Post entry

Aarhus Karlshamns - Är det dags för ett kurslyft?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aarhus Karlshamns 97 kr

Fettillverkaren har inte varit trevlig att äga för de porföljinnehavare som velat vara aktien trogen. Den har i stort sett gått nedåt varje dag sedan utdelningen i april. Rapporten var svag och har bidragit till det tappade köpsuget.

Primärtrenden är entydigt fallande och starkt sluttande, men nu tangerar kursen den fallande trendlinje som sammanbinder topparna i dagsstapeln - på undersidan.

AarhusKarlsham har börjat konsolidera i tertiärperspektivet. Sedan den 23 juni har kursen jämnviktspendlat kring 98 kr.
Ibland har prisnivån varit över den kursen och ibland under. En trendlös oscillerade rörelse. Huruvida detta blir en bottenkurs återstår att se.

Fundamental bedömning

Börsveckan var positiv till fettföretaget, så sent som i mars 2009.

De skrev då att AarhusKarlshamns stora skulder var lite skrämmande, men att i den andra vågskålen ligger en värdering på P/E 8-9 för ett
hyggligt konjunkturstabilt bolag med vinstlyft i sikte.

Det var innan det svaga Q1 presenterades.

Halvårsskiftet

En teori, är att större fondförvaltare, som Swedbank bidragit till säljtrycket den senaste tiden. Förvaltarna vill visa upp fina innehav, och siffror inför årsskiftet, och passar då på att sälja ut förlustaktierna innan det är dags att skicka prospekten till andelsägarna.

Aarhus Karlshamns befinner sig på årslägsta, och det gör att de flesta innehavarna tvingats notera förluster på aktien inför årsskiftet. Säljtrycket skulle kunna förklaras av att fondförvaltarna rensar ut förlustakterna för att ta nya tag efter det viktiga halvårsskiftet

Nu är sexmånaders avstämningsdagen avklarad. Om teorin håller, skulle jag kunna tänka mig att samma fondintressenter återkommer till aktien nu i juli, men då på köpsidan.

Det skulle tala för några kronors kurslyft. I första hand till det psykologiska motståndet vid 100 kronor. (Dit är det tre kronor). På lite sikt borde även senaste tydliga toppnotering på 108 kr, kunna testas. Allt förutsatt att kurstrenden vänder.

Enligt en teknisk teori, behöver en aktie som fallit kraftigt under en längre period, tid för att skapa en bottenformation. Osäkerhet kommer att råda till dess att kursen får fäste.

Bottenfiske?

De som bottenfiskar måste göra det i fallande trend, och med medvetenheten om att samtliga som köpt AarhusKarlshamns tidigare i år, har haft fel beträffande kursutvecklingen. Det finns alltså många som sitter med latenta förluster. De kan tänkas vilja komma ur sitt rötägg, utifall att kursen skulle börja lyfta. Det skapar ett utbuds lock.

Jag tror på att bottenfiske kan bli lönsamt på nuvarande kursnivå och sätter målkursen till 108 kr.

--

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?