-bolaget Compuware.

• Han började köpa aktien till en börskurs på 8 dollar efter att bolaget redovisat en resultatrapport som var sämre än analytikerna räknat med. Den dåliga rapporten fick börskursen att falla från 11,50 dollar till 8 dollar.

• Sandell förklarar den dåliga rapporten med dålig utveckling för Compuware i Europa där bolaget har haft en dålig chef (som numera är utbytt).

• Sandell är kritisk till hela Compuwares vd Bob Paul samtidigt som Sandell anser att det finns stora värden i bolaget.

• Compuware är börsnoterat på Nasdaq-börsen i USA där bolagets börskurs nu ligger kring 11 dollar medan Sandell anser aktien värd 16 dollar.

• Tex la riskkapitalbolaget Elliott i dec 2012 ett bud på Compuware motsvarande 11 dollar per aktie (motsvarande ett börsvärde på drygt 2 miljarder dollar) men Compuware tackade nej till budet för att det ansågs vara alldeles för lågt. Elliott har ändå köpt på sig en större aktiepost i Compuware.

• Compuware har bla anlitat slipade amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som rådgivare kring bud.

• Flera potentiella budgivare bedöms lura i vassen och förbereda bud på Compuware. Det är alltifrån riskkapitalbolag till andra IT-bolag. Tex IBM har nämnts som en tänkbar köpare av Compuware. Riskkapitalbolaget Elliott är även storägare i IT-bolaget BMC Software och sägs vilja att BMC ska köpa Compuware.

• Under kalenderåret 2012 hade Compuware intäkter på 971 miljoner kr och ett fritt kassaflöde från rörelsen på 133 miljoner dollar.

• I apr 2013 kom besked om ytterligare en dålig resultatrapport. Compuware vinstvarnade och sa att resultatet per aktie för bolagets q4 (jan-mars 2013) nu väntades bli 0,05 dollar. Analytikerna hade tidigare i snitt räknat med 0,15 dollar.

• Företagsledningen förklarade vinstvarningen med att förväntade kundbeställningar skjutits upp men väntas till stor del istället erhållas efter kvartalets utgång.

• Vinstvarningen fick Sandell att skicka ett kritiskt brev till företagsledningen med förslag på åtgärder. Det var Sandells andra brev till ledningen efter att han skickat ett första kritiskt brev i dec 2012.

• Enl den definitiva resultatrapporten (som kom i maj 2013) blev kvartalets resultat per aktie 0,05 dollar i enlighet med vinstvarningen i apr 2013.

• Compuware hade intäkter på 945 miljoner dollar under sitt senaste räkenskapsår (apr 2012-mars 2013). Det var -7% jämfört med året innan, men bolaget räknar med att en hel del intäkter som förväntades istället kommer att erhållas under nuvarande räkenskapsår (apr 2013-mars 2014).

• Compuware har gett prognosen att bolagets intäkter kommer att uppgå till ca 1 miljard dollar under innevarande räkenskapsår (apr 2013-mars 2014). Fritt kassaflöde från rörelsen väntas uppgå till 150-160 miljoner dollar.

• Compuware är i princip skuldfritt och hade skulder på 70 miljoner dollar och en kassa på 65 miljoner dollar per slutet av 2012 (jämfört med att bolaget alltså är värt över 2 miljarder dollar vid nuvarande börskurs kring 11 dollar).

• I maj 2013 lämnade Compuware in en ansökan om att knoppa av och separatnotera sitt affärsområde Covisint verksamt inom "molnbaserade" IT-tjänster. Sandell har som led i sitt ägarengagemang i Compuware pushat på för en sådan avknoppning av Covisint.

• Separatnoteringen av Covisint väntas genomföras mot slutet av 2013. Vid noteringen ska Compuware sälja ut Covisint-aktier för 100 miljoner dollar och därefter inom 1 år dela ut Covisint-aktier (motsvarande en ägarandel på 80% av Covisint) till Compuwares aktieägare.

• Compuware-ledningen har även aviserat att Compuwares årliga kostnadsnivå ska sänkas till en nivå som ligger 60 miljoner dollar lägre. Härav ska en sänkning på 45 miljoner dollar uppnås under innevarande räkenskapsår. Enl en uppgift är avsikten att sänka kostnaderna med 80-100 miljoner dollar på årsbasis inom två år.

• Compuware har för första gången någonsin börjat betala aktieutdelning. Utdelningen låg senast på 0,125 dollar för ett kvartal vilket innebär en direktavkastning (aktieutdelning delat med börskurs) på 4%/år om utdelningsnivån håller i sig.

Thomas Sandell

Svensken Thomas Sandell har under de senaste åren plötsligt kommit med på amerikanska tidningen Forbes lista över världens rikaste personer: http://www.forbes.com/profile/thomas-sandell/

Till att börja med låg han sist på listan över "världens dollarmiljardärer" med en förmögenhet på 1 miljard dollar, men enl den senaste uppdateringen har förmögenheten vuxit något och ligger nu på 1,2 miljarder per mars 2013 (motsvarande ca 8 miljarder kr).

Det gör honom till världens 1175:e rikaste person.

Enl Forbes har Sandell studerat vid Columbia-universitetet i USA och jobbat på aktiemäklarfirmorna Atlantic Finance och Bear Stearns.

I slutet av 1990-talet valde han att starta sitt eget hedgefondbolag Sandell Asset Management.

Och hedgefondbolagets paradfond heter Castlerigg Master Investments som under år 2012 hade en värdeökning på 15,5% (efter avdrag för fondavgifter).

http://www.sandellmgmt.com/index.asp

Bloomberg-konferens i dec 2012

Tex här pratar Sandell i ett framträdande på amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs konferens Bloomberg Hedge Funds Summit 5 dec 2012: http://www.bloomberg.com/video/cohen-sandell-somek-discuss-investment-strategy-SxKDElNYTLufor_welcbyQ.html

Han pratar där tex 2 minuter in i klippet och säger att aktieportföljen i hans fondbolag haft en värdeökning med 30% under 2012.

