Post entry

Missa Inte Detta - Hemcheck Sweden AB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Onsdagen den 15 mars noteras Hemcheck Sweden AB på Nasdaq First North Stockholm. Med en noteringskurs på 6kr per aktie innebär det ett börsvärde på 65,2 Mkr varav cirka 30 Mkr beräknas finnas i kassan. Bolaget beräknas alltså till ett realvärde på ungefär 35,2 Mkr. Noteringsemissionen övertecknades med cirka 209% inklusive teckningsåtagare. Med ett mer än imponerande team i styrelsen ser framtiden väldigt ljus ut för Hemcheck och dess unika produkt, som detekterar hemolys. Inom en snar framtid har produkten möjlighet att revolutionera blodprovstagning genom att bland annat rädda liv samt spara miljardtals kronor inom sjukvården.

Styrelse

Det otroligt imponerande team som sitter i styrelsen förtjänar att presenteras tidigt i detta inlägg för att belysa deras kompetensnivå:

Fredrik Sjövall, född 1980, är styrelseordförande. Han innehar en Civilingenjörsexamen från Chalmers med inriktning på entreprenörskap. Med över tio års erfarenhet som VD inom läkemedels- och bioteknikbranschen är han en tillgång utöver det vanliga till bolaget. Sjövall innehar 42 202 aktier och 30 000 teckningsoptioner.

Måns Alfvén, född 1974, är styrelsesuppleant. Han är utbildad Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Med omfattande erfarenhet av positioner så som VD, styrelseposition samt konsultuppdrag hos både nationella och internationella företag bidrar han garanterat, vid närvaro, med exceptionell rådgivning. Alfvén äger imponerande 1 256 325 aktier (indirekt genom bolag som ägs av Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson).

Jenni Björnulfsson, född 1971, är styrelseledamot. Hon har studerat vid Karolinska Institutet men är examinerad Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Med över tio års erfarenhet inom olika sektorer av finansbranschen är det helt rätt kvinna som ska ta hand om Hemchecks investerarrelationer. Björnulfsson äger 19 000 teckningsoptioner i bolaget.

Anna Dalgaard, född 1979, är styrelseledamot. Hon är examinerad Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Över tio års erfarenhet inom vårdbranschen talar egentligen för sig självt, hon är väl medveten om behovet av en produkt som detekterar hemolys. Dalgaard äger 19 000 teckningsoptioner i bolaget.

Hjalmar Didrikson, född 1974, är styrelseledamot samt en av grundarna till bolaget. Han är examinerad Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm som även gjort utbytesstudier i USA. Besitter bred erfarenhet från investeringsbranschen, även på internationella farvatten. Didrikson äger imponerande 1 256 325 aktier (indirekt genom bolag som ägs av Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson).

Torbjörn Koivisto, född 1969, är styrelseledamot. Han har en kandidatexamen inom juridik från Uppsala Universitet. Är affärsjurist med inriktning på bolagsrätt samt kommersiell avtalsrätt och har mångårig erfarenhet som rådgivare till utvecklingsbolag inom life science-sektorn. Koivisto äger 19 000 teckningsoptioner.

Annelie Brolinson, född 1978, är VD i Hemcheck. Hon är doktor i fysiologi och har disputerat vid Stockholms Universitet. Brolinson äger 125 000 aktier och 119 000 teckningsoptioner i bolaget.

Varför är detta team så exceptionellt? Först och främst vill jag poängtera att de personer som kommer in och slutför utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm befinner sig i den högsta percentilen av akademiska meriter och akademisk kompetens en person kan besitta (alltså topp 1%, bättre än 99% av befolkningen) och i denna styrelse sitter tre personer som ledamot och ytterligare en som suppleant som kan kategoriseras i denna grupp av akademiskt begåvade människor. En examen som Civilingenjör(svårighetsgrad beror givetvis på inriktning) är en av de absolut tuffaste och mest tidskrävande utbildningar som finns tillgänglig i Sverige, tyder på ytterligare kompetens. Kandidatexamen i Juridik vid Uppsala Universitet samt disputering inom fysiologi vid Stockholms Universitet är även det gedigna utbildningar som kräver hårt arbete, målmedvetenhet och kompetens.

