Post entry

Storbråk om Thomas Nicolin. Blev avskedad!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Klipp ur svensk tidning. Kan vara e24 eller DI:

Så sent som i maj i år orsakade Alecta, med vd Tomas Nicolin i spetsen, rubriker i samband med tjänstepensionsföretagets kamp för likabehandling av A- och B-aktieägare vid uppköp.

Alectas budskap är att det vid offentliga uppköpserbjudanden inte ska vara någon prisskillnad mellan A -och B-aktier, att det hör till god sed på aktiemarknaden.

det vid offentliga uppköpserbjudanden inte ska vara någon prisskillnad mellan A -och B-aktier, att det hör till god sed på aktiemarknaden.

Sverker Martin-Löf, ett toppnamn i Industrivärden och vice ordförande i Svenskt Näringsliv, gick till motattack i media. Enligt Sverker Martin-Löf hade inte Alecta, där många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har placerat pengar, stöd för den uppfattning.

Detta skrev Urban Bäckström, direktör för svenskt näringsliv, i en debatt-artikel den 27/8 en vecka innan Thomas Nicolin fick sparken.

Till detta kommer att systemet med A- och B-aktier utmanas från de svenska institutionernas sida (läs Alecta). Det finns en tendens att vilja uttunna skillnaden mellan olika aktieslag. Just för tillfället driver ett antal institutioner (läs Alecta) krav på tvingande regler om samma pris på A- och B-aktier vid offentliga erbjudanden. Det kan tas till intäkt för att vi i Sverige inte ens själva värnar om möjligheterna att upprätthålla röstvärdessystemet, vilket är mycket olyckligt.

Nu citerar jag e24 den 9 september 2008:

Industrivärdens ordförande Tom Hedelius ska enligt Dagens Industri ha initierat ett möte i juni. På mötet ska det krav på likabehandling av A- och B-aktier i samband med uppköp som tolv svenska och tolv utländska institutioner (Alecta var med) framfört i ett brev till Näringslivets börskommitté ha diskuterats.

Handelsbanksfären ska enligt uppgift ha motsatt sig att frågan ens togs upp till diskussion. Investors representant och finansmannen Carl Bennet anser att institutionernas krav är rimliga.

enligt uppgift ha motsatt sig att frågan ens togs upp till diskussion. Investors representant och finansmannen Carl Bennet anser att institutionernas krav är rimliga.

Industrivärdens och Stenbecksfärens linje är att frågan, om den över huvud taget ska diskuteras, ska behandlas i slutna rum. De propagerar enligt DI för att institutionerna varken ska debattera frågan öppet i Sverige, eller med sina internationella kollegor.

Stenbecksfärens linje är att frågan, om den över huvud taget ska diskuteras, ska behandlas i slutna rum. De propagerar enligt DI för att institutionerna varken ska debattera frågan öppet i Sverige, eller med sina internationella kollegor.

Min bloggkommentar: Är det någon av Redeyes läsare som tvivlar på att Thomas Nicolin fick sparken. Men han var så fräck i sina avskedsintervjuer att han sa att han skall fortsätta att driva detta med A- och B- aktier även sedan han avgått som Alecta-chef.

Tror någon att en 54-årig direktör för ett försäkringsbolag slutar för att han "vill göra något annant i livet", för att börja läsa "filosofi vid Stockholms Universitet".

Nu är det inte synd om Thomas Nicolin. Han har säkert fått bra villkor. Det här är en artikel ur Aftonbladet år 2000 (för åtta år sedan). Då hade han dessa villkor i sin tidigare berattning som verkställande direktör för Tredje AP-fonden.. Är det någon som tror att han haft det sämre hos Alecta:

Thomas Nicolin, 45, vd Tredje AP-fonden
Lön: 160 000 kronor i månaden.
Pension: Fonden betalar en privat pensions- och sjukförsäkring som motsvarar en fjärdedel av Nicolins årliga bruttolön. Fonden står dessutom för efterlevandeskydd till Nicolins familj. Så länge Thomas Nicolin är anställd ägs försäkringen av fonden, när han slutar har han rätt att ta över den privat.

160 000 kronor i månaden. Fonden betalar en privat pensions- och sjukförsäkring som motsvarar en fjärdedel av Nicolins årliga bruttolön. Fonden står dessutom för efterlevandeskydd till Nicolins familj. Så länge Thomas Nicolin är anställd ägs försäkringen av fonden, när han slutar har han rätt att ta över den privat.

Min bloggkommentar: Jag vill att regeringen skall utnämna Thomas Nicolin till ny generaldirektör för Finansinspektionen. Den platsen är vakant, Ingrid Bonde har slutat. Regeringen gav i veckan 25 extra miljoner till FI för att de skall skärpa bevakningen av svenska banker. Före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg är ordförande i styrelsen för Finansinspektionen. Törs statsrådet Odell (m) och ordföranden Westerberg (fp) utnämna Thomas Nicolin till denna post.

Hela etablisemanget med Wallenberssfären (SEB) och Industrivärlden (SHB) skulle motsätta sig det här.

Men Thomas Nicolin skulle röra om det ordentligt för bankerna. Jag hoppas att regeringen är så modig och självständig att de utnämner honom.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?