Coming soon from Redeye: Updated website and features - Click here for more information

STORBRIT: BREXIT TAR MER ÄN 2 ÅR, ÖVERGÅNG BEHÖVS - NOONAN

BRYSSEL (Direkt) Brexit-förhandlingarna kommer sannolikt att ta mer än två år. Ett övergångsarrangemang kommer att behövas.

Det sade Irlands finansminister Michael Noonan till journalister på väg in till eurogruppens möte på måndagen.

Enligt EU-fördraget har Storbritannien och övriga EU två år på sig att förhandla om det brittiska utträdet från det ögonblick då Storbritannien har lämnat in artikel 50-anmälan. Därefter kastas Storbritannien ut ur EU automatiskt om man inte kommer överens om något annat.

"Min uppfattning är att det kommer att ta mer än två år. Alla förutser nog nu en övergångsperiod för att få EU och Storbritannien över mållinjen", sade Michael Noonan.

Han pekade på olika uppfattning som är svåra att förena om hur förhandlingarna ska gå till. EU vill först förhandla om Storbritanniens skulder, som pensioner och annat. Britterna vill ta detta sist.

Vidare vill EU först förhandla om det brittiska utträdet och sedan om det framtida avtalet. Britterna vill göra det parallellt.

I förhandlingarna kommer Irland att särskilt bevaka uppgörelsen kring gränsen mellan Irland och Nordirland och den fria rörligheten och den gemensamma arbetsmarknaden mellan de två länderna.

Vidare vill Irland ha en så nära handelsrelation som möjlighet med Storbritannien. Samtidigt vill man se till så att EU-projekten fortsätter framåt, sade Michael Noonan.