Post entry

ABB - stabilierar elsvängningar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

ABB 104 kr

Energistabiliseringsteknik

Vindkraftens baksida är att det skapas mycket energi de dagar det blåser, medan stillasusande perioder kan vara tämligen trista.

Den tidigare tekniken fungerar nästan som en gammaldags cykelgenerator. När man trampar på ordentligt lyser det bra, men när hjulet stannar vid stoppljus försvinner all lysförmåga.

ABB utvecklar teknik för att hantera produktionssvängningar och lagra överskottsenergin till dess att den behövs.

Ett energilagringssystem med seriekopplade litium-jon-batterier, tycks vara lösningen.

När det uppstår en brist på aktiv elström i nätet tillför anläggningen aktiv effekt tills det att ny generering har startats eller laster har kopplats ifrån. Det ger en stabil energitillgång.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article485970.ece

Ytterligare en fördel med att hålla stabiliteten uppe, är att ström kan skickas på långa avstånd så att kraftverken inte behöver ligga i omedelbar anslutning till storstadsområden.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article420018.ece

Genom att tygla och styra vindkaften öppnas nya möjligheter. Vindkraftverken kan då placeras på platser där det verkligen blåser, och energi lagras till dess att den behövs.

Många vindkraftverk är havsbaserade. Eftersom att vindkraften inte går att reglera, kan det vara svårt att ta tillvara på produkten. Därför behövs kraftlänkar som kan ta hand om all den elenergi som skapas vid höga vindhastigheter. Och när vinden är svag behövs tillgång till kompletterande kraftkällor som är lätta att reglera.

http://www.abb.se/cawp/seitp202/4faa435d850da346c1257419002c7e77.aspx

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?