Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Autoliv visar nytt säkerhetsystem - Expanderbar vindrutestolpe för ökad säkerhet och bättre sikt

Den nya vindrutestolpen är så tunn som möjligt för att inte skymma sikten för föraren. Den förbättrar siktfältet med upp till 25% jämfört med dagens bästa vindrutestolpar. Dessutom kan vikten på vindrutestolpen sänkas med 10%.

För att inte försämra vindrutestolpens livsviktiga bärande funktion i en krock är den uppblåsbar, precis som en krockkudde. Stolpen består av en ihop vikt, lufttät metallstruktur. Vid en krock fylls stolpen med gas under högt tryck vilket gör att den expanderar. Det sker med hjälp av en pyroteknisk gasgenerator som är kraftigare än de gasgeneratorer som normalt används i krockkuddar. Enligt laboratorietester ökar detta stolpens styvhet med 45%.

Vindrutestolparna är mycket viktiga för en bils krocksäkerhet, särskilt om bilen voltar och taket riskerar att tryckas in eller vid frontala s k offsetkrockar då inte hela utan bara en del av bilens front träffas av krockföremålet. Vid mycket våldsamma offsetkrockar finns risk att vindrutestolparna knäcks och "säkerhetsburen" kring passagerarna kollapsar.

En annan fördel med Autolivs nya vidrutestolpar är att den ger bildesigners ökad frihet att designa bilar.

Förfrågningar:

Dr. Bengt Pipkorn, Project Leader Active Body Structures, Autoliv Research. Tel 0322-626341