Post entry

Sivers IMA: Tålamod inför stort genombrott.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sivers IMA är dag ett av de mest intressanta bolagen på börsen med anledning av dess serieorderavtal på millimetervågsconverter, FC100xV samt FC100xE. Dessa är radiodelar för integrering i systemleverantörernas högkapacitets-radiolänkar för telekom, vilket står inför en marknadsexplosion.

Denna skrivelse är främst till de som redan är investerade eller de gjort grundläggande DD i caset och avväger investering.

För de som inte känner till Sivers IMA rekommenderar jag er att läsa bolagets pressreleaser och tidigare memorandum för grundläggande information.

Ericsson är kunden.

P.g.a av sekretessavtal kan Sivers ej gå ut med namn på avtalskunden och samtliga prognoser och data gällande avtalet.

Genom att sätta samman alla uppgifter via PM och videoupptagningar på företagspresentationer, samt uteslutningsmetod få bekräftat att serieordern är tecknad med väldens största kund, Ericsson, samt att slutprodukten gäller Mini-Link PT3060, Ericsson senaste tillskott i produktportfolion.

Nedan följer genomgång av tillvägagångssättet för att finna ovan information säkerställt:

Saxat ur serieorder-PM Publicerat: 2013-10-21
Sivers IMA Holding AB (publ) har genom sitt dotterbolag Sivers IMA AB under oktober erhållit en beställning på en serieorder för omedelbar leverans. Slutkunden är en större europeisk tillverkare som under året har utvärderat och testat produkten. Beställaren är en av de företag som tidigare valt att beställa både prototyp- och förserieorder på millimetervågsconverter för kommunikation.

Då börjar i med att fokusera på "större europeisk tillverkare". Vi lägger därtill vad Olle Westblom säger 9 minuter in i den filmade bolagspresentationen den 31/10. Han säger då att "det är en av de absolut största kunderna". Se bild
http://community.comsoc.org/system/files/imagecache/blog_image/blog/MicrowaveBackhaulChart.jpg

**Dessa är "Tier 1 vendors" vilket innebär de tydligt marknadsledande aktörerna, vilket är en utpräglad internationell branschdefinition särskilt gällande systemleverantörer inom mikrovågsutrustning då den är polariserad mellan Tier 1 och nischleverantörer där gränsen brukar defineras Det är inte så att Olle Westblom krånglar till det för lekmän på infoträffar att benämna urvalet med Tier 1 men då internationell bransch, press och analytiker gör det kan det var bra att känna till det (som kuriosa har både Cisco och Samsung uttalade planer att ingå inom Tier 1 de närmsta åren vilket kan vara bra kundunderlag för framtiden).

Detta är Tier 1 1-5**

Ericsson: Sverige, europeisk leverantör

Huawei: China

NEC: Japan

Alcatel-Lucent: Frankrike, europeisk leverantör

Ceragon: Israel

Om vi ska ha marginal följer här nr. 6-9

Aviat: USA

SIAE: ITALIEN, europeisk leverantör dock högst tveksam för Tier 1-klass

Dragonwave: Canada, NSN(Nokia) sålde sin microwave transport business till dem 2012 därför är inte NSN med i denna utvärdering då de ej varit aktuella, då de köpte ut Siemens (S:et i NSN) i somras samt problem med Dragonwave, samtidigt som NSN uppvaktar Sivers forskning är det en framtida väldigt het kund enligt mig (och sannolikt även enligt Sivers).

ZTE: China

Selektivt urval: Större europeisk tillverkare Tier 1

Ericsson
Alcatel-Lucent
SIAE

Då tittar vi på senaste PM "Uppdatering från Barcelona". Där står:
"Mest glädjande var emellertid att Sivers IMA uppdaterades av den kund som under hösten lade en serieorder. Enligt detta bolags säljare var intresset för den av Sivers IMA utvecklade V-bandslänken mycket stort och att det var den hårdvara som besökarna visade störst intresse för."
http://www.bequoted.com/investor/company/documents/siversima_press_140304-16186.pdf

Då söker vi Europeisk tillverkare Tier 1 med färdig V-band enhet.

Alcatel-Lucent: Har samarbete med SUB10 sedan 2012 där deras Liberator-serie används till V-band. Gällande E-band har de samarbete med Bridgewave. Dessa är alltså inte direkt konkurrenter till Sivers då de systemleverantörer med MMW-länk som nisch.

http://www.mobileeurope.co.uk/News-Analysis/sub10-systems-scores-60ghz-small-cell-backhaul-coup

SIAE: Har i dagsläget ingen produkt för V-band, dock E-band. Som förklarat ovan klassas de heller inte som Tier 1.
Ericsson: Har PT3060 som nyligen tillgänglig för marknaden och visades upp på Barcelonamässan.