Fondbolagets inriktning är att agera som en "aktivist-investerare" dvs att ta en aktiv ägarroll i de bolag där aktier köps, och det var enl Sandell en lönsam strategi under 2012.

>TPC Group

För fondbolaget var aktien i kemiföretaget TPC Group en av de som gick allra bäst under 2012.

TPC Group (som numera är uppköpt) gör bla insatsvaran butadien som används vid framställning av gummidäck.

Sandell var med och rekonstruerade TPC Group från konkurs år 2005.

I samband med det köpte Sandell TPC-aktier för 26 dollar/st.

Senare kom i aug 2012 ett uppköpsbud på 40 dollar/aktie från bolagets företagsledning.

Sandell tyckte budet var för lågt och köpte istället på sig fler TPC-aktier och kom upp i en ägarandel på 7% och tackade nej till budet.

Sandell uppmanade därefter TPC-ledningen att inleda en riktig process för att sälja ut bolaget.

En månad senare kom ett annat uppköpsbud på 45 dollar/aktie från en konkurrent i allians med riskkapitalbolaget Blackstone.

Sandell valde att acceptera budet som sedan genomfördes i dec 2012.

>CBI Energy

CBI Energy var en annan bra aktie för Sandell under 2012.

Bolaget har delats upp i en raffinaderi-verksamhet och en gödsel-verksamhet.

När Sandell investerar i aktier sker det ofta pga en särskild händelse kring företaget (en så kallad händelsedriven, "event driven", strategi). Och det måste finnas en potential till en värdeökning på minst 30% i aktien pga att risken är högre än om man tex handlar med lån eller gör arbitrage.

Aktier rör sig mer upp och ned (dvs volatiliteten är högre), vilket kräver en betydande uppgångspotential för att Sandell ska investera i en aktie.

För CBI Energys del slutade det med att bolaget blev uppköpt av amerikanska finansmannen Carl Icahn med ett bud som låg 30% över börskursen.

>Sonoco

Och en ytterligare bra aktie för Sandell under 2012 var Sonoco som beslutade lägga ner sin raffinaderi-verksamhet och privatkonsument-verksamhet.

Sandell har märkt att för bolag som får ny finansiering, delas upp eller knoppar av verksamheter, så blir ofta de avknoppade delarna uppköpta.

Sonoco för sin del blev uppköpt av Energy Transfer med en hög budpremie.

>Att som aktieinvesterare tjäna pengar på företagsköp

Enl vad Sandell sa under konferensen var 2012 generellt ett tufft år för hedgefonder. I snitt hade de under året en värdeökning på bara 3% pga svag konjunktur.

Men om man enl Sandell investerar med utgångspunkt i en analys av enskilda företag (en så kallad "bottom up"-analys, dvs att man tittar nerifrån det enskilda företagets perspektiv och upp), så finns det goda investeringsmöjligheter på marknaden.

Ett år som 2011 var M&A-aktiviteten (dvs företagsköp etc) i USA upp med 40% under första halvåret.

Det gav möjligheter för Sandell att tjäna pengar på att göra olika investeringar i samband med företagsköp (så kallade "merger arbitrage"-affärer).

Under 2011 köpte Sandell aktier i bolag där ett uppköpsbud lämnats, varav 20 bud höjdes till högre nivåer.

Sandells "merger arb"-portfölj ökade därmed med 15% under 2011.

Det är genom sådana affärer som Sandell tjänar pengar via merger arbitrage.

Men sedan kan det bli så som det blev under 2011 att börsen föll kraftigt under juli och augusti det året, varvid företagsköpen upphörde omedelbart.

Efter ett sådant händelseförlopp tar det tid innan företagsköpen kommer igång igen och företagsledningar får upp självförtroendet och börjar göra affärer.

>Stor potential för fler företagsköp

Under Bloomberg-konferensen i dec 2012 ansåg Sandell att den ekonomiska omstruktureringen av Europa kommit långt och nästan var genomförd, och att företagen hade mycket pengar att spendera.

Enl Sandell rörde det sig om 3 000 miljarder dollar, varav 1 000 miljarder dollar hos bolagen i det europeiska Eurostoxx-aktieindexet motsvarande 12% av de bolagens sammanlagda börsvärden samtidigt som bolagen i det amerikanska S&P-indexet har belopp motsvarande 7% av sina sammanlagda börsvärden att spendera.

Bolagen får knappt någon ränta på pengarna så länge de sitter på ett bankkonto, men genom att istället köpa ett lönsamt bolag så erhålls en omedelbar resultatökning hos det köpande företaget.

Det leder enl Sandell till att för bolag som sitter på en stor kassa men väljer att använda kassan till ett större företagsköp av tex en konkurrent, så stiger aktien i det köpande bolaget direkt med 10-20% på börsen tack vare att det köpande bolaget därigenom dels förräntar kassan bättre plus att man minskar konkurrensen i branschen.

"Aktieägare gillar verkligen en sådan utveckling", säger Sandell i klippet.

Sandell anser i klippet att aktier i europeiska bolag är lågt värderade med p/e-tal på 10-12.

Han pekar samtidigt på att antalet företagsköp generellt brukar öka vid stark konjunktur, medan konjunkturen nu är svag med en BNP-tillväxt på kanske 2%/år i USA medan Europa har negativ BNP-tillväxt (dvs är i recession). Det gör det svårt för företag att öka sina intäkter, men enl Sandell finns det inget bättre sätt för ett företag att öka sina intäkter än att köpa ett annat företag.

En väg är tex att köpa företag med intäkter från tillväxtmarknader. Många europeiska företag har en export till Asien motsvarande 20-25% av sina intäkter, och den delen av intäkterna har i alla fall en tillväxttakt på 5%/år medan intäkterna i övriga Europa kanske inte har någon tillväxt alls.

Det har därför varit en viktig strategi för företag att köpa företag med bättre intäktstillväxt.

Det är likadant för företag i USA. Köper de bolag med större intäkter från tex BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) eller andra tillväxtmarknader, så kommer det att ge mycket bättre intäktsökning.

