Post entry

Tre köpvärda småbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En svalare småbolagsmarknad det gångna kvartalet gör att storbolagen dragit ifrån i uppgången. Tre intressanta eftersläntrare bland småbolagen är riskkapitalbolaget Naxs, medicinteknik/ortoped-bolaget Episurf samt miljöteknikbolaget Recyctec.

- Riskkapitalbolaget Naxs har varit en personlig favorit länge. Bra och stigande utdelning, återkommande återköp av aktier, fler exits och stigande substansvärde har varit skälen till att Small Cap-noterade Naxs har varit köpvärd. Det mesta har fallit väl ut och aktien har också svarat bra på detta.

Vad händer 2014? Svar: En favorit i repris tror jag även om uppgången kommer vara av lite mer modest natur. Men Naxs-aktien handlas alltjämt under substansvärdet, bolaget har höjt utdelningen och är nu på 4,7 % direktavkastning, förslag till stämman om ytterligare återköp, och glödhet riskkapitalmarknad i USA borde kunna smitta sig av på Sverige också. Fortsätter det goda noteringsklimatet är det nära till hands att vi kommer få se fler fina exits från Naxs underliggande portföljbolag. Det absolut roligaste vore om något av portföljbolagen verkligen gick mot notering på Stockholmsbörsen, då hamnar rampljuset direkt på Naxs. Men även vanliga exits är såklart välkomna.

Naxs-kursen idag kring 42-43 kr. Risken känns låg och risk/reward därmed bra även om uppsidan kanske handlar om som mest 10 % (möjligen 15 % vid nån strukturell händelse av betydelse) plus utdelningen som snart skiljs av från aktien. Köpvärt ändå tycker undertecknad!

- Medicinteknikbolaget Episurf med fokus på ortopedi/knäleder får också sägas gå från klarhet till klarhet. Bolaget har en CE-märkt egenutvecklad metod för knäimplantat som nu står inför lansering och man har uppnått alla sina delmål till synes enligt plan. Episurf handlas idag på Firsth North men kommer ta klivet över till finbörsen andra kvartalet 2014, dvs när som helst, gissningsvis efter nästa rapport i maj. Bolaget har en karismatisk och ambitiös VD som kommer få mycket uppmärksamhet omkring och efter listningen på Stockholmsbörsen. Det behövs för att synas i börsdjungeln!

Episurf har även det riktigt fina trumfkortet med att så smått världskände investeraren Rheman Healtchare har investerat i Episurf, på emissionskursen 50 kr, alltså inte så långt ifrån dagens kurs på dryga 60 kr. Rhenman har få svenska investeringar. När Episurf börsnoteras kommer förhoppningsvis vissa institutioner vilja kliva på, bl a för att man är trygga med att Rhenman investerat.

Mycket spännande händer i bolaget, CE-märkning är uppnådd, och den riktiga försäljningsfasen inleds där mycket grundarbete redan är gjort. Börsvärdet med lite drag från några småbolagsfonder skulle lika väl kunna åka upp mot miljarden kr, och i så fall är uppsidan rätt så rejäl i Episurf.

Kanske, kanske vill bolaget göra ytterligare en nyemission, även fast man nyligen tog in mycket pengar. Men att de vill smida medan järnet är varmt är inte uteslutet. Men i så fall en offensiv emission som knappast kan få så mycket negativ påverkan på kursen.

- Recyctec är trisslotten i sammanhanget, men en rolig sådan. Börsvärde ca 125 mkr. Bolaget är noterat på Aktietorget. Är ett "Cassandra Oil"-case med sin högintressanta produkt/process som går ut på att rena glykol från slaggprodukt till ren glykol. Bolagets affärsidé är att ta betalt i bägge leden, dvs att de tar hand om använd glykol, och de sedan säljer den renade glykolen. Man har kommit långt i processen och det låter på bolaget som att de på riktigt kan nå industriell skala i verksamheten inom kort, och att det inte är långt kvar tills att produkten verkligen är säkerställd att den fungerar till fullo.

Om det faller väl ut känns det som att mycket stora möjligheter öppnar sig. Både i Sverige och internationellt. Långsiktigt gör det caset väldigt spännande som aktieägare, även kortsiktigt när man ser på hur andra bolag i tidigt skede med världspotential, såsom nämnda Cassandra Oil redan fått miljardvärdering innan egentlig försäljningsfas nåtts.

Även om aktien självklart kan vara känslig för negativa nyheter så har aktien också visat att den kan svara riktigt bra på goda nyheter. Och känslan är att en stor och lockande uppsida i detta skede vinner över rädslan för nedsidan i aktien. Minsta positiva nyhet så kan aktien påbörja en riktigt positiv spiral där fler upptäcker aktien och börjar räkna på bolagets långsiktiga möjligheter, självklart gärna som i Cassandra Oil-fallet, men i mindre skala duger gott:)

I februari kommunicerades även ägarförändringar inom ett dotterbolag till Recyctec i Asien. Planer finns för att utlicensiera bolagets metod för en satsning i Sydostasien. Känslan är att detta kommer dröja ytterligare lite tid, men är en rolig morot för längre fram i tiden.

Recyctec tog alldeles nyligen in pengar i en riktad emission och fick då bl a in en intressant ägare i form av Dunkers-stiftelsen som är storägare i industrikoncernenTrelleborg. Denna nyhet togs emot mycket positivt och Recyctec-aktien rusade närmare 100 % på några dagar. Därefter har småbolagsklimatet varit ett annat, kanske har aktien störts lite av också några försäljningar från avgående styrelsemedlemmar. (styrelsen görs om) men den förstnämnda nyheten om att en välrenommerad aktör satsar pengar i bolaget känns tyngre.

Riktade emissionen skedde på kursen 7,24 kr. Aktien toppade för några veckor sedan nära 14 kr. Handlas idag omkring 9,50 kr.

Får vi tillbaka ett lite mer positiv småbolagsklimat hoppas och tror jag att Recyctec gör ett nytt försök att kliva över 10 kr och kanske utmana sin aktiekurs från i början på året.

Risken är hög, potentialen är verkligen detsamma. Ytterligare en riktad emission skulle under året kännas bra och skulle kunna vara en trigger utifrån hur positivt det mottogs förra gången. Finansiell styrka skulle ge mer handlingsfrihet för bolag och mindre förseningar skulle inte ha samma betydelse. Vore synd om bolaget stressade fram något när de kan vara nära en kommersiell fas.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?