Post entry

Massolit Media - en möjlig "ten bagger" (del 3)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I dagens analys, den tredje i ordningen och den sista i min lilla trilogi varför Massolits aktie kan stiga från 1,18 kr till 11,80 kr inom tre år. Som jag skrev i min första analys motiverar en av de tre delarna i caset det nuvarande bolagsvärdet. Slår man ihop dessa tre delar, utan att dra alltför stora växlar av framtida vinster, bör Massolit redan idag kunna värderas till 60 mkr eller 3,60 kr/aktie. Från dagens kurs den 7/7-2014, på 1,41 kr innebär det en uppsida om 150 % och då, som ni förstår av mina analyser, finns det mycket mer att hämta om verksamheten fortsätter gå i rätt riktning.

Enligt min uppfatting är denna sista del också den mest intressanta eftersom jag idag lyfter fram värderingen av bolaget och dess framtida möjligheter. Hur jag än vrider och vänder på caset, med hänsyn till att alla pusslebitar ännu inte är på plats, så framstår Massolits aktie som extremt lågt värderad. När jag skrev denna analys i slutet av juni såg jag lönsamheten som den viktigaste pusslelbiten, vilken vi sannolikt då skulle behöva vänta till slutet av innevarande år eller början av 2015. Men med den enorma bokrean i Kungens kurva känns detta frågetecken mindre oroande eftersom jag tror att rean bidrar med några viktiga kronor på sista raden och att vi därför inom kort kommer att få se svarta siffror. Nedan kommer därför min analys av punkt 3 i caset om varför Massolit är en köpvärd aktie för investerare.

3. Värderingen
Massolit Media AB värderas, vid nuvarande kurs (30/6-14) om 1,18 kr, till 19 mkr. Enligt ovan nämnda resonemang är det väldigt lågt. Om vi dessutom ser till den kanske vanligaste värderingsmodellen, utifrån PE-tal, så visar även denna att uppsidan är betydande. Lönsamheten under H2 2014 bör förbättras, speciellt med tanke på det senaste pressmeddelandet om besparingsprogram. Storleken på detta program ville inte styrelsen avslöja vid bolagsstämman eftersom slutförhandlingarna med facket ännu inte var avslutade men målet var att delge marknaden detta inom ett par veckor. Personalnedskärningarna verkar vara omfattande och enligt f.d. VD och huvudägaren Stefan Tegenfalk kommer uppsägningarna inte bara innebära kostnadsbesparingar utan även en effektivare organisation med tydligare rollfördelning mellan de anställda. Det står för mig klart, att ICA hade allt annat än god kostnadskontroll då utgifterna de senaste åren skenat iväg då arbetstagarna inte haft tydliga riktlinjer om att vara försiktiga med utgifterna.

Jag har talat med några anställda vilka menar att de under flera år levt i ovisshet gällande ägarfrågan. Kostnadskontroll har inte prioriterats utan det har varit fina hotell och dyra avsmakningsmenyer i samband med representationsmiddagar när författare skall signeras. Min bedömning är att Tegenfalks närvaro i Forma Books tidigare lokaler samt det kommunicerade besparingsprogrammet kommer att ge stor effekt. Vi får dock anta att det kommer ta närmare sex månader innan merparten av kostnaderna relaterade till nedskärningarna börjar skönjas och ger effekt. Detta eftersom uppsägningstiderna i regel brukar variera mellan 1-12 månader.

Q1 var som förväntat ett svagt kvartal, men så ser säsongsvariationerna ut för branschen. Det första kvartalet präglas dels av låg omsättning samt att många returer kommer under denna period. Historiskt brukar de följande kvartalen vara betydligt bättre där q2 kan bli bra till följd av en fin pocketförsäljning vilket även kan spilla över till q3 samt att lageruppbyggnaden inför julhandeln ger en extra skjuts åt både tredje och fjärde kvartalet. Vad jag har förstått, varierar lageruppbyggnaden en hel del, då det går att leverera böcker på 2-5 dagar vid behov om Massolit får fram en storsäljare som efterfrågas i handeln. För de som är väldigt intresserade går det att löpande följa bokförsäljningen på Bokus, Adlibris och CDON:s topplistor. I samband med förvärvet att Forma Books mer än tiodubblades antalet titlar vilket också ökar chanserna till att få fram en internationell hit. Försäljningen sker världen över men då genom internationella samarbeten och dessa kontakter är något Massolit även ämnar dra nytta av framöver när bl.a. barnböcker och dess kända karaktärer skall lanseras i form av Epub3-böcker och appar.