Det enda som behövs nu är att självförtroendet (hos företagen för att göra företagsköp) måste komma tillbaka.

Företagsköp förekommer. Besked om nya företagsköp ges varje vecka, men enl Sandell finns det ändå ett stort uppdämt behov av fler och större företagsköp.

Man måste bara ta sig över utmaningar som "fiscal cliff" i USA och bankunionen i EU. Om inte EU-bankunionen genomförs kommer det att gå illa i Europa. Då kommer grekiska banker att gå omkull vilket ger smittoeffekter för övriga Europa.

Men bara det fixas väntas det bli mer företagsköp. Sedan om det blir under q2/2013 eller om det kommer igång tidigare, återstår att se.

Bloomberg-tv i feb 2013

8 feb 2013 gjorde Sandell ett annat framträdande för Bloomberg-tv: http://www.bloomberg.com/video/sandell-s-best-deals-tpc-group-compuware-_lrZiIBpQOKdEm0BQeSUcg.html

Enl programmet hade Sandells fond en värdeökning med 16% under 2012.

>TPC Group

Han förklarar att den största orsaken till det var investeringen i aktier i TPC Group; ett medelstort kemiföretag som producerat butadien som används vid produktion av gummidäck.

Sandell var med och rekonstruerade TPC Group från konkurs år 2005 vilket gjorde att Sandell kände till TPC Group väl och köpte aktier i bolaget för 26 dollar/st.

I aug 2012 valde TPC Groups företagsledning att tillsammans med SK Capital och First Reserve lägga ett bud på TPC Group på 40 dollar/aktie.

Sandell var en av de största aktieägarna i TPC Group och var inte särskilt nöjd med budet.

Ett bud på 40 dollar/aktie skulle innebära en avkastningspotential på 50%/år för budgivarna.

Sandell valde därför att köpa mer aktier i TPC Group och blev den största aktieägaren med en ägarandel på 7%.

Sandell sa till ledningen att istället genomföra en ordentlig utförsäljningsprocess där TPC Group skulle säljas ut till den högsta budgivaren.

Sandell visste att det fanns flera bolag i samma bransch som var intresserade köpare, plus riskkapitalbolag (LBO-köpare, dvs Leveraged BuyOut-köpare som finansierar en stor del av köpet med lån).

Det ledde till att riskkapitalbolaget Blackstone la ett bud på 45 dollar/TPC-aktie vilket företagsledningen sedan matchade med ett bud på samma nivå som sedan genomfördes.

Sandell fick alltså en värdeökning på över 70% för sina TPC Group-aktier (genom kursökningen från 26 dollar till 45 dollar).

>Så gör Sandell sina investeringar

När Sandell väljer vilka investeringar som ska göras görs först en stor sållningsprocess.

Nästan alla bolag som har haft en dålig utveckling granskas. Ofta hittar man då stor potential pga att företagsledningen har varit dålig.

Sandell letar även företag som kan bli föremål för åtgärder såsom att delar kan knoppas av eller är på gång att knoppas av för att maximera värdet för aktieägarna.

Granskningen görs av Sandells analytiker som tittar på allt som händer inom ramen för fondbolagets inriktning.

>Compuware

Under 2013 är Compuware ett av de bolag Sandell fokuserar på (enl klippet från feb 2013).

Bolaget erbjuder IT-lösningar och har kunder som Facebook, bygg- och vitvaru-butikskedjan Home Depot och e-handelsföretaget Amazon.

Då i feb 2013 hade Compuware ett börsvärde på 2,5 miljarder dollar.

(Nu per fre 31 maj 2013 ligger börsvärdet i 2,4 miljarder dollar vid en börskurs på 11,23 dollar.)

Enl Sandell har Compuware flera delverksamheter med annan inriktning, och han anser att bolaget är väldigt undervärderat på börsen.

Under 2012 hade Compuware bla en resultatrapport för q3 som var sämre än aktieanalytikerna räknat med pga dålig företagsledning för bolagets Europa-verksamhet. Aktien föll då från 11,50 dollar till 8 dollar.

Sandell började köpa aktien för 8 dollar eftersom orsaken till den dåliga rapporten helt klart berodde på att företagsledningen i Europa gjorde ett dåligt jobb. Europachefen har sedan bytts ut.

Sandell anser att aktiens motiverade värde snarare ligger kring 16 dollar.

En delverksamhet inom Compuware heter Covisint som har bäst tillväxt. Delverksamheten är inriktad på molnbaserad programvara avseende kund-interaktion, dvs kundens roll i hela värdekedjan för ett företags verksamhet (förenklat uttryckt; vad gäller kundens kontakt med företaget).

Covisint har över 3 000 bolag som kunder och tjänar sina intäkter i form av abonnemang.

Compuwares företagsledning har talat i flera år om att knoppa av Covisint till Compuwares aktieägare.

Sandell frågade sig varför det dröjer så länge samtidigt som aktien går dåligt och var nere i 8,50 dollar.

Sandell som en av de största aktieägarna i Compuware inledde en dialog med Compuwares företagsledning om hur Compuware-aktien kan nå sitt motiverade värde.

Enl Sandell har Compuware-aktien gått 26% sämre än sina konkurrenter under de senaste åren, vilket inte är en bra historik.

Så Sandell såg ett tillfälle att gå in och ha en proaktiv dialog med Compuwares företagsledning.

Bla skickade Sandell ett brev (ett "white paper") med förslag om att knoppa av Covisint samt sälja av en del andra tillgångar och ev dela upp delar av Compuware.

I dec 2012 kom ett uppköpsbud kom från riskkapitalbolaget Elliott på 11 dollar/Compuware-aktie. Det innebar en budpremie på 20% jämfört med Compuware-aktiens genomsnittliga börskurs under föregående 20 börsdagar.

Innan budet hade Elliott köpt på sig en ägarandel på 8% av Compuware.

Men enl Sandell finns flera andra riskkapitalbolag och IT-bolag som vill köpa Compuware eller delar därav.