**Se även i serieorder-PM ovan igen där det står: "tidigare valt att beställa både prototyp- och förserieorder".

PM Prototyporder V-band av Ericsson 2011-12-06
http://www.bequoted.com/investor/company/documents/siversima_press_111206-12115.pdf**

PM Förserieorder V-band av No name 2013-03-06
http://www.bequoted.com/investor/company/documents/siversima_press_130306-12158.pdf

Seriekunden är Ericsson och enheten det gäller är PT3060.

///

Information från bolaget:

Sivers sitter i knät på en ej namngiven kund(Ericsson) som verkar inom telekomsystem på den högsta nivån globalt och Sivers produkt som implementerats i kundens slutprodukt(Mini-Link PT3060) är helt ny inom helt nytt segment på marknaden. Detta innebär att att det är väldigt känsligt med teknologiinformation, strategier, prognoser etc. Det är lika, om inte mer hemligt inom detta affärsområde för Sivers och dess kunder än inom Sivers affärsområde sensor/radar riktat till dess militära kunder. Att Ericsson profilerar sig som marknadens enda one-stop-shop och singlevendor gör detta än mer känsligt och de absolut inte vill skylta med subsystemleverantörer i onödan.

Detta dilemma har säkert samtliga investerade uppfattat, och detta mynnar ut i att sparsam information kan förmedlas från ledningen. Inget jätteproblem så länge kursrörelsen är positiv, men när den går kräftgång som senaste tiden skapar detta frustration och jag kan hålla med om att jag gärna ser mer information om jag får välja fritt. Jag har dock förtroende för VD Westblom och uttryck som "tala är silver, tiga är guld" och"better safe than sorry" personifierar Westblom vilket jag tror och hoppas ska löna sig i slutänden. Man bör ha ovanstående i åtanke, Sivers har helt enkelt inte råd att riskera några snedsteg i kommunikationen bara för att tillgodose aktiemarknaden kortsiktigt med risk att äventyra framtida affärer. Betänk också då hemlighetsmakeriet är så pass stort kan ni räkna med att inte ens Sivers har hela bilden klar för sig, och vad som händer på marknaden för kundens slutprodukt etc.

Varför tar det tid trots serieorder?

Investerade bör förstå händelseförloppet och sambandet från skrivet serieorderavtal till deployment i substansiella volymer. Detta har jag märkt att många småsparare missuppfattat vilket skapat frustration och avvägningar att sälja av vid avsaknad av PM.

Ericsson hade en fungerande demoprodukt under större delen av 2013 i PT3060 med Sivers förserie-converter inkorporerad, den togs emot med stort intresse av många kunder vid mässor, demo etc. Den var dock inte kommersiellt tillgänglig av flera olika skäl innan marknadsintroduktion då kvalificering, certifiering samt avtal med subsystemleverantörer saknades. Detta avtal skrevs med Sivers i oktober.

PT3060 blev inte kommersiellt tillgänglig, alltså fullt ut säljbar förrän efter årsskiftet. Innan dess och därefter fram till nu har trials gjorts i live-nät hos dessa kunder som visade intresse och förfrågningar redan förra året, samt även nya tillskott som efter Barcelona i februari i år då den fick stor uppmärksamhet. Man ska komma ihåg att detta är ny teknik för Ericsson och för dess kunder. Därför krävs det längre trials än tidigare fullt beprövade produkter. Vad jag förstår har dessa fallit väl ut så rent tekniskt ska det inte ligga några betänksamheter.

Därefter läggs order från operatör till Ericsson och planering kör igång och timeline sätts. Då dessa produkter inkorporeras som en del i HetNet, vilket är det nya sättet att optimera näten, behöver operatörerna mer tid och hjälp från systemleverantörerna att få alla pusselbitar att falla på plats. Systemleverantörerna, bl.a. Ericsson har under året tagit fram servicelösningar (Small Cell as a Service) för att underlätta dessa utrullningar för operatörerna och samtidigt snabba på händelseförloppet. Under dessa initiala trails och planeringar blir det en transportsträcka utan information från bolaget för när själva leveranserna från Sivers till Ericsson och skarp deployment kör igång kan vara ett halvår efter initiala trails i vissa fall ännu längre. Kontentan är att det inte funnits någon möjlighet eller anledning för sivers att börja producera converters för fulla muggar i vintras när slutkund inte hunnit varken testat eller lagt beställning hos Ericsson. Nu ligger några order hos Ericsson som kommer beställas fram under hösten och därefter. Denna process är löpande och marknaden kommer eskalera mer och mer, och då kommer samtidigt trialstiden bli kortare och kortare=snabbare leveranser. Operatörerna tittar alltid på varandra och när bollen väl är i rullning kommer produkterna snabbt bli standard då ingen vill hamna på teknisk efterkälke.

