Post entry

Ortoma – ger kirurgin en hjälpande hand !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mina favoritobjekt att investera i bör ha en mycket bra affärsidé som ska kunna slå igenom på en global marknad. Objektet i fråga ska helst vara kurspressat, (gärna i samband med överstökad nyemission) och med fördel lågvärderat så att man får mycket för pengarna. Jag har nu scannat av småbolagsmarknaden och fastnat för ett bolag som stämmer till punkt och pricka med ovanstående investeringskrav : Ortoma på Aktietorget.

Ortoma är nykomling på Aktietorget och listades 31 mars.

Listningsemissionen blev hiskligt övertecknad, ( teckningsgrad 599 %) men just i samband med att Ortoma klev in på börsen så förändrades småbolagsmarknaden och klimatet blev betydligt svalare. Många trodde ändå på en fin kursresa p.g.a den stora överteckningen men då denna uteblev så tröttnade många och sålde av med kurspress som följd. Aktien slumrade sedan in på en ultralåg nivå, dryga 3 kronor och är trots sista tidens kursuppryckning till 5 kr värderat till låga ca. 45 miljoner kr.

Med tanke på den stora nytta som Ortomas produkter erbjuder den enorma 150 miljarders kirurgimarknaden om en relativt kort tidsperiod så känns bolagsvärderingen synnerligen modest och jag tror att vi lagom till lanseringen av Ortoma Treat Solution vid årsskiftet har en värdering på åtminstone ett par hundra miljoner kr vilket i sådant fall ger oss en 4-5 dubbling av dagens kurs.

Ortoma utvecklar operationssystem för planering och positionering av implantat vid höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi.

Företagets operationssystem, Ortoma Treatment Solution, underlättar för kirurger att inför operation, mäta och planera i 3D för placeringen av ett ledimplantat och under operation positionera placeringen av implantatet i patienten.

Ortoma Treatment Solution, (OTS) är ett integrerat system för protesoperationer med två moduler:

1. Ortoma Plan - en programvara för planering med 3D-grafik.

2. Ortoma Guide - ett mätsystem med kamera, navigationsutrustning och programvara för guidning under operation. Systemet kan liknas vid ett ”GPS-system” för ledkirurgi.

Bakgrund

De dominerande områdena inom ortopedisk kirurgi är höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi vilka internationellt tillsammans står för cirka 5,5 miljoner ingrepp per år. Av dessa operationer är det ett stort antal omoperationer, vilket har lett till en efterfrågan på system som kan minska mängden omoperationer. Som exempel genomförs globalt varje år cirka 1,4 miljoner höftprotesoperationer. Ca. 15 procent av dessa operationer leder till omoperation . Bara i Sverige genomfördes 15 952 stycken höftprotesoperationer 2012, varav 2 329 (14,6 %) var omoperationer.

Fördelar med Ortomas system:

1. OTS ger patienten ett bättre operationsutfall, höjer kvaliteten på utförda ingrepp och minskar antalet omoperationer.

2. Genom att integrera kirurgisk planering med faktisk placering under operation ökar möjligheten för patienten att återfå normal rörelseförmåga och biomekanik med ett nytt implantat.

3. OTS ökar klinikernas konkurrenskraft genom att operationskvaliteten för protesopererade patienter säkerställs samtidigt som klinikernas kostnader reduceras.

4. Ortomas operationssystem ligger rätt i tiden då kliniker strävar mot s.k minimalinvasiv kirurgi för bättre ekonomi, kortare vårdtider, kortare konvalescens och mindre smärta för patienten.

5. OTS är utvecklat för att tillhandahålla en kvalitetssäkring för implantatkirurgi med hög precision jämfört med konventionella kirurgiska metoder. Systemet erbjuder även möjligheten att integrera tredimensionell pre-operativ planering med en inmätning under själva operationen med hög precision vilket gör OTS unikt inom implantatkirurgi.

Mer om de två systemmodulerna Ortoma Plan och Ortoma Guide:

Ortoma Plan

Ortoma Plan ger kirurgen ett modernt system för att planera operationerna i datorn. Genom 3D visualisering kan kirurgen med hög precision bestämma vilket implantat som behövs och hur det optimalt ska placeras i patienten. Systemmodulen är baserad på diagnostik från datortomograf undersökningar. Systemet har utvecklats för att visualisera och mäta patientdata i 3D och simulera för rätt val av implantat inför en operation.