Mer information om den unika produkten i senare avsnitt men förhoppningsvis inser ni, liksom jag, den enorma potential som återfinns i personerna bakom bolaget.

Hemcheck Sweden AB

Hemcheck är ett medicintekniskt företag som arbetar med att kvalitetssäkra blodprover, företaget bildades 2010 baserat på en uppfinning av Mathias Karlsson (utbildad läkare). Sedan 2010 har bolaget arbetat med utveckling, utvärdering och användartester av produkten och gör sig nu redo för slutskedet innan CE-märkning och marknadslansering. Uppfinningen som kallas HELGE avser upptäcka hemolys tidigt i blodprov. År 2015 erhöll Hemcheck pris som årets alumni-företag från Inova som motiverar med olika anledningar till att Annelie Brolinson är en förebild för andra entreprenörer.

Hemolys

Hemolys innebär att röda blodkroppar spricker och går sönder vilket i sin tur leder till att blodprovet inte går att analysera och måste göras om. Om blodprovet måste göras om kostar det onödigt mycket pengar för sjukvården och leder till ökad risk för patienters liv.

Bolagets produkter

Om ett blodprov skickas till läkare för analys som i sin tur visar sig oanvändbart på grund av att hemolys skett kostar det sjukvården ungefär 100 dollar per blodprov. Hemchecks främsta produkt avser motverka denna kostnad och är en engångsprodukt, HELGE, som detekterar hemolys inom loppet av 30 sekunder från det att blodprovet tagits. Detta gör att ett nytt blodprov kan göras omgående om HELGE visar att hemolys skett vilket leder till att produkten förhindrar förseningar i behandling för patienter samt minskar kostnader inom sjukvården drastiskt.

För att komplettera denna unika engångsprodukt utvecklar Hemcheck även en digital avläsare som möjliggör digital avläsning av engångstestet HELGE. Denna digitala avläsare kallas READY och de båda produkterna avser i framtiden bli ett framgångsrikt koncept tillsammans.

Patent återfinns än så länge för produkterna i både Europa och USA som gäller fram till 2032 respektive 2031. Se gärna informationsfilm i källförteckningen för att skapa en bättre bild av produkten.

Potential

Varje år tas det 1,5 miljarder blodprov runt om i världen, cirka 45 miljoner av dessa råkar ut för hemolys och kan därför inte analyseras.

Inom akutmottagningar endast i USA görs omkring 40 miljoner blodprov per år, 2 miljoner av dessa hemolyseras och är inte användbara, genom att undvika den tidigare nämnda kostnaden på 100 dollar per hemolyserat blodprov kan sjukvården i USA spara cirka 200 miljoner dollar per år.

Jag hittade ingen publik statistik från akutmottagningar i Sverige men om vi använder värdet som ges från förhållandet mellan total befolkning i USA och antal blodprov tagna per år i USA och antar att det är ungefär detsamma för Sverige leder det till att ungefär 47 000 blodprov tas per år på akutmottagningar runt om i Sverige.

Men trots att ”endast” 45 miljoner blodprov hemolyseras per år borde HELGE användas på samtliga blodprov, alltså globalt 1,5 miljarder exemplar per år eftersom det är en engångsartikel och sjukvårdspersonalen behöver veta direkt om blodprovet hemolyserats för att undvika onödiga kostnader samt slöseri med tid.

I en idealvärld för Hemcheck kan vi alltså resonera att HELGE används runt om i världen ungefär 1,5 miljarder gånger per år. På grund av att detta är en engångsartikel kan det innebära otroligt stora mängder inkomster för bolaget beroende på kostnaden som väljs att tas per produkt. Om inte det innebär potential vet jag inte vad.

Framtiden

Hemcheck avser CE-märka både HELGE samt READY som ett produktkonceptunder 2018 samt starta försäljning i Sverige redan samma år för att därefter gå vidare till marknadsintroduktion på större nivå, då är tanken till att börja med främst Europa samt USA som förhoppningsvis kommer igång smått redan 2018 men på större nivå 2019.

Avslutning

Jag tycker Hemcheck är ett väldigt intressant investerings-case på grund av en rad olika anledningar:

För det första, redan väl presenterad men värd att nämna igen är styrelsen och personerna som sitter bakom bolaget, kompetensen är ovärderlig och svår att ersätta.

