Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

NORDEN: BREDA UPPGÅNGAR PÅ STARK AMERIKANSK DATA, OMXN40 +1,8%

STOCKHOLM (Direkt) De nordiska aktierna gick upp på måndagen bland annat efter ett starkt amerikanskt inköpschefsindex för mars. Indexet gick upp till 53,4 procent jämfört med 52,4 procent i februari.

OMXN40, som inte innehåller norska aktier, stängde upp 1,8 procent till noteringen 1.024,5.

I Köpenhamn gick C20-indexet upp 3,3 procent vilket var starkast i Norden. Läkemedelsföretaget Novo Nordisk ledde uppgångarna och steg med 5,6 procent. Företaget meddelade under dagen att det står fast vid målet att lansera sitt fetmamedel Victoza vid 2014. Vestas backade 2,3 procent efter att indiska regeringen slutar med skattelättnaden för vindkraftprojekt.

I Helsingfors gick H25-indexet upp med 0,2 procent. Outokumpu som inlett året starkt drog ned indexet och backade med 2,9 procent efter att produktionen bland ståltillverkare i Europa minskat. Bättre gick det för Nokian Tyres som ledde uppgångarna och steg 2,6 procent. UPM backade 6,1 procent efter att ha avskiljt utdelning.

Neste Oil steg med 2,2 procent efter att ha höjts till köp från behåll av SEB.

I Oslo steg OBX-indexet med 1,1 procent. Subsea 7 steg med 2,2 procent efter att vunnit ett kontrakt i ett nytt oljefält i lördags. Yara steg med 2,3 procent efter att de köpt andelar i IC Potash. Oljeföretaget DNO backade med 1 procent efter att Kurdistans regering minskat exporten från ett oljefält.