Coming soon from Redeye: Updated website and features - Click here for more information

EUROGRUPP: GREK-SAMTAL TACKLAR TUFFASTE FRÅGOR - DIJSSELBLOEM

BRYSSEL (Direkt) Förhandlingarna om Greklands nästa reformomgång ska nu tackla de svåraste frågorna: pensioner, arbetsmarknad och skatter.

Det sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en presskonferens efter eurogruppens möte.

"Samtalen intensifieras här i Bryssel på de viktigaste utestående frågorna. Nästa eurogruppsmöte är den 7 april, men vi kan inte lova att allt jobb är gjort då", sade han.

Han underströk dock vikten av att en uppgörelse nåddes så snart som möjligt.

Chefen för euroländernas räddningsfond ESM, Klaus Regling, sade att Greklands nästa stora återbetalning av lån ligger i juli.

"Men det vore bättre att ha en uppgörelse före dess för att stabilisera utvecklingen. Fördröjningen kan ha en negativ påverkan på förtroendet hos konsumenter och investerare", sade han.

Jeroen Dijsselbloem försäkrade att orsaken till att uppgörelsen om denna andra översyn (review) inte berodde på bristande politisk vilja.

När det gäller de tre stora reformerna - pensionssystem, arbetsmarknad och skatter - står EU-kommissionen, IMF, ECM och ESM enade, sade han.

I en tidningsintervju tidigare har han sagt att ESM bör utvecklas till en europeisk valutafond. ESM utvecklar kunnandet och är redan inblandad i det grekiska räddningsprogrammet, sade han nu.

Klaus Regling underströk att ingen förespråkade att ändra något för det grekiska räddningsprogrammet. IMF ska finnas kvar.

Att omvandla ESM till en europeisk valutafond kommer att ta tid, sade han, eftersom det kräver att euroländerna ändrar ESM-fördraget genom ett enigt beslut.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att fördelar finns om ESM skulle utvecklas till en valutafond. Men kommissionären motsatte sig att kommissionen skulle förlora uppdraget till ESM att övervaka euroländernas budgetar enligt stabilitetspakten.

"Vi behöver intelligens, flexibilitet och politiskt ansvar i bedömningarna", sade Pierre Moscovici.