Post entry

OptiFreeze - Hett i Frysen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dagens pressmeddelande gav tydlig signal på optimism och framfart av bolagets målsättningar.

Optifreeze har en väl patenterad teknik som möjliggör att smak, form och struktur kan bibehållas genom hela nedfrysnings- och upptiningsprocessen. Det skapar helt nya möjligheter för livsmedelsproducenter att ta vara på affärsmöjligheter och addera värde till sina produkterbjudanden. En annan effekt är att det kan leda till mindre matspill och mindre miljöpåverkan av långväga respektive onödigt snabba transporter. Ytterligare en möjlig effekt är att ekologiska varor, som enligt min erfarenhet ofta har mycket kortare hållbarhetstid än sina icke-ekologiska likar, skulle kunna få kraftigt förlängd hållbarhetstid, lägre priser och en större marknad.

Delårsredogörelse 2015

OptiFreeze publicerade delårsredogörelse idag med intressant kommentar från VD Fredrik Westman:

Vi arbetar fokuserat på att uppnå bolagets mål och under det senaste kvartalet har en ytterst viktig milestone passerats, nämligen att vi genomfört det första marknadstestet. Utfallet var mycket positivt och vi fick ännu ett kvitto på att vår teknik kan fylla en viktig funktion för livsmedelsföretag runt om i världen. Vår teknik kommer att accepteras av konsumenterna och därmed kan livsmedelsföretag erbjuda marknaderna nya spännande produkter som innehåller färska frysta grönsaker, frukter, bär och örter och kryddor. Men framför allt kan vi konstatera, vilket sagts tidigare men som tål att upprepas, att livsmedelsföretagens marknadsandelar och lönsamhet kan förbättras med vår teknik. Detta innebär att OptiFreezes möjlighet att bli ett lönsamt företag är mycket goda.

Uppskalningen av bolagets teknik fortsätter och vi tar ständigt nya kliv framåt. Målsättningen som kommunicerats tidigare kvarstår, nämligen att vi ska skaffa oss förmågan och kapaciteten att behandla och frysa ned produkter tillsammans med vår samarbetspartner hösten 2015.

Våra metodutvecklare genomför kontinuerligt tester som syftar till att bredda och fördjupa OptiFreezes produktkarta, det vill säga möjliggöra bolagets teknik på allt fler produkter. Ett exempel på framsteg som gjorts är att vi lyckats frysa ned produkter till -36 grader, tinat upp dem och produkterna har överlevt. Detta är världsunikt!

Under sommaren och hösten kommer ytterligare två personer att jobba med oss på OptiFreeze. Vi kommer då att bli ännu mer internationella när en person från Litauen samt en från Ecuador ansluter till företaget. En väsentlig målsättning med sommarens och höstens tester är att vår teknik ska kunna appliceras på allt fler bär. Testerna kommer att genomföras i samarbete med ett företag som har en bred portfölj av olika bär. Men jordgubbar kommer att vara i fokus. Målet är att skapa en industriell process där jordgubbar behandlas med OptiFreezes teknik och möjliggöra att bären kan användas i en rad olika konsumentprodukter. Jordgubben är förvisso god, men framför allt kommer den att vara lönsam för OptiFreeze.

Det är drygt ett år sedan OptiFreeze genomförde sin notering på AktieTorget. Utöver alla framsteg och väsentliga händelser som kommunicerats så finns det framför allt en sak som är väl värd att framhålla. Tryggheten har ökat. Ibland tar vi några steg framåt, ibland några steg bakåt. Men summeras alla stegen så kan vi konstatera att vi befinner oss mycket längre fram än för ett år sedan.

Med detta vill jag önska er alla en skön och trevlig sommar! Vi inom OptiFreeze kommer som vanligt att ha en trevlig och spännande sommar genom att arbeta hårt och förvalta aktieägarnas förtroende på bästa sätt så att vi kan ta ytterligare steg framåt. Det är vad vi anser vara en trevlig sommar.

Målsättningar och långsiktigt riktkurs

För att använda Optifreezes egna ord om tekniken: Frukt, grönsaker och bär tappar såväl smak och form som struktur vid djupfrysning. Detta beror på att den levande växtens celler sprängs av de iskristaller som bildas vid frysningen. Detta är särskilt tydligt för växter med mjuk struktur, som exempelvis jordgubbar, men gäller även för rotfrukter och grönsaker som spenat och sallad. Genom att kontrollera vattnet i cellerna och förändra dess sammansättning kan kristallbildning förhindras och cellstrukturerna bevaras intakta. Växten överlever nedfrysningen samtidigt som den smakar och ser ut som när den plockades även efter upptining. Optifreeze jobbar nu på högvarv med följande målsättningar:

* Pilotanläggning hos aktör inom livsmedelsbranschen under 2014 (avklarat avtal med Orkla);

* full produktion hos aktör inom livsmedelsbranschen under 2015 i två produktionslinjer och därmed påvisad uppskalning till industriell skala;

* införandet av ett ledningssystem för kvalitet i enlighet med ISO 9001 under 2015 (påbörjad produktionslinje inledd hos Orkla);

* certifiering och CE-märkning av produkten under 2015;

* samarbetsavtal med aktör inom frys-/logistiksektor för att adressera den globala livsmedelsbranschen;

* installation av ytterligare två produktionslinjer hos aktör inom livsmedelsbranschenunder 2016;

* installation av ytterligare två produktionslinjer hos aktör inom livsmedelsbranschenunder 2017.

Med sex produktionslinjer i full drift är målsättningen att nå ett resultat efter skatt på 15-20 Mkr på årsbasis. Det kan jämföras med dagens måttliga börsvärde på 99,8 Mkr vid kursen 12,8 kr. Skulle Optifreeze lyckas nå denna målsättning till 2017, torde ett p/e-tal på 30-60 vara fullt möjligt givet de gigantiska tillväxtmöjligheterna och den unika position bolaget då har. Med andra ord skulle då ett börsvärde på 450-1200 Mkr vara nåbart. Det skulle innebära en aktiekurs om 57,69-153,85 kr om 2 år. Nu går sällan något spikrakt mot stora framgångar, men den svindlande potentialen och den så glasklart logiskt användbara tekniken som Optifreeze har, gör det för mig svårt att tro annat än att aktien står inför en kraftig uppvärdering när kunskapen om dess existens breder ut sig på marknaden.

Jag är djupt förvånad att kursen idag handlas under 20 kr.

Som alltid vid investeringar i småbolag anser jag att man ska ta det kallt och aldrig glömma vikten av riskspridning, men på mig fladdrar fjärilarna för fullt i magen när jag sneglar på OptiFreeze.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?