Post entry

Spekulativt köp: Shamaran Petroleum

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kurdistan-baserade oljebolaget Shamaran Petroleum inleder nya oljeletnings-borrningar nu i maj och juni 2012. Aktien verkar billig.

Så här stod det i alla fall i Shamarans senaste presentationsbilder (från 24 maj 2012):

"Atrush-2 appraisal well spudding in May 2012"

Se sid 7 bland presentationsbilderna: http://www.shamaranpetroleum.com/i/pdf/CorporatePresentation_May2012.pdf

Det borde väl innebära att borrningen inleddes i maj 2012.

Följande stod i Shamarans q1/2012-rapport (som kom 19 maj 2012):

"the well spud is expected before the end of May 2012"

http://cnrp.marketwire.com/client/shamaran_petroleum/release.jsp?actionFor=1616404&releaseSeq=1&year=2012

Borrningen ska genomföras ner till 1,75 km och bedöms ta drygt 2 månader plus tester, så besked om ev oljefynd eller ej borde komma i juli el aug 2012?

Enl presentationen är en tidigare bedömning från 2011 av konsultfirman McDaniel & Associates att hela Atrush innehåller 600-1050 miljoner fat olja.

Olja har redan hittats på Atrush i borrhålet Atrush-1 som påvisade ett flöde på över 6 000 fat/dag med (en potential på över 10 000 fat/dag).

I presentationen beskriver Shamaran Atrush-fyndet enl följande:

"A world class oil discovery"

Redan nu planeras för att oljan ska börja pumpas upp med en takt på 8 000 fat/dag från slutet av 2012.

Produktionsutrustningen ska ha en kapacitet upp till 15 000 fat/dag.

Det borrhål som nu har börjat borras i maj 2012 (Atrush-2) ligger 3,5 km öster om Atrush-1.

Alla ovannämnda siffror är bruttosiffror, så för att få Shamarans andel får man utgå ifrån Shamarans ägarandel på 27% av Atrush.

27% av 600-1050 miljoner fat olja blir ca 160-280 miljoner fat olja.

Det är väl inte försumbart för Shamaran som är värt drygt 1 miljard kr på börsen vid nuvarande börskurs på drygt 1,40 kr.

Sätter man värdet på fyndigheten till 1 dollar/fat för 160-280 miljoner fat olja (Shamarans andel) motsvarar det ett värde på 1-2 miljarder kr.

-

Och därtill kommer värdet på Taza-fyndigheten där Shamaran har en ägarandel på 20%.

Där ska en borrning startas i juni 2012.

Enl Shamarans q1/2012-rapport:

"Work is on schedule for the planned commencement of drilling operations before the end of June 2012."

Den borrningen ska göras ner till 3,25 km och väntas ta drygt tre månader att genomföra, dvs där lär besked komma i sept el okt 2012 om någon olja hittades eller ej.

I ovannämnda presentationsbilder finns en bild från Taza där man ser olja som har flödat upp till marken, så olja finns det där - frågan är bara hur mycket.

McDaniels & Associates bedömde 2011 att Taza kan innehålla ca 100-600 miljoner fat olja.

Då blir Shamarans andel av det ca 20-120 miljoner fat.

Och värderar man det till 1 dollar/fat blir den fyndigheten värd knappt 200-900 miljoner kr (Shamarans andel).

-

Lägger man därmed ihop ovannämnda bedömda värden av Shamarans ägarandelar i Atrush och Taza, blir det drygt 1 miljard kr upp till nästan 3 miljarder kr.

Och det alltså för Shamaran som i dagsläget är värt totalt drygt 1 miljard kr på börsen vid nuvarande börskurs 1,40 kr.

Då verkar aktien ganska billig i dagsläget.

En hake är om bolaget visar sig behöva kapitaltillskott från aktieinvesterare, och i så fall avser sälja ut nya Shamaran-aktier genom nyemission vilket då "späder ut" nuvarande aktier i bolaget.

