Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Svårt läge!

Aktiemarknaden är billig men farlig!

Nu är det ett svårt läge på börsen! Ser man på makrosituationen blir man mörkrädd och det är inte svårt att förstå dem som menar att pengarna bäst förvaras i madrassen. Allt går åt h-e och hela det monetära systemet ska falla och ersättas av... tja, av vadå? Nya sorters pengar? Byteshandel? Guld? Vad händer då med pengarna i madrassen?

Ser man å andra sidan på bolagen blir man frestad! Vi har en hel del bolag som just nu värderas enligt ett krisläge. I vissa fall är det befogat, men i andra fall är det åtminstone hittills överdrivet. Många bolag har inte rapporterat drastiska avmattningar i deras försäljning och många börsbolag berättar på konferenser, möten och föreläsningar om att efterfrågan håller! De ser ingen kraftig inbromsning. Viss avmattning jo, men inte ett stopp i leveranserna.

Det är i precis dessa lägen man egentligen ska investera hårt, eftersom nuvarande makrosituation egentligen är sekundär för aktier. Det är nu man borde investera alla lösa pengar man har och samla de kommande årens utdelningar - utdelningar som i dessa "kristider" är relativt höga. Om vi dessutom skulle få bättre tider - vågar man knappt tänka de enorma dividender som kunde avkastas från denna portfölj, dvs portföljen som borde ha investerats under denna vecka.

Ändå infinner sig en viss tvekan. Den här makrooron är av ett nytt slag. EMU-länderna har löst krisen ett antal gånger, men den är fortfarande närvarande. Förra veckan trodde jag verkligen att vi hade tagit ett stort steg på vägen. Enigt EMU! Wow! +5 % var nästan i underkant. Åter blev man besviken när det kom till kritan. Det är några saker jag inte förstår i detta:  • En trend i denna skuldkris är att ingen vill betala! Det kanske inte är ovanligt annars heller, men nu är det verkligen ett problem. EU-politiker har löst krisen minst 3 ggr senaste halvåret och samtliga gånger har man skjutit över kostnaden på någon annan. Är det inte Tobinskatt så är det att privata investerare ska ta smällen. Inte en gång har man presenterat en trovärdig uppskattning av kostnaderna och delat upp den mellan EMU-länderna (medborgarna). Ingen stat vill verkligen betala för skuldkrisen, vilket gör att ekonomin får ta smällen i form av lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Något som staterna ändå får betala i slutändan. Varför inte ta notan direkt så att politikerna kan bestämma förutsättningarna för framtiden? Är det så enkelt att staterna inte kan ta notan?

 

  • En del av förra veckans överenskommelse var att ESFS skulle utvidgas till 1.000 miljarder euro. Det är väl ungefär hälften av vad många bedömare har ansett nödvändigt. Det är iallafall en bit på vägen och det finns en möjlighet att det faktiskt räcker ganska långt om man är lite optimistiskt lagd. Problemet är bara att ingen stat ska skjuta till mer pengar! Man ska alltså öka fonden från 440 miljarder till 1000 miljarder utan att ett enda EU-land behöver betala en enda euro. Istället ska fonden belåna sig. Man tappar hakan, vem i h-e kom på detta? Ok, att vart sena förhandlingar förra veckan men vad hade de i glasen under slutförhandlingarna? Kan man rädda överbelånade länder med en belånad räddningsfond? Testade vi inte det här upplägget med subprime?

 

  • Det är också svårt att förstå det tyska motståndet till att låta ECB lätta "lite" på penningpolitiken. Visserligen känner jag till det tyska traumat med hyperinflation som antagligen startade WW2. Just nu menar dock tyskarna att vi ska spara ihop till alla räddningsåtgärder. Spara på vadå frågar man sig? Vi har en potentiell lågkonjunktur på intågande och då menar tyskarna att vi behöver nedskärningar i större skala. Vill man ta udden av konjunkturen i detta läge?

 

  • Jag har också svårt att förstå EU-politikernas brådska att införa tuffare kapitalkrav på den pressade europeiska banksektorn. Ingen är emot högre kapitaltäckning på sikt, men när de ska höja kärnkapitaltäckningen till 9 % redan i juni 2012 har de tappat fotfästet! Idag är kravet 4 % och det skulle enligt ursprungsplanen höjas till 7 % 2013. Den nu föreslagna höjningen innebär att bankerna behöver 200 miljarder euro i nytt kärnkapital på sex månader! Det finns inte på kartan och kommer istället att innebära kraftigt minskad utlåning - något som redan börjar märkas i kreditförhandlingarna. Man ska heller inte tro att befintliga låntagare skonas i den här processen. Ånej, många kommer att få "oskäliga" villkor presenterade och vissa tvingas ta dem. Detta kan skapa en press på konjunkturen. Varför är man så enträgen med att ta udden av konjunkturen i detta läge?