Ortoma Guide

Ortoma Guide är ett navigeringsverktyg som handleder kirurgen i att mäta och med hög precision placera implantatet under en operation och i överensstämmelse med planeringen i Ortoma Plan. Systemmodulen ger kirurgen möjligheten att i realtid på en datorskärm säkerställa att implantatet hamnar i exakt den position man tidigare planerat.

Första fokus höftledskirurgi

I ett första skede av marknadsintroduktionen kommer Ortoma fokusera på höftledskirurgi, för att därefter även inrikta sig på knäleds- och ryggkirurgi.

Marknad:

Den globala marknaden för s.k rekonstruktiv ortopedi är en marknad som är underexploaterad avseende 3D-planering och individualiserad behandling. Det totala värdet av den globala marknaden för rekonstruktiv ortopedi uppgår årligen till cirka 150 miljarder kr så det är enorma summor vi pratar om. Enbart marknaden för höftledsoperationer är värd ca 20 miljarder kr/år i den industriellt utvecklade delen av världen.

Marknaden bedöms dessutom ha en god fortsatt tillväxt eftersom medelåldern fortsätter att öka samt att andelen yngre patienter som opereras blir allt fler.

Höftproteskirurgi

Höftproteskirurgi är idag ett vanligt ingrepp. Höftartros är en smärtsam och invalidiserande sjukdom och idag den vanligaste orsaken till operation med konstgjord höftled, det vill säga total höftledsplastik. Indikationer för kirurgi har gradvis ökat med allt yngre patienter som övervägs för kirurgi. Detta ställer högre krav på kirurgiska resultat och livslängd av protesen. Även om medelåldern bland de som opereras successivt har sjunkit, har resultaten blivit bättre allteftersom. Det är dock ett stort operativt ingrepp med en hel del risker och komplikationer. Felval av implantat eller felplacering av protesen under operation kan leda till höftluxation, (d.v.s att höften hoppar ur led), komponentslitage, benlängdsskillnad, benvävnadsförlust, hälta och smärta för patienten, och så småningom för tidig lossning av protesen. En besvärande komplikation är om protesen hoppar ur led, vilket förekommer efter cirka 4 % av de primära operationerna och uppemot 15 % av omoperationerna. Komplikationerna beror ofta på att man inte lyckats rekonstruera patientens anatomi eller att protesen är satt i felaktigt läge.

Knäproteskirurgi

Knäprotesoperationer är även det ett vanligt ingrepp och omfattar globalt drygt 1 miljon ingrepp årligen. Resultatet av operationen är inte alltid tillfredsställande, med kvarstående smärta som huvudsaklig komplikation. Ett av skälen är svårigheterna att bedöma hur implantatet ska placeras, vilket är en av svårigheterna med att som idag planera i 2D och verkställa i 3D.

Ryggkirurgi

Idag lindras ryggsmärta ofta med medicinska behandlingar. När detta inte fungerar övervägs proteskirurgi eller steloperation. Idag finns det endast protesimplantat i ett antal standardstorlekar på marknaden, vilka efter insättningen inverkar negativt på patientens ben- och mjukvävnad. Flera studier visar idag på problem med ny beninväxt. Det leder till effekter motsvarande de man skulle fått om patienten stelopererats, samtidigt som en steloperation är att betrakta som en sista kirurgisk utväg. Ett annat problem med befintliga proteser är placeringen av implantaten. Att placera protesen exakt så att protesen ger avsedd anatomisk vinkling av de angränsande kotorna, är en av de utmaningar som hittills visat sig vara svårbemästrade. Att planera varje steg i ett operativt förfarande för att exakt kunna placera implantatet bedöms vara en avgörande faktor även vid proteskirurgi i ryggraden.

Intressant vad gäller ryggkirurgilanseringen framöver är att professor Tommy Hansson, Ortomas Chief Medical Officer är en auktoritet inom ryggkirurgin med ca. 200 vetenskapliga publikationer i ämnet och bl.a uppfinnare av ryggdiskimplantat.

Märkesoberoende

Ortoma låser sig inte vid någon/några aktörer utan är helt märkesoberoende vilket dramatiskt ökar marknadspotentialen.

