Post entry

Maths O. Sundqvist

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Måste bara skriva ett blogginlägg om den otrolige Maths O. Sundqvist.

Mitt spontana förhandsintryck (som kan vara fel):

Norrlänningen Maths O. Sundqvist blev busschaufför och startade eget bussbolag.

Började handla med aktier.

Kom från ingenstans upp i en aktieportfölj värd 15-20 miljarder kr och hade stora ägarandelar i flera stora börsbolag (bla Hexagon?).

Han hade hög belåning av aktieportföljen, och när finanskrisen 2008/2009 kom och börsen föll rasade allt ihop (inkl Sundqvists förmögenhet) som ett korthus.

Bla tal om att belåningen var pådriven av folk hos aktiemäklarfirman Carnegie och att det skett utan hans godkännande?

Och/eller att hela förvaltningen av hans portfölj inkl aktieval och belåning "kapats" av Carnegie utan att Sundqvist själv ej hade insyn/kontroll över vad som hände?

Det blev väl tex panik när finanskrisen 2008/2009 bröt ut och börsen började falla, och Carnegie bla lånade ut mer pengar till Sundqvist för att rädda hans förmögenhet i hopp om en snar vändning.

Men krisen förvärrades vilket slutade med att hela Carnegie gick omkull och fick övertas av staten (som sedan sålde Carnegie vidare till bla riskkapitalbolaget Altor).

Omfattande påföljande debatt mellan staten (Riksgäldskontorets generaldirektör Bo Lundgren som tidigare var partiledare för Moderaterna) och Carnegies tidigare aktieägare om ifall staten övertog Carnegie till rimliga villkor och sålde Carnegie vidare till rätt pris osv. Men det är delvis en annan historia.

//Edit: Bo Lundgren kommenterar tex här statens övertagande av Carnegie (och om det var rätt eller ej) i videoklipp från Realtid.se 21 nov 2008: http://www.youtube.com/watch?v=nQjqrM84Olg

Han nämner där bla Carnegies tidigare aktieägare (aktieägarna i bolaget Carnegie Holding).

Lundgren har även specifikt bemött kritiken mot honom angående handläggningen av Maths O. Sundqvist i bla ett tal från 8 okt 2012: http://www.svenskatal.se/20121008-bo-lundgren-forsvarstal-for-riksgaldens-hantering-av-maths-o-sundqvist/

Texten i den länken verkar dock vara hämtad från artikel i Realtid.se 8 okt 2012: http://www.realtid.se/ArticlePages/201210/08/20121008150517_Realtid658/20121008150517_Realtid658.dbp.asp

Enl den artikeln bla:

Bo Lundgrens försvarstal

Bo Lundgren kallade på måndagen till presskonferens om ”felaktiga uppgifter i media” angående hanteringen av den numera bortgångne finansmannen Maths O. Sundqvist.

Läs Lundgrens försvarstal från presskonferensen här.

Enl artikeln inledde Lundgren talet enl följande:

Välkomna hit. Vi har förstått på Riksgälden att det finns en diskussion som handlar om vårt övertagande av Carnegie och den hantering som har skett av det så kallade 'MOS-engagemanget' (Maths O. Sundqvist-engagemanget) i Carnegie.

Och vi tycker att det kanske finns anledning att framför allt rätta till vissa objektivt fastställbara felaktigheter som har funnits i rapporteringen i olika sammanhang, och göra en beskrivning av vad som faktiskt har förevarit.

För det första så är ju ett vanligt påstående som jag har sett i media att Riksgälden har gjort ett klipp på Maths O. Sundqvist-arrangemanget, det vill säga att vi skulle ha tjänat pengar på detta. Så är det inte. Varken Riksgälden, eller Carnegie har gjort någon som helst vinst på det här engagemanget. Jag kommer tillbaka till det senare, men den förlust som man kan räkna med idag ligger på i storleksordningen en halv miljard kronor; en halv miljard kronor.

Edit: Enl nedan finns dock bla uppgifter från tidningen Fokus (5 okt 2012) om att det i slutändan blev en sammanlagd vinst på 600-700 miljoner kr.

Dvs Lundgrens presskonferens 8 okt 2012 verkar bla ha syftat till att bemöta Fokus-artikeln.

Det var denna artikel: http://www.fokus.se/2012/10/maths-o-sundqvist/

//

//Edit: Carnegie har väl friskrivit sig från allt ansvar för Sundqvist-kraschen och anser sig helt oskyldigt till alla påstådda oegentligheter från Carnegies sida.

Och varken Carnegie eller folk där har väl dömts i domstol för några påstådda oegentligheter kring Sundqvist?

Edit 2: Ett alternativt scenario kan ju vara att det faktiskt var Carnegie som av lojalitet (med Sundqvist som Carnegies största kund) gjorde sitt yttersta för att (med Sundqvists vetskap) ge honom de krediter han behövde för att hålla ihop sitt imperium när krisen kom - trots att det satte hela Carnegie på spel.

Men sedan blev krisen djupare och mer utdragen än väntat, så att både Carnegie och Sundqvist-imperiet föll omkull.