Marknad:

PT3060 är specifikt framtagen för Small Cell backhaul samt avlastning av befintliga macroceller. Det är självklart väldigt svårt och kantigt att beräkna hur många small cells som kommer byggas, men det går att räkna på en tumregel 3/1, nämligen att i urban miljö räkna med tre small cells per macrocell, och för en small cell krävs minst två enheter PT3060 (därav "länk"), så grovhugget blir det 6 st enheter per macrocell. Hur många macroceller finns det i urban miljö? Väldigt svårt att svara på då detta skiljer sig extremt mycket beroende på förutsättningarna, men ta en promenad i stan och kika upp på hustaken och telemaster så får ni en aning. För att få perspektiv på frågan har Small Cell Forum uttalat att London behöver 72.000 st. Small Cells för att klara av stadens mobildata efter 2015. En aspekt man bör ta hänsyn till är att samtliga Small Cells kan anslutas med fiber. I vilket utsträckning är svårt att beräkan men 50% är en rimlig bedömning och skiljer sig väldigt mycket beroende geografi, topografi, lokala regleringar och riktlinjer.

Ericsson säljer mellan 500.000-800.000 st. Mini-Link enheter per år framöver via 76 säljcenter. Mini-Link är Ericssons radiolänk-portfolio där PT3060 numera ingår och är den enda enheter för 60 ghz V-band. Ericsson har inga specialprodukter, utan tar de fram en produkt beräknas den säljas i tusental per år. Kom ihåg att Ericsson lade första prototyporder till Sivers 2011 och Sivers började inrikta sig på detta så tidigt som 2009 och först nu har en färdig kommersiell produkt. Det är av vikt att förstå hur tidskrävande det är att ta fram och inkorporera en analog enhet i så pass höga frekvenser och som ska klara extrema förhållanden. Detta är därför en av Ericsson viktigaste produkter de satsar på och de beräknar sälja den i stora volymer. En måttstock som kan vara jämförbar är Siklus försäljning av liknande enheter. Siklu är det bolag som jag uppfattar som mest aggressivt på marknaden förstunden och redovisade störst försäljning under 2013 med 6.500 enheter sammantaget V/E-band. Då V-bandet har prognostiserats en senare men kraftigare tillväxt slog det även ut på Siklus försäljning då 30% redovisats vara för V-bandet. Under 2013 var marknadstillväxten för V-band 114% och beräknas öka exponentiellt de närmaste 5 åren. Ha då i åtanke att Siklu är en nischsystemleverantör som verkat på en liten med orörd marknad. Ericsson är störst i världen inom traditionella MW backhaul-länkar men först nu har de valt att satsa på MMW som är en emerging market och som samtliga operatörer står inför att investera fullskaligt i. Ericsson som är så pass etablerad då de idag redan levererar till 180 st. nätoperatörer har därför helt andra målvolymer. Det initala försäljning-scenariot i höst/vinter då substansiella volymer tilltar bör Ericsson stå för en försäljning av 5.000-10.000 enheter/år beräknat på rullande månadsbasis. Det vore därför inte en helt orimlig bedömning att PT3060 står för upp emot 5-10% av Mini-Linkförsäljningen i mogen marknad, det skulle innebära en årsförsäljning för Ericsson och tillika Sivers om 25.000-50.000 enheter/år, detta scenario bör gälla någon gång 2015/16 beräknat på rullande månadsbasis, upprampning påbörjas dock redan i höst. Uppskattat á pris per enhet bör plana ut på $1.500-$2.000(i detta tidiga läge bör försäljningspriset vara ~+25%) på varav Sivers modul uppbringar ett värde av 30-40%. Det är därför inte orimligt med en omsättning som överstiger 200 miljoner kr, baserat på endast en produkt och en kund, och då i en fortsatt exponentiellt växande marknad.

Börsvärdet är i dagsläget >150MSEK.

Framtidsutsikter:

Ovanstående gäller för endast V-band och ej räknat med enheter avsett för E-bandfrekvenserna som är Sivers andra ben inom Sivers affärsområde MMW inom telekom, samt endast en kund som Sivers har avtal med. Anledning till att jag bortsett från E-band är för vi i dagsläget inte har en bekräftad slutprodukt som Sivers E-converter är inkorporerad, detta kan mycket väl dyka upp förr eller senare vilket bör adderas ovanstående beräkning. Även andra systemleverantörer testar Sivers produkter, och det är inte helt otänkbart med ytterligare serieorderavtal gällande V/E-banden.