Konkurrentsituation

Idag sker planeringen inför en implantatoperation vanligtvis med hjälp av data från en vanlig allmän röntgen. De större leverantörerna av ledimplantat- och radiologisystem ex. Materialise, Biomet, Stryker, Sectra, Siemens, Philips och GE erbjuder ofta 2D-system som en tilläggsprodukt till sina egna produkter.

Idag finns det några få navigations- och guidesystem på marknaden (till exempel Brainlab) som kan användas vid implantatkirurgi. Dessa system är ofta tidskrävande att använda och inte optimala ur ett kirurgiskt perspektiv. Ett av kriterierna för Ortoma är att operationstiden inte ska bli längre med navigations- och guidesystemet Ortoma Guide i jämförelse med traditionell höftledskirurgi.

Det finns idag inga märkesoberoende integrerade operationssystem för implantatkirurgi som liknar det som utvecklas inom Ortoma.

Avtal

Ortoma har tecknat samarbets och licensavtal med Skånes Universitetssjukhus i Lund respektive Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg om utvärdering av företagets produkter. Beträffande Lund så bidrar ”höftledsgurun” överläkaren Gunnar Flivik med ovärderlig kompetens.

Här kan Ni läsa lite om Gunnar:

http://www.vetenskaphalsa.se/gunnar-flivik-allt-battre-resultat-for-proteskirurgin/

Patent

Ortoma har två internationella patentansökningar registrerade inom 3D-planering Ortoma Plan SE00 1251187-9 och medicinsk navigering Ortoma Guide PCT/SE2013/050952 knutna till lösningar i operationssystemet Ortoma Treatment Solution. Ortomahar även patentsökt rättigheter för ryggimplantatet Ortoma Implant, Mellankotsskiveimplantat EP00 02793689.1/1480583.

Europapatentverket utfärdade under januari 2014 en avsikt om att bevilja patentet.

Affärsmodell

Ortomas affärsmodell bygger på att utveckla produkter i nära samverkan med världsledande kliniker och akademisk spetsforskning samt erfarna utvecklingspartners. Ortoma planerar att sälja och distribuera operationssystem och behandlingsmetoder till sjukhus och kliniker inom privat och offentlig ortopedisk vård. Efter verifiering på den svenska marknaden är målet att etablera partneravtal inom fler segment och geografiska marknader. Det finns ett behov av att minska antalet omoperationer inom implantatkirurgi såväl nationellt som internationellt. Målsättningen är att på kort tid uppnå en stark marknadsposition. Affärsmodellen baserar sig i huvudsak på att ta betalt per operation för att i snabb takt uppnå en hög utnyttjandegrad hos ortopedkliniker. Med fokus på en stark kundsupportfunktion till partners och kliniker skall Ortoma etablera sig på marknaden både via egna säljare på utvalda marknader och via etablerade distributionskanaler.

EU-bidrag

Ortoma har tilldelats EU-bidrag på 3 miljoner kr i ett samarbetsprojekt med fyra europeiska och tre kinesiska parter.

Ledning och styrelse – kompetenta och grundaren den som sticker ut

De viktigaste personerna i Ortoma är följande:

Grundaren Matts Andersson

Den som riktigt sticker ut i bolaget är grundaren och storägaren Dr Matts Andersson som även är Chief Technical Officer i bolaget. Han har nämligen gjort en liknande resa tidigare när han var med om att digitalisera tandvården. Han utvecklade Procera systemet, ett världsledande varumärke inom tandvården som 2002 köptes av Nobel Biocare och Procera har än idag en miljardomsättning/ år i kr räknat.

Andersson är även adjungerad professor vid Chalmers Tekniska Högskola.

VD Bertil Larsson

Bertil Larsson har en lång erfarenhet som företagsledare , bl.a har han varit VD för Xyrinx Medical AB, en av Nordens modernaste kliniker inom bild- och funktionsdiagnostik. Xyrinx Medical AB såldes under 2012 till en av landets största vårdkoncerner. Han var i den rollen även med och grundade Annedalskliniken i Göteborg. Larsson har dessförinnan haft flera ledande positioner i tillväxtbolag både i Sverige och internationellt.

Styrelseordförande Klementina Österberg

Klementina Österberg har en gedigen erfarenhet av att utveckla nystartade företag.

Österberg representerar en av huvudägarna och är VD för GU Holding AB, ett av svenska staten helägt holdingbolag knutet till Göteborgs universitet.

