Post entry

2 - Sensodetect

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har med stort intresse följt detta bolag under pågående emission och samtidigt observerat att aktiekursens fleråriga utförslöpa äntligen verkar ha avstannat och planat ut runt emissionsnivån.

Uppgång och fall

Sensodetect var en gång en stor forumfavorit. Notering på aktietorget, snabb kursrusning på 500 %, flitigt diskuterad, mängder med bloggar, analyser o.s.v. Förhoppningar om ett snabbt marknadsgenombrott, en unik produkt på en global marknad som uppskattades till flera miljarder EURO och forskningsresultat som saknade motstycke. Verkligheten ville annorlunda och istället för att bli en framgångssaga har emissionerna avlöst varandra, tidsscheman och deadlines missats grovt samt konstanta förändringar bland bolagets personal.

Bolaget tar nu in pengar för att överleva 5-6 månader. Inte imponerande och det har uttalats rätt ut att det varit mycket fördelaktigare att ta in mer kaptal men att detta p.g.a. nuvarande investeringsklimat/aktiekurs/bemyndigande inte varit möjligt.

Det är inget understatement att Sensodetect gjort en rad misstag under åren som gått. Det var lite oklart vad de skulle sälja, till vem och hur. De försökte lansera en ofärdig/outvecklad/ovaliderad medicinteknisk produkt. Bolaget försökte dessutom att sälja själva utan draghjälp från dignitärer/universitet/KOL. Enligt Sensodetect visade produkten så bra resultat att den borde sålt sig själv, men det gjorde den aldrig

Satsade pengar och ägare

Det man måste fråga sig är dock var bolaget står idag och om värderingen på 29 miljoner efter avslutad emission gör sig rättvisa?

Kort överblick tidigare emissioner + ägarförhållanden.

2009, Listningsemission (10 kr), emissionslikvid 8 miljoner kr, värdering 31 miljoner kr.

2011, Företrädesemission (21,8 kr), emissionslikvid 17 miljoner kr, värdering 85 miljoner kr.

2013, Företrädesemission (15 kr), emissionslikvid 20 miljoner kr, värdering 70 miljoner kr.

2015, Företrädesemission (4 kr), emissionslikvid 4,8 miljoner kr, värdering 24 miljoner kr.

45 miljoner kr satsade sen 2009 fram till idag och ett bolagsvärde som då minskat över tid. Detta kan tyckas oroväckande och det hade det varit om det inte vore för att grundarna/storägarna agerat såhär.

Namn Aktier 2009 Aktier 2015

Johan Källstrand 442.666 341.905 (innan NE)

Lars Gunnarsson 177.360 447.102 (innan NE)

Sara Nehlstedt 332.000 300.000

Olle Olsson 428.116 275.458 (närstående)

Sören Nielzén 323.999 356.500

Leif Smedby 180.000 264.100

2009 satt ovanstående grupp på 1.884.141 aktier.

2015 är motsvarande siffra 1.985.065 aktier.

Vid listningsemissionen 2009 Var denna grupps gemensamma innehav värderat till 20 miljoner kr(aktiekurs 10kr), och under våren 2010 när aktiekursen stod i över 50kr var detta innehav värderat till nästan 100 miljoner kr! Idag med aktiekurs 4 kr är samma innehav alltså värderat till runt 8 miljoner kr. En riktigt tråkig utveckling för ovanstående grupp, men samtidigt ser jag det som väldigt positivt att gruppen som helhet behållit och till och med ökat antalet aktier som de gemensamt förfogar över. Ovanstående personer har i vilket fall som helst inte helt tappat tron under resans gång.

Fel fokus blir rätt

Bolagets stora bekymmer har som nämnts tidigare varit försäljningen. Personligen så menar jag att hade SD-BAS utvecklats med 100 % fokus mot ADHD hade det varit en stor succé för länge sedan. Nu valde Sensodetect (medvetet eller omedvetet) en annan väg, delvis förklarat av att metoden i ett första skede upptäcktes under forskning på patienter med Schizofreni. Hade man efter upptäckten om att även ADHD går att diagnosticera släppt de tidigare indikationerna, eller i vart fall lagt dem på is i överskådlig framtid, så hade bolaget idag med stor sannolikhet haft marknadens bästa och mest effektiva ADHD-test.