//

En uppgörelse ingicks som innebar att Sundqvist i slutändan fick ut ett symboliskt belopp (100 miljoner kr)?

Han hade dock bla mycket fastigheter etc som tvångsomhändertogs mot hans vilja och som skulle varit värt jättebelopp idag.

Verkade hålla humöret uppe trots allt.

Men påträffades plötsligt en dag död i en motorcykelolycka.

Vem var egentligen Maths O. Sundqvist?

Hur kunde han lyckas så otroligt bra med sina aktieinvesteringar?

Blev han utnyttjad av folk i finansbranschen för deras egna syften?

Var hans död en ren olycka eller begick han självmord i ren förtvivlan efter allt som hänt?

Vet ej om det går att få svar på dessa frågor men hittat en del enl nedan om Sundqvist på internet:

Wikipedia

Svenska Wikipedias artikel om Sundqvist: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_O._Sundqvist

...Där framgår bla att han föddes 23 okt 1950.

...Och dog 23 sep 2012.

I skrivande stund är det mån 22 sep 2014, dvs ganska exakt två år sedan Sundqvist gick bort.

Han var alltså 61 år gammal när han gick bort och skulle snart fylla 62.

Sundqvist föddes i orten Kaxås i landskapet Jämtland

Kaxås verkar ligga långt uppe i fjällen drygt 60 mil nordväst om Stockholm (och ca fyra mil öster om skidorten Åre).

I dagsläget bor det bara drygt 100 pers i Kaxås: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaxås

Google

Söker man om Sundqvist på Google kommer följande upp som första objekt:

1. svenska Wikipedia

2. en Aftonbladet-artikel (från 23 sep 2012) om att Sundqvist hittats död: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15490179.ab

Enl Aftonbladet-artikeln:

Maths O Sundqvist hittad död

Den kände affärsmannen Maths O Sundqvist är död.

Han hittades livlös vid sin fyrhjuling av två jägare - 20 meter från sitt fritidshus på den jämtländska fäbodvallen.

Sundqvist blev 61 år gammal.

– Det är ett tragiskt slut på en mycket stor man, säger vännen Lennart Granqvist.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15490179.ab

Enl artikeln hittades Sundqvist under sin fyrhjuliga motorcykel som låg upp och ned.

Det står att Sundqvist inledde sin bana med att på 1970-talet ta över sin pappas bussbolag Krokomsbussarna.

Krokom ligger (precis som Kaxås och Åre) också i Jämtland, närmare bestämt ca fyra mil sydost om Kaxås.

//Edit: Krokomsbussarna verkar ej finnas kvar idag, i alla fall ej med samma namn.

Inga bolag kommer upp när man söker på "Krokomsbussarna" på Allabolag.se.

Ej heller på Ratsit.se kommer det upp någon träff på det bolagsnamnet.

//

Även enl Aftonbladet-artikeln ovan:

2007 rankades han (dvs Sundqvist) av tidningen Veckans Affärer som en av Sveriges rikaste affärspersoner efter köp av stora aktieposter i bolag som

Hexagon

Fabege

Industrivärden

och SCA

Hans aktieportfölj och fastigheter var då enligt honom själv värda sju-åtta miljarder kronor.

Skogsbolaget SCA (som även gör papper och blöjor mm) har ju stor verksamhet i Jämtland, varför Sundqvists stora ägarandel i SCA kan förklaras av att han hade ett varmt hjärta för sin hembygd.

//Edit: Enl tex SCA:s hemsida äger bolaget ca 800 000 hektar skog i Jämtland: http://www.sca.com/sv/skog/Kontakter/Skogsforvaltningar--lokalkontor1/Jamtland1/

Det är en stor del av SCA:s totala skogsareal som uppgår till 2,6 miljoner hektar (vilket enl SCA innebär att bolaget är den största privata skogsägaren i hela Europa): http://www.sca.com/sv/Produkter/Skog/

//

Tydligen köpte Sundqvist mest röststarka A-aktier i SCA (för att få mer inflytande i SCA), för per slutet av år 2007 hade han en ägarandel på 0,4% av SCA men en röstandel på 1,8%: http://www.sca.com/Documents/sv/Annual_Reports/Annual_Report_2007_sv.pdf

Räknat på 2007 års slutkurs för SCA:s B-aktie var Sundqvists SCA-aktier då värda 300-400 miljoner kr.

Han var då (via sitt bolag AB Skrindan) med i SCA:s årsredovisning som den sjätte röststarkaste aktieägaren i SCA (men blev tydligen ej insläppt varken i SCA:s styrelse eller SCA:s valberedning som föreslår styrelse).

Även i 2006 års årsredovisning från SCA hade Sundqvist samma röstandel och ägarandel av SCA (dvs per slutet av 2006).

Per slutet av 2008 uppgavs Skrindans SCA-innehav (inkl Sundqvists innehav) uppgå till en röstandel på 2,2% och en ägarandel på 0,5%.

Sundqvist hade även blivit insläppt i SCA:s valberedning via Sundqvists (Skrindans) företrädare Helen Olausson.