Så Sandell tror att mer kommer att hända och att uppgångspotentialen är fortsatt stor i Compuware-aktien.

Mer om Compuware

Bolaget är baserat i Detroit (amerikanska bilindustrins hemstad) och grundades i början av 1970-talet.

Inriktningen är kunder i form av IT-avdelningar hos storbolag.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compuware

Compuwares motto (enl bolagets hemsida):

"Today's world relies on technology. We make technology make a difference for global businesses and their customers."

http://www.compuware.com/en_us.html

Enl hemsidan kallar sig bolaget självt för "the technology performance company".

Bolaget har ett särskilt avsnitt på hemsidan om "Why technology performance matters": http://www.compuware.com/en_us/about/why-technology-performance-matters.html

Enl avsnittet kostar det i snitt nästan 11 miljoner dollar varje gång som det är problem för ett bolag med dess "technology performance" (dvs dess IT-system). Och den siffran är beräknad exklusive ev e-handelsrelaterade problem.

Hur kan det bli en så stor kostnad? Compuware förklarar det med att det förr i världen var ett bolags IT-avdelning som beslutade om bolagets IT-strategi, medan det numera är bolagets kunder.

Den ökade användningen av mobiltelefoner och surfplattor samt sociala nätverk, gör att kunderna förväntar sig att därigenom kunna interagera med alla bolag.

Kunderna vill att det ska vara enkelt, relevant och snabbt att ha med bolag att göra via datorn eller mobiltelefonen etc. Om det uppfylls har bolaget en bra "technology performance" (IT-prestanda).

För att det ska fungera måste bolaget betrakta sitt IT-system som en väl fungerande helhet av flera delsystem (såsom stordatorer, LAN-nätverk, PC-datorer, mobiltelefoner, internet och sociala nätverk).

Det är lättare sagt än gjort, men genom att ha en särskild technology performance-strategi kan det uppnås.

Compuware anser sig kunna hjälpa bolag med allt för att det ska ske.

Det verkar både vara med olika programvaror samt olika tjänster.

Compuwares Youtube-kanal: http://www.youtube.com/user/compuware

Där finns bla detta 19 minuter långa videoklipp (upplagt i apr 2013) kallat "Why technology performance matters" om bolaget: http://www.youtube.com/watch?v=DCC8NSZmWIg

En beskrivning av Compuware i ett pressmeddelande på dotterbolaget Covisints hemsida:

"Compuware Corporation, the technology performance company, provides software, experts and best practices to ensure technology works well and delivers value.

Compuware solutions make the world's most important technologies perform at their best for leading organizations worldwide, including 46 of the top 50 Fortune 500 companies and 12 of the top 20 most visited U.S. web sites."

http://www.covisint.com/news/2013/compuware-announces-filing-of-s-1-registration-statement-for-proposed-initial-public-offering-of-covisint

Covisint har en egen Youtube-kanal: http://www.youtube.com/user/covisint

Kvinna berättar vad James Bonds gamla Aston Martin från år 1964 har med Covisint att göra: http://www.youtube.com/watch?v=yHYLBOpSQbo

Covisints vd David McGuffie kommenterar också James Bond-bilen: http://www.youtube.com/watch?v=5X81pxyOqWE

Så här beskriver sig Covisint på sin hemsida:

"Security. Integration. Presentation. Enabling organizations to connect, engage and collaborate with their most important audiences."

http://www.covisint.com/

"Our solutions enable organizations to connect, engage, and collaborate with the critical external audiences that define their success -- including customers, business partners, and suppliers."

"We're trusted by over 3,000 global customers across multiple industries, with more than 18 million users connecting to over 80,000 organizations, and processing over 1 billion transactions per year."

http://www.covisint.com/about

Mer om budgivningen kring Compuware

Compuware valde att i jan 2013 tacka nej till Elliotts bud (på 11 dollar per aktie motsvarande totalt 2,3 miljarder dollar). Compuwares företagsledning (med vd Bob Paul i spetsen) uppgav att budet innebar att bolaget undervärderades väsentligt.

Compuware anlitade amerikanska investmentbanken Goldman Sachs samt Allen & Co för att granska Elliotts bud och att välkomna Elliott eller andra aktörer att lägga bud som motsvarar Compuwares fulla värde.

Efter Elliott-budet kom Compuware även med besked om att kostnaderna ska sänkas med minst 60 miljoner dollar/år och att Covisint ska knoppas av till Compuwares aktieägare och börsnoteras separat.

Efter Elliotts bud handlades Compuware-aktien över budnivån 11 dollar vilket indikerade att aktieinvesterare räknade med högre bud.

I feb 2013 framkom att Elliott har en ägarandel på 9% av Compuware.

I mars 2013 framkom att andra riskkapitalbolag som Apax samt Hellman & Friedman är intresserade budgivare: http://www.bloomberg.com/news/2013-03-04/compuware-said-to-attract-private-equity-buyout-interest.html

Enl Bloomberg har Compuware-ledningen även hållit presentationer om Compuware för andra tänkbara budgivare som Thoma Bravo och Golden Gate Capital.

Den första rundan i en utauktioneringsprocess för Compuware skulle inledas senare under mars 2013. Processen uppgavs ännu vara i tidig fas och kan ev sluta med att Compuware inte blir uppköpt.

Bakom Elliotts bud låg resonemang om att Elliott ansåg att nya ägare till Compuware skulle vara bättre på att få bolaget att nå sitt potentiella värde genom dess intressanta tillgångar såsom:

• programvara för stordatorer
• samarbets-teknologi
• verktyg för projektledning
• övervakningstjänster för moln- och mobiltelefon-applikationer

Elliott ansåg dock att Compuwares företagsledning har varit dålig.

Då i början av mars 2013 låg Compuware-aktien kring 12 dollar vilket innebar en uppgång med 28% under de senaste 12 månaderna (jämfört med 13% för aktieindexet S&P400 Midcap för medelstora företag).

