Post entry

LapplandGoldminers: Guldhalterna i Fäboliden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tidigare har kritik riktas mot Fäboliden projektet att det inte är lönsamt eftersom guldhalterna är så låga. Samtidigt gör ett negativt exempel i Laiva situationen inte bättre. Men i dec 2012 DFS räknar man med guldhalt på 1,7 Au/ton. Och något som inte räknats med är provbrytningen som gjorts tidigare som varit mycket lovande. Till sist innehåller Fäboliden silver som är tänkt att brytas tillsammans med guldet.

Vill på nytt framföra teorin att ingående guldhalter bör vara en bit över 2 g Au/ton i Fäboliden. Tidigare lönsamhetsstudie räknade konservativt på 1,2 g au/ton. Det exakt Nomi numera har i praktiken.

Läs följande länkar som troligen stämmer. Och om det gör det innebär det att Fäboliden är mycket mer lönsamt än vad vi vet.

Det kan vara en av anledningarna varför miljoner aktier handlats av insynspersoner i sensommaren och höst.

Kom ihåg att dagens verk i Fäboliden ska ha drygt 1,5 Mton kapacitet till skillnad mot 4 ton i den halvfärdiga lönsamhetsstudien från 2008 som jag länkar till nedanstående.

http://www.bequoted.com/investor/company/documents/lapplandgolminers_press_080425.pdf

"Bolagets ledning bedömer att, baserat på en provbrytning och
omfattande större provtagningar och anrikningsförsök att guldhalten i fyndigheten kan vara betydligt högre.
Lönsamhetsstudien visar att Bolagets projekt kan producera guld i Fäboliden till en kostnad motsvarande ca
43-60% av nuvarande guldpris.
"

"I studien har enbart använts de halter som bekräftas i borranalyserna, vilket innebär att de högre halter som uppnåtts vid provbrytningen
och andra storskaliga försök, som uppvisat 30-80 % högre guldhalter än motsvarande borrhålsanalyser, inte finns med i kalkylen.
Däremot har vi i känslighetsanalyserna visat hur högre halter påverkar projektet. Vår bedömning baserad på resultat från provbrytningen med mera är att det i framtida produktion går att uppnå högre halter och därmed en större mängd producerat guld. Det gråberg som måste brytas i dagbrottet för att komma åt malmen är till stora delar guldförande, halterna är dock för ojämnt fördelade för en fullständig resursberäkning men innebär möjligheter till längre livslängd och ett lägre gråbergs - malmförhållande, säger Karl-Åke Johansson, VD

"
Här är också en vettig analys från 2008.
http://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=48480&fromPage=newsModule

"Den andra faktorn är själva pudelns kärna, det vill säga guldhalterna i Fäboliden. Ledningen i Lappland har ända sedan en provbrytning 2005 varit övertygad om att provborrningarna i Fäboliden underskattar guldhalterna. De 1000 ton som då provanrikades hade nämligen mer än dubbelt så höga halter som malmen borde haft om borrningarna stämt. Det finns fler anekdotiska bevis i samma riktning. Till exempel sågprov av ytlig malm och anrikning av borrmaterial. En högre snitthalt påverkar lönsamheten i projektet mycket, en ökning på 15 procent ger exempelvis 50 procents högre nuvärde för projektet. Planen är därför att göra en ny mycket större provbrytning på 50 000-100 000 ton."

Jag tror att lönsamhetsstudien dec 2012 tar upp detta och vittnar att den effektiva guldhalten i ingående guldmalm kan vara betydligt högre än vad vi hittils trott. Jag har frågat LG:s nuvarande ledning om detta, men de hänvisar till DFS:en som kommer i dec.

Samtidigt anser jag det vara riskfyllt att inte äga aktier samtidigt som den släpps om man tänkt investera i LG. För nyheter om lönsamhetsstudie, finansiering och byggplaner kan komma samtidigt.

Sedan har vi Pahtavaara och de nya guldfynd som gjorts där.
Detta stärker intrycket att LG kommer vara höstens och nästa års börsraket. Vi pratar då om flera hundra procent!

Sedan får vi inte heller glömma bort att Fäboliden är tänkt att producera en hel del silver som också finns i malmen naturligt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?