Dvs trots att finanskrisen då hade brutit fullt ut verkar Sundqvist ha investerat ytterligare för att stärka sina positioner.

SCA-aktiens kursfall gjorde att aktien per slutet av 2008 bara stod i 66,75 kr varför hans ökade ägarandel bara var värd 200-300 miljoner kr.

Men vilken prestigeseger för Sundqvist att få bli insläppt i näringslivets finrum, dvs i valberedningen i SCA (som kontrolleras av Handelsbanks-sfären).

Artikel om Sundqvist i Veckans Affärer från 19 okt 2009: http://www.va.se/nyheter/2009/10/19/stallningskrig-i-industrivarden-a/

Då hade Sundqvists imperium rämnat och han hade ingått en uppgörelse med bankerna i mars 2009.

Enl artikeln hade hans aktieportfölj då tvångsövertagits och sålts, inkl bla stora aktieposter i flera byggbolag och fastighetsbolag.

Bla en aktiepost i stora byggbolaget Skanska.

Men det står att Sundqvist även hade en ägarandel på 4% av investmentbolaget Industrivärden (kontrollerat av Handelsbanken och bla storägare i SCA), och att den ägarandelen ännu ej sålts ut (även om den övertagits från Sundqvist).

Det står att den aktieposten i Industrivärden köptes av Sundqvist år 2007 och då (i mars 2009) var värd 1 miljard kr.

Enl artikeln köpte Sundqvist Industrivärden-ägarandelen med Handelsbankens godkännande och med lån från Handelsbanken, för att Handelsbanken behövde en motvikt i maktkampen mot Fredrik Lundberg som för sin del ökat sin ägarandel i Industrivärden kraftigt.

Dvs blev Sundqvist även en bricka i Handelsbankens maktspel om Industrivärden?

I SCA:s årsredovisning för 2009 finns Sundqvist ej längre med bland SCA:s största aktieägare och ej heller med någon företrädare för honom i valberedningen: http://www.sca.com/Documents/sv/Annual_Reports/SCA_Arsredovisningen_2009_Svenska.pdf

En av de lokala tidningarna i Jämtland verkar vara Östersundsposten (kallad "ÖP").

Artikel om Sundqvist från ÖP publicerad 23 sep 2012: http://www.op.se/jamtland/ostersund/historien-om-maths-o-sundqvist

Enl artikeln sålde Sundqvist bussbolaget Krokomsbussarna varefter han för de pengarna började köpa aktier vid 30 års ålder.

Dvs det borde därmed ha varit kring år 1980 precis inför "det glada 80-talet" på börsen som då steg kraftigt.

Det står att Sundqvist fick ut 8-9 miljoner kr från försäljningen av bussbolaget, och köpte både fastigheter och aktier för pengarna.

Redan då började han tex köpa aktier i dåvarande blandkoncernen Hexagon.

Enl Hexagons årsredovisning för 2007 satt Sundqvist till och med i bolagets styrelse: http://investors.hexagon.com/files/press/hexagon/Hexagon_ar2007_en.pdf

Så här beskrevs han där:

Maths-Olov Sundqvist

Lit, Sweden, born in 1950

Board Member since 1991

Other assignments:

CEO of AB Skrindan.

Chairman of Jämtlamell AB and Fabös AB.

Board member of Investment AB Öresund and Fabege AB.

Education: Economist

Hexagon Committees: Nomination and Remuneration Committees

Not independent, Board Member for more than 12 years

Hexagon shareholding: 39 000 000 class B shares

Dvs han satt tydligen i Hexagon-styrelsen ända sedan år 1991.

Aktieinnehavet på 39 miljoner Hexagon-aktier motsvarade en ägarandel kring 15% och en röstandel på 10-11% av bolaget.

Sundqvist var därmed klar tvåa på listan över Hexagons största aktieägare.

Hans ägarandel i Hexagon var då värd över 5 miljarder kr.

Men enl Hexagons årsredovisning för 2008 står det att Sundqvist avgick från styrelsen i aug 2008 på sin egen begäran: http://investors.hexagon.com/files/press/hexagon/Hexagon_Annual_2008_en.pdf

Och Sundqvists Hexagon-aktier är som bortblåsta från ägarlistan.

De verkar istället ha sålts ut till andra, bla största ägaren Melker Schörling och "H&M-Stefan" Persson.

Artikel om Maths O. Sundqvist ur tidningen Fokus (från 5 okt 2012): http://www.fokus.se/2012/10/maths-o-sundqvist/

Där beskrivs han som blyg och ödmjuk och brukade säga: "Jag är bara en enkel grabb från Kaxås."

Men samtidigt beskrivs han som en av svenskt näringslivs "mest originella företrädare" och en "lokal ikon" i Jämtland.

Det står att han blev rik genom att följa andra framgångsrika investerare:

Maths O Sundqvist blev först mångmiljonär och sedan miljardär genom att följa

Melker Schörlings (Hexagon)

Mats Qvibergs (Öresund)

Erik Paulssons (Fabege)

och Fredrik Lundbergs (Industrivärden)

lukrativa exempel.

