Post entry

Mer om Laszlo Szombatfalvy på Kungliga Biblioteket

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Svenska aktieägare älskar sitt PE-tal över allting annat. Det är ju bra för att det är så enkelt. Men är det tillräckligt sofistikerat?

Ni läste väl i Dagens Industri över helgen om Laszlo Szombatfalvy.

Jag kan meddela att hans metod finns allra mest bevarad på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Redan 1967 blev det stor uppmärksamhet i Sverige när en ungersk invandrare boendes i Stockholm publicerade ett våldsamt angrepp på P/E-talet.

Han gjorde det i tidskriften "Ekonomisk tidskrift". Det blev revolution i Sverige. Han blev anställdes pa Affärsvärlden och det är hans ideer som ligger bakom den Aktieindikator som än i dag publiceras i Affärsvärlden varje vecka.

Han lärde upp mängder av ekonomi-journalister. Även på en fondkommisionärsfirman i Stockholm lärde han upp några unga killar som sedan blev stjärn-mäklare och mycket personligt rika..

Jag talar om Erik Penser, Mats Qviberg, Thomas Fischer, Hans Mentziger, Patrik Brummer, Peter Thelin, framlidne Fredrik Roos med fler.

En möjlighet att läsa Laszlo Szombatfalvys artikel i dag är att gå till Kungliga biblioteket, Humlegården, Stockholm, och beställa fram 1967:s årgång av Ekonomisk Tidskrift.

Det nya var att Laszlo Szombatfalvy förespråkade att utdelningen var det viktigaste analys-instrumentet. Men inte dagens utdelning utan framtidens.

Ett företag måste kunna tjäna tillräckligt mycket pengar för att kunna ge utdelning. Laszlo har en mycket komplicerad formel för detta. Även om man inte förstår formeln så är artikeln mycket stimulerande att läsa än i dag, 40 år senare. Just for att den påverkat svensk aktieförvaltning mer än något annat under sista halvan av 1900-talet.

I dag förstår jag att han fått sina idéer från den än i dag än berömda boken "The intelligent investor" av Benjamin Graham. Den boken finns i nyutgivnig att köpas i Stockholms stora bokhandelsbutiker med kommentarer av en ekonomijournalist som är verksam USA i dag. Han heter Jason Zweig. Hans kommentarer är underbara.

Utan kommentar blir boken mycket svår, för att inte säga omöjlig, att läsa. Speciellt som regler och lagstiftning och sätt att bokföra ändrats. Men med kommentarerna är boken härlig att läsa trots att det är så många år sedan boken kom ut i orginal-upplaga.

Många av Redeyes läsare har under åren läst boken och även diskuterat den i blogg-inlägg.

Det intressanta är att Benjamin Graham ar Warren Buffets läromästare. Buffet var först student hos Graham på ett univeritet och sedan anställd i Grahams analysfirma. Buffet har i alla år talat väl om Graham och sagt att det är han som lärt honom allt.

Det märkliga är att Graham i likhet med den svenske efterföljaren Laszlo Szombatfalvy säger att det går inte att analysera ett företag om man inte känner tidigare utdelningar och gör en prognos på framtida.

Att sedan Buffet bryter mot denna den viktigaste regeln har diskuterats otaliga gånger här på Redeye. Senast av mig för bara några dagar sedan.

Skickat från min iPad

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?