Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Rastlöshet i köpfingret.

Marknaden går upp och den går ner. En del företag är mer intressanta än andra, men någon gång måste man bestämma sig för att hålla sig till ursprungsplanen.

Jag är inte direkt känd för att ligga likvid utan jag tycker att pengarna skall jobba och vara placerade. Varför skall jag vara (delvis) likvid när jag lika gärna kan investera dem och få avkastning på börsen. Det här är ett ytterst konservativt tänkande. Självklart är det bra att ha medlen placerade så att de förräntar sig den vägen men nackdelen är att man blir väldigt orörlig när det svänger ner. 

Därför har jag nu skrivit ner på en lapp att allt som flyter in från utdelningar och även från annat håll skall dedikeras nästa börsnedgång. Jag har haft en känsla en tid tillbaka nu att bra bolag, bolag som jag är intresserad av, har gått upp för mycket för att det skall vara värt att investera. Här tycker jag man skall skilja mellan att utöka ett innehav å ena sidan, och köpa in ett nytt innehav å andra sidan. Utökar man så har snittar man endast upp sig något, medans man anlägger en grund för det nya innehav när det ges plats i portföljen. 

Men jag tycker generellt sett att börsen, trots en naturlig återhämtning, inte är så intressant. Även om vi endast har tagit igen förlorad tillväxt. Visst, bolagen går bra och företagen ökar sin aktivitet på marknaden osv. men jag vill ändå hålla ett skeptiskt öga mot börsen. Jag kom in väldigt fint i den senaste lågkonjunkturen och tänker fortsätta med cykel-investering. 

Min strategi är som sagt att investera i stabila bolag med bra direktavkastning, att anlägga en ytterst bra grund för framtiden. Jag lockas dock av alla dessa kryddor som finns warranter, råvaror osv. men jag är ändå övertygad om att genom att skaffa ett bra flöde från början, så ökar jag avkastning och dessutom troligtivs minskar risken för att sälja i otid och köpa ett riskbolag. Till syveende och sist så handlar det väl om att minimera förlusterna och öka vinsterna, tillväxten. Och jag tror jag gör det genom att skapa en bra platform för framtiden istället för att ta risker med småbolag osv. 

Då kanske man kan tycka att jag är lite för....försiktig genom att inte utöka eller köpa in nya bolag i portföljen så här tidigt. Men vad är alternativet egentligen? Att successivt investera och utöka innehaven ändå fram till vi når toppen och åker utför? Vid någon nivå så blir bolagen över-värderade av Mr Market och ROI blir inte densamma som om man hade investerat tidigare eller när kurserna åter sjunker. 

Ta som exempel Volvo. När jag öppnade mitt aktiedepåkonto så fick jag en handfull aktier, och däribland en styck Volvo B. Mitt GAV är 37 kronor. Fram till idag så har den gått upp 207 procent. Nu är det roligt att skryta när man har facit i hand men jag tycker ändå att det ligger väldigt mycket lärdom i det enkla exemplet. Volvo är ett stort bolag med bilar som är eftertraktade och som säljer mycket bra! Värderingen var ytterst låg i jämförelse med dagens mått. Det här speglar också den alternativa verklighetens syn på bolagen och kurserna, den är inte alltid korrekt. Likaledes är den också blind tiden innan toppen, men väl medveten när det går utför. 

Vi har alla våra strategier och placeringshorisonter. Min är eoner bort och därav intalar jag mig själv, eller försöker i vart fall, att börsen försvinner inte om jag inte trycker på köpknappen. 

 

Kommentarer

volvo var riktigt nära en rejäl nyemision. Grattis till uppgången. själv köpte jag scania. I ärlighetens namn tror jag vi har ca 2 år kvar av uppgångar lite beroende på ecbs vilja höja räntan. Men jag håller många aktier känns dyra.

Ja det skall kanske tilläggas Gabriel, och grattis själv till Scania! Jo jag tror också att det är två år kvar men ändå, man måste se den stora bilden och bolagen behöver växa ikapp värderingarna. Jag kommer ihåg att vi skrev för något år sedan om Mekonomen där du tyckte att den var för dyr vid 150 kronor, och så står den i nätta 240 kronor idag. Ingen vet i och för sig hur börsen resonerar.

Nej jag tyckte mekonomen var för dyr vid 200. Jag tycker aktien i dagsläget kaniderar på dyrast på börsen.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/mekonomen/mekonomen-och-framtiden. Jag tycker också aktien är dyr men börsen tycker annat.

Hoppas Mekonomen hamnar på large cap så man kan blanka. Börjar bli riktigt sugen på att blanka bolaget. Okej aktien såg dyr ut vid 150 men mekonomen gjorde ett imponerande 2010. Dessutom var marginalen 2010 ungenfär dubbel mot det historiska snittet.

Lär dig detta, börsen överreagerar nästan alltid. Detta gör att jag rätt ofta är skeptisk till vinnar aktien för året. Mer eller mindre hela verkstadssektorn är övervärderad efter fjolårets uppgång.

För tillfället rusar aktien för att Mekonomen köpt in sig på norska marknaden där man betalade drygt 12,5 gånger rörelseresultatet. Hur bolaget kan kosta 2 gånger så mycket som bilia är obegripligt.

Fast, men, kanske. Jag får uppfattningen av ditt resonemang att enligt räkenskaperna så är värderingen helt otroligt. Jag håller med dig. Kollar man i 2010 årsredovisning och jämför med dagens värdering så är den i överkant. Dock vill jag återigen säga att börsen och verkligheten är två olika saker om än väldigt nära bundna. Anledningen till varför marknaden kanske värderar Mekonomen två gånger mer än Bilia kan vara att marknaden ser potential i Mekonomen. Kursen har drivits upp just därför att bolaget visar god lönsamhet, inte bara ett år eller två år utan flera år i rad. Bolaget har därtill en okej direktavkastning och expanderar framgent mot Finland och en annan marknad, skoter och motorbåtar. I den marknadsmässiga värderingen ligger framtidspotentialen. Det kan vara en förklaring till varför. Sedan att den värderingen är felaktig eller sund, det är en annan sak. Personligen tänker jag vänta med att utöka i Mekonomen just därför att jag ser attraktivare objekt.

Sedan kan man dra diskussionen ett steg längre genom att argumentera för att det kan vara fördelaktigt att dra nytta av marknadens överreaktioner. Både upp och ner!

Denna text är skriven av vårt forums användare. Det är insändaren - och inte REDEYE - som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets innehåll och trovärdighet. Läsarna av inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

Fler bloggar

2017-04-07