Coming soon: Updated website and features - Click here for more information

Köpvärda aktier i januari

TIPS: Stockholmsbörsen avslutade 2012 starkt. När 2013 inleds är vi fortfarande positiva till aktier. Den osäkra omvärlden gör dock att vi letar efter mer stabilitet för vår aktielista.

Bolag MQ Holding AB
Rek. Köp
Kurs vid analys 17.50
Aktuell Kurs 33.6
Förändring +92%
Kursgraf

Stockholmsbörsen avslutade 2012 i stark stil med en uppgång på cirka 4 procent sedan vi publicerade vår lista för november. Bidragande till uppgången var förnyade centralbanksledda stimulansåtgärder samt förhoppningar om att det amerikanska budgetstupet skulle undvikas, vilket som bekant till sist gjordes i och med en temporär överenskommelse mellan demokrater och republikaner på nyårsdagen.

Vi ökade vår rekommederade aktievikt inför december månad till 50 procent under rubriken "dags att köpa aktier". Vi är fortsatt positiva till aktier och ökar rekommenderad aktievikt ytterligare ett snäpp.

Det kan verka ologiskt i ett läge när osäkerheten är stor. Vår syn på aktiemarknaden är emellertid den att vi kan vänta oss förstärkta kapitalflöden in i marknaden under 2013 bland annat därför att alternativa investeringsslag som obligationer ter sig allt mindre attraktiva. Aktier ter sig i dagsläget mer attraktiva givet relationen mellan risk och förväntad avkastning.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att konjunkturutsikterna ser fortsatt utmanade ut. Vi har haft en våg av varsel bland många exportbolag. Vinstprognoserna i de mest konjunkturkänsliga branscherna har kontinuerligt justerats nedåt under andra halvåret. Den enda svenska bransch som fått se stigande vinstprognoser är banker.

Därför fortsätter vi att på marginalen minska konjunkturexponeringen i listan över tio köpvärda aktier och i stället vikta över till fördel för antingen högutdelande aktier eller aktier i medelstora företag som fått oproportionerligt mycket stryk under hösten.

Vi väljer att ta ut Trelleborg som i dagsläget handlas på nivåer nära femårshögsta. Ersättare blir en gammal välbekant aktie i form av klädkedjan MQ. En annan aktie som får lämna listan är medicinteknikföretaget Getinge. Aktien handlas nära sin rekordnotering och har stigit nära 20 procent sedan den kom in på listan i augusti. Ersättare blir Teliasonera.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i januari:

MQ: Att konfektionshandeln har det tufft är välkänt men sedan MQ togs ut från listan vid halvårsskiftet har den backat cirka 15 procent till nivåer nära sin rekordlägsta notering. Aktien handlas dessutom till en attraktiv direktavkastning på drygt 5 procent som tas i februari. Här är vår senaste analys av bolaget. Läs hela analysen här.

Teliasonera: Tillväxten imponerar inte men efter noteringarna av Megafon och Kcell har bolaget stärkt sin balansräkning och väntas ha en stabilt hög utdelning framöver. Aktien har underpresterat övriga börsen under hösten men med en direktavkastning kring 6,5-7,0 procent är risken på nedsidan begränsad. Läs hela analysen här.

Oriflame: Aktien har pressats hårt av ryska tillväxtproblem men trots det har bolaget ökat lönsamheten. Hög väntad utdelning i kombination med återköpsprogram gör aktien attraktiv på dagens nivå. En stabilisering i försäljningen bör ge ännu större avtryck i aktien. Läs hela analys här.

Cdon: 2012 är resultatmässigt ett förlorat år för Cdon Group, men det viktiga för bolaget är tillväxten. Den nordiska e-handeln lär fortsätta växa strukturellt i många år till och på den marknaden är Cdon en stark spelare som vi ser. Kortsiktigt har vi den viktiga julhandeln framför oss. Läs hela analysen här.

Intrum Justitia:

Lundin Petroleum:

Axis:

Loomis:

Dedicare:

Doro:

Nyfiken på hur våra rekommendationer har gått?