När de köpte aktier hakade han på, när de tog hem vinsten gjorde han likadant.

Dvs han följde efter dessa framgångsrika investerare och deras aktieköp i ovannämnda bolag.

Sundqvist satt bla även i investmentbolaget Öresund (då kontrollerat av Sven Hagströmer och Mats Qviberg).

Enl Fokus var Sundqvists bolag Skrindans tillgångar som mest värda över 18 miljarder kr år 2007 när han stod på topp:

Under den så kallade »Superkonjunkturen« 2007 stod han på toppen av sin finansiella karriär.

Skrindans värde hade då passerat 18 miljarder kronor brutto.

Enl tidningen beskrivs Sundqvists fall som en kupp där han blev offer för att svenska staten ville komma åt aktiemäklarfirman Carnegie.

//Edit:

Ett intryck enl mina kommentarer:

Svenska staten har omfattande räddningsåtgärder i beredskap för systemviktiga svenska banker som hamnar i kris.

Då kräver staten samtidigt att de svenska bankerna ska sköta sig.

Bla hade Carnegie redan tidigare påkommits med att ha drabbats av stora förluster i sin egen trading.

När det dessutom framkom att Carnegie gett till synes vidlyftiga lån till en spekulativ finansman som Maths O. Sundqvist vilket lett till stora kreditförluster, kan det tyckas ha blivit för mycket för staten som valde att agera för att statuera exempel för de övriga bankerna och för finansmarknadernas förtroende för Sverige (och inte minst de svenska medborgarnas förtroende för staten).

Sedan kan det tyckas ha drabbat Maths O. Sundqvist orättvist hårt osv.

//

Sundqvist hade (enl Fokus-artikeln ovan) bara lånat drygt 1 miljard kr med sina aktieportföljer som säkerhet, och när han på begäran ej kunde återbetala hela lånet direkt så tvingades han släppa hela Skrindan som säkerhet för lånet.

Fyra år senare visar en uppsummering att de avsålda tillgångarna minus skulderna gjort att det blev 600-700 miljoner kr över.

Bla sa dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell att Sundqvist blivit offer för "en regelvidrig hantering".

Artikel i Aftonbladet (28 okt 2008) om Sundqvist: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article11549720.ab

Enl artikeln:

Han spelade bort 1 miljard

Maths O Sundqvists affärer knäckte investmentbanken Carnegie

Enl artikeln kallades Sundqvist för "Kungen av Jämtland".

Samtidigt står det att han orsakat Carnegie kreditförluster på över 1 miljard kr.

Aftonbladet skriver att Sundqvist tog över pappans bussbolag Krokombussarna för att pappan blev sjuk.

Aftonbladet hänvisar till Affärsvärlden som skrivit att Sundqvist köpte aktier för flera miljarder kronor under åren 2006 och 2007 och fastigheter för netto sex miljarder kr.

Likt finansmannen Erik Penser på sin tid beskrivs Sundqvists aktiestrategi enl följande:

För lånade pengar köpte han aktier.

När kursen steg tog han nya lån.

För de pengarna köpte han ännu fler aktier.

Det kan ge stor förmögenhet på kort tid, men kan samtidigt illustrera ordspråket "Lätt fånget, lätt förgånget."

Enl artikeln hade Sundqvists bolag Skrindan skulder på över 12 miljarder kr per slutet av 2007 precis innan den djupa globala finanskrisen skulle bryta ut 2008/2009.

Börsnedgången gjorde därför att Sundqvist tvingades vräka ut sina aktieinnehav i bla Hexagon och Öresund.

Så här sa dåvarande Öresund-storägaren Sven Hagströmer om Sundqvists fall:

Han mår nog inte så bra i dag.

Han har ju haft mycket skulder och valt en hög risknivå.

Men när det blir ebb, då ser man vem som badar naken.

Även den andre Öresund-storägaren Mats Qviberg kommenterade Sundqvist i Aftonbladet-artikeln och sa att han var "en oerhört vänlig person".

Qviberg tillade även:

Men han (dvs Sundqvist) kanske är lite för snäll och tror för gott om människor.

Hans attityd till risk är annorlunda än min.

Jag värderar min nattsömn.

Men det är också bra för systemet att det finns sådana som han, som vågar satsa.

Övrigt om Sundqvist enl Wikipedia:

Det var redan när han var i 20-årsåldern som han tog över bussbolaget från pappan Olle som blivit sjuk.

Sundqvist hade då i princip kommit direkt från värnplikten där han nått befälsgraden furir vid artilleri-regementet A4 i Östersund (även kallat "Norrlands artilleri-regemente".

Enl Wikipedia:

Artilleri är en samlingsbenämning för tyngre eldvapen.

Det truppslag inom armén som använder sig av och betjänar dessa vapen kallas Artilleriet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Artilleri

Sundqvist lär alltså ha skjutit en del med tunga Bofors-kanoner osv.

A4 tillkom redan år 1893 men är sedermera nedlagt sedan år 1997.

Wikipedia skriver att pappans bussbolag hette Olle Sundqvist Omnibus AB när sonen övertog det.