Analytiker och kapitalförvaltare om Compuware

Senare under mars 2013 framkom att bla MKM Partners räknade med att ett bud på åtminstone 13 dollar/aktie skulle komma på Compuware enl artikel från Bloomberg: http://www.bloomberg.com/news/2013-03-10/compuware-18-bump-seen-after-spurning-elliott-real-m-a.html

Även enl artikeln:

Bolaget Integrity Asset Management uppgavs då vara en av Compuwares aktieägare, och räknade med att riskkapitalbolag kan vilja köpa Compuware för att komma över dess lönsamma verksamhet för stordatorer och att få fram ytterligare värden genom att sälja av mer snabbväxande delar samt sänka kostnaderna.

Aaron Schwartz är aktieanalytiker på aktiemäklarfirman Jefferies och ser riskkapitalbolag som naturliga köpare av Compuware.

Enl honom genererar Compuwares stordator-verksamhet stora kassaflöden samtidigt som företagsledningen misslyckats med att hålla kostnaderna nere, och att delar av Compuware har god tillväxt och ska avyttras i någon form.

Schwartz bedömer att riskkapitalbolag som vill köpa Compuware skulle ha intresse av att gå vidare med Compuwares strategi att knoppa av och separatnotera Covixint, samtidigt som Compuwares verksamhet för övervaknings-applikationer kan säljas av till andra IT-bolag.

Analytikern Derrick Wood på firman Susquehanna International ser riskkapitalbolag eller IT-bolag som IBM eller CA som tänkbara köpare av hela eller åtminstone delar av Compuware.

Han räknar med bud på 12-13 dollar/Compuware-aktie men tillägger att företagsledningen ev kan tycka att även 13 dollar är för lågt.

MKM:s aktiestrateg Keith Moore bedömer att intresset för Compuware från riskkapitalbolag och att Compuware anlitat finansiella rådgivare, gör att aktieinvesterare fått förväntningar på att det kommer att hända mer vad gäller bud på Compuware. Han bedömer att framtida bud kommer att komma som ligger högre, och räknar med bud på 13-14 dollar per aktie alternativt att Elliott höjer sitt bud till 12-12,50 dollar/aktie.

Kapitalförvaltningsfirman Integrity äger bla Compuware-aktier och firmans kapitalförvaltare Adam Friedman räknar med att riskkapitalbolag intresseras av Compuwares kassaflöden samt potential i sänkta kostnader och tillgångsutförsäljningar.

Han räknar med att framtida bud på 13-15 dollar/Compuware-aktie kan komma.

Enl Friedman finns det dolda värden i Compuwares tillgångar samtidigt som bolaget inte tjänar lika mycket som det skulle kunna göra. Han ser enkla möjligheter för bolaget att sänka kostnaderna samt sälja ut tillgångar, samtidigt som kassaflödena från Compuwares löpande verksamhet är god.

Analytikern Mark Jordan på Noble Financial bedömer att Compuware kan vilja vänta med att bli uppköpt tills Covisint-avknoppningen är genomförd, eftersom det väntas höja Compuware-aktien.

Kapitalförvaltaren Ted Crawford på Roumell Asset Management ser potential till att Compuware blir uppköpt tack vare bolagets dåliga utveckling.

Han konstaterar att bolaget inte har något "giftpiller" i sin legala konstruktion som skulle kunna stoppa ett bud, och att företagsledningens dåliga förmåga innebär stor förbättringspotential.

Compuwares ekonomiska utveckling

Compuware hade intäkter på ca 970 miljoner dollar och en rörelsemarginal på 11% mätt under kalenderåret 2012.

Bolaget genererade under perioden ett fritt kassaflöde på över 130 miljoner dollar.

Bolagets skulder uppgick till 70 miljoner dollar per slutet av 2012.

Nyhetsbyrån Reuters skrev 21 maj 2013 om att Compuware-aktien steg med över 3% efter att ha lämnat en ny resultatrapport (för perioden tom mars 2013): http://www.reuters.com/article/2013/05/21/compuware-brief-idUSWEN0093020130521

Enl Reuters räknade analytikerna med att Compuware skulle ha ett resultat per aktie på 0,05 dollar under kvartalet jan-mars 2013 (och det blev 0,05 dollar).

Intäkterna väntades uppgå till 239,7 miljoner dollar under kvartalet (och det blev 239,9 miljoner dollar).

http://www.reuters.com/article/2013/05/21/results-surprises-idUSL3N0DY1SX20130521

Obs dock att det var efter att Compuware vinstvarnade i apr 2013. Innan dess räknade analytikerna med att kvartalets resultat per aktie skulle uppgå till 0,15 dollar. (Mer om det längre ned.)

Resultatrapporten: http://investor.compuware.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=766365

• Under bolagets bokföringsår apr 2012-mars 2013 uppgick intäkterna till 945 miljoner dollar (-6,5% från föregående bokföringsår).

Resultatet efter skatt uppgick till 57 miljoner dollar (-35% från föregående år), och resultatet per aktie till 0,26 dollar (-35% från föregående år).

Inklusive engångskostnader blev resultatet efter skatt -17 miljoner dollar.

Företagsledningen räknar dock med att beställningar som förväntades under året istället kommer att genomföras under det nya bokföringsåret (som inleddes i apr 2013).

60% av de affärer som inte genomfördes väntas istället genomföras under det nya bokföringsåret.

Dessutom räknar företagsledningen med förbättrad lönsamhet under de kommande 2 åren tack vare olika åtgärder.

Bolaget delar in sina intäkter i följande kategorier:

underhållsavgifter 43% av intäkterna under senaste bokföringsåret
konsulttjänster 20%
programvarulicenser 19%
applikationstjänster 10%
abonnemangstjänster 9%
- - -
Summa 100% (945 miljoner dollar)

Positivt att en ganska stor del av Compuwares intäkter alltså verkar vara regelbundet återkommande intäkter (typ abonnemangsintäkter) som tickar in varje månad.

Det är väl mer stabila intäkter än för tex programvaror (programvarulicenser) och konsulttjänster som kunderna lätt kan dra ner på i sämre tider.