Enl q1/2012-rapporten hade Shamaran ca 40 miljoner kr i kassan i slutet av mars 2012.

Ett kortfristigt lån på ca 70 miljoner kr erhölls i apr 2012.

Därutöver uppger sig Shamaran ha "ett antal ytterligare tänkbara finansieringsalternativ som står till buds, vilka kan komma att utnyttjas vid behov".

Frågan är som sagt om ett av alternativen är nyemission.

Enl rapporten uppger sig Shamaran ha "tillförsikt om att kunna erhålla den finansiering som krävs för att uppfylla bolagets åtaganden som delägare i Atrush och Taza".

Positivt som nämnts att olja ska börja pumpas upp från Atrush senare i år, vilket då kommer att börja ge cash till Atrushs ägare (dvs bla Shamaran).

Kanske Shamarans huvudägare (familjen Lundin) ställer upp med förmånliga lån till Shamaran tills Atrush-produktionen kommer igång utan att Shamaran behöver göra nyemission?

Det skulle säkert gynna Shamarans börskurs, men om besked å andra sidan kommer om nyemission finns risk att det leder till nedgång i börskursen.

-

Shamaran lär i dagsläget ha ganska lågt förtroende bland aktieinvesterare efter misslyckandena med oljefälten Arbat och Pulkhana i Kurdistan (som Shamaran tidigare uttalade sig väldigt optimistiskt om).

Sommaren 2011 låg Shamarans börskurs fortfarande i 0,80-0,90 Kanada-dollar, men har sedan dess fallit till nuvarande börskurs kring 0,20 Kanada-dollar (drygt 1,40 kr).

Går man ännu längre tillbaka låg kursen i över 1 Kanada-dollar kring årsskiftet 2010/2011.

Misslyckandena med Arbat och Pulkhana stod inte klart förrän efter att Shamaran gjort två nyemissioner under 2011 på vardera 300-400 miljoner kr.

Och utöver att det tydligen inte fanns tillräckligt med olja på Arbat och Pulkhana, framkom som lök på laxen i jan 2012 att Shamaran blev tvunget att betala 180 miljoner kr till kurdiska staten för att slippa åtagandena enl avtalen om Arbat och Pulkhana.

-

Vd för Shamaran är den erfarne Pradeep Kabra som varit med och hittat olja tidigare i Kurdistan.

Styrelseordförande är Keith Hill som är vd för årets börsraket; det hyllade bolaget Africa Oil som verkar ha hittat väsentligt mer olja än väntat på sina afrikanska oljefält.

Hill är nog skicklig, men enl en del är det "mycket snack och lite verkstad" med honom vilket tex visade sig när han var aktiv i ett annat Lundin-kontrollerat bolag; det kanadensiska bolaget Blackpearl.

Där är nu John Festival istället vd vilket enl detta resonemang lett till "mycket verkstad och lite snack" på Blackpearl vilket varit positivt.

Blackpearl-aktien fick tex här rekommendationen "långsiktigt köpvärd" i ett tidigare blogginlägg (från maj 2012): http://www.redeye.se/aktiebloggen/blackpearl/blackpearl-langsiktigt-kopvart

-

Sammantaget får Shamaran-aktien här ändå rekommendationen "spekulativt köpvärd" vid nuvarande börskurs 1,43 kr tack vare bolagets förväntade oljefyndigheter i Atrush och Taza.

(Börskursen är från kvällen, ons 6 juni 2012 på Torontobörsen där aktien i skrivande stund handlas i 0,205 Kanada-dollar vilket blir 1,43 kr med rådande valutakurs 6,97 kr/Kanada-dollar.)

-

Men risken i aktien är att betrakta som hög.

1) Bland riskerna finns alltså tex om bolaget aviserar en nyemission.

2) Dessutom finns det politiska risker med oljeverksamhet i Kurdistan. De rättsliga förhållandena verkar ännu inte vara riktigt klarlagda mellan Kurdistan och Iran om oljetillgångarna i iranska delen av Kurdistan (vilket är där Shamaran har sin verksamhet).

