Post entry

Simris Alg räddar världen med grönt guld

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Omega-3-marknaden är värd runt 15 miljarder kronor och växer 8-12% per år. Samtidigt är fiskolja en begränsad resurs, och många av våra hav hotas redan av utfiskning. Simris Alg med den otroligt meriterade och flerfaldigt prisbelönte VD’n Fredrika Gullfot i spetsen planerar att rädda haven och göra ordentligt med vinst på samma gång. Bolagets kompetenta ledning värderade vid introduktionen bolagets aktier till 18.50, vilket jag ser som lite för försiktigt med tanke på möjligheten för positiva marknadspåverkande händelser. En kurs på ca 25kr anser jag är mycket mer rimlig.

Utfiskning

Runt om i världen så sker en fruktansvärd utfiskning av världens hav. I Japan har det blivit så illa att de inte längre kan fiska i egna vatten. Istället körs stora fartyg med fryscontainrar till kusterna utanför Australien där de fiskar tills de fyllt fartygen. Australiensarna är förstås måttligt förtjusta.

På grund av effektiviseringen som har skett inom fisket genom åren så fiskas haven ut snabbare än någonsin. Enligt WWF’s rapport “Living Blue Planet” sjönk fiskbestånden med 49% mellan åren 1970 och 2012.

En person som faktiskt försöker göra något åt detta är Sylvia Earle, som är en amerikansk oceanograf och miljöaktivist. En väldigt sevärd dokumentär är hennes “Mission Blue”, som är ett bevis på att dagens industrifiske inte är hållbart och att det behöver upprättas fler skyddade områden runt om i världens hav.

För en burk omega-3 krävs det ca 600 sardiner. Med en genomsnittlig vikt på 160g per sardin innebär det att nästan 100kg fisk mals och pressas för att producera en enda burk Omega-3. Det är självklart att detta är ohållbart. SVT’s Uppdrag Granskning gjorde 2010 ett reportage om just sardinhandel i syfte att producera omega-3. Mer går att läsa på http://www.svt.se/ug/flyktingarnas-fisk-saljs-som-halsokost-i-sverige-1

Ett annat problem med omega-3 från fisk är att fiskar i havet innehåller mängder av olika gift, så det krävs en lång och kostsam process för att få fram högkvalitativ Omega-3-olja från fisk. För framställning av fiskolja används feta fiskar. Fisken pressas och allt protein avlägsnas ur oljan, som renas i flera steg för att bli av med olika miljögifter som PCB och DDT. Kostnaderna för att utvinna omega-3 från fisk är alltså redan idag betydande och väntas öka i takt med att våra hav töms på fisk.

Dessutom så kan dagens klimatförändringar med höjda vattentemperaturer göra så att EPA och DHA nivåerna i fytoplanktonen minskar, vilket påverkar hela näringskedjan för fiskar och också bidrar till ökade kostnader för produktion av fiskolja, då mer fisk går åt till att producera samma mängd olja.

Utfiskning är alltså ett globalt problem, och det är inte osannolikt att anta att tillgång till lockande alternativ för att producera den eftertraktade omega-3 rika oljan som Simris Alg utvinner direkt ur alger leder till mer restriktiv lagstiftning och sänkta fiskekvoter, vilket påverkar marknadsläget för Simris Alg positivt. Dom väntade ökade produktionskostnaderna för omega-3 rik olja utvunnen ur fisk påverkar bolagets konkurrenskraft på marknaden.

En produkt, flera marknader

Ersättning för fossil råolja

Alger är naturens sätt att lagra solenergi, och råoljan från alger är lik den fossila råoljan. Fördelen med algodling för bränsleproduktion är att råvarorna i form av koldioxid och närsalter kan komma från industriella utsläpp och spillflöden. På så vis skapar man både kretslopp för återvinning, och får ny energi i form av flytande drivmedel.

Redan idag har man kört personbilar, flugit passagerarflygplan och drivit tunga fraktfartyg med algbränslen. Om något decennium kan alger spela en viktig roll för framtidens energiförsörjning.

Ersättning för palmolja

Palmolja, ett mycket vanligt vegetabiliskt fett som finns i livsmedel, tvål och hudvårdsprodukter, är en av vår tids stora miljötragedier. För att anlägga palmodlingar skövlas den tropiska regnskogen, vilket leder till utsläpp av växthusgaser och förstörda livsmiljöer för både växter och djur. Och det mest tragiska av allt: palmolja är inte ens särskilt nyttigt, på grund av sina höga halter mättat fett.

Flera av de globala storföretagen som förbrukar miljoner ton palmolja om året investerar nu stora resurser i forskning och utveckling om algodling. Hälsosam och miljövänlig algolja kan i framtiden ersätta den ohållbara och onyttiga palmoljan i livsmedel och konsumentprodukter.

