Post entry

Mycket talar för Interfox Resources

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det fallande oljepriset öppnar nya möjligheter i energibranschen. Uppköp och nya spännande samarbeten som gynnar små företag som har hittat olja och är öppna för samarbeten och till salu. Ett bra exempel på företag som ligger riktigt bra till är Interfox.

De senaste 50 åren har vi konsumerat olja som aldrig förr. Världens förbrukning har fyrdubblats, just nu bränner vi 18 miljarder liter olja - per dygn. Kinas efterfrågan stiger mest, med 20 procent per år. För varje dag ökar antalet bilar på de kinesiska vägarna med 30 000 stycken.

Om senast tio år kommer oljeproduktionen att börja minska, påstår bland andra bland chefen för tyska statens geologiska undersökningar, Peter Gerling, i sin bok Erdöl, Reserven, Ressourcen und Reichweiten. Eftersom Kinas egen oljeproduktion drastiskt sjunker letar Kinas möjligheter att köpa externa oljekällor. Ett tidigt exempel på det är när det nationella oljebolag, CNOOC. redan 2005 lade de ett bud på det stora amerikanska oljebolaget Unocal. Trots att Kina ville betala 1,6 miljarder dollar kontant fick man inte köpa. Då stänges de möjligheterna och resten är historia.

Kina har redan gått om USA som det land som köper mest olja från Opec-länderna. Kina är redan världens största nettoimportör av olja och förväntas kring 2030 bli världens största konsument av olja. Kina köper alltmer olja och gas från Ryssland. Så sent som förra året slöts ett 25-årigt leveransavtal mellan ryska Rosneft och kinesiska CNPC (China National Petroleum Corporation) på oljeområdet. Snart väntas ett lika omfattande avtal tecknas mellan ryska Gazprom och CNPC på gasområdet.

USA däremot, har sprungit på problem i sin strävan att producera egen olja. Att använd fracking som är vanligt i USA är dubbelt så dyrt som traditionell sätt att utvinna olja. Nu har Obama i dagarna reglerat möjligheten till att använda det. Till en början har Obama administrationen, i slutet av mars beslutat att reglera fracking för oljekällor som skall borras på Federal mark. Regleringen innebär inte ett förbud av fracking eller ens kritik mot den tekniska lösningen utan bara att de som frackar kan bli tvingade att redovisa t ex vilka kemikalier som ingår i fracking operationen. Men det står klart att det kommer bli både dyrare och krångligare än tidigare.

Oljeindustrin är för sin överlevnad beroende av att hela tiden hitta nya och lönsamma oljekällor. Den vinstgivande delen av oljebolagens verksamhet (vilken bland annat innebär att få upp oljan ur jorden) står för ungefär tre fjärdedelar av oljeindustrins kostnader. Nu börjar det bli för många oljebolag som slåss om alltför få bra nya oljefyndigheter.

Ett bra exempel på det är att Shell lägger ett bud värt omkring 47 miljarder pund för BG Group, ett företag som bland annat ägnar sig åt att leta efter nya oljekällor och produktion av naturgas, och betalar med en kombination av aktier och kontanter. Budet ligger omkring 50 procent över vad BG Group, värderades till.

Ända sedan oljepriset började falla har det spekulerats i en ny stor våg av sammanslagningar och uppköp bland energibolagen.

Detta kommer gynna Interfox i deras förhandlingar med Asiatiska finansiärer. Den aktör som köper Interfox får en rad fördelar. Förutom at de får tillgångtill de konstaterade oljereserverna som redan är under registrering, får de tillgång till stora troliga olje- och gasreserver utan att behöva lägga stora och osäkra pengar på att hitta nya osäkra källor.

Jag är helt övertygad om att det kommer att komma ett bud inom kort och de som sitter med aktier i Interfox kommer att bli rikt belönad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?