Post entry

Raysearch: fågel eller fisk?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bedömningarna om cancerbehandlingsföretagets framtid går isär.

Raysearch verkar vara inne i en svacka sedan q4/2010:

Intäkter:
q1/2010: 28 miljoner kr (+66%)
q2/2010: 33 miljoner kr (+85%)
q3/2010: 22 miljoner kr (+74%)
q4/2010: 35 miljoner kr (-4%)
q1/2011: 23 miljoner kr (-18%)
q2/2011: 25 miljoner kr (-25%)

Resultat per aktie:
q1/2010: 0,24 kr
q2/2010: 0,27 kr
q3/2010: 0,01 kr
q4/2010: 0,33 kr
q1/2011: 0,05 kr
q2/2011: 0,00 kr

Bolaget har i alla fall en stark finansiell ställning. Vid halvårsskiftet fanns nästan 50 miljoner kr i kassan och inga räntebärande skulder.

Vid nuvarande börskurs på 18-19 kr är hela Raysearch värt 600-700 miljoner kr på börsen.

Senast rapporterade 12-månadersperiod uppgick Raysearchs resultat per aktie till knappt 40 öre. Utifrån det värderas bolaget till ett p/e-tal på nästan 50 med nuvarande börskurs.

Den 24 nov kommer nästa resultatrapport (q3/2011).

Ur senaste resultatrapporten:

"RaySearch Laboratories är ett medicintekniskt företag som utvecklar avancerade mjukvarulösningar för förbättrad strålbehandling av cancer.

RaySearchs produkter säljs huvudsakligen via licensavtal med ledande partners som Philips, Nucletron, IBA Dosimetry, Varian, TomoTherapy och Siemens.

Hittills har 15 produkter lanserats via partners och RaySearchs mjukvara används av cirka 1 800 kliniker i över 30 länder. Därutöver erbjuder RaySearch sitt eget dosplaneringssystem RayStation® direkt till kliniker.

RaySearch grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och bolaget är noterat i Small Cap-segmentet på NASDAQ OMX Stockholm."

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/16/10/48/wkr0005.pdf

Bland de största ägarna finns flera enskilda privatpersoner vilket är ett gott tecken, särskilt att Raysearchs vd Johan Löf är allra största aktieägare med en ägarandel kring 21%. Han måste verkligen ha stor framtidstro för bolaget.

Erik Hedlund (vd för börsbolaget C-Rad) är tredje största aktieägare i Raysearch med en ägarandel kring 5%. Han är Raysearchs styrelseordförande.

Anders Brahme är fjärde största aktieägare med knappt 5%.

Signaturen Lindhe88 (på Di.se:s forum Börssnack) preciserar Raysearchs verksamhet i ett inlägg:

"Jag tror Raysearch är en bra investering. Lite kort sagt så ökar deras utrustning precisionen under strålbehandling. Då kanske ni tänker: Varför är det viktigt?

En viktig sak man kollar på är att inte skada för mycket närliggande vävnad under behandlingarna, och med hjälp av den högre precisionen så minskar man närliggande vävnads strålning.

En till viktig sak är att man kan öka stråldosen. Dvs när man kan säkerhetsställa en högre precision så kan man öka stråldosen. Om man tror på att omvärlden vill öka precisionen så är Raysearch ett bra ställe att lägga en liten slant i.

Det kan också blandas med att köpa en post i C-Rad som nyss fyllt på kassan och effektiviserar strålbehandlingar och ökar precisionen. De har starka ägare (bland annat Ikea-koncernen) och det är samma grundare som i Raysearch; Erik Hedlund och Brahme."

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2007589#msg13263690

Vad gäller den pågående svackan för Raysearch pratar vd Johan Löf i halvårsrapporten om att bolaget genomgår en förändring från att tidigare sälja via partners till att framöver sälja både via partners och direkt till kliniker.

Som led i att börja sälja direkt till kliniker har Raysearch gjort stora investeringar i sitt egna dosplaneringssystem Raystation, utan att försäljningen av det systemet kommit igång riktigt ännu.

Men förändringsarbetet börjar nu bära frukt enl vd Johan Löf. "Slutet av året kommer med all säkerhet att bli mycket intressant", säger han i halvårsrapporten.

Svag försäljning via partnern Philips utgör en annan förklaring till svackan. Philips står för majoriteten av Raysearchs partnerförsäljning.

Men vd Johan Löf understryker att försäljningen via Philips varierar mycket mellan kvartalen, och att det är för tidigt att säga om nedgången i försäljningen via Philips är en bestående trend.

Löf nämner i vd-ordet även att Raysearch blev stämt i maj av amerikanska bolaget Prowess, som hävdar att Raysearch gjort sig skyldigt till patentintrång. Löf anser att Raysearch har goda möjligheter att vinna tvisten. Tvisten kan dock betraktas som en osäkerhetsfaktor.

Olika uppfattningar nedan. Vem får rätt?

Affärsvärlden om Raysearch, 12 okt:

"Det tredje bolaget som får rekommendationen köp är Raysearch.

´Ett oväntat vinstras i en konjunkturokänslig aktie. Det fick Raysearch att tappa mer än halva börsvärdet. Det är ett onödigt hårt straff´, skriver Affärsvärlden.

Kursen är tillbaka under noteringskursen från november 2003 (16,5 kronor). För nästa år tror Affärsvärlden på ett resultat i linje med tidigare års lönsamhet (p/e 12). Blir det inga stora bakslag är aktien köpvärd till 25 kronor, avslutar AFV."

http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article3288831.ece

Veckans Affärer om Raysearch, 20 okt:

"Även Raysearch får rekommendationen sälj. Tidningen anser att bolaget måste bygga upp sin en egen säljorganisation. Vidare har risken ökat genom strategiförändring och en större kostnadskostym, skriver VA."

http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article3295155.ece

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?