Ersättning för fiskolja

Fiskolja är en mycket eftertraktad råvara på grund av sitt innehåll av essentiella omega-3-fetter. Den växande efterfrågan skapar allt större problem, med storskaligt trålfiske som orsakar utfiskning och förstörda marina livsmiljöer. Inom branschen räknar man med ”peak fish oil” redan år 2017, då fiskoljan inte längre kommer att räcka till för att möta den växande mångmiljardmarknaden.

De omega-3-fetter som finns i fiskolja kommer i själva verket från alger, som fisken får i sig via sin föda. Genom att istället odla dessa alger och utvinna oljan direkt från dem får man en helt växtbaserad råvara som innehåller exakt samma nyttiga omega-3-fetter som i fiskolja. Dessutom slipper man de miljögifter som finns i fet fisk. Har kan man alltså på samma gång göra gott för både världshaven och för vår egen hälsa, och därför Simris Alg valt att odla alger för att tillverka just omega-3.

Ersättning för konstgjort gödsel

Tång som drivit upp på stränderna användes förr som gödningsmedel på åkrar. Man använder förvisso fortfarande tång i liten skala som gödningsmedel men då effektivare gödningsmedel finns att tillgå idag är det inte längre lika lönsamt med tång. Dessutom är haven idag betydligt mer förorenade än de var förr vilket innebär att tången innehåller mer gifter och alltså blir ett dåligt alternativ som gödningsmedel. Odlade alger innehåller givetvis inga gifter och lämpar sig därför utmärkt som gödningsmedel. Ekologiskt odlade varor kan med fördel använda den typen av biogödsel, och storskalig produktion skulle kunna göra det till ett kostnadseffektivt alternativ.

Ersättning för djurfoder

Idag odlas stora mängder spannmål som används som djurfoder. Eftersom algodling till skillnad från havre och vete kan odlas på höjden likväl som på längden tar det mycket mindre plats, och kan därför generera upp till 22 gånger mer djurfoder per kvadratmeter än traditionell spannmålsodling. Att utfodra djuren med alger har dessutom snarlika hälsoeffekter för boskapen som när människor äter mer fisk än kött och ger högre halter nyttiga fetter i köttet, vilket enbart är positivt för oss som gillar en bra burgare.

Simris Alg har förstås en oerhört intressant position med sin flerfaldigt prisbelönta och kostnadseffektiva utvecklingsprocess för att på sikt ta andelar av samtliga ovan nämnda marknader utan markant ökade produktionskostnader. Här finns alltså en möjlighet att ha en enormt positiv miljöpåverkan och samtidigt kunna tjäna en rejäl slant, samtidigt som sommargrillandet blir både nyttigare och godare.

Växande primärmarknad

Marknaden för fiskolja beräknas vara värd ca 15 miljarder SEK och har en årlig tillväxt på 8-12%. Simris Alg har som mål att ta 5% av denna marknad och alltså sälja för drygt 750MSEK per år. Asien ökar snabbare än världssnittet och i Kina ökade försäljning av Omega-3 med så mycket som 21% 2015. Det är extra intressant då veganer och vegetarianer är vanligare i Asien än i USA och Europa. Omega-3 kapslar producerade med fiskolja är inte vegetariska, så det är rimligt att anta att Simris Alg har bra möjlighet till expansion på den snabbväxande asiatiska marknaden, och särskilt i länder som Kina och Japan där alger och sjögräs redan ses som hälsosam mat. Man kan på goda grunder anta att den kompetenta ledningen redan har sonderat terrängen i Asien då dom har haft ett samarbete med Qingdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology i Kina.

Största tillväxten sker dock på livsmedelsmarknaden, där omega-3 tillsätts till flera olika produkter. Algutvunnen omega-3 är förstås extra intressant då vegetariska och veganska livsmedel inte kan innehålla fiskolja. Simris Alg har samarbetat med olika livsmedelsföretag sedan 2013, vilket är otroligt lovande för kurshöjande PM om avtal i framtiden nu när produktionen sätter igång i större skala.

Aktieägare efter introduktionsemission

Ägare

Aktier

Andel

Röster

FV Group AB inkl dotterbolag

1 080 000

11,37%

11,08%

Fredrika Gullfot

961 690

10,12%

12,43%

AB Box Play inkl närstående

731 300

7,70%

7,50%

Trippel & Fachs AB

320 400

3,37%

3,29%

Kåre Gilstring

320 400

3,37%

3,29%

Bildeve Holding AB

310 000

3,26%

3,18%

Almi Invest AB

300 000

3,16%

3,08%

Ingemar Ekdahl

200 000

2,11%

2,05%

Svante Nilsson Invest AB

197 700

2,08%

2,03%

Förbundet Djurens Rätt

188 900

1,99%

1,94%

Övriga (ca 3200)

4 889 610

51,47%

50,15%

Det är både vanligt och naturligt att ett nyintroducerat börsbolag som vill expander kraftigt har en freefloat kring 50% då man önskar se så stor ägarspridning som möjligt. Aktierna som omsätts är sannolikt lägre dock, med tanke på att en investering i Simris Alg är en investering både för ekonomin och miljön. Att bolaget tar in rejält med pengar i en emission istället för i flera små tyder på en erfaren och kompetent styrelse, då kontinuerliga utspädningar är kostsamma, förödande för aktiekursen och ett tecken på bristande finansiell planeringsförmåga. Det är också betryggande att se att grundaren och VD’n Fredrika Gullfot fortfarande äger så mycket som 10.12% av bolaget och därigenom kontrollerar 12.43% av rösterna. Ett starkt grundarägande visar att tidiga investerare varit villiga att betala rejält för sina andelar i bolaget.