Under året ökade intäkterna för applikationstjänster och abonnemangstjänster, medan övriga intäktskategorier hade fallande intäkter.

Bäst tillväxt hade intäkterna för applikationstjänster. De var upp 23% under året.

Sämst tillväxt hade intäkterna för programvarulicenser. De var ner 19% under året.

Intäktsförändring per intäktsslag för bokföringsåret jämfört med föregående bokföringsår:

applikationstjänster +23%
abonnemangsavgifter +5%
underhållsavgifter -5%
konsulttjänster -12%
programvarulicenser -19%
- - -
Summa -6,5% (till 945 miljoner dollar)

Compuware fördelar även intäkterna enl en annan dimension på sina 6 affärsområden.

Så här fördelades årets intäkter på 945 miljoner dollar per affärsområde:

Mainframe 35%
APM 32%
Professional services 14%
Covisint application services 10%
Uniface 5%
Changepoint 4%
- - -
Summa 100% (945 miljoner dollar)

Mainframe är väl Compuwares huvudområde (och ursprungliga område) med programvaror och tjänster avseende stordatorer.

Utifrån de historiska framgångarna inom det området verkar Compuware sedan ha expanderat och breddat verksamheten genom tex företagsköpen av Uniface år 1994 och Covisint år 2004.

APM står tydligen för "Application Performance Management": http://www.compuware.com/en_us/application-performance-management/about.html

Det verkar vara programvara för att optimera och hanptera de viktigaste pprogramvarorna (IT-systemen) i ett bolag. Ett bolag som anv��nder Compuwares APM-lösning ska (enl Compuware) redan inom några timmar kunna få IT-systemen att jobba snabbare, problem med IT-systemen ska kunna lösas och kostnader sänkas.

Uniface var från början ett holländskt bolag som köptes av Compuware år 1994. Uniface tillhandahåller tydligen en programvara ("utvecklingsverktyg") som kan användas för att utveckla (ekonomirelaterad) programvara för företag: http://www.compuware.com/en_us/application-development/about.html

Changepoint verkar tillhandahålla en serie programvaror med olika inriktningar för företag, bla för tjänsteföretag, IT-avdelningar och produktutveckling: http://www.compuware.com/en_us/changepoint/about-us/changepoint-overview.html

Intäktsförändring per affärsområde under året:

Covisint application services +23%
APM +11%
Uniface -2%
Professional services -11%
Changepoint -17%
Mainframe -21%
- - -
Summa -6,5% (till 945 miljoner dollar)

Och så här såg rörelsemarginalen ut per affärsområde under året:

Mainframe 73%
Uniface 53%
Covisint application services 5%
APM -1%
Changepoint -4%
Professional services -39%
- - -
Summa 0% (2 miljoner dollar)

Dvs klart bäst lönsamhet för Mainframe (stordator-området) och Uniface men sämst för Professional services (konsulttjänster).

• Under bolagets q4 (jan-mars 2013) uppgick intäkterna till 240 miljoner dollar (-10% från samma kvartal ett år tidigare).

Intäkterna fördelades under kvartalet enl följande per intäktsslag:

underhållsavgifter 42%
programvarulicenser 20%
konsulttjänster 19%
applikationstjänster 11%
abonnemangstjänster 9%
- - -
Summa 100% (240 miljoner dollar)

Intäktsförändring per intäktsslag under kvartalet jämfört med samma kvartal ett år tidigare:

applikationstjänster +20%
abonnemangstjänster +3%
underhållsavgifter -4%
konsulttjänster -13%
programvarulicenser -29%
- - -
Summa -10% (till 240 miljoner dollar)

Och intäkterna fördelades under kvartalet enl följande per affärsområde:

Mainframe 34%
APM 32%
Professional services 14%
Covisint application services 11%
Uniface 5%
Changepoint 4%
- - -
Summa 100% (240 miljoner dollar)

Intäktsförändring per affärsområde under kvartalet:

Covisint application services +20%
Uniface -2%
APM -3%
Professional services -10%
Mainframe -19%
Changepoint -31%
- - -
Summa -10% (till 240 miljoner dollar)

Dvs bara Covisint hade intäktsökning under kvartalet.

Rörelsemarginalen per affärsområde såg ut enl följande under kvartalet:

Mainframe 71%
Uniface 48%
Changepoint 2%
APM -1%
Covisint application services -3%
Professional services -212%
- - -
Summa -30% (-71 miljoner dollar)

Dvs oroväckande negativ total rörelsemarginal varav klart sämst för affärsområde Professional services.

Resultatet efter skatt uppgick till 11 miljoner dollar (-60%).

Inkl engångskostnader uppgick resultatet efter skatt till -64 miljoner dollar.

Resultatet per aktie uppgick till 0,05 dollar (-58%).

Inkl engångskostnader uppgick resultatet per aktie till -0,30 dollar.

• Prognos för bokföringsåret apr 2013-mars 2014:

Bolaget räknar med intäkter kring 1 miljard dollar och ett resultat per aktie på 0,35-0,37 dollar.

Kassaflödet från rörelsen väntas uppgå till 150-160 miljoner dollar.

Bolaget kommer att sänka kostnaderna med 45 miljoner dollar.

Vad gäller avknoppningen av Covisint (inriktat på moln-programvara) framkom 14 maj 2013 att Compuware skickat in dokument till amerikanska finansinspektionen SEC om att separatnotera Covisint.

Enl dokumenten kommer Compuware att sälja ut Covisint-aktier för upp till 100 miljoner dollar i samband med separatnoteringen.

http://www.reuters.com/article/2013/05/15/tableausoftware-ipo-idUSL3N0DW5SF20130515

Tanken är sedan att dela ut Covisint-aktier (motsvarande en ägarandel på 80% av Covisint) till Compuwares aktieägare inom 1 år från börsintroduktionen av Covisint.

