Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Portfölj- och förmögenhetsuppdatering 2016

Dags för den årliga uppdateringen av läget i portföljen och förmögenhetsdispositionen.

Det har gått ca ett år sedan när jag uppdaterade senast om läget: http://www.redeye.se/aktiebloggen/portfolj-och-formogenhetsuppdatering

Så nu blir det en uppdatering. När jag skrev senast lång OMXS på 496 mot 515 idag. Marginell uppgång alltså. Aktier känns precis som då ganska dyra men hålls fortfarande under armarna av utdragna låga och t.o.m. negativa räntor.

Vår nettoförmögenhet ligger nu på 4,62 MSEK mot 4,23 MSEK förra året och 3,51 MSEK i två år sedan. Att betänka är dock att kronan under perioden tappat stort mot både dollar och euro så skulle man skåda i dessa valutor skulle det se annorlunda ut. Tack Stefan Ingves för det!

Den största skillnaden mot förra året är att vi köpt en primärbostad med 85% belåning. Våra tillgångar är då värda 6,83 miljoner men vi har 2,2 miljoner i lån. Ger alltså en soliditet på ca 68%.

Tillgångarna är uppdelade som följer (förra årets siffror i parantes):

25,24% (36,8%) Aktierelaterade tillgångar.

13,06% (26,3%) Banksparande och obligationer.

58,62% (32,4%) Realvärden.

1,76% (2,6%) Kapitalvaror och övrigt.

1,32% (2%) Ädelmetaller.

Vad gäller inköpet av bostaden var jag "tvungen" att köpa något pga familjesituationen. Tror inte det var något långsiktigt klipp direkt men fick någorlunda valuta för pengarna iaf då det är ett mycket trevligt boende.

Jag har stuvat om rejält i aktieportföljen som nu ser ut som följer:

Nordiska indexfonder

16,41%

Investor A/B

10,18%

Balder Pref

6,54%

Holmen B

6,02%

H & M

5,87%

Apple

5,13%

Beijer Alma

4,83%

Novo Nordisk

4,10%

Bufab

3,36%

Skanska

3,32%

Swedbank

3,29%

Clas Ohlson

3,02%

Softronic

2,98%

SEB A

2,94%

BMW

2,88%

Nordea Bank

2,52%

SKF B

2,51%

Fortum

2,38%

Volvo B

2,38%

Handelsbanken A\B

2,27%

Mekonomen

1,85%

Ericsson A\B

1,77%

Öhman index EM

1,76%

Industrivärden C

1,70%

Min tanke är att styra portföljen mot värdebolag där det i främsta hand finns tillväxt och hög avkastning på eget kapital.

Jag tycker inte börsen ser så attraktiv ut generellt för tillfället. Dock ett undantag i Novo Nordisk som jag nyligen köpt in på 240 DKK. Ca EV/EBIT 12 för den historiken och kvaliteten på bolag är attraktivt. Jag tycker det känns som något liknande den situationen Apple var i för några år sedan när investerarbasen skiftade från tillväxt- till värdeinvesterare. Det vart ju en bra placering då. Vi får se hur det går med Novo Nordisk.

En svensk IT-konsult som Softronic kan också vara något att övervintra i som alternativ till preferensaktier när man får så lite köpkraft för sina svenska kronor. Clas Ohlson känns också rätt ok långsiktigt värderad för tillfället.

Balder pref tycker jag känns felprissatt jämfört med många andra preffar då jag upplever den som mycket stabil givet bolagets ledning och situationen på bostadsmarkanden (hur ska man inte lyckas att betala preferensaktieägarna pengar när det är total bostadsbrist). Kan dock förstå att den inte stiger över där den ligger pga att den kan bli inlöst på 350.

På sparfronten går det ytterst blygsamt för tillfället. Amorterar 3700 i månaden och sparar kanske 2500 utöver det. Sen tillkommer lite automatiskt sparande i tjänstepensioner. Har dock inget mål att spara mer just nu. Familjens väl och ve får gå före tillsvidare.

 

Kommentarer

Stänger året med nettoförmögenhet på 4,8 MSEK. Gott nytt!

Har blivit lite mindre optimist vad gäller preferensaktier då amerikanska tioåringen på kort tid gått från 1,6% till 2,5%.

Nettoförmögenheten är nu uppe i 4,93 MSEK. Mycket beroende på fortsatt bra börs. Jag har sagt upp mig från mitt jobb och ska jobba deltid i familjeföretaget närmsta 5-10 åren enligt plan. Kan inte nånsin se att jag går tillbaka till en vanlig anställning men man kanske ska låta osvuret vara bäst. Kommer aldrig nånsin att betala statlig inkomstskatt iaf. Att betala 75% skatt när man har tillräckligt med pengar det är på inga sätt aktuellt för mig. Livet är fantastiskt på alla sätt och har aktier att tacka för mycket.

Denna text är skriven av vårt forums användare. Det är insändaren - och inte REDEYE - som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets innehåll och trovärdighet. Läsarna av inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

Fler bloggar

2017-04-07