Det måste alltså ha varit år 1970 om Maths O. Sundqvist då bara var 20 år.

Enl Wikipedia bildade Sundqvist sitt holdingbolag Skrindan redan år 1962.

Och de stora aktieaffärer han sedan kom att göra genomfördes sedan mest via Skrindans dotterbolag Skrindan Depå AB som bildades år 1990.

Även nedan mina formuleringar ur info på Wikipedia:

När Skrindan var på topp såg bolagets balansräkning ut enl följande:

aktier värda 12 miljarder kr

fastigheter värda 7-8 miljarder kr

skulder på 7-8 miljarder kr

Det ger tillgångar på 19-20 miljarder kr och skulder på 7-8 miljarder kr, dvs ett netto på ca 11-13 miljarder kr.

Skrindans fastigheter ägdes mest via dotterbolaget Norrvidden.

Enl Wikipedia om Sundqvists fall:

Sundqvist drabbades under finanskrisen 2008 av ekonomiska problem till följd av vikande aktiekurser och tvingades sälja av stora aktieposter för att amortera lån.

Carnegies lån till Sundqvist på en miljard kronor var en bidragande anledning till att banken förlorade sitt banktillstånd och därefter övertogs av Riksgälden.

Han tvingades i mars 2009 skriva under en överenskommelse som gjorde att han förlorade ägandet i Skrindan.

I stället övertog företaget Valot ägt av Carnegie aktierna i Skrindan.

Avtalet mellan Sundqvist och Carnegie har varit livligt diskuterat.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_O._Sundqvist

Vännen Dan Olofsson

Wikipedia skriver att Sundqvist-vännen (och skånska IT-miljardären) Dan Olofsson reagerat kraftigt negativt på kuppen mot Sundqvist som orsakade hans fall, och att Olofsson beskrivit kuppen som att svenska staten därigenom begått "en rättsskandal och ett finansiellt justitiemord".

Det har Olofsson skrivit om i sin bok "Mina tre liv" som utkom år 2012.

Boken finns att köpa via internet hos tex Adlibris för 219 kr: http://www.adlibris.com/se/bok/mina-tre-liv-om-foretagande-engagemang-och-rattsrota-9789170922008

Där beskrivs den enl följande:

Mina tre liv : om företagande, engagemang och rättsröta

Dan Olofsson är grundare av de börsnoterade it-företagen Sigma, Epsilon och Teleca.

I sina memoarer beskriver han missöden och framgångar i sitt entreprenörskap, sin filantropi-verksamhet i Sydafrika och ger ingående exempel på den svenska rättsrötan.

Dvs positivt att Olofsson tagit Sundqvists parti.

Men en uppfattning är att Olofsson genom sin stora förmögenhet hade kunnat gå i borgen får Sundqvists skulder (dvs i praktiken att Olofsson övertagit bankernas lånefordringar på Sundqvist).

I så fall hade ju Sundqvists imperium aldrig kraschat, och han hade idag varit väsentligt mycket rikare än han var på toppen 2007.

//Edit: Tex 2007 var Sundqvists ägarandel på 15% av Hexagon värd drygt 5 miljarder kr (då Hexagon var värt totalt 36 miljarder kr på börsen).

Men idag är Hexagon värt 83-84 miljarder kr på börsen: http://www.bloomberg.com/quote/HEXAB:SS

Sundqvists 15% skulle alltså vara värda 12-13 miljarder kr idag.

Edit 2: I och för sig så fick Hexagon in ett kapitaltillskott på 6-7 miljarder kr under år 2010 genom utförsäljning av knappt 90 miljoner st nya aktier för 74 kr per st.

Det ökade det totala antalet utestående Hexagon-aktier till dagens 350-360 miljoner st aktier.

Dvs för att Sundqvist skulle få en ägarandel på 15% av Hexagon idag (värd 12-13 miljarder kr) skulle ha krävts att han köpte sin andel av de under 2010 nya sålda aktierna.

Men även om han inte gjorde det och bara hade kvar sina tidigare 39 miljoner st Hexagon-aktier, så skulle den posten vara värd ca 9 miljarder kr idag (39 miljoner aktier gånger nuvarande börskurs på drygt 230 kr per Hexagon-aktie.

Hans fastigheter värda 7-8 miljarder kr år 2007 skulle säkert också vara värda mer än det dubbla idag.

Men skulder är ju bara fasta skulder, så hans skulder på 7-8 miljarder kr skulle fortfarande bara vara värda det beloppet (om han inte ökat skulderna ytterligare för att köpa mer aktier och fastigheter osv, vilket han dock säkert skulle ha gjort).

//

Men Olofsson kanske ej var villig att ta den risken att överta bankernas lånefordringar på honom.

Det är ju lätt att säga idag med facit i hand när börsen och fastigheter stigit kraftigt i värde, att det hade varit en god affär för både Olofsson och Sundqvist om Olofsson övertagit lånefordringarna.