I ett worst case scenario finns alltså risk att Iran kör över Kurdistan och tar över alla oljetillgångar i Kurdistan vilket i så fall skulle göra Shamarans oljetillgångar där värdelösa över en natt.

Men det verkar inte vara huvudscenariot utan intrycket är att förhandlingarna mellan Kurdistan och Iran sakta framskrider och att de förr eller senare kommer överens.

Ev kan det bli så att oljebolag som Shamaran måste avstå en del av värdet på sina oljetillgångar i Kurdistan till Iran, men å andra sidan kan det vara värt det för att minska de politiska riskerna i området. Det kan i så fall motivera ett högre värde på Shamarans oljetillgångar än ovannämnda 1 dollar/fat i marken.

-

3) En ytterligare risk med Shamaran Petroleum är förstås om Atrush och Taza inte visar sig innehålla oljefyndigheter på ovannämnda nivåer. Siffrorna som nämnts ovan (160-280 miljoner fat som Shamarans andel av Atrush, och 20-120 miljoner fat som Shamarans andel av Taza) baseras alltså på konsultfirman McDaniel & Associates bedömningar från 2011.

I värsta fall är fyndigheterna i själva verket klart lägre (men det finns förstås även chans att fyndigheterna kan visa sig vara större än McDaniels bedömningar).

Kurdistan i sig brukar nuförtiden beskrivas som ett hett område i oljebranschen som är ett av de ännu ganska outforskade men mycket lovande oljeletnings-områdena i världen. Enl Shamarans ovannämnda presentationsbilder bedöms det finnas potential till oljefyndigheter på totalt 45 miljarder fat olja i hela Kurdistan.

-

4) Och så finns det risken för fallande oljepris (från nuvarande nivå på tex ca 100 dollar/fat för Nordsjö-olja).

Fallande oljepris minskar ju värdet på oljebolag (allt annat lika).

På kort sikt kan oljepriset falla pga försämrad konjunktur i världen. Oljepriset är för närvarande i en fallande trend från 125-130 dollar/fat i mars/apr 2012.

Utöver konjunkturen kan tex politiska spänningar i oljeområden som kring Iran påverka oljepriset. Där har väl läget lugnat sig lite sedan det var tal om att Iran skulle spärra Hormuzsundet och amerikanska hangarfartyg var på väg dit etc.

Å andra sidan är ett resonemang att det kommer att bli brist på olja i världen på sikt (inom 5-10 år?) pga begränsad oljeproduktion men fortsatt stigande efterfrågan i världen, vilket i så fall väl leder till stigande oljepris.

Mot det står den tekniska utveckling med alternativa energikällor, mer användning av hybridbilar (som delvis drivs av elmotorer) eller rena elbilar.

Andelen bilar som kan köras på etanol (eller åtminstone etanolblandad bensin) har väl ökat kraftigt till en icke försumbar del av bilparken i tex Sverige de senaste (10-15?) åren. Å andra sidan har väl etanolen lett till kritik för att odlingsbara arealer i världen används för att odla etanolproduktions-raps istället för livsmedel vilket höjer matpriserna i världen vilket drabbar de fattiga.

Det finns initiativ som miljökämpen Björn Gillbergs projekt för att av skog producera metanol som användning som drivmedel i fordon: http://www.realtid.se/articlepages/200802/22/20080222153435_realtid166/20080222153435_realtid166.dbp.asp Han är engagerad i bolaget Värmlandsmetanol för detta syfte. http://www.varmlandsmetanol.se/ Hans stiftelse Miljöcentrum nämns på bolagets hemsida som en av bolagets ägare.