 

  • Det börjar också resas frågetecken till "säkerheter" eller köpta försäkringar mot betalningsinställelse. Alla aktörer hedgar idag via CDS-kontrakt eller liknande derivat. När EU nu tydligen har åstadkommit en 50 % nedskrivning utan att dessa säkerhetsavtal aktiveras, ställer sig många frågan vad som är nyttan med dem? EU-länderna har i princip lyckats förstöra en etablerad marknad, ifall detta verkligen går igenom. Det är en god ide att reglera CDS-marknaden, men är man medveten om förändringarna som kommer ifall finansmarknaden måste avskriva alla "försäkringar"? Varför pressa sektorn ytterligare i detta läge?

 

  • Italien? Det är något som inte är bra i Italien. Antingen är marknaden överdrivet nervös eller så ser vi hur ECB:s försök att hålla ner räntan inte riktigt går som planerat. Får vi se 28 % ränta på italienska tioåringen, bleknar alla våra andra europeiska problem...
 
Fast egentligen kanske man inte ska bry sig om makroekonomi? Vissa investerare menar att detta ändå är sekundärt. Då hittar vi många bolag som avkastar över 5 %! Man kan ifrågasätta huruvida prognoserna höjer men ärligt talat har vi sanslöst bra avkastningar på gång i vissa aktier just nu. Detta borde man utnyttja. Man är en idiot om man inte köper när det är billigt och det är det nu. Ser man på rullande 12-månaders kassaflödet är väldigt många bolag rätt opåverkade av skuldkrisen. Med undantag av statliga utdelningsförbud eller nervösa styrelsemedlemmar/ägare, så lär vårens dividendregn vara i riktigt bra! Ska man verkligen låta detta tillfälle passera utan insats?


I grunden har jag dock blivit mer pessimistisk senaste månaden. Jag ser framför mig ett år där vi får en finanskris och kreditchock. Banker under stark politisk press kommer att rata många låntagare och det riskerar minska tillväxten oerhört. Jag ser framför mig att branscher som drivs av statliga subventioner eller av extern lånefinansiering kommer att få det extra tufft. Bilinköp som skjuts upp, byggplaner som läggs på is och investeringar som inte blir av. Man ska inte underskatta en "avskuldiseringsprocess".

Mot det måste man ställa att vissa bolag redan har nått en krisvärdering. Vi har bolag som handlas under bokföringsvärdet trots att de producerar och i vissa fall gör ett ok resultat. Klart det kunde se bättre ut, men kanske de har fallit klart?

Resultatet av dessa motstridiga perspektiv blir en kompromiss. Kompromisser är aldrig bra i investeringssammanhang. Kompromissen blir iallafall att rata nedtryckta konjunkturkänsliga bolag och istället plocka upp utdelarna med tråkig verksamhet. Osäker på vad som rätt här. Som sagt, det är svårt läge på börsen just nu.

 

Kommentarer

Hej,

Bra blogg. Att ECB inte agerar lender of last resort gör att läget är svårt. Men kan föstå att tyskarna våndas. Kännns som att de förlorar hur som helst. Antingen får de leva med måttlig inflation om ECB tryker pengar eller så blir det deflation. Ska de ut ur EMU kan så mycket som 25% av BNP gå upp i rök.

Jag är något skeptiskt mot aktier. Finns så mycket obalanser och orättvisor i världen som börjar pocka på. Kan jag få 4-5% i avkastning på en företagsobligation så känns det ganska attraktivt. Men som du är inne på, ska man ha aktier så är det de stabila som gäller. Nu tycker jag kanske att krisvärderingen i t.ex. SCA är över. Aktien har ju stigit rejält sen botten och var för några dagar sedan närmare toppen än botten.

Men det är klart, det kommer en dag om kanske inte så länge då man inte vill sitta med för mycket pengar om nåt händer. Än är den dock inte här tycker jag. Kan man få 3% riskfri avkastning på svenska kronan är det en ok deal just nu.

Hälsningar Whimsical

Hej iTrader!

Till ovanstående punkter du radar upp så förträffligt- ser jag ett enkelt svar (i min värld):

Det saknas likvid täckning för reformer och åtgärder för att lösa krisen, för det är skillnad mellan vad man vill och kan göra.

Det finns också ett problem med effekterna och eftersläpningen av politiska åtgärder- åtgärder som marknaden "prisar in" på en millisekund, och som får effekt 3-6 månaders senare i praktiken. Sedan sitter politikerna i knäet på bankerna,vilket på senare tid kritiserats av media, lite mellan raderna....

