Post entry

Abelco - tillgångar, skulder och framtid

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Abelco är idag lägre värderat än sitt innehav i Quickbit. Hur är det möjligt?

Notering: Analysen uppdaterad.

Inleder med att skriva att jag har ägt Abelco flera år och haft tilltro till ledning. Jag äger nu inte aktier.

Efter att jag läst igenom senaste två årens PM och rapporter samt granskat företagets balansräkning så kom jag fram till att detta är ett ganska svagt case vad jag kan se.

Hoppas att denna analys kan vara matnyttig för några av er.

Jag börjar med att gå igenom deras innehav de specificerar på sin hemsida.

AKTUELLA INVESTERINGAR

Hembad Sverige AB

Detta är en mångmiljoninvestering som de har haft i sin portfölj under lång tid.

Det har varit något av ett svart hål vad gäller ekonomi. Abelco har velat avveckla innehavet, men vad jag förstår har de aldrig lyckats hitta någon köpare. Det finns två alternativ för detta innehav, fortsatt att ha det kvar och fortsätta att ta förluster eller att avveckla bolaget helt. Enligt Abelcos hemsida står det "Planerad exit 2019". (Det har ej skett någon exit)

Här kan ni se att företaget gått med miljonförlust alla senaste år.

https://www.allabolag.se/5567224976/hembad-sverige-ab

Detta innehav borde värderas till 0 kronor.

Hotel Insider

Detta är en investering på åtminstone 4,1 miljoner kronor. (Initialt hette bolaget PrettyClose)

På deras Facebooksida är den senaste posten daterad till juli 2018, deras senaste review är ifrån januari 2018 (den är skriven av deras egna dåvarande vd!). Bolaget är av allt att döma upplöst och även deras vd har sedan dess slutat.

På Abelcos hemsida presenterar de detta som en trolig börsnoteringskandidat 2019, det skedde inte. Det kommer inte heller att ske då bolaget av allt att döma är nedlagt.

Detta innehav borde värderas till 0 kronor.

Mockfjärdshus

Abelco har försökt sälja detta i flera år. Ingen intresserad köpare har funnits. Bolaget har gått med förlust alla senaste år. På Abelcos hemsida står det att de planerar att notera eller avyttra innehavet under 2019. Detta är lite uppseendeväckande då företaget ser ut att blivit nerlagt 2018.

Här kan ni se att företaget gått med miljonförluster alla senaste år, samt att omsättningen gick ner till nära noll 2018.

https://www.allabolag.se/5568258296/mockfjardshus-ab

Detta innehav borde värderas till 0 kronor.

QuickBit

Enda innehavet av verkligt värde, men som redan givit Abelcos aktie en 100% uppgång senaste året. Quickbit är nu noterat. 

Värderingen av detta innehav kan ni följa själva då det är det enda transparenta innehavet. Jag kommer återkomma till detta innehav när det gäller bolagets totala värdering.

Real Holding AB

Detta bolag är i rekonstruktion, trolig konkurs. Något värde för Abelco finns inte alls längre.

Detta innehav borde värderas till 0 kronor.

TBS

Det har diskuterats om båttillverkning och båtbeställningar i flera år. Det enda konkreta som kommit fram är ett samarbetsavtal med Green Ferries. Green Ferries har dock lagt ner alla planer på att etablera sig i Sverige. De har lite verksamhet i Norge, dock ingen TBS-båt. Ledningen i Abelco har i flera år meddelat att TBS haft anbud ute på "en miljard". Facit kan nu säges att det inte blev en enda affär.

Ledningen i Abelco meddelande under hösten 2019 att det inte kommer bli någon båtförsäljning heller då inget rederi vill beställa en båt innan de sett (och provkört) en demonstrationsbåt först. TBS har inga pengar att bygga en båt som de inte får betalt för, så Abelco meddelade att ingen båt kommer byggas innan det finns finansiering till det. Finansieringsplan eller likvida medel saknas i nuläget. På Abelcos hemsida står det "En notering kan bli aktuell under 2018 eller 2019."

Någon notering av detta bolag är uteslutet. Värdering på detta innehav är svårt, men det är ytterst lite. Frågan är om det ens finns någon som skulle vilja ta över detta företag gratis då bolaget är skuldtyngt och saknar reella framtidsutsikter. De har gjort mångmiljonförluster under alla senaste år.

https://www.allabolag.se/5568591050/tbs-yard-ab

Detta innehav borde värderas till 0-5m kronor.

Zoomability

Detta är ett av få bolag som faktiskt noterats. Detta är dock mycket uppseendeväckande hanterat. Abelco investerade 1 miljon kronor. Zoomabilitys ekonomiska resultat var väldigt dåligt, så Zoomability var tvugna att genomföra ytterligare en stor nyemission, som då Abelco tackade nej till att deltaga i. När sedan bolaget väl noterades så blev det en mycket svag teckningsgrad. Då nyemissionen som Abelco inte deltog i spädde ut aktiernas värde så mycket så slutade det med att Abelcos innehav bara var värt ca 200kkr vid notering. Procentuellt en mycket dålig investering. 

Detta innehav borde värderas till ca 0,2m kronor.