Compuware avser för sin del att behålla en ägarandel på 20% av Covisint.

http://investing.businessweek.com/research/markets/news/article.asp?docKey=600-201305142312KRTRIB__BUSNEWS_39666_53128-1&params=timestamp%7C%7C05/14/2013%2011:12%20PM%20ET%7C%7Cheadline%7C%7CCompuware%20subsidiary%20Covisint%20files%20for%20IPO%20to%20raise%20%24100%20million%20%5BDetroit%20Free%20Press%5D%7C%7CdocSource%7C%7CMcClatchy-Tribune%7C%7Cprovider%7C%7CACQUIREMEDIA

Wall Street Journal skrev 7 maj 2013 om att amerikanska IT-bolaget BMC Software överväger att köpa Compuware och slå ihop de båda bolagen till ett: http://www.reuters.com/article/2013/05/07/press-digest-wsj-idUSL3N0DO0VD20130507

BMC konkurrerar med andra IT-bolag som Oracle, SAP, CA och Compuware.

Tydligen är Elliott även storägare i BMC. Elliott styrs av finansmannen Paul Singer som sedan 2012 uppmanat BMC att bli uppköpt.

Elliott har en ägarandel på 10% av BMC som för sin del ryktas bli uppköpt av Bain Capital och Golden Gate Capital för 6,5 miljarder dollar.

BMC har intäkter på drygt 2 miljarder dollar/år.

Nytt Sandell-brev till Compuware

I apr 2013 framkom enl tidningen Crainsdetroit.com att Sandell skickat ett andra brev till Compuware med förslag på åtgärder som han anser att Compuwares företagsledning bör genomföra:

http://www.crainsdetroit.com/article/20130405/NEWS/130409910/compuware-investor-writes-second-critical-letter-to-board

I brevet kritiserar Sandell bolagets dåliga utveckling och vill tex att bolagets tillgångar (verksamheter) ska auktioneras ut.

Sandell skickade detta andra brev efter att Compuware vinstvarnat och kommit med besked om att resultatet per aktie för bolagets q4 (jan-mars 2013) bara uppgick till 0,05 dollar medan analytikerna från början räknat med 0,15 dollar i snitt.

Ovannämnda analytikern Derrick Wood från firman Susquehanna International ansåg tex att vinstvarningen innebar "en jättemiss" av Compuware och fick Wood att sänka sin riktkurs för aktien från 12 dollar till 11 dollar.

Vinstvarningen innebar att Compuware har haft sämre resultat än analytikerna räknat med under 3 av de 4 senast rapporterade kvartalen.

Compuware skyllde den senaste vinstvarningen på att kunder skjutit upp beställningar som förväntats.

Sandell skickade sitt första brev med kritik till Compuwares företagsledning i dec 2012.

I sitt andra brev skrev han bla följande:

_"Through both public and private correspondence with you and the board of directors over the past six months, we have identified our main concerns with the management of Compuware — namely, the tendency to overpromise and underdeliver, and poor execution.

The Q4 earnings preannouncement on April 3 only further proves that our concerns are justified. You cited various reasons for the poor Q4 performance, including a weaker IT spending environment, delayed purchasing decisions by European clients and various 'challenges and distractions.'

We suggest that the real reason for the poor Q4 performance is management's inability to execute operationally. In our most recent private communication on March 25th, we demanded that the company conduct a full auction process, as opposed to only fielding incoming requests. We reiterate this view. Further, we understand that you may have rebuffed a serious bidder, based on your inflated view of the company's stand-alone value.

Again, we urge you to conduct a full and robust auction and consummate a sale at the best available price as soon as possible."_

Enl Crainsdetroit.com har även framkommit att Compuwares medgrundare Peter Karmanos (som senast var styrelseordförande) nu lämnat bolaget men kommer att fortsättningsvis vara rådgivare åt Compuware för en ersättning på 600 000 dollar/år i 6 år plus 2 tjänstebilar.

Det innebär ca 4 miljoner kr/år motsvarande ca 330 000 kr/månad (plus bilarna).

Han är bla ägare av amerikanska NHL-ishockeylaget Carolina Hurricanes vilket säkert är en dyr hobby.

Laget slutade för övrigt på en 26:e-plats i tabellen för de totalt 30 lagen i NHL under årets säsong.

Compuwares vd Bob Paul

• Han tillträdde i juni 2011 som ny vd för Compuware och har alltså suttit i nästan 2 år på posten.

Compuware-aktien har pendlat ganska kraftigt de senaste 3 åren från bottnar kring 7 dollar sommaren 2010 och hösten 2011 till toppar över 12 dollar i början av 2011 och uppåt 12-13 dollar nu i mars 2013.

När Paul tillträdde som vd låg Compuware-aktien i drygt 9 dollar och nu ligger den i drygt 11 dollar så han har i alla fall hittills lyckats åstadkomma en kursuppgång på nästan 20% under sin vd-tid på knappt 2 år.

Efter hans tillträdde föll alltså aktien först ner till ca 7 dollar hösten 2011 så sedan dess blir kursuppgången ännu kraftigare.

• Paul var dock "vice vd" (COO dvs Chief Operating Officer samt President) för Compuware ända från apr 2008 då börskursen låg i drygt 7 dollar.

Så sedan dess blir kursuppgången över 50% på 5 år.

• Innan dess var han vd för dotterbolaget Covisint från mars 2004 och innan dess marknadschef på Covisint från okt 2001.

http://investing.businessweek.com/research/stocks/people/person.asp?personId=10351872&ticker=CPWR

Enl länken ovan är Bob Paul 49 år och fick en ersättning på nästan 12 miljoner dollar för Compuwares bokföringsår apr 2011-mars 2012.

Det motsvarar nästan 80 miljoner kr med nuvarande dollarkurs på drygt 6,60 kr.

Det innebär alltså en nätt månadslön på 6-7 miljoner kr.

Bob Paul har en egen "Youtube-kanal" där han har lagt upp flera videoklipp med sig själv: http://www.youtube.com/user/BobPaulView

Bla detta videoklipp (upplagt i sep 2012) där han pratar om sin syn på ledarskap: http://www.youtube.com/watch?v=Zh0fnDWAUjQ

Han säger där bla att Compuware (med sina 6 affärsområden som finns i princip över hela världen) ibland inte gör ett jättebra jobb i tex ett visst land.