Olofssons "Mina tre liv" finns även på Bokus.com för 216 kr: http://www.bokus.com/bok/9789170922008/mina-tre-liv-om-foretagande-engagemang-och-rattsrota/

Sundqvist och Olofsson intervjuades bla tillsammans i tidningen Realtid.se den 10 mars 2009 när förhandlingarna med bankerna pågick som intensivast.

Artikel från dess:

HÄTSK SMS-VÄXLING MED CARNEGIE-ORDFÖRANDEN

Maths O Sundqvist rasande över inställt Carnegie-möte

Den krisdrabbade finansmannen gör nu allt för att få till stånd en uppgörelse med Carnegie innan deadline den 17 mars, men Carnegie trilskas.

http://www.realtid.se/ArticlePages/200903/10/20090310175228_Realtid739/20090310175228_Realtid739.dbp.asp

Videoklipp

Videoklipp (upplagt 28 feb 2009) då Sundqvist gästade TV8-programmet "Adaktusson": http://www.youtube.com/watch?v=M3eml5QIhqA

Så här inleds programmet där av programledaren Lars Adaktusson:

Ikväll ger han sin version, mannen som skakar landets finanskretsar och varför miljardlån sägs ha knäckt investmentbanken Carnegie.

Möt finansmannen som anser att han är utsatt för ett finansiellt justitiemord och som riskerar att förlora hela sitt livsverk; ett miljardimperium med fastigheter och värdepapper.

Vilken roll spelar staten och Riksgälden i den här historien?

Vad beror det på att alla tillgångar nu ska säljas på auktion?

Finansmannen Maths O. Sundqvist gästar TV8:s studio.

Och Adaktusson senare i klippet:

Ja, mycket välkomna till programmet som vi ikväll inleder med spelet kring Carnegie.

Sedan banktillståndet för den skandalomsusade investmentbanken drogs in, och staten via Riksgälden gick in som ägare, så har turerna varit många.

Inte minst har finansmannen Maths O. Sundqvist hamnat i skottgluggen.

Hans miljardlån i Carnegie har varit föremål för åtskilligt analyserande, och finansmannen själv vill fortsätta driva sina bolag och betala igen skulden medan Riksgälden och Carnegie hotar att sälja ut tillgångarna på auktion.

Sedan fortsätter ett berättande inslag (med bilder) om vad som hänt.

Enl en speakerröst i klippet (mina kommentarer i icke-kursiv stil):

Det är här inne på Carnegie (bilder på Carnegies kontor) som hotet mot finansmannen och mångmiljardären Maths O. Sundqvist finns.

Och det är härifrån som skeendena dirigeras (bilder från Riksgäldskontorets kontor)_; Riksgälden som representerar Carnegies ägare staten._

Carnegie hävdar att Maths O. Sundqvist är skyldig bolaget 1,1 miljard (kronor) och hotar att försätta honom i personlig konkurs om han inte överlåter i stort sett hela sin affärsverksamhet till dem.

Maths O. Sundqvist nekar och säger att om han bara får driva sin koncern vidare, Skrindan alltså, så kommer det inte att bli några problem med betalningarna.

Basen i Skrindan är stora fastighetsinnehav i Norrland och Skåne via olika dotterbolag.

Det är framför allt detta som Maths O. Sundqvist riskerar att förlora - allt som han byggt upp med sina egna händer.

Carnegie och Riksgälden hävdar å sin sida att skulderna i Skrindan är så stora att värdet på bolaget nästan är noll.

Men det är inget som man vill säga officiellt idag.

Varken Carnegie eller Riksgälden ställer upp för intervju.

Riksgäldens informationschef Marja Lång säger dock på telefon till TV8 att Maths O. Sundqvist inte är (citat) psykiskt frisk, och att han gärna får mosa sig själv i tv (slut citat).

Dvs det låter ju helt otroligt att hela Sundqvist-imperiet föll för Carnegie-skulden på drygt 1 miljard kr, trots hans enorma tillgångar.

Visst var värdet på tillgångarna i en svacka just då pga den globala finanskrisen, men värdet idag skulle ju vara så stort att 1 miljard kr nästan vore att betrakta som försumbart.

I klippet pratar sedan bla Sundqvist själv och kommenterar de då pågende förhandlingarna mellan honom och bankerna.

Så här säger han bla om det:

Det är en konstig förhandlingssituation därför att jag har inte varit med om dess like hittills i mitt företagarvärv.

Och det känns väldigt konstigt att (vi inte) kan sätta oss ned kring ett bord och diskutera i och för sig enkla frågor.

Lars Adaktusson: Några regelrätta förhandlingar har det inte varit alltså?

Maths O. Sundqvist: Nej, inte på det sättet som jag skulle vilja ha det.

Adaktusson konstaterar vidare bla att Sundqvists tillgångar värderades till ca 20 miljarder kr för inte så länge sedan, och undrar hur Sundqvist kunnat hamna i den här "svåra situationen".

Sundqvists svar:

Jag har ju varit med om ett finansfall som inte har varit dess like på en mansålder.

Och jag har ju haft stora innehav.

Men trots allt så; värdet som har gått ned...Jag har fortfarande värden kvar på 1,5 miljard(er kr) anser jag.

