Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

NEW YORK:AVSLUTADE VECKAN NED EFTER BNP-BESVIKELSE, DJIA -1,1%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna avslutade veckan på negativt territorium efter att Kinas BNP-siffror för det första kvartalet varit sämre än väntat.

Dow Jones Industrial Average stängde nära dagslägsta med -1,1 procent på 12.850. Nasdaq Composite backade med 1,5 procent till 3.011 och det bredare S&P 500 sjönk med 1,3 procent till 1.370,3. Omsättningen uppgick till 720 miljoner aktier på New York Stock Exchange, och till drygt 1,5 miljarder aktier på Nasdaq.

Kinas BNP, som redovisades under natten till fredagen, ökade enbart med 8,1 procent för det första kvartalet jämfört med samma period 2011. Utfallet var sämre än 8,9 procent för det fjärde kvartalet och lägre än väntade 8,4 procent samt den lägsta tillväxttakten sedan andra kvartalet 2009. Utveckling för detaljhandel och industriproduktion var dock något starkare än väntat i mars.

Kopparproducenter sjönk efter rapporten, Freeport-McMoRan återfanns bland förlorarna med en nedgång på 2,5 procent.

Preliminära siffror visade på fredagen att det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 75,7 i april jämfört med 76,2 föregående månad.

Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 76,2, enligt en enkät från Bloomberg News.

"Kina var en besvikelse, stämningen bland amerikanska konsumenter tynger och situationen i Europa har än inte lösts", sade Brad Sorensen, föreståndare på Charles Schwab, till Bloomberg News.

I Europa fortsatte oron kring Spaniens banker och statskuld att tynga risksentimentet. Räntan på en tioårig spansk statsobligation steg med nära 16 punkter på fredagen medan den amerikanska tioårsräntan sjönk med 6 punkter till 1,99 procent.

Under tidig eftermiddag inkom amerikanska KPI-siffror för mars vilka var i linje med förväntningarna.

I den begynnande rapportfloden redovisade Google efter börsernas stängning på torsdagen ett justerat resultat per aktie på 10:08 dollar för det första kvartalet 2012, vilket var över analytikernas förväntningar om 9:64 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. Bolaget presenterade i rapporten att det avser göra en split 2:1, innebärande att antalet aktier i bolaget fördubblas. Aktien var ned 4,1 procent under den inledande handeln.

JP Morgans justerade resultat per aktie på 1:31 dollar för det första kvartalet 2012 slog förväntningarna på 1:17 dollar och Wells Fargos resultat var aningen bättre än väntat. Båda bankerna redovisade högre intäkter än förväntat.

De bägge aktierna var 3,6 procent respektive 3,5 procent ned i det dystra börsklimatet. Finans var också sämsta sektor inom Dow Jones där Bank of America var mest ned med -5,3 procent.

Positivare tongångar var det hos kemikalieproducenten Dow Chemical, som på fredagen meddelade att dess kvartalsutdelning höjs från 25 cent till 32 cent. Aktien stängde upp 1,6 procent.