Därmed finns det en dissonans mellan dessa två världar- den politiska och börsen. Makro har inget med detta att göra, för makron kan inte tolka denna "Nitro Cirkus" som just nu pågår- därför liggar jag likvid sedan en vecka tillbaka.

Även jag börjar titta på "köpvärda aktier" men jag inväntar G20 mötets effekter och FED´s lilla "twist".

Tack för en bra blogg.

Mvh// En rosa värld

Vi är nog helt på samma sida Whimsical. Däremot ser jag bättre risk/reward i direkta aktieinnehav än företagsobligationer. Dividendbolagen betalar bättre än den räntan, samt man har en uppsida i aktiekursen. Dessutom är aktier mer likvida, medan en företagsobligation riskerar hänga med till förfallodagen...

Är världen rosa eller grå MrPink? Den är iallafall inte svart/vit just nu! ;)

Jag håller med både dig och Whimsical angående att likvider verkar vara det klokaste just nu. Tyvärr är detta en konsensus-åsikt just nu. Alla rekommenderar cash just nu. T.o.m. Dinkelspiel på Nordnet har varit tyst senaste månaden! Finns det någon som rekar aktier?

Det gör att jag blir ännu mer osäker. Kanske man ska våga lite ändå? Konsensus är aldrig rätt!

Jag föredrar aktier för förr eller senare kommer ECB att få fria händer.

Att man låter Italien falla finns inte på kartan däremot kommer de att tvingas till våldsamma besparingar.Tysken kommer nog att släppa bromsen men inte före obalanserna elimineras i länders budgetar.Kortsiktigt skulle det vara bra för ekonomin om ECB gödde marknaden men långsiktigt skulle det skapa en zombieekonomi som USA vilket vi inte vill ha.Producerande länder förlorar inget på en valuta försvagning utan regeln det vi förlorar på karusellen tar vi igen på gungorna.

Jag tror man skall ha råvaror nu och att vi skall vänta oss högre produktionskostnader på grund av Inflation.Om något år är det dags att återvända till Verkstad och till sist till konsumtions aktier som H&M

iTrader!

Konsensus har aldrig rätt! Skrev om fallet redan i maj- kk Grekland /Clownen som luktade bensin (2010) etc... ja, nu har de flesta förstått alvaret till sist.

Tror på ett rally (kort)med G20-QE3+andra stimulanser a la "trojkan", sedan ett tokfall när bankerna imploderar- sedan är det dax för återhämtning a la 2009... Men det är min värld.

Kortsiktigt att gå in i aktier, bull eller bear är tufft för svängarna är kraftiga, ibland 7G, mer än man klarar av...

Bättre fly än illa fäkta. Tålamod är en dygd. Man kan köpa aktier till rea= ja, men det är gott om både bull och bear-traps....

Det är osannolikt att Italien faller men får två år sedan var det osannolikt att Grekland skulle lämna euron... Problemet är att vi inte har en räddningsplan för Italien på plats. Den kanske aldrig behöver utnyttjas, men den finns inte ens i teorin just nu.

Svårt med råvaror. Innan tyskarna släpper bromsen, lär vi inte se en kraftig inflation. Men Draghi antydde igår att han inte lyssnar mest på räntehökarna!

Det är helt hopplöst att spekulera mot politiska beslut MrPink. Det går helt enkelt inte att räkna på. Helt plötsligt ser EU27 en politisk lösning som ger dem framgång i nästa val och vips har vi löst krisen. Eller så är denna turbulens den bästa valstrategin, varvid detta kaos fortsätter.

Långsiktigt ska man nog ändå ha en del placerat nu, men frågan är väl vilka bolag. Kommer snart en blogg på det (favoritbolagen)...

För ett år sedan var det osannolikt att Grekland skulle falla. Bara oron för att Italien skall falla (se räntespreaderna) är tillräckligt för en framgångsrik BEAR turné.

Tycker att Whismicals strategi med företagsobigationer är klockren- för vill man (alternativt) investera säkert när media fylls (framöver) med banker som har "likviditetsproblem" och internmarknadsräntan höjs- finansierar bolagen sig med företagsobligationer , för det vill inte betala dyra räntepremier från banken, i en värld av finanskris, där reporäntorna är låga.

Priset på pengar/tillgängligt kapital kommer således att gå upp - när tillgångarna, spekulationsderivaten etc saknar "täckning och pengars efterfrågan stärks med ett sinande utbud exponensiellt ....där makron saknar tillväxt (mikrons kommande kräftgång)....