Och det är ju mina pengar som har nedvärderats.

Bara några få veckor senare (18 mars 2009) la Dagens Industri sedan upp följande videoklipp med rubriken "Maths O gav upp kampen": http://www.youtube.com/watch?v=mytXrlKJHnI

Enl reportern Louise Axelsson i det inslaget:

Finansmannen Maths O. Sundqvist gav igår upp striden om sitt livsverk Skrindan efter en längre tids förhandlingar med Carnegie.

Och sent på måndagskvällen blev det alltså klart att det är Carnegies dotterbolag Valot Invest som tar över företaget (Skrindan).

Så här säger Maths O. Sundqvist själv bla i klippet om överenskommelsen:

Ja, vi gjorde ju en uppgörelse nu i natt här och avstyrde den här auktionen.

Och det är en ny huvudägare för Skrindan-koncernen; Carnegie.

Och som jag lyckönskar till ett fint företag/företagsförvärv.

Jag har gjort mig fri från min skuld.

Och vi vänder bladet och går vidare.

Enl klippet pågick förhandlingarna om en lösning under en längre tid, men Sundqvist ville först inte skriva på för att han ansåg att Skrindans tillgångar undervärderades enl förslaget.

Sångarbegåvning

Enl flera av ovannämnda källor fanns bland Sundqvists talanger en sångarbegåvning.

Enl tex Wikipedia:

Sundqvist studerade läsåret 1998-99 klassisk sång på Birka folkhögskola.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_O._Sundqvist

Birka folkhögskola ligger i Jämtland i orten Ås vid Storsjöns strand: http://www.birka.fhsk.se/

Och det finns videoklipp om när Sundqvist sjunger, bla:

http://www.youtube.com/watch?v=JrdPqXzX1p4

Där framgår bla att Sundqvist var yrkesmilitär på A4 och ej bara värnpliktig.

Han berättar att han år 1966 (vid 16 års ålder) ryckte in på I5 och tog värvning, fortsatte sedan på A4 och var militär i tre års tid.

//Edit: I5 verkar avse "Jämtlands fältjägarregemente" som låg i Östersund: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jämtlands_fältjägarregemente

//

Ca 1 min 35 sek in i klippet sjunger Sundqvist folkmusik-låten "Gamla Nordsjön".

Klippet är upplagt i feb 2012 men uppges vara från Sveriges Pensionärsförbunds årsmöte i Östersund 2011.

Ett annat klipp (upplagt i okt 2013 men från 2012) då Sundqvist verkar sjunga samma låt med samma dragspelare men denna gång i Långbuan i Jämtland: http://www.youtube.com/watch?v=I2eSocp6LYk

Wikipedia om Sundqvists död 23 sep 2012:

Sundqvist omkom i en olycka med en fyrhjuling under oklara omständigheter i närheten av sin fritidsbostad.

Sundqvist blev 61 år.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_O._Sundqvist

Datum bla:

23 okt 1950: Maths O. Sundqvist föds i Kaxås, Jämtland.

1966: Sundqvist rycker in i armén i Östersund och jobbar där som yrkesmilitär i tre år. Blir furir.

1970: Pappan Olle Sundqvist blir sjuk. Maths O. Sundqvist lämnar militären och tar över pappans bussbolag Olle Sundqvist Omnibus AB.

1980: Bussbolaget har vidareutvecklats (köp av flera bussar och andra bussbolag) och bytt namn till Krokombussarna. Säljs för 8-9 miljoner kr. Maths O. Sundqvist börjar investera i fastigheter, bolag och aktier.

2007: Sundqvist står på topp ekonomiskt.

mars 2009: Uppgörelse ingås efter hans ekonomiska krasch.

23 sep 2012: Maths O. Sundqvist död nästan 62 år gammal.

Artikel om Maths O. Sundqvist på Sveriges Radio hemsida:

Många minns Maths O Sundqvist

I söndags hittades finansmannen Maths O Sundqvist död efter en olycka.

Han var en rubrikernas man - som tidningsägare, som affärsman - men också som sångare.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5282660

I artikeln ingår även ett radioinslag på 5-6 minuter.

Enl radioinslaget bla:

(Först en dragspels-låt där Maths O. Sundqvist sjunger.)

Reporterröst:

Finansmannen Maths O. Sundqvist var en av Jämtlands mest kända affärsmän.

Men han var också mycket intresserad av musik och klassiskt skolad sångare som gav konserter lite då och då.

Här hörde du honom själv sjunga "Trönderbrura" tillsammans med Lindqvistarna.

Igår förmiddag hittades Maths O. Sundqvist livlös vid en fyrhjuling i närheten av Högfors slott vid Hårkan utanför Häggenås några mil norr om Östersund.

//Edit: Hårkan verkar vara en älv: http://www.jaktfiske.com/3097.flugfiske_harkan.html

//

Hans liv gick inte att rädda och han blev 61 år gammal.

Maths O. Sundqvist kom från Kaxås i Offerdal, och det var där som hans bana som affärsman började när han tog över och sedan sålde sin pappas bussbolag på 1970-talet.

