Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Morgan Stanley varnar för aktierna!

Osäkerheten på världens börser fortsätter som vanligt. Det förvånar mig inte. Har väntat länge på att någon större bank talar om att börskurserna är för höga. Jag hämtar artikeln från Dagens Industri där amerikanska investmentbanken Morgan Stanley skriver om börsmarknaden inom de närmaste 3-9 månaderna.

"Morgan Stanley tror på en stark tillväxt hos de europeiska bolagen i år, men menar att analytikerkåren har alldeles för högt ställda vinstförväntningar på bolagen inför nästa år och att dessa måste sänkas. Samtidigt hissar banken varningsflagg för flera svenska aktier.
Det är den enorma analytikersammanställningen IBES, som omfattar över 45.000 bolag på 70 aktiemarknader, som Morgan Stanley utgår från. I denna förväntar sig analytikerna att bolagens vinster stiger med i genomsnitt 35 procent i år och 24 procent under 2011.

Att vinstnivåerna kommer att stiga kraftigt i år efter ett segt 2009, har Morgan Stanley inga argument mot i sina nya marknadsrapporter. Däremot menar banken att siffran för nästa år är alldeles för höga.

Bolagsvinsterna överlag kommer knappast att stiga med mer än 10 procent under 2011, tror Morgan Stanley. I förlängningen kommer detta att leda till att de europeiska börserna kommer att få det tufft ett tag, menar banken och konstaterar att den egna analysen pekar på att indexet MSCI Europe ska ned ytterligare 2 procent på ett års sikt.

En handfull svenska bolag finns med på den observationslista som Morgan Stanley har över europeiska aktier där analytikernas förväntningar kan vara för högt uppskruvade.

Här återfinns lastbilstillverkarna Scania och Volvo, SEB, investmentbolagenKinnevik, Ratos, Lundbergs och Investor, skogsbolaget Holmen, stålbolaget SSAB samt verkstadskoncernen Sandvik."

Jag tycker det är lite konstigt att bankerna tror på en stark tillväxt. De har tydligen glömt bort att många länder har tyngts av stora ekonomiska problem speciellt USA, som har världens största skuld. Jag instämmer med Morgan Stanley om att EU har en mycket lång väg att komma ur krisen. Euron är mycket svag just nu.

Jag har tidigare skrivit i min blogg och varnade för Scania och Volvo. Men det finns många aktier på Stockholmsbörsen som handlas till överkurser. Det är rätt tid att sälja aktier innan kurserna faller ner mot lägre nivåer.

Må så gott,

Oskar Fredrik

 

Kommentarer

Hej O-F R

Ja du,skulle man lyssna på alla analytiker och deras "gissningar" skulle man nog inte hålla på med aktier etc alls!
Jag håller dock med dig om att marknaden är volatil och svårläst...men nog går det att tjäna pengar :)

mvh

mulf33

mulf33,

Ja, det går att tjäna pengar på börsen. Privatinvesterare kan tjäna pengar om man har lyckats bra med strategin. Bankerna styr börserna med hjälp av fondpengarna.

Marknaden hoppas på bättre nyheter, men dåliga nyheter är inte diskonterade i aktiekurserna. Jag räknar med en sämre avkastning under 2010 pga stigande räntor. Morgan Stanley har förstått att marknaden måste höja förväntningarna eftersom aktiekurserna är inprisade på höga vinster. T.ex Ericsson måste visa vinst 5-6 kronor per aktie. Sandvik måste visa vinst 4 kronor per aktie. SKF måste visa 7-8 kronor per aktie. Det är en höjning med 400-500 procent. Klarar svenska bolag detta?

Det blir oerhört tufft för alla svenska aktier framöver!

oscar när började du lyssna på analytiker?enbart när de skriver nåt negativt verkar det som,själv tror jag att tex. när insiders på sandvik som fredrik lundberg först köper 200000 aktier i mitten på december och 100000 till nu,även peter gossas(chefen för SMT) köpte förra veckan är ett gott tecken eller tror du att en bankanalytiker vet mer en dessa insiders.banker har ett motiv när de ena dan säger si o nästa vecka tvärsom för de tjänar pengar på omsättningen på börsen däremot att en insider köper så gör de inte det för att banken ska tjäna courtagepengar utan för de vet lite mer än oss om framtiden.sen så är faktanyheter nåt som jag själv tittar.kasta bort kristallkulan oscar och gå på fakta så ska du se att du hinner med på tåget

Generella råd= dåliga råd.
Jag tror man långsiktigt tjänar på att ägna mer tid åt bolagsspecifika frågor snarare än macro läget.
Även om man naturligtvis inte skall blunda för macron, USA´s skuldberg och delar av EU´s är ett stort problem. Men problemet med att agera på detta nu är att det är omöjligt att veta när konsekvenserna av detta kommer och hur allvarliga dom blir. Hoppa in och ur marknaden och tro att man skall pricka rätt är nästan omöjligt.
Själv har jag valt en medelväg och ligger knappt 40 % likvid i korta ränteplaceringar.
Förövrigt undrar jag om inte macrogubbar som har dumpat aktier och köpt guld för allt kommer att ångra sig, men den som lever får se...

Långsiktig,

Jag köper inte nyheten om Fredrik Lundbergs aktieköp i Sandvik, det beror mest på att han har pengar över från utdelningen tidigare.

Många VD:ar väljer köpa aktier för pengarna de fått genom utdelning eller bonusar.

oscar
du tror väl ändå inte att fredrik skulle köpa om han hade minsta lilla teori om att sandvik skulle gå ner till 70 kr ens.hans jobb är bra placeringar och han har total insyn i sandvik.
själv var jag på kvartalsmöte idag på sandvik och försäljningschefen för SMT över hela världen fick idag reda på att det var klart med ytterligare en stor order för olja/gas till norge

Jag ber att få citera Arne Karlsson (som har ett hyfsat track record över att ha rätt), tror det är precis det han säger som du missat:

de omfattande åtgärds- och effektiviseringsprogram som genomförts skapat förutsättningar för stora operationella hävstångseffekter, "innebärande att bolagen kan bli mycket lönsamma även på lägre försäljningsnivåer än de man hade före krisen".

JChiles,

Alla företag varslade flera tiotusentals anställda för att visa vinst även om försäljningssiffrorna gått ner. Men vinsten har gått mycket kraftigt ner.

Det är väldigt oansvarigt av företag som sparkar ut anställda. Arne Karlsson borde skämmas ut!

Denna text är skriven av vårt forums användare. Det är insändaren - och inte REDEYE - som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets innehåll och trovärdighet. Läsarna av inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

Fler bloggar

2017-04-07