Post entry

Vad hände egentligen i augusti 2007 i SEB och HQ Bank

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Augusti 2007 är nog viktigaste månaden på en finansiell generation. I samma paritet som kraschen på 30-talet.

Vad många säkert glömt bort var det all time high i juli 2007. Bara en månad innan augusti-kraschen. Många tror att Lehman-kraschen är det stora märket för utvecklingen. Men det var i augusti 2007 som allt började som sedan utgjorde bakgrunden till det som hände 2008.

Det började med att ekonomen Paul Kurgman (då ännu ej Nobelpristagare) och dåvarande finansminister Hank Paulsson i USA på ungefär samma datum i slutet av juli skrev två separata artiklar om att nu kommer sub prime-problemen att uppstå.

Det satte igång något stort. Bankdirektörerna kallades till sina kontor i New York mitt under sommarsemestern. Två populära fonder gick i konkurs.,

Nu var alla inställda på nedgång. Alla köpte sälj-optioner över hela världen. Aldrig någonsin det funnits det så många sälj-opationer på marknaderna.

Hela finansvärlden gick och väntade på ännu större nedgång. Vilket skulle vinst på deras sälj-optioner. Men då gjorde FED något oväntat. En fredagmorgon (lösendag) ändrade FED räntan. Börsen som gått ned oerhört mycket under augusti, tvärvände på FED:s räntebesked.

De som ställt ut säljoptioner gjorde jättevinster. De som köpt dem lika mycket förlust. De som köpt köpoptioner gjorde jättevinster. Men det vara bara insiders som visste vad som skulle hända.

FED är ju en privatbank. Alla stora bankdirekttörer sitter i styrelsen. De visste exakt vad som skulle hända.

Den största kraschen sedan 1930-talet var ett faktum. Att Lehman Brother kraschade ett år senare var en följd av augusti-manövern med den oväntade ränteförändringen.

I Sverige hade SEB-banken under flera gjort stora vinster under AnnikaFalkengrens ledning. Först när hon var chef för SEB:s internationella handel, och sedan VD. Plötsligt i mitten av augusti 2007 var SEB:s stora värdelager av värdepapper inget värdt.

Fortfarande finns detta sår i SEB-bankens bokslut varje kvartal. Finansinspektionen och Riksbanken låter såret finnas där. Och det finns med i bokföreningen än idag.

Felet som HQ Bank gjorde var att ljuga säga och att såret (förlusterna) ej fanns där.

Fredagens åtalasbesked från åklagare Martin Tidén är en bomb. "Alla" trodde att Qviberg och hans närmaste medarbetare undersöktes av åklagare för bokföringsbrott.. Advokaterna hade ladddat upp med expertförklaringar för att klara sina respektive klienter.

Åklagaren Martin Tidén överraskade alla med att ej åtala för bokföringsbrott, utan för svindleri (Qviberg) och medhjälp till svindleri (revisorn).

Vari ligger svindleriet.

Mats Qviberg visste redan under augusti 2007 vad som hänt. Han visste om vad som hänt i den egna tradingsrörelsen som tidigare gått med vinst i 50 löpande kvartal.

Nu var det förluster. Han skällde ut sin direktör Patrik Enblad, som avgick.

Enblad är ej åtalad. Ej heller tradingchefen som talat om klart och tydligt talat för Qviberg att förlusterna hade uppstått. Tradingchefen ville ta förlusterna direkt. Det vägrade Qviberg.

Det är Qviberg som ända fram till 2010 (när faktiskt SEB sensationellt slog larm till Finansinspektionen om HQ Banks förluster förluster som HQ Bank ej kommunicerade till marknaden).

Qviberg sa i intervju i DI-TV hösten 2007 att allt var bra och han uppmanade folk att köpa aktier i HB Bank.

Detta är svindleri! Det säger åklagaren.

Refaat El-Sayed framställde sina tillgångar i Fermenta som bättre än de var. Han meddelade ej aktieägarna om detta (uppenbarligen ljög han också styrelsen rakt upp i ansiktet, eftersom hela Fermenta-styrelsen ej dömdes).

Refaat dömdes för svindleri. Refaat fick 5 års fängelse.

Nu skall svindleri-paragrafen för börsnoterade aktiebolag prövas en gång till. Nu gäller det alltså HQ-bank.

Det är mycket viktigt vad som kommuniceras. När dåvarande SEB-chefen Jakob Palmstierna blev åtalad för att ej skattat för tjänstebostad så blev ej Curt Olsson (Palmstiernas chef) åtalad. Olsson hade ej heller betalt skatt för sin tjänstebostad, men han hade varje år skrivit en notis i sin deklaration att han hade tjänstebostad och att han betalade si och så för den.

Olsson hade skrivit (och skattemyndigheterna reagerade ej), Palmstierna hade ej skrivit samma notering och åtalades. Men frikändes senare.

Alla problem Björn Borg fick på sin tid (för trettio år sedan?) var att hans klädverksamhet (ej tennisen) hade stora förluster och några borgenärer krävde konkurs. Björn Borg gjorde då sitt stora misstag att han gick ut i press och tidningar att han skulle betala alla skulderna.

Sedan ville han ej stå för sitt löfte och fick stora svårigheter.

Det viktiga med åtalet med Mats Qviberg och HQ Bank är att det nu görs klart för varje aktör i affärsvärlden att de måste tala sanning och stå för sitt ord. Ta konsekvenserna av det sagda och även för det osagda.

Qviberg erkänner att han visste om förlusterna redan 2007, men kommunicerade ej detta förrän tre år senare, när Finansinspektionen slog ned på banken och lögnen.

Observera att SEB gjorde mycket större förluster än HQ Bank. För HQ handlade det om en miljard.

För SEB handlar det om flera hundra miljarder.

OCH DET VIKTIGASTE JURIDISKT är att SEB förluster från 2007, ännu i denna dag (2015) redovisas och kommer att redovisas i bokföringen varje kvartal, varje år. Det är snart årsbokslut för 2014.

SEB står kanske inte på torget och skriker ut sina problem. Men rent juridiskt så är de redovisade.

Qviberg redovisade ej.. Det är därför, det är HAN som är åtalad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?