Banbrytande upptäckter gjorde dock att Sensodetect valde att gå en annan väg. Bolagets ledning ansåg metodens resultat som allt för uppmuntrande för att inte satsa mot det som gör produkten unik, vi kan kalla det multidiagnos-spåret. Det är detta som delvis kostat bolaget väldig massa tid och pengar, men det är även här upptäckterna i potentiell nobelprisklass ligger. Varför satsa på en diagnos när möjligheten finns att utveckla mot ett spektrum av psykiska tillstånd? Problematiken är att ”bevisbördan” på bolaget ökat exponentiellt med ju fler diagnoser man lagt till. ADHD – Positiv eller Negativ? ADHD eller Schizofreni eller Negativ? Bipolär sjukdom eller ADHD eller Schizofreni eller Depression? Eller Negativ? Det handlar trots allt om att ge människor näst intill oåterkalleliga och livslånga diagnoser s så givetvis krävs det en solid vetenskaplig grund att stå på innan klientelet inom området låter sig övertygas.

Forskningen eskallerar

Det som intresserar mig speciellt i Sensodetect är forskningsbiten men den har fallit lite i skymundan av all fokus kring den misslyckade försäljningen.

- Forskningen går framåt och det bedrivs/har bedrivits forskning på många olika institutioner/sjukhus/universitet och lärosäten.

- Indikationer som det forskats/forskas kring är ADHD, Schitzofreni, Bipolär typ I och II, Aspergers, Autism, Depression, ADHD hos barn och ungdomar, Läkemedels påverkan, IBS, Anestesi, Personlighetsdrag, EILO, Alzheimers demens samt Levy-body demens.

- Det har börjat refereras till Sensodetects metod av externa forskargrupper.

Att så många forskargrupper inom så vitt skilda områden väljer att arbeta med Sensodetects metod tror jag bara är en förvarning om vad som kommer. I takt med att studierna genomförs, resultat presenteras och metoden förbättras (ja, ju mer välutrett patientmaterial Sensodetect får in i SD-BAS, ju bättre blir den) - ju mer sprider sig kännedomen om denna unika möjlighet att drastiskt förbättra kvalitén och effektiviteten inom den psykiatriska vården.

Övrigt

Utöver detta är här lite övrig info om Sensodetect:

- Bolaget har gått ner till en oerhört slimmad organisation med 4 st heltidsanställda. Kostnadseffektivt med en burnrate under 8 miljoner kr/år.

- Patentsituationen är solid, huvudpatentet för diagnosticering i hjärnstammen gäller till 2024 men flertalet patent är under behandling/gäller längre.

- Man har äntligen knutit till sig en partner för att starta upp försäljning utomlands (Eurocog A/S, Danmark).

Sensodetect går ut med att pengarna som tas in i den pågående emissionen beräknas räcka i 6 månader, men att bolaget förväntas nå signifikanta intäkter under denna period. Detta ska med tanke på historiken i bolaget tas med en nypa salt men oavsett om försäljningsgenombrottet kommer i närtid eller ej så går utvecklingen i bolaget åt helt rätt håll.

Närtid, botten nådd?

I närtid kollar jag extra på:

- Tecknas emissionen fullt (början februari)?

- Besked från vetenskapliga rådet angående avtalet i Mora (mitten februari)?

- Avtalsutformning med Eurocog A/S (april-maj)?

- Uppstart blindad studie demens (vår)?

Utöver detta ser jag studieresultat, publiceringar, nya partnerskap samt nya försäljningsavtal som en ren bonus.

Sammanfattningsvis så tycker jag att bolaget har mycket att bevisa och med tanke på den finansiella situationen är en investering i bolaget väldigt spekulativ. Jag anser dock att det finns en hel del klart intressanta saker kring bolaget som gör att jag tycker att det är värt en chansning. Att ”ägargruppen” är densamma som 2009, att forskningen bedrivs på olika platser kring en mängd olika indikationer samt att bolaget nu äntligen kommit igång med ett första partnersamarbete. Att bolaget genom åren gjort misstag är beklagligt, men samtidigt räknar jag med att det har varit nyttiga lärdomar och att bolaget med dessa står sig bra mycket starkare idag än vad de gjort tidigare. Jag lägger inte in någon målkurs men konstaterar att 29 miljoner kr (nära ATL) för ett bolag med en helt unik patenterad produkt som visat oöverträffade resultat inom ett tekniskt eftersatt område är för lite. Att Sensodetects aktiekurs dessutom planat ut efter att ha rasat flera år i sträck gör också att jag tror att det nu är rätt läge att gå in.

Köp Sensodetect på 4,30

Historik

11/11-14 Köp Rusf 1,37kr index 100 värdeförändring% 0

2/2-15 Sälj Rusf 1,44kr index 105.1 värdeförändring% 5,1

2/2-15 Köp Sdet 4,30kr index 105,1 värdeförändring% 5,1

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?