Häromdagen åkte en Mercedes förbi och lät inte alls som en vanlig bil utan det kom ett "vinande" från motorn, och så stod det "LGT" bak på bilen. Det står tydligen för "Liquefied Gas Technology", dvs gas som gjorts om till en flytande vätska som drivmedel: http://www2.mercedes-benz.se/content/sweden/mpc/mpc_sweden_website/sv/home_mpc/van/home/vans_world/sustainable_mobility/technologies/lgt.html

Användningen av "förnybara drivmedel" (etanol, biogas och biodiesel) i trafiken har ökat från mindre än 0,5% år 2000 till 7% år 2011 enl en rapport från Energimyndigheten: http://webbshop.cm.se/System/DownloadResource.ashx?p=Energimyndigheten&rl=default:/Resources/Permanent/Static/8d12d8466e404852b588ae16731000d8/ES2012_01W.pdf

År 2011 bestod de använda förnybara drivmedlen enl rapporten mest av:

låginblandad biodiesel (42%)

"övrig etanol" (21%)

låginblandad etanol (20%)

biogas (12%)

Användningen av förnybara drivmedel kommer att öka kraftigt framöver om man ska tolka rapporten:

"I dag står transportsektorn för en fjärdedel av Sveriges energianvändning, en energianvändning som nästan uteslutande består av fossila bränslen. Men i och med de ökande kraven på minskade utsläpp av växthusgaser, kommer sektorns omställning till andra bränsle- eller energislag att få stor betydelse de närmaste åren."

Och tänk om den italienska uppfinningen "kallfusion" http://sv.wikipedia.org/wiki/Kall_fusion visar sig fungera i större skala?

Hur var det förresten med bränslecells-drivna bilar etc varigenom motorn drivs av vätgas och i princip bara ger vattenånga som avgas? http://sv.wikipedia.org/wiki/Bränslecell Det har varit ganska tyst om det på sistone. Det har väl tex provkörts bränslecells-drivna bussar i Stockholm etc, och de var ju jättedyra i början (men så är det väl med den mesta nya teknologin innan antalet sålda produkter kommer upp i stora volymer etc).

Det finns även tex svenska börsbolaget Cassandra Oil som enl en del spekulationer väntas tjäna grova pengar på att med sin teknologi producera olja av tex gamla bildäck och plastpåsar etc. Får sådan teknologi ett stort genomslag innebär ju det ökat utbud av olja vilket i så fall innebär en negativ effekt på oljepriset allt annat lika. Här ett videoklipp upplagt 25 maj 2012 där uppfinnaren Anders Olsson (som grundade Cassandra Oil) presenterar bolaget: http://www.youtube.com/watch?v=u458gqhwKwo&feature=youtube_gdata_player

Intrycket är väl ändå att olja under överskådlig tid kommer att kvarstå som en viktig energikälla i världen samtidigt som oljeproduktionen är begränsad, vilket långsiktigt borde leda till stigande oljepris.

Och för ett oljebolag som Shamaran gör det ju inget om användningen av olja i världen minskar, så länge utbudet av olja håller sig begränsat så att oljepriset ligger högt.


Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Shamaran-aktien rekommendationen "spekulativt köpvärd" vid en börskurs på 1,43 kr (på kvällen ons 6 juni 2012).


Tillägg 8 juni 2012

I Sverige har försäljningen av nya etanolbilar minskat sedan statliga subventioner av sådana bilar försvunnit, men etanolförsäljningen har ändå legat på rekordnivåer under 2011 pga det höga bensinpriset: http://hd.se/inrikes/2012/06/09/rekordhog-forsaljning-av-etanol/


Tillägg 11 juni 2012

Aktiemäklarfirman Pareto-Öhman har riktkurs 2,50 kr för Shamaran Petroleum-aktien: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1909544&source=

Det innebär en uppgångspotential med 68% från en börskurs på 1,49 kr i skrivande stund (på förmiddagen, mån 11 juni 2012).

-

Uppgift om att Shamaran Petroleums oljeletningsborrning i borrhålet Atrush-2 inleddes för två veckor sedan räknat från idag (mån 11 juni 2012). http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2095928#msg14093243

Det borde alltså innebära att borrningen inleddes mån 28 maj 2012.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?