Sett till vinstförmågan under 2014 är det något vanskligt att spåna i hur snabbt besparingarna får genomslag samt hur väl bokrean i Kungens kurva faller ut. Det viktigaste för aktieägarna är dock att se tecken på att verksamheten går i rätt riktning. Massolit förvärvade under 2013 flera olönsamma bolag och innan förvärvet av Forma Books, hade en rörelsemarginal om 12,9 % nåtts. Enligt min uppfattning blir det tufft att få, en så pass stor verksamhet som nuvarande Massolit Förlag, att vända lika fort. Det kommer förmodligen dröja något år innan företaget kan stoltsera med en riktigt god lönsamhet. På bolagstämman berättade de båda storägarna Stefan Tegenfalk och Lars Wingefors (känd från SVT:s TV-program Draknästet) att hela förlagsbranschen globalt har haft några utmanande år, men där USA har kommit längst i förändringsarbetet. Enligt dem har den amerikanska marknaden genomgått ett stålbad det senaste året och samma sak sker nu i Storbritanninen. I USA uppvisar de 15 största förlagen numera god lönsamhet med marginaler om 8-11 %. Wingefors, som är ägare till TV-spelskedjan GAME, menar att han sett hur försäljningen för TV-spel gått från butik till Internet. Han ser stora möjligheter att samma förändring nu kommer att ske inom bokbranschen. I USA säljs 50 % av alla TV-spel digitalt medan bokförsäljningen ännu bara nått 25-30 % på den sidan Atlanten. Jag har inga siffror för den svenska marknaden men huvudägarnas uppfattning är att Massolit har en gyllene möjlighet att vara med och leda utvecklingen när bokförsäljningen succesivt flyttas över till nätet.

Värdering av verksamheten

Min försiktiga prognos om oförändrad försäljning för 2014 skulle innebära 120 mkr i årsomsättning. Med en rörelsemarginal om blygsamma 2 % landar årsresultatet på 2,4 mkr. Med en schablonbeskattning om 22 % är det 1,87 mkr som skall fördelas på de 16,1 miljoner utestående aktierna. Detta ger en VPA om 0,11 kr och ett PE-tal om 9,8. Lyfter vi blicken mot 2015 då besparingsprogrammet bör ge full effekt prognostiserar jag en rörelsemarginal om 5 % vilket med en årsomsättning på 130 mkr renderar i ett resultat om 6,5 mkr och en VPA om 0,40 kr samt ett PE-tal på 3,4.

Självklart är det allt annat än säkert att Massolit kommer att lyckas med sin plan för förbättrad lönsamhet och att de drar nytta av de möjligheter som ges när branschens försäljning blir alltmer digital. Att folk kommer sluta läsa böcker de närmsta åren ser jag som osannolikt och utvecklingen mot eböcker via t.ex. Nook och Kindle kommer ta tid. Dessutom är Massolit välpositionerade för denna utveckling. Med ovanstående konklusioner ser jag Massolit som en möjlig ”ten bagger”, som Peter Lynch skulle utryckt det. Att Massolit under 2016 kan komma att värderas till 190 mkr är allt annat än omöjligt. Redan idag har bolaget många pusselbitar på plats med sin; starka marknadsposition, dedikerade ägare, stora dolda värden i balansräkningen, erfarenhet av att effektivisera förvärv samt en omsättning om 120 mkr vilket gör att små förbättringar kan få stort genomslag på sista raden.

Aktiekursen som närmar sig 1,50 kr, vilket också är den kurs som huvudägaren Stefan Tegenfalk senast förvärvade aktier till, är nästan 50 % lägre än vad aktien handlades till under senhösten. Som högst stod aktien i 2,80 kr och sedan dess har många positiva nyheter kommit för oss aktieägare, vilket stärkt caset ytterligare. Men eftersom Massolit är ett väldigt litet bolag på Aktietorget sett till bolagsvärdet, relativt stort om man ser till årsomsättningen, så är det förmdoligen vädligt få som har haft ögonen på Massolit. Det är också av den anledningen jag valt att skriva dessa långa analyser eftersom jag ser det som ologiskt att denna lilla pärla med stor potential, hög omsättning och mitt under börshausse handlas till ett börsvärde som endast skräpbolag brukar inneha. För er som läst mina tre analyser har nog budskapet gått fram, massolit Media är allt annat än ett litet skräpbolag och därför borde värderingen också vara en helt annan.

Som jag skrev i min första analys motiverar en av de tre delarna i caset det nuvarande bolagsvärdet. Slår man ihop dessa tre delar, utan att dra alltför stora växlar av framtida vinster, bör Massolit redan idag kunna värderas till 60 mkr eller 3,60 kr/aktie. Från dagens kurs den 7/7-2014, på 1,41 kr innebär det en uppsida om 150 % och då finns det mycket mer att hämta om verksamheten fortsätter gå i rätt riktning.

Jag kommer fortsätta att löpande ge er uppdateringar gällande Massolit Media men förhoppningsvis har jag fått några potentiella investerare intresserade och att ni kan bidra med att öka uppmärksamheten runt bolaget. Som jag ser det är nu grunden lagd för de som vill få kött på benen inför ett köp, men i takt med att mer nyheter kommer från bolaget kommer jag ge min bild av hur det påverkar framtidsutsikterna. I de närmsta uppdateringarna kommer jag belysa hur bokrean verkar ha gått, titta närmare på det egna kapitalet samt utförligare beräkningar av de framtida vinsterna. Det finns andra Massolitbloggare som jag också kommer att hänvisa till samt titta närmare på vilka som står bakom Massolit Media, då främst ägare och ledning, vilka är en välmeritterad grupp människor som varit med och grundat bl.a. Bredbandsbolaget och GAME.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?