Post entry

Min syn på HM

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

HM är den aktie på Avanza som flest äger. Är den värd att ägas?

I dag kostar det 291 kronor att köpa en HM-aktie. Kapital kostar så de måste ju i en aktieanalys räknas som lånade. I dag kan väl 3 procent räknas som låneränta.

Negativt:

Tre procent av 291 kronor minus ränteavdrag blir 6 kronor. Utdelningen är 9,50 kronor. En vinst på 3,5 kronor på 291 kronor är 1 procent. Inte så mycket, faktiskt.

Positivt:

Vinsten/eget kapital är väl ett lämpligt mått om man ser en akties egna kapital som något aktieägarna lånat ut till bolaget och som aktieägarna vill se förräntat.

Vinst per aktie =11 HM eget kap. = 29 Vinst/eget kap = 38 procent Fantastiskt resultat på grund av HM:s höga soliditet.

För den som ägt HM länge är det ju som en säker obligation som bara tickar på. För dem som varit med från början (familjen Persson själv) är det bland det bästa aktievärlden sett.

Med tanke på vad aktie kostade vid börsintroduktionen och med tanke på vad som hänt sedan med fondemissioner, split utdelningar med mera, så får man kanske anta att familjen Perssons ingångsvärde är omkring en krona.

På satsade en krona en gång i världen får de en utdelning på i år 9,50. En förräntning bara i år på 950 procent. Nu förstår väl alla varför familjen Persson blivit en av världens rikaste familjer på Fortunes internationella rankinglista.

Fördel med aktien för oss vanliga aktieägare:

1) allt bara tickar på för HM

Eventuella nackdelar:

1) Eftersom i stort sett hela vinsten delas ut så blir kursökningen minimal. Mer obligation än aktie. Ett helt medvetet val från HM sedan några år. Familjen Persson gynnas på intet sätt av att aktie stiger. Men hög utdelning är mumma för dem. De kan plocka ut stora pengar ur företaget utan att oroa andra aktieägare med insider-försäljningar.

2) Vanliga aktieägare skall nog oroa sig över de enorma satsningar som nu görs på lyx-sortiment-affärer som uppenbarligen ej ger vinst ännu. Det är de gamla hederliga Hennes & Mauritz-butikerna som drar lasset.

Varför är jag så säker på detta, jo eftersom inga siffror på nysatsningarna redovisas? Hade det varit vinst så hade de ju givetvis trumpetats ut. Förluster hemlighålls. Ägarna ordförande Stefan vet utfallet, sonen VD Karl Johan vet det också.Men de vägrar dela resultatet med övriga aktieägare. Vad säger OMX-börsens regler om detta?

3) Siffror för vinster för nya butiker särvisades tidigare för redan etablerade. Då gick att se vad gamla affärer gav och vad nya satsningar kostad.

4) Cos, & other stories, nya eleganta herraffärerna m.m., är VD Karl Johans barn. Det var med detta han började under inkörningstid i London. Att detta är VD:s hjärtebarn behöver ingen tveka om. Är man uppväxt som lekkamrat till prinsarna Viktoria och Madeleine så är man troligen gissningsvis mer intresserad av eleganta klädaffärer, än vad farfar, slaktarsonen och grundaren, var.

5) En av grundaren Erling Perssons riktiga grundbultar var att HM skulle ej äga fastigheter där butikerna låg.

Där skiljde han sig från restaurangkedjan McDonalds som anses vara ett av världens största fastighetsbolag. Värderingen av McDonalds har mer följt fastighetspriserna än hamburgarnas.

Men var har hänt nu? Stefan Persson äger personligen flera fastigheter där koncernen har butiker. Området kring Åhléns i Stockholm t.ex. I ordförande Stefans personliga fastigheter ligger nu HM-butiker till betydande arealer. Och butikerna ligger kvar där, trots att koncernledningen anser att Biblioteksgatan och Birger Jarlsgatan är de gator där nya affärer skall öppnas.

Det var just Erling Persson käpphäst. Äg inga butiksfastigheter, då kan koncernen ej vara snabbfotad när publiken rör sig till andra försälningsstråk.

6) Det har ju varit en ära att för unga människor att söka sig till HM och sedan arbeta sig upp till toppen. I dag måste HM gå ut och ge miljonbonus för att få cheferna att stanna kvar.

Det har varit strömhopp av höga chefer till andra textilkoncerner världen över. Flera är naturligtvis missnöjda med att ha jobbat hårt och bidragit under tidigare koncernchefer för att sedan sedan ej nå riktiga höjderna, utslagna på toppen som de kanske är, då nuvarande VD och styrelse väljer chefer på annat håll för de verkliga höga posterna.

Den kände radio-profilen Arne Thorén som blev redaktionschef hos familjen Hjörne på Göteborgs-Posten i Göteborg yttrade ord passande i detta sammanhang och som blivit berömda:

- Det är underbart att jobba i ett familjeföretag, om man tillhör familjen!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?