Post entry

The Smart Money are selling!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Observera! Jag tror personligen inte ett dugg på ovanstående rubrik, även om jag observerat att börsens omsättning varit mycket låg senaste tiden. Lite oroväckande!

Men varför skriver jag då som rubrik för detta blogginlägg att "The smart money are selling"?

Därför att jag just kväll, lördagen den 21 februari, har läst ett inlägg på zerohedge.com.

Rubriken var än en gång:

"The smart money are selling, not buying", Goldman warns.

Så här säger en representant för Goldman Sachs:

Det är inte längre en fråga om marknaden är inne i en bubbla, det är den, och det är den största bubblan i historien.

Sedan förlöjligar representanten de köpare som är inne och köper just nu. Han kallar dem för olika namn. Det vänligaste tolkningen är väl att de enligt GS är okunniga amatörer.

Min bloggkommentar: Jag ser ej anledningen till att GS går ut och ger råd till allmänheten just nu. Hade det varit bra råd, hade det väl bara getts internt till bankens storkunder.

Eller är GS så snälla och vill övriga aktieägare väl.

En kommentator på Zerohedge är också kritisk:

- Never listen to what GS says. Whatch what the do. Don´t be a muppet. The time to sell will be when GS really sells.

Den gamle FED-chefen Alan Greenspan hade en regel att styr-räntan skulle ligga i paritet med hela börsens räntabilitet.

Han räknade ut ett genomsnitts-PE-tal för hela börsen. Det vände han på, alltså E/P (1:PE). Det talet han fick fram skulle motsvara FED:s styrränta.

Jag tror att en normal styrränta i dag hade varit kanske 4 procent. Men vi vet ju alla att vi har minus-ränta endast för att Riksbanken vill det,

Jag tycker att detta skall gå att göra en Greenspan-modell för varje bolag, varje bolag enskilt, ine bara i klump som Greenspan gjorde.

Just för att se i fall bolagets räntabilitet står i paritet med Riksbankens styrränta.

Det varnas för cykliska bolag just. Det skall vara farliga. OK, låt oss titta på det värsta cykliska(?).

Boliden där PE-talet är 23,54 Bolagets räntabilitet (1 delat med 23,54 ) = 4,2 procent

Den procent är troligen precis där riktiga styrräntan borde ha varit i dag. Eftersom styrräntan är precis 4 procent lägre (Bolidens och säkert ett genomsnitt av börsens aktiers räntabilitet, så bör ej t.ex. Bolidens uppgång och tillgångsvärde indikera en bubbla.

Kostnad för aktieägaren att köpa in sig i Boliden i dag med Avanza superlån: 1,75 procent Direktavkastningen: 1,38 procent

Direktavkastningen är under räntan. Det låter i och för sig lite farligt! Direktavkastningen bör nämligen vara ÖVER räntekostnaderna (verkliga eller symboliskt beräknade).

Men betänk för Boliden i dag att hur mycket bolagets intjänande vinst är i förhållande till aktiekursen. Beräkna hur mycket det lägger till bolagets egna kapitalet eller till bolagets utdelning i en framti.

Dessutom har Boliden gått upp över 30 procent senaste månaden. Det finns fallhöjd.

Lundbergs har gått upp nästan 80 procent på ett år. Storägaren Fredrik Lundberg ser ingen anledning varför det skulle finnas en bubbla på börsen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?