Post entry

2cureX – Rejäl uppvärdering väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det danska life science-bolaget 2cureX har nyligen avslutat en företrädesemission som ska hjälpa bolaget i positivt kassaflöde när deras IndiTreat-test lanseras nästa år. Emissionen blev kraftig övertecknad med 241%. Med en enorm marknad framför sig och löjligt lågt börsvärde är 2cureX bland de mest intressanta bolagen på börsen just nu. Om caset slår igenom som väntat, är uppsidan extrem härifrån.

Low risk – Solid gain

Vid 2cureXs börsintroduktion 2017 beskrev bolaget investeringsmöjligheten med dessa ord. Sedan dess har aktiekursen ökat runt 100% – men betydligt mer finns att hämta. Risken är mindre än i de flesta andra life-science-bolag då 2CureX sysslar mer med behandling än forskning.

IndiTreat - Individanpassad cancerbehandling

2cureX utvecklar IndiTreat-testet som matchar den enskilde cancerpatienten med den mest effektiva cancerbehandlingen. Från ett litet vävnadsprov kan IndiTreat skapa ett stort antal mikrotumörer som utvärderas mot tänkbara läkemedel för behandling av cancervävnaden. Därigenom kan läkare mäta vilken behandling som kommer att vara mest effektiv för att behandla den individuella patienten.

Positiva studieresultat

2cureX rapporterade tidigare i år att en interimanalys av studien inom kolorektalcancer har nått både den primära (effektivitet) och sekundära (tekniska) slutpunkten. 60 % av patienterna som blivit behandlade enligt IndiTreats testresultat levde vidare utan att sjukdomen förvärrades (progressionsfri överlevnad) åtta veckor efter inledd behandling, vilket kan jämföras med 20% vid standardbehandling.

Dessa resultat är helt fantastiska! De visar att IndiTreat ökar behandlingseffektiviteten för svårt sjuka cancerpatienter. Istället för 20% träffar 60% rätt, vilket aldrig någon varit i närheten av tidigare. Detta är revolutionerande och är baserad på många års forskning inom odling av 3D-tumörer. 2cureX har ett solitt patentskydd på detta.

Tänk själv – i långt gången cancer har onkologen ofta endast ett försök med att ge rätt behandling till patienten då det kan ta månader innan man kan se om behandlingen fungerar. IndiTreat kommer här att rädda åtskilliga människors liv och redan nu hör privatpersoner av sig till bolaget med förfrågningar om att få använda testet till sig själva eller anhöriga som drabbats av cancer. IndiTreat har dessutom väckt så stort intresse från onkologer och sjukhus att 2cureX har valt att förlansera testet på utvalda marknader redan under hösten 2019!

Att IndiTreat kan matcha rätt patient med rätt behandling innebär också att identifiera individer som uppvisar behandlingsresistens och därmed inte ska behandlas. På så vis kan man undvika s.k. överbehandling – onödig behandling som inte ger någon behandlingseffekt men som ändå riskerar att medföra behandlingsbiverkningar.

Både patienterna, sjukvården och samhället i stort kommer tjäna på att identifiera den optimala behandlingen för den enskilda patienten. Både på det ekonomiska och på det mänskliga planet.

Imponerande Horizon 2020-anslag

Bolaget har tidigare tilldelats ett anslag på 3 MEUR från EU:s Horizon 2020. Företag får söka anslag från Horizon 2020 och intervjuas då av en jury bestående av innovatörer, entreprenörer och riskkapitalister. Det hela baseras naturligtvis på tanken att juryn skall vara speciellt kvalificerad att identifiera företag med stor kommersiell potential och att processen skall leda till att utvecklingen påskyndas inom angelägna områden och därmed på sikt stärker Europas konkurrenskraft. Om anslaget är högt relativt börsvärdet har Horizon 2020 tagit en stor andel av risken i företaget och om anslagets storlek återspeglar den potential som juryn ser i företaget, så återspeglar ett högt värde på anslag/börsvärde en stor potential i förhållande till investeringen.

Intressant kan här vara att jämföra med Immunovia och Bioarctic som båda även har fått anslag från Horizon 2020. Vad man då ser är att 2cureX anslag var mer än 10 gånger större än Bioarctics och mer 20 gånger större än Immunovias i förhållande till dåvarande börsvärde! Man kan kan bara fantisera om juryns diskussioner och varför de valde att ge ett så pass stort anslag till 2cureX.

Ständigt växande produktpipeline

När 2cureX noterades under slutet av 2017 var IndiTreat endast inriktat på kolorektalcancer. Potentialen sträcker sig dock till fler solida cancerindikationer och bolaget har därför i samarbete med kliniska partners inlett två ytterligare kliniska studier, en inom äggstockscancer och en inom bukspottkörtelcancer. De har dessutom alldeles nyligen inlett en genomförbarhetsstudie inom förebyggande cancermedicin tillsammans med en klinisk partner. Att de har lanserat kliniska studier i tre stora cancerindikationer samt utvidgat verksamheten till förebyggande cancermedicin under de senaste 15 månaderna understryker analysverktygets generella användbarhet inom olika cancerindikationer.