Värt att notera är att Christian Ask, ägare till Fitness 24 Seven, köpte in sig i Simris Alg redan 2014 via sitt investmentbolag TFSG Invest AB.

Omega-3

Det finns tre viktiga Omega 3 fettsyror

  • ALA - alfa-linolensyra; finns i en mängd olika födoämnen
  • EPA - eikosapentaensyra; finns primärt i fisk men också i viss mängd i alger
  • DHA - dokosahexaensyra; finns primärt i alger och fisk

Kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA. ALA omvandlas effektivt till EPA, men det kan krävas stora mängder ALA för att producera tillräckliga nivåer DHA. Färska studier har visat att stora mängder ALA kan vara skadliga för ögonen på lång sikt, vilket gör det extra viktigt att man får i sig tillräckliga mängder högkvalitativa omega-3-fettsyror direkt via kosten.

Sammanfattning

Simris Alg befinner sig i en spännande fas på en marknad som ser mer lovande ut än jag tror många inser och dessutom har möjlighet att med minimala kostnader göra entré på flera andra marknader. Bolagets ledning har visat sig kompetent och VD’n har fått stor uppmärksamhet i media, vilket är oerhört positivt. Dom har levererat projekt på utsatt tid och med kostnader som motsvarar finansiella planer. De nya webshopparna som lanserats i februari med inriktning på Australien och Sydkorea visar att ledningen är fullt medvetna om vilka marknader som är extra intressanta för deras produkter och relativt låga produktionskostnader för alger talar för att Simris Alg borde ha bra marginaler på sina produkter.

Jag tror att bolagets ledning fortsätter leverera enligt plan på både kort och lång sikt. Jag tror också att marknadspotentialen och marknadsläget är bättre än bolagets egna prognoser och tror därför att aktiekursen kommer nå 25kr inom en snar framtid. På längre sikt ser jag en fantastisk investering och når bolaget sina marknadsmål med 10% marginal borde vi se ett börsvärde på en dryg miljard. Det är sällan man hittar bolag där investeringen är sund både ur ekonomisk synpunkt och från ett miljöperspektiv, men jag anser att Simris Alg är just en sådan.

Källor och rekommenderad läsning

http://simrisalg.se

http://www.va.se/nyheter/2014/06/12/hon-har-hittat-framtidens-olja/

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/de-vill-vaxa-organiskt/

http://www.va.se/nyheter/2016/03/17/nu-ska-svenska-algbolaget-borsnoteras/

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/gymgrundare-koper-in-sig-i-skansk-algodling/

http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-10/16/fredrika-gullfot-fish-omega

http://www.efn.se/bors-finans/2018-ska-vi-ga-med-vinst/#

https://www.youtube.com/watch?v=Lw2Bu6j4uk0&feature=youtu.be

http://www.svd.se/svd-affarsbragd-kandidat-simris-alg

https://www.linkedin.com/in/gullfot

https://www.youtube.com/watch?v=bINLU-wWQmE

http://www.biodistra.se/sv-se/omega-3/fraagor--svar.aspx

http://www.svd.se/de-tar-klivet-in-i-en-miljardindustri--med-alger

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Omega-3-supply-Climate-change-could-threaten-global-EPA-DHA-supply

http://matlandet.se/365/forsta-svenska-oljan-fran-alger-producerad/

http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/epok-centrum-for-ekologisk-produktion-och-konsumtion/nyheter/2013/8/alger-kan-bli-mat-foder-medicin-och-energi/

https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2015/alger-och-musslor-som-hallbart-djurfoder/

http://blog.zaramis.se/2014/10/06/algolja-istallet-for-palmolja/

Disclaimer

Denna text ska inte ses som någon form av rådgivning då den främst är till för att informera marknaden om företaget och deras position. Jag är inte professionell rådgivare, så gör en egen analys av företaget innan du väljer att investera. Informationen är hämtad från flera olika källor och jag kan inte garantera att informationen är korrekt. Utan informationen är hämtad från bolagets egna påståenden om föreliggande förhållanden. Jag äger själv aktier i detta företag och har skrivit denna text då jag själv tror på företaget och deras framtid. All aktiehandel innebär en risk som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?