Gällande potentiellt serieorderavtal med ytterligare Tier-1 i rangording enligt min mening:

Nokia Networks: Ett guldläge. Bolagen passar ihop, forskar ihop och min uppfattning av Olle Westblom när jag samtalat med honom och Nokia kommit på tal har jag uppfattat honom som väldigt positiv och det lyser igenom att de för former av samtal med varandra, om det gäller just serrieorderavtal är dock oklart. Nordisk bolag stort plus.

SIAE, Satsar hårt på +1gbps backhaul, när Sivers egna chip set är på plats och Ericssons volym sjunker Sivers brisbild och då kan SIAE vara väldigt intresserade att välja Sivers. Europeiskt bolag som är delaktiga i EU-forskning, för tillfället inget gemensamt med de Sivers arbetar inom för tillfället men eventuellt i framtiden.

Alcatel-Lucent: Fransk/amerikanskt bolag. Har idag transmission/backhaul genom nischleverantörerna Sub10 och Bridgewave. När marknaden växer ordentligt vilken den nu gör kan de hänga av dessa, Bridgewave är sedan ett par månader sålda till Merec vilket kan störa detta samarbete. Delar forskningsprojekt med Sivers inom EU.

Cisco/Samsung: USA/SydKorea. Slår ihop dessa då de är stora aktörer på för dem ny marknad men redan eller inom kort Tier-1 klass. Saknar MW historik. Använder idag externa systemleverantörer inom MMW vilket inte är en långsiktig lösning. Mycket möjligt att de knyter till sig oberoende subsstemleverantörer, som ex. Sivers.

Som ni ser finner ni inga kineser i topp. Inte för att jag dömer bort Huawei och ZTE helt och hållet, men som ni ser i mina notiser ovan tror jag nationella och geopolitiska anledningar spelar stor roll idag och i branschen. Huawei skulle kunna ligga högre upp på listan men som läget är just nu på marknaden lägger jag denna kategoriska linje. Samma sak med amerikanska/Israeliska bolag som köper in amerikanska/israeliska komponenter. Inte omöjligt att de väljer Sivers, utan mer att jag tror de europeiska systemleverantörerna tycker det är en stor fördel att välja Sivers just för att det är europeiskt och alla kopplingar genom samarbeten och forskning inom EU spelar väldigt väl in i detta också, inte minst inför stundande 5G-standardisering.

Uppköpschans/risk

Flera bolag som verkar inom MMW, som är en av de hetaste emerging markets inom ICT, och andra tekniker för implementering inom Small Cells och HetNet har under året köpts upp. Det är en tydlig trend av M&A samt teknik-konsolidering i de större bolagen som knyter teknologi och spetskompetens till sig inför paradigmskiftet inom ICT.

Nokia Networks har köpt mindre bolag på löpande band sista halvåret med gemensam inriktning mot Small Cells i form av bl.a. filter och 3D-deployment planning. Qualcomm köpte relativt nystartade Wilocity och dess V-band chipset för $300 miljoner och Google knöt till sig ett knappt uppstartat bolag härom månaden, Alpental Technology sprunget ur Clearwire för att komma åt 60 ghz/V-band-teknik. Analog Devices förvärvade härom veckan Hittite Microwave härom veckan veckan för att komma åt specifikt MMW-teknologi, köpeskilling ca. $2.5 miljarder. Tidigare i år har även Bridgewave köpts upp av Remec.

Sivers starka historik och koppling till Ericsson, och nu indesign i Ericssons PT3060 gör per automatik Ericsson till den främsta uppköpskandidaten. I så fall för att säkra teknologi då Ericsson garanterat kommer släppa fler MMW-enheter inom ett par år, samt att säkra upp leveranser och ev. avstyra konkurrerande bud.

Nokia Networks med sin nyvunna kassa efter försäljningen mobiltelefonförsäljningen till Microsoft har med ny VD visat att de vill tillbaka till toppen inom RF/MW, och har genom forskningprojekt och ovan nämna uppköp siktat in sig på Small Cells-marknaden. De delar forskningsprojekt med Sivers som jag uppfattar hyser stor respekt för dess kompetens. Nordiskt bolag och företagskultur som skulle passa Sivers väl.

Då Sivers ligger i framkant inom forskning(bl.a. 6 st. EU-finansierade projekt) som berör 5G och framtida tekniker för såväl backhaul som access finns en uppsjö stora globala teknikbolag som skulle värdera Sivers kompetens och produkter väldigt högt när ovanstående scenarion börjar rullas ut. När detta väl sker bör dock Sivers vara i en helt annan position gällande storlek, lönsamhet och orderstock.

Börsvärdet är i dagsläget >150MSEK.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?