Studie för förebyggande medicin

2cureX meddelade i våras att de tillsammans med Universitetssjukhuset Bispebjerg lanserar en genomförbarhetsstudie för att använda IndiTreat-testet i syfte att identifiera befintliga eller nya läkemedel som kan förebygga cancerprekursorer (adenom) till utvecklas till fullutvecklad kolorektalcancer. Omfattande screeningsprogram har lanserats i ett stort antal europeiska länder för tidig upptäckt av kolorektalcancer. Det förväntas att mer än 500 000 individer i Europa mellan 50 och 74 år på årsbasis kommer att ha adenom med ett medel till hög risk att utvecklas till kolorektalcancer. En framgångsrik IndiTreat-studie kommer att möjliggöra storskalig allmän testning för identifiering av förebyggande cancerbehandling utformad för den enskilda adenompatienten. VD Ole Thastrup har beskrivit detta som en mycket attraktiv ny affärsmöjlighet för 2cureX.

Kommersiellt samarbete med amerikanskt läkemedelsbolag

Under våren etablerade dessutom bolaget ett kommersiellt samarbete med det amerikanska läkemedelsbolaget Gibson Oncology som planerar att genomföra en fas II-studie i metastaserad kolorektalcancer i Danmark under 2019. 2cureX IndiTreat-teknologi får härmed ytterligare ett viktigt valideringskvitto, tillika det första där tekniken ska visa sin kapacitet att rangordna cancerpatienter.

CE-IVD-märkning & marknadslansering

2cureX erhöll under 2018 CE-IVD-märkning av IndiTreat, vilket var en stor framgång för bolaget. Detta innebär att 2cureX redan i dagsläget kan sälja IndiTreat-tester i samtliga EES-länder. Den långsiktiga målsättningen är att IndiTreat skall bli ett standardverktyg vid val av cancerbehandling.

2cureX avser att marknadslansera IndiTreat i Danmark, Sverige, Tyskland och Storbritannien under 2020. Redan under 2019 är en förlansering planerad på utvalda marknader följt av en potentiellt tidigare lansering. Detta kommer inte enbart öka möjligheterna till mer framgångsrik behandling av cancerpatienter utan även möjliggöra att tidigare generera försäljningsintäkter för 2cureX.

Försäljningspotential och uppköp

I en analys som aktiedrottningen.se publicerade i våras görs en kvalificerad uppskattning om 2cureX försäljningspotential:

2022 beräknas omsättningen landa på 12 miljoner euro. Detta är med ca 3770 tester (patienter). De bedömer hela marknaden till 377 000 årligen. Det är alltså EN procent av marknaden. EV är knappt 200 miljoner sek med nettokassa. Om allt fortskrider enligt plan är detta en otroligt låg värdering, låg marknadsandel 1% utan konkurrens och starka patent. Detta är utan USA och utan preventiv cancer som båda var för sig har rejäl potential.

Om testerna har så hög marginal som alla tror har vi en löjligt låg värdering. Låga ensiffriga p/e-tal till tresiffriga tillväxttal om bara något eller några år. Om vi antar 30% vinstmarginal på 2022 har vi nära 40 miljoner sek i vinst. P/E sjunker redan då till drygt 5. Redan där tycker jag p/e 15 är rimligt. Men vågar vi blicka ytterligare 5 år i framtiden med 20-50% tillväxt blir det en osannolik resa, och måste rimligtvis sluta med ett uppköp.

2cureX VD Ole Thastrup tidigare har gjort en sådan resa då han som vetenskaplig grundare och Chief Scientific Officer för BioImage A/S köptes upp av Thermo Fisher BioImage som knoppades av från Novo Nordisk A/S. Ole Thastrup har sagt att det är mycket möjligt att det slutar med att 2cureX blir uppköpt av big pharma.

”We are convinced that we will see a major jump in the near future”

Citatet syftar på 2cureX aktiekurs och kommer från VD Ole Thastrup under en presentation från 20 maj i år. Det är givetvis inte ovanligt att en VD har stark tro på sitt bolag, men caset ser onekligen otroligt intakt ut! De har inte bara levererat på alla punkter, utan även massivt utvidgat sin marknad genom olika cancer-behandlingar och nu även preventiv vård. Den nu avslutade emissionen har varit känd sedan länge och har legat som en våt filt över aktiekursen. När den nu är avklarad och lansering av IndiTreat stundar är jag lika övertygad som Thastrup att en rejäl uppvärdering väntar runt hörnet för 2cureX.

Disclaimer

Jag har själv investerat i 2cureX och rekommenderar att ni läser på och gör er egen bedömning av bolaget före ni investerar. Förutom bolagets hemsida ( www.2curex.com ) så är detta länkar jag rekommenderar:

https://aktiewilson.se/2018/08/13/2curex-aktieanalys-potentiellt-nasta-10-dubblare/

https://www.biostock.se/2018/06/status-report-2curex-med-potential-att-skraddarsy-cancerbehandling/

http://aktiedrottningen.se/2019/05/22/2curex-potentiellt-nasta-femdubblare/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1252&v=I7UJvz84v20

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?