Coming soon from Redeye: Updated website and features - Click here for more information

EU-TOPPMÖTE: BÖR EJ MJUKA UPP SPANIENS BUDGETKRAV - REINFELDT

BRYSSEL (Direkt) EU bör inte underminera de nya hårdare budgetreglerna genom att gå med på Spaniens begäran om en uppmjukning av landets budgetmål.

Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen till journalister på väg in till de konservativa premiärministrarnas förmöte inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte. Spaniens nytillträdde premiärminister Mariano Rajoy väntas begära "flexibilitet" i årets budgetmål på 4,4 procents underskott och nästa års mål på 3,0 procent efter att fjolårets underskott blev 8,5 procent i stället för målet på 6,0 procent.

"Det kommer ingen att acceptera. Det går inte att öppna dörren för många fler, för det är många länder som har tuffa beting. Budgetreglerna bör följas", sade Fredrik Reinfeldt.

Han påpekade att EU-länderna just har skärpt stabilitetspakten med den så kallade six-packslagstiftningen och på toppmötet kommer att skriva under det mellanstatliga avtalet om finanspakten.

"Problemen uppstod när stabilitetspakten inte följdes. Det är därför som vi gång efter gång har återkommit till att regler måste följas", sade han.

Statsministern sade att han har förståelse för att Spanien ansåg att vägen fram är jobbig och ställer stora krav på besparingar och skattehöjningar.

"Rajoy har ett tydligt stöd i spanska parlamentet och kan höja reformtakten kraftigt. En intressant sak med detta toppmöte är att vi ska diskutera mindre krishantering och mer om tillväxt. Det finns många reformer som inte kostar stora skattepengar", sade han.

"Alternativet är att fortsätta leva över sina tillgångar och ta lån för att klara sina åtaganden", fortsatte Fredrik Reinfeldt.

När EU:s ledare träffas brukar de lyssna bra på varandra och EU-kommissionens råd. Men problemet är att de inte levererar när de åker hem och ska genomföra det de har blivit ålagda. Det sker till priset av att man inte stärker ekonomin och konkurrenskraften, sade han.

Statsministern kommenterade även förslaget från eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, tillika Luxemburgs premiärminister, om att EU bör utse en reformkommissionär för landet.

Fredrik Reinfeldt ville ogärna kalla personen "kommissionär", men sade att det står klart at EU måste ha bättre övervakning än förr av att Grekland verkligen genomför vad landet har lovat.

Han utryckte förståelse för det grekiska folkets missnöje då det verkade som om en stor grupp rika inte betalar skatt alls och bördorna fördelas ojämnt.