Post entry

Massolit Media - en möjlig "ten bagger" (del 1)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Massolit Medias årsomsättning är 120 mkr men bolaget värderas endast till 19 mkr. Hur kommer det sig att värderingen är så låg då bolaget är på väg att genomföra en turnaround? Min uppfattning är att Sveriges tredje största bokförlag är kraftigt undervärderat och genom en serie av analyser kommer jag försöka delge min bild av bolaget samt sprida information som den stora massan förmodligen inte lagt märke till.

Vid ingången av 2013 var Massolit Media ett extremt litet bolag med en omsättning på några få miljoner kr. Efter några mindre förvärv under första delen av 2013, följt av ett jätteuppköp innan julen så tiodubblades omsättningen över en natt. Min bedömning är att även börsvärdet kan komma att tiodubblas, dock inte över en natt utan förhoppningsvis under en treårsperiod. Med tanke på att jag själv är aktieägare är min syn inte helt neutral, men det är många saker som tyder på att Massolit är ett företag som borde värderas till det dubbla värdet redan idag.

I ett börsklimat där antalet bolag som rusat 50 % eller mer det senaste året är oräkneliga, trots att de gör kraftiga förluster och knappt har någon omsättning att tala om, ser jag Massolit som något av en motvikt till denna hysteri. Massolit Media arbetar inom den tråkiga bokförlagsverksamheten, och med siktet inställt mot en digitalisering av bokvärlden och med en mindre verksamhet av barnappar ser framtiden allt ljusare ut.

Caset bygger på tre delar och enligt undertecknad motiverar enbart en av dessa delar mer än det nuvarande bolagsvärdet. I dagens analys lyfter jag fram Massolits:

Omsättningstillgångar och Brafö AB

  1. Det första och enklaste sättet att se på Massolit är om ledningen skulle välja att lägga ned verksamheten och likvidera företaget. Denna väg är osannolik men återspeglar ändå de värden som finns i dagens verksamhet. På diverse forum har det funnits en oro över bolagets svaga soliditet om knappa 3 % vid senaste kvartalsrapporten. Anledningen till att denna siffra är så låg är att Massolit under 2013 genomförde ett omvänt förvärv och att företaget redovisar och mäter soliditeten utifrån koncernsiffrorna. Eftersom aktiekapitalet i koncernredovisningen endast uppgår till 800 tkr blir självfallet soliditeten väldigt låg, men det som är viktigt att belysa är att om bolaget istället i första hand redovisat soliditeten för moderbolaget där det egna kapitalet uppgår till närmare 20 mkr hade soliditeten varit 50 %. Bakgrunden till denna något missvisande siffra beror, enligt Massolits CFO på att bolaget gjorde ett omvänt uppköp och att om transaktionen skett via ett vanligt uppköp hade redovisningen i detta fall varit mer begriplig och bolagets nyckeltal gett en mer korrekt bild. Grant Thorntons revisor, Thomas Daae, uttalade sig om detta på bolagsstämman och menade att Massolit har gjort helt rätt men att det självklart gör det lite svårare för läsarna att ta till sig årsredovisningen. Vidare kommenterade Daae, det som står i revisionsberättelsen under upplysning av särskild betydelse, att styrelsen anser att det största hotet mot koncernens fortlevnad är bristande finansiering och om koncernen i framtiden skulle uppvisa en svag intjäningsförmåga.

För närvarande är likviditeten OK och vid den senaste kvartalsrapporten, q1, hade bolaget en kassa om 3,5 mkr, vilket utgör mer än en sjättedel av bolagets börsvärde. Massolit äger även 50 % av det välkända jultidningsförlaget Brafö där det enligt, allabolag.se, finns ca 16 mkr i kassan. Dessa likvider skulle Massolit kunna ta del av om företaget önskar likviditet och genomföra en utdelning till Massolit. Detta har jag också fått bekräftat av CFO. På diverse aktieforum verkar oron för nyemission vara stor men detta diskuterades flitigt på bolagsstämman och min uppfattning är att detta är ett stort missförstånd. Massolit gick under senhösten ut med information om att de planerade en nyemission vilket så också blev fallet när Lars Wingefors gjorde entré. Den 9 december tillförde han 6 mkr, vilket säkrade finanserna efter det stora förvärvet av Forma Books. Enligt ledningen upphörde också därmed behovet av kapitaltillskott där i december, men en del aktieägare verkar fortfarande tro att dagens likviditetssituation kräver nya emissioner men det framgick tydligt på bolagsstämman att så inte är fallet. På bolagsstämman meddelande styrelseordförande Peter Näslund, något hemlighetsfullt, att situationen med Brafö inte är optimal utan styrelsen tittar på vilka möjligheter Massolit kan synliggöra sina värden. Med tanke på att Brafö endast är bokfört till 1,5 mkr bedömer jag att Massolit antingen kommer att sälja verksamheten till de andra ägarna eller då själva försöka köpa ytterligare aktier i Brafö. Det senare alternativet skulle innebära att årsomsättningen om 31 mkr samt kassan om 16 mkr skulle utgöra underlag för koncernredovisningen.

Summering av del 1
Under mina månader av informationsinhämtning har jag skapat mig uppfattningen att själva publishingverksamheten dessutom skulle kunna inbringa 10 mkr vid en ev. försäljning. Tillsammans med Brafö och kundfordringarna om ca 10 mkr (summan beräknas fram i relation till leverantörsskulder 26,7-16,5 mkr = 10,2 mkr) gör det att Massolit åtminstone bör värderas till 30 mkr eller 1,85 kr per aktie. Detta baseras då på vilka tillgångar bolaget kan realisera vid en likvidation. Som jag skrev inledningsvis är detta inte särskilt sannolikt men det får vara en aptitretare avseende de stora värden Massolit förfogar över. I nästa analys kommer jag titta närmare på en mer föränderlig tillgång som jag tro många aktieägare inte känner till…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?