För det andra, utöver de fyra storägarna i bolaget har även VD Annelie Brolinson, samt Axelero AB i samband med noteringemissionen ingått ett så kallat lock up-avtal om att inte avyttra några aktier inom loppet av 12 månader. Detta leder till att av 10 864 600 aktier totalt, kommer 4 636 933 av dem inte säljas före den 10 mars 2018 (bortsett från vid väldigt speciella skäl) vilket i sin tur innebär att endast 6 227 067 aktier finns tillgängliga för handel, detta kan leda till att aktiekursen får en ordentlig skjuts norrut i brist på säljare.

För det tredje, bland teckningsåtagarna återfinns ett par bolag som har gjort otroligt enastående resor de senaste åren, med andra ord; de förvaltar mycket pengar. De alla förtjänar egentligen att nämnas men jag väljer att lyfta fram ett specifikt bolag som heter Scandinavian Health Ltd Group (SHL Group). Detta bolag är för nuvarande världens största privat-ägda designer, utvecklare och tillverkare av avancerade leveranssystem för läkemedel såsom bland annat injektionspennor. De har 3000 anställda och arbetar tillsammans med 80% av världens största läkemedelsbolag.

För det fjärde, den globala marknaden som finns tillgänglig skapar många möjligheter och intäkterna i framtiden kan bli signifikanta med tanke på att produkten är unik av dess slag och ingen annan känd konkurrent finns tillgängligt på marknaden idag.

För det femte, jag uppskattar bolagets tydliga fokus på användartester, marknadsintroduktion, investering i produktion och den globala lansering som ligger framöver. Att säkerställa produktens användarvänlighet i praktiken är av stor vikt annars blir den svår att sälja, därför är det jättebra att Hemcheck kontinuerligt hela tiden arbetar med personer som i vardagen arbetar ute i verkligheten på sjukhus och vet hur det känns både för sjuksköterskan samt patienten att använda produkten. Positiv feedback har redan erhållits av sjuksköterskor som använt produkten i praktiken som menar på att den verkligen behövs för att effektivisera sjukvården, det är en kvalitetsstämpel om inte annat.

För det sjätte, vi människor ökar hela tiden i antal och vi blir samtidigt konstant äldre, marknaden för produkten kommer således inte att försvinna utan tvärtom att öka.

För det sjunde, en svensk lansering ligger nära till hands och eftersom produkten HELGE är så enkel att förstå sig på är det även lätt att sälja in den, det betyder att intäkter kan börja rulla in så fort CE-märkning sker. Dessutom är produkten unik i sitt slag och med vetskap om att det endast tar 30 sekunder istället för flera timmar att säkerställa om hemolys är förekommande eller inte är en så kallad ”game changer” inom sjukvården.

För det åttonde, noteringsemissionen som precis genomförts innebär att kassan är stark och bolaget anser att 18 Mkr är tillräckligt för att finansiera kostnaderna i den löpande verksamheten de kommande 12 månaderna, om vi antar att TO1-inlösen blir lyckad tillförs bolaget ytterligare ca 30 Mkr i början på nästa år. Således bör den nuvarande kassan samt pengarna från TO1-inlösen räcka till mitten av 2019 om inte längre.

För det nionde, framtiden är oviss, det är vi alla medvetna om, vi är även medvetna om att blodprov inte endast görs på människor utan även på djur. Spekulationer leder således till att marknaden kan beräknas bli ännu störreför Hemcheck och dess produkter i framtiden.

Avslutningsvis vill jag råda samtliga läsare till att avsätta en timme eller två (gärna mer) för att själva sätta sig in i bolaget och dess produkt, bland annat finns en presentationsfilm samt informationsfilm lättillgängliga som håller hög nivå, jag bifogar länkar i min källförteckning.

Disclaimer: Jag äger aktier i bolaget, allt som skrivs ska ses som egna åsikter. Detta blogginlägg skrevs i syfte att informera, utbilda samt att sprida information om ett aktiebolag och ska inte ses som råd eller köp-tips.

Följ mig på Twitter: @TheOracle68

Källförteckning

Presentationsfilm - https://www.youtube.com/watch?v=Hp2s1iZ4tk8

Hemsida - http://hemcheck.com/

Informationsfilm - https://www.youtube.com/watch?v=mcVheO2isAE

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?