Rekommenderar detta själv till nära och kära, som ett solklart alternativ till aktier. Företagsobligationer och realräntefonder som är inflationsskydade för ett långsiktigt säkert sparande .Realräntefonder investerar i obligationer som ger en fast avkastning utöver inflationen. Eftersom faktum är att stiger inflationen stiger också marknadsräntorna och avkastningen på räntebärande papper minskar. Att jag rekomenderar denna sparform är att realräntefonder värdesäkrar mitt sparande i tider med stigande inflation. Långsiktigt sparande till låg risk. Denna typ av räntefond passar den som vill ha ett säkert och långsiktig sparande som typ till barnen.

Aktier har givetvis en dynamik av ett helt annat slag- men med dagens makro, betackar jag mig för aktier. Annars hade det nog blivit Axis, Skanska samt Melker Schörling.

Just nu kunde inte ens G20 "prostituera" sig för marknaden med något positivt och ingen vill investera i ESFS, inte ens Kineserna. Solklart fall av BEAR. Köpte mina första idag (igen). Kineserna har dessuton egna problem, trots sitt kapitalstarka etablisemang, men de vill inte kasta bra pengar efter dåliga.

Visst går det att positionera sig för politiska beslut- genom att se vart kapitalet flödar och kommer att flyta mot. Därmed är löften utan substans - som OMX över 4 % rallyt (nära 5%)häromdagen - riktiga spekulationsdagar. Sund bondförnuft är den bästa medicinen mot politisk infektion.

Sund förnuft säger: om du skall finansiera något- se till att någon förklara "metoden" med hur de skall göra det- annars är det totalt värdelöst.

Det är detta som sker i Europa i detta nu. Mycket valfläsk och lite verkstad. Fundera på vem som säger vad- och varför de gör det- så har man kommit en bit på vägen att låta politiken verka för dig och inte emot dig i dina investeringar.

Marknadspsykologi i sin ädlaste form.

Trevlig helg.

Vi är ense om bear-situationen, men angående företagsobligationer håller jag inte med. Om räntan stiger (priset på pengarna) så tappar obligationerna i värde. Då förlorar du kapital. Man kan ju hoppas att räntan täcker det, men med dagens ränteläge är det mer en förhoppning.

Dessutom har du även en emittentrisk med företagsobligationer, alltså inte bara med aktier. Ifall det blir kk står du visserligen över aktieägarna, men det är många fordringsägare före dig i kön...

Om man över huvudtaget ska vara investerad föredrar jag aktier tack vare likviditeten och att de redan har korrigerats en del. Jag säger inte att detta är rätt, men det är min syn.

Realräntefonder kunde vara en ide. Man måste dock komma ihåg att även dessa omfattas av emittentrisker och ränterisker. Just nu har vi också mycket låga inflationsförväntningar varvid realräntefonder inte är på tapeten. Skulle dock ECB ändra linje (som jag tror de tvingas göra till slut) så är det absolut ett bra ställe att vara investerad i. Eller i direkta aktier, men det är som sagt min åsikt.

Europa håller på att krevera under politisk oenighet. G20-länderna ser problemen men även där verkar det vara oerhört svårt att komma överens. Den bistra sanningen är att omvärlden inte rusar för att hjälpa oss europeer. Vi får vackert lösa våra problem på egen hand. Tyvärr tycks vi inte klara av det. Iaf inte hittills.

Trevlig fortsättning på helgen

iTrader!

Missförstå mig rätt. Jag rekommenderar dessa endast som en parkering - en positionering inför kommand ev likviditetsbrist på marknaden, för många vet inte vad de skall investera i och är rädda för aktier och kännaer inte till eller är vana vid ETFer eller CDFer.

Tycker att dessa två alternanativ är bra när man inväntar rätt läge istället för ett spar/bankkonto eller transaktionskonto.

Dessutom finns företagsobligationer i olika riskklasser beroende på hur kreditvärdiga bolagen är.

T.ex hade jag framgång med High Yield Bond i både USA och Europa under vintern 2010 till våren 2011. Bolag med låg eller riskfylld kreditvärdering. Nu skulle jag satsa på mer solida bolag inför den "perfekta stormen".

Mvh//

Sällan har läget varit så klart som nu! Med andra ord, läget är oklart vart det bär hän och hur mycket. Vad göra? Har ni hört att det finns något som heter livet? Läge för en lång promenad, höstluft, relationer, och forhoppningsvis för reflexioner. Man måste inte vara fullinvesterad hela tiden, det är girighetstecken nr 1. Igår knallade jag 1.5mil funderandes sambandet mellan egoism och ekonomi som dess instrument/verktyg. Kan vara lång skott, men jag undrade om meningen var att ge Nobelpris för egoism.. bara en tanke... Stay out....

Att köpa in sig billigt för billiga pengar är bättre än att vara utan.

Denna text är skriven av vårt forums användare. Det är insändaren - och inte REDEYE - som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets innehåll och trovärdighet. Läsarna av inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

Fler bloggar

2017-04-07