Istället för att gå till botten med problemets verkliga orsaker skyller man då ofta på utomstående faktorer såsom om det beror på en annan kultur i det landet, eller om det är dålig konjunktur i landet, eller om det finns en tuff konkurrent i landet.

Bob Paul ser istället bra ledarskap som den enda lösningen. Och det handlar om att ha rätt person på plats i rätt land.

Enl honom ser bra ledare problem som utmaningar som man direkt fixar till själv eller ber andra om hjälp att fixa till.

Och för att det ska gå måste ledare vara bra på att kommunicera kring detta så att problem kan lösas på ett bra sätt.

Videoklipp om Compuwares historia: http://www.youtube.com/watch?v=YZBHE6pGOE0

Både vd Bob Paul och bolagets medgrundare Peter Karmanos medverkar i klippet.

"We will become one of the most important software companies in the world", säger Karmanos.

Konkurrenter

Enl en artikel på Insidermonkey.com bör man titta på Compuwares konkurrenter innan man köper aktien.

Bla är bolagen CA och BMC konkurrenter till Compuware.

• Medan CA har över 13 500 pers anställda så har både BMC och Compuware färre än 7 000 anställda vardera.

• Medan CA har ett börsvärde på 12,5 miljarder dollar så är det dubbelt så mycket som BMC:s börsvärde och sex gånger mer än Compuwares börsvärde.

• CA hade under 2012 intäkter på 4-5 miljarder dollar och en vinst efter skatt på 0,9-1 miljard dollar (dvs en vinstmarginal kring 20%).

BMC hade intäkter på drygt 2 miljarder dollar och en vinst på drygt 300 miljoner dollar (dvs en vinstmarginal kring 15%).

Compuware hade samtidigt intäkter på knappt 1 miljard dollar och en vinst på drygt 70 miljoner dollar.

• Vad gäller skuldsättningen så har både CA och BMC stora nettokassor och stabila kassaflöden från sina verksamheter.

Compuware för sin del har en nettokassa kring noll kr (med en kassa på 65 miljoner dollar och skulder på 70 miljoner dollar i slutet av 2012), samt ett fritt kassaflöde under 100 miljoner dollar/år.

Beroende på om och hur Compuware tar betalt för Covisint-avknoppningen kan dock Compuware få in mycket pengar på det och sedan använda pengarna för att tex betala av skulder eller att återköpa Compuware-aktier.

http://www.insidermonkey.com/blog/compuware-corporation-cpwr-bmc-software-inc-bmc-this-spinoff-may-breathe-new-life-into-the-data-storage-industry-152156/

Compuware i Sverige

Compuware finns tydligen även i Sverige med bas i Kista utanför Stockholm ("Sveriges Silicon Valley"?) där många andra IT-bolag och telekombolag (såsom Ericsson och Tele2) är baserade.

Det var för ca 10 år sedan som Compuware etablerade sig i Sverige enl en artikel från IDG: http://www.idg.se/2.1085/1.68815

Enl artikeln beskrivs Compuware så här:

"Compuware utvecklar och säljer utvecklingsverktyg, prestandamätningsverktyg, debugging- och testverktyg för mjukvara. Bland annat verktyg som ska kunna simulera en skarp miljö för att stress-testa program."

Enl artikeln har kunderna ofta inte använt Compuwares programvara på rätt sätt varför bolaget har ökat sin inriktning på att samtidigt med programvaran även sälja in experthjälp från Compuware.

Ett exempel på det är Compuwares koncept "CARS" (Compuware Application Reliability Solution) inklusive programvara och en grupp experter till kundernas tjänst.

Det tar 2-6 månader att genomföra ett CARS-projekt hos en kund och kostar 12 000 euro/månad för programvarulicenser plus 16 000 euro/månad per expert man använder i projektet.

Det är alltså enl artikeln från år 2003.

Enl Allabolag.se har Compuware haft registrerad verksamhet i Sverige sedan år 1993: http://www.allabolag.se/5564664075/Compuware_AB

Verksamheten hade under 2012 ca 10 pers anställda och intäkter på 26 miljoner kr/år i Sverige. Lönsamheten var hygglig med ett resultat på 1,8 miljoner kr/år efter skatt.

Philippe Pierre Llorens (57 år i år) är tydligen Compuwares Sverigechef: http://www.proff.se/foretag/compuware-ab/kista/datautveckling-systemutveckling-programutveckling/10149018-1/http://www.proff.se/foretag/compuware-ab/kista/datautveckling-systemutveckling-programutveckling/10149018-1/

Compuwares produkter (programvaror etc)

• Inom område Mainframe:

File-AID – Mainframe-based file editor/manipulator

Abend-AID - Mainframe application failure resolution tool

Hiperstation - Mainframe automated testing and auditing tool

Xpediter - Mainframe developer productivity tools

• Inom område APM:

Dynatrace - Enterprise Application Performance Management suite

Gomez - SaaS Application Performance Management suite

Strobe - Multi-platform application performance monitor

APM suite - Comprising Web site performance and browser compatibility test tool; and network, server, Java/.Net, application monitoring and analytics. Includes Vantage, Gomez and dynaTrace.

• Covisint - secure, cloud-based collaboration

• Uniface - Application development

• Changepoint - IT project/portfolio management tool

QARun - automation tool

http://en.wikipedia.org/wiki/Compuware#Products

Enl Compuwares egen hemsida:

• Mainframe solutions
• Abend-AID
• File-AID

• Application performance management
• Dynatrace
• Gomez
• Strobe

• Rapid application development
• Uniface

• Business portfolio management
• Changepoint

• Professional services

http://www.compuware.com/en_us.html

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Compuware-aktien rekommendationen "köpläge" vid nuvarande börskurs 11,23 dollar (aktiens slutkurs fre 31 maj 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?