Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

NEW YORK: FED OCH DETALJHANDEL LYFTE BÖRSEN, DJIA +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna avslutade veckan på tydligt plus efter att under den sista timmen på fredagen ha rört sig ned mot nollstrecket. Veckofacit på Dow Jones Industrial Average blev en uppgång på 2,1 procent, eller 288 punkter.

Veckan präglades, vid sidan av företagsspecifika händelser i Apple och Facebook, av förväntningar på det Fedbesked som skulle visa sig innehålla kraftiga stimulansåtgärder och åtföljas av dito börsuppgångar. På fredagen följde stark amerikansk detaljhandel upp torsdagens humörhöjare.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent upp på 13.591,0. Det bredare S&P 500 steg lika mycket till 1.465,8, medan Nasdaq Composite var 0,9 procent högre på 3.184. Omsättningen var relativt hög: 900 miljoner aktier på New York Stock Exchange, och nästan 2 miljarder aktier på Nasdaq.

Enligt en gissning signerad Bank of Americas chefsaktiestrateg Savita Subramanian kommer S&P 500 i slutet av nästa år att nå 1.600, vilket är 2,2 procent högre än det nuvarande kursrekordet 1.565. Det skulle i så fall röra sig om en uppgång på 9 procent från nuvarande nivå. Det genomsnittliga P/E-talet för bolagen i indexet har nu nått 14,9 räknat på rapporterade resultat.

Savita Subramanian var inte ensam om optimismen:

"Även om Fed kanske har skapat lite kortsiktig upphetsning tror jag att detta är mer fundamentalt än vad folk kanske inser. När dammet har lagt sig kommer vi ha kvar en ekonomi som trots allt uppvisar ett starkare momentum jämfört med var vi var förut", sade James Paulsen, chefsstrateg vid Wells Capital Management i Minneapolis, till Bloomberg News.

På dagens makroagenda gladde den amerikanska detaljhandeln, som ökade med den högsta takten på ett halvår i augusti, delvis var en konsekvens av högre bränslepriser. Den amerikanska industriproduktionen sjönk dock oväntat under samma månad.

Sex av nio sektorer på Dow Jones steg, med råvaru- och industribolag i topp. De tre sektorer som gick ned var telekom, läkemedel och konsumentvaror i den ordningen. Teleoperatörerna AT&T och Verizon gick sämst efter att Stifel Nicolaus sänkt rekommendationen och spått marginalminskning när amerikanerna köper nya Iphones.

Apples lager av Iphone 5 tycks enligt flera bedömare vara slutsålt, och aktien steg mot nya höjder. Vid stängning hade Apple gått upp 1,2 procent till 691:28 dollar. Som mest under dagen handlades aktien till strax under 697 dollar.

Facebooks vd Mark Zuckerbergs utfästelser i veckan om att försöka ta itu med bolagets haltande mobilintäkter togs emot väl av marknaden, och på fredagen var det dags för en uppgång i paritet med den i onsdags: Facebook steg 6,2 procent till 22 dollar.

I samma sektor har Youtubes ägare Google tillfälligt begränsat tillgången i Libyen och Egypten till den film som upprört muslimer och lett till attacker på amerikanska ambassader. Filmen uppfyller visserligen Youtubes krav, men givet den dramatiska utvecklingen har bolaget vidtagit åtgärden. Google steg 0,5 procent på fredagen.

På räntemarknaden steg den amerikanska tioåriga räntan med 14 punkter till 1,86 procent.