Sedan fortsatte det med fastigheter, sågverk, travhästar, länstidningen och - inte minst - aktieaffärer som till en början var väldigt framgångsrika.

År 2007 rankades Maths O. Sundqvist som en av de rikaste personerna i Sverige av tidningen Veckans Affärer.

Men finanskrisen 2008 blev tuff ekonomiskt även för honom.

Han hade lånat mycket pengar av flera olika banker och tvingades sälja massor av aktier med stor förlust.

En av bankerna som han lånat av var Carnegie som miste sitt banktillstånd och togs över av staten eftersom det inte ansågs rätt att låna ut så mycket pengar till en enda kund som de lånat ut åt honom.

Efter finanskrisen 2008 försvann Maths O. Sundqvist från rampljuset.

I samband med att banken Carnegie togs över av staten efter att de mist sitt banktillstånd, skrev Maths O. Sundqvist på ett sekretessavtal som förbjöd honom att prata om affären.

Idag, dagen efter hans död, kommer en ny bok ut som bland annat handlar om honom och om Carnegie-historien.

Det är IT-miljardären Dan Olofssons biografi som kommer ut.

Och i den kräver Dan Olofsson en oberoende granskning av statens och banken Carnegies agerande mot Sundqvist och hans familj.

Sedan pratar bla Dan Olofsson i radioinslaget och säger att hans kritiska synpunkter om härvan kan avfärdas med att han är partisk (vän till Sundqvist), men Olofsson själv insisterar att han aldrig skulle skriva dessa synpunkter om han inte stod för dem och ansåg att de var riktiga.

Han föreslår att "någon seriös, oberoende person" ska granska hela härvan vilket sedan kan utgöra underlag för ev fortsatta åtgärder.

Olofsson anser att när saken berör så högt uppsatt folk som regeringen, så anser han att det kloka regeringen bör göra är att tillsätta en Sundqvist-utredning.

Enl radioinslaget hade Sundqvist i slutet av 1980-talet köpt slottet Högfors.

Och det var ju sedan inte långt därifrån som han hittades död i sep 2012.

Om Högfors slott på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Högfors_slott

Där framgår att slottet byggdes så sent som på 1950-talet och därmed är "Sveriges yngsta herrgård".

Bild på slottet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Högfors_slott#mediaviewer/File:Högfors070810.JPG

Det står att det köptes av Sundqvist år 1987.

Enl Wikipedia var slottet en av de tillgångar Sundqvist fick behålla efter uppgörelsen med bankerna i mars 2009:

Slottet i Högfors med dess 2 299 hektar mark, mestadels skog fick Sundqvist också behålla.

På egendomen finns det förutom slottet 11 byggnader.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_O._Sundqvist#.C3.96vrigt

Sveriges rikaste personer enl tidningen Veckans Affärer i nov 2007:

  1. Ingvar Kamprad (förmögenhet 461 miljarder kronor)

  2. Hans Rausing (87 miljarder kr)

  3. Stefan Persson (68 miljarder kr)

  4. Kirsten Rausing (44 miljarder kr)

  5. Finn Rausing (44 miljarder kr)

  6. Jörn Rausing (44 miljarder kr)

  7. Antonia Axelson Johnson (20 miljarder kr)

  8. Fredrik Lundberg (18 miljarder kr)

  9. Bertil Hult (15 miljarder kr)

  10. Lottie Tham (14 miljarder kr)

  11. Melker Schörling (13 miljarder kr)

  12. Dan Sten Olsson (11 miljarder kr)

  13. Jörgen Philip-Sörensen (9 miljarder kr)

  14. Fredrik Paulsen (7,5 miljarder kr)

  15. Stefan Olsson (7,3 miljarder kr)

  16. Anders Bodin (6,5 miljarder kr)

17. Maths O Sundqvist (6,4 miljarder kr)

  1. Sten Mörtstedt (6,0 miljarder kr)

  2. Jonas af Jochnick (5,9 miljarder kr)

  3. Madeleine Olsson-Eriksson (5,6 miljarder kr)

http://www.privataaffarer.se/nyheter/miljardarerna-blir-fler-listan-pa-de-allra-rikaste-61095

//Tillägg 3 okt 2014

Träffade en fd företagsledare som hade träffat Maths O. Sundqvist (hade suttit bredvid Sundqvist på någon middag inte långt före Sundqvists bortgång).

Den fd företagsledarens reflektion kring Sundqvist-härvan:

Bankerna är som rovdjur.

...I goda tider när det går bra för dig vill bankerna vara med och tjäna pengar på dig (genom att låna ut hur mycket pengar som helst till dig).

...Och i dåliga tider när det går dåligt för dig roffar bankerna åt sig så mycket de kan (av dina tillgångar) och kan därmed tjäna pengar på dig även i det läget.

Dvs den fd företagsledaren verkade mena att bankerna varit överdrivit giriga visavi Sundqvist, och att det lett till hans fall fast det inte behövt göra det om bankerna agerat rimligt.

Intrycket var att den fd företagsledaren menade att detta även var Sundqvists synpunkter.

//

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?