Hon innehar ett flertal styrelseposter i bolag i GU Holding-sfären och sitter även i styrelsen för Sahlgrenska Science Park AB, för föreningarna för de svenska lärosätesanknutna holdingbolagen, FUHS, och Sveriges inkubatorer och science parks, SISP.

Chief Medical Officer Tommy Hansson

Styrelseledamot och Chief Medical OfficerTommy Hansson är professor emeritus vid avdelningen för ortopedi vid Göteborgs universitet som är kopplad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hansson är en hängiven uppfinnare till ryggdiskimplantat. Han har varit involverad i behandling av olika ryggsjukdomar, allt från kronisk ländryggssmärta till akut spinalt trauma. Hansson har forskat om påverkan på ryggraden vid olika arbetssituationer, experimentellt och kliniskt, samt har publicerat cirka 200 publikationer i vetenskapliga tidskrifter, över 30 böcker eller bokkapitel och över 500 abstracts.

Styrelseledamot Gunnar Németh

Professor Gunnar Németh är professor i ortopedisk kirurgi och har en MBA från Frankfurt School of Finance & Management. Németh är vice styrelseordförande i Capio-koncernen. Capio är ett

paneuropeiskt företag med över 11000 anställda. Han är även Independent Director och styrelsemedlem i Swedish Hospital Partners och styrelseordförande i Scandinavian Robotic Surgery Group.

Ansvarig produktutveckling Andreas Pettersson

Andreas Pettersson har en Ph. D i Medical Science från Karolinska Institutet och har tidigare arbetat på Nobel Biocare som Medical Imaging Manager Product Development inom R&D.

Mycket talar för att det framöver kan bli en hel del kommunikation från bolaget. Här är en ungefärlig tidsplan med milstenar eller ”triggers” de närmsta tre kvartalen.

1. Kvalitetssäkringssystemet QMS 13485 för certifiering av medicintekniska produkter planeras vara infört i Q3 2014.

2. Ortoma Plan och Ortoma Guide planeras vara CE-märkta som medicintekniska produkter under Q3 2014.

3.Ortoma Treatment Solution planeras vara färdigutvecklat och CE-märkt Q4 2014.

4. Avtal med ytterligare ortopedkliniker, (ca. 5-10 st) som användare i ett tidigt skede ska vara tecknade under Q4 2014.

5. Ortoma Treatment Solution planeras vara implementerat på klinik Q1 2015.

6. Produktlansering under Q1 2015.

Ägarbild

Ca. 9,1 miljoner Ortoma aktier finns utestående och de största ägarna är följande:

Matts Andersson 1 430 165 st

Ortnova Intressenter AB 889 254 st

GU Holding AB 729 645 st

Cedovision AB 557 950 st

MA Innovation AB 331 520 st

Kommentar: Matts Andersson är grundaren. GU Holding är ett av svenska staten helägt bolag direkt kopplat till Göteborgs universitet. Ortomas styrelseordförande Klementina Österberg är VD för GU Holding AB.

Lock-UP avtal låser aktier

Huvudägarna Matts Andersson, GU Holding AB och Ortnova Intressenter AB har tecknat Lock Up-avtal om att behålla minst 90 procent av sina respektive innehav i Bolaget fram till 31 september.

Senaste nytt

Den 24 juni gick Ortoma ut med följande nyhet:

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=70186

Ortoma Guide lär följaktligen bli ett ytterst noggrant ”GPS-system”.

Sammanfattning

Dagens låga värdering innebär en fin ”risk/reward” där jag bedömer att uppsidan är betydande. Jag har en kirurg i släkten som jag bollat Ortomacaset med och hon bekräftar att kirurgins behov av en hjälpande hand är stor, i synnerhet gäller det de kirurger som inte hunnit få upp rutinen. Det tar tydligen många operationer innan en kirurg kan sägas operera bra och OTS blir givetvis extra värdefullt för yngre kirurger. Men kliniker som använder sig av OTS bör generellt komma att speeda upp operationstiderna väsentligt vilket är en mycket viktig faktor så jag tror att efter produktlanseringen i Q1 så väntar en snabb och lyckosam global marknadspenetrering.

För mer info gå in på www.ortoma.com och se gärna följande video

http://www.ortoma.com/sv/media/film/

där överläkare Gunnar Flivik intervjuas.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?