Post entry

På det stormande hav

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det senaste året har jag praktiserat deviser som "sitt lugnt i båten", "köp och behåll" när det gäller aktiehandel. Långsiktighet. Vänta ut finanskris och lågkonjunktur. Köpt bolag vars långsiktiga verksamhet tycks sund (med reservation för mina egna felsgissningar). Det har lett till att min aktieportfölj just återhämtat sig från den värsta dippen och bara ligger någon procent minus.

En procent minus när index gått upp drygt 20 % hittills i år. En procent minus när några av de aktier jag har i portföljen gått upp 30 %, eller till och med 100 % i år. Det säger mig något. Det säger mig att aktivitet är att föredra, i alla fall psykologiskt. Därför gör jag nu en uppdelning av mitt innehav, jag delar upp det med avsikt på tiden, på kort och lång sikt. Bland bolagen på lång sikt ingår ABB och H&M till exempel. ABB är en riktig favorit, enligt min uppfattning, med tidlösa produkter. Man får hålla ett öga på företagsledningens extravaganser, och att de är ett fortsatt attraktivt företag för ingenjörerna.

Studsvik har till min sorg inte gått som man kan förvänta av en bransch i sådan medvind som kärnkraft. Trots framtidsutsikterna är risken stor, de projekt som har potential att åstadkomma stora vinster, har också potential att skapa stora förluster. Vilket inträffade för Studsvik under 2008. Tillväxten i konsultverksamheten räcker inte för att rädda brister i hårdvaruprojekt. Studsvik fick under stor vånda lämna portföljen, men jaghåller fortfarande ett öga på företaget.

Innehavet på kort sikt ska vara ett fåtal aktieslag åt gången, max tre. Där kommer jag att göra en enkel matematisk analys, enligt egen modell, där jag bestämmer mig för en lutning, samt en godkänd avvikelse. Så länge aktien följer den "kanal" som bildas på det sättet, kommer jag att behålla den. Vid avvikelse nedåt kommer jag att sälja. I den portföljen ingår för närvarande Millicom, Betsson samt Glycorex. Millicom överträffar min målkurva för tillfället, emedan Betsson sniffar på den undre linjen och varje dag med nöd och näppe hittills lyckats hålla sig kvar. Glycorex Transplantation är visserligen en aktie jag tänker behålla på lång sikt, men för tillfället ingår den även i det korta innehavet i väntan på ett godkännande från FDA.

Mitt innehav i portföljtävlingen kommer jag att styra enligt samma matematiska princip. Det är lättare att inte skapa relationer till aktier man egentligen inte äger.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?