Ytterligare bolag som inte finns listade på hemsidan:

Green Ideas

De saluför olika lösningar för papperskorgslösningar till kök, detta är vad jag kan se inte ett företag där några egentliga affärer har kommit igång. Omsättning är obefintlig och personal saknas. (Reservering för att siffror om senaste årets årsredovisning ej verkar finnas publicerade!)

https://www.proff.no/selskap/green-ideas-as/oslo/tekniske-konsulenter/IGGOH0K01OU/

Vopy

Detta innehav presenterades som ett superföretag som ska noteras på börsen omgående, med kommande miljonvinster och kundbas. Så mycket detaljer om bolaget finns inte och hemsidan är en generisk mall.

Jag reserverar mig för att jag kanske är får dåligt insatt i detta företag, men kan inte direkt se att det finns en färdig igångsatt affärsmodell för detta.

Oklar värdering på detta.

Portfölj och affärer

Totalt om Abelcos innehav kan man konstatera att det mesta är avvecklade eller nedlagda verksamheter. Det man kan se är att de flesta innehav år efter år slukat stora summor pengar, som nu är borta. Att man har haft kvar Hembad, Mockfjärdshus samt TBS år efter år trots skenande förluster är ju problematiskt. Att Abelco skulle ha kompetens inom alla dessa spretiga verksamhetsområden känns inte så troligt, så att de inte klarat av att hantera portföljen kanske är naturligt. Det finns få (om ens några) likheter mellan innehaven.

Abelco har gång efter annan genomfört nyemissioner för att få in pengar för att täcka sina löpande förluster.

Exempel på Abelcoaffärer: Abelco sålde aktier i QuickBit i december 2018 aktier för 2,4kr/styck, då de var i sådant desperat behov av likvider. De genomförde även en nyemission för att investera i Green Ideas samma år. Båda affärer är obegripliga och visat sig mycket dåliga.

Båda dessa affärer framgår av årsredovisning för 2018.

https://mb.cision.com/Main/15414/2794949/1034411.pdf

Var tog alla pengar vägen?

Företaget har i många år haft behov att täcka alla de löpande förluster som skett i bolagen plus finansiera sina egna lönekostnader. 

Att ta lån och genomföra nyemissioner har haft förödande konsekvenser för aktiekursen, men även för företagets balansräkning vilket kanske är mindre granskat.

Så här skriver dåvarande vd hösten 2019. "Fram till dess att koncern visar vinst så finansieras verksamheten genom upplåning, nyemissioner samt avyttring av tillgångar. ". Några utsikter att generera vinster i närtid är uteslutet. Så kommande finansiering kommer även fortsatt att ske genom att sälja bolag, ta mer lån eller genomföra nyemissioner. Alltså exakt vad som skett senaste åren.

Vad har allt detta då haft för konsekvenser?

I Abelcos balansräkning kan man se att koncernen har 40 miljoner kronor i balanserade fordringar. Detta är alltså inräknat i bolagets "vinst" redan utan att de fått några pengar för det, dessa fordringsbalanser är skulder som deras portföljbolag har till Abelco. Dessa pengar kommer troligen aldrig komma till Abelco då deras portföljbolag nästan samtliga är avvecklade. Hur säkra dessa fordringar är kanske man därför kan fundera på. Får se hur det ser ut i årsredovisningen nästa gång.

Om bolagets tillgångssida är allvarlig är bolagets skuldsida ännu mer allvarlig. Företaget är djupt skuldsatt, av deras Egna kapital och skulder på 100 miljoner kronor så framgår att enbart ca 17 miljoner kronor är att betrakta som eget kapital. Resten är därför att betrakta som skulder i olika form.

Se mer i bolagets senaste rapport:

https://mb.cision.com/Main/15414/2967424/1146433.pdf

Abelcos svaga ekonomi gjorde att de i höstas var tvungna att pantsätta sina aktier i Quickbit. Abelco tog ett lån på 15miljoner kronor, till 12% ränta. Lånet måste vara fullt återbetalt senast 31juli 2020. Dessa pengar finns inte i Abelcos kassa. Kommer Abelco inte kunna betala dessa 15miljoner+ränta i juli så har långivaren rätt att kräva nyemission i Abelco. Ett annat alternativ är ju att panten tvingas säljas, alltså Quickbitaktier.

https://mb.cision.com/Main/15414/2922099/1116359.pdf

AKTIEVÄRDE

Så vad är egentligen värdet av Abelco?

En vanlig uppfattning i många forum är att "Abelco nu är värderat lägre än innehavet i Quickbit" och att man därför borde uppvärdera Abelcoaktien, och den är köpvärd. Detta vore möjligen en korrekt analys om Abelco saknade skulder (och saknade löpande kostnader). Så är det dock inte. Abelcos balansräkning är ansträngd då de har höga kostnader och hög skuldsättning. Så man borde räkna av hela skulden mot tillgångarna för att få fram ett reellt värde på bolaget.

FATFISH

FatFish frågar sig någon? Hur kommer de in i bilden?

Fatfish är ett bolag som försökt notera sig i Stockholm i flera år utan att lyckas. De anser sig själva vara "missförstådda" i Australien, och därför söker sig till andra sidan jordklotet. Här i intervju med DI Digital

https://digital.di.se/artikel/de-tar-sin-startupfabrik-fran-singapore-till-stockholm-ska-listas-pa-first-north

Deras noteringsplaner kan följas här.

https://nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/fatfish_global_ventures_ab/1866

Fatfish egna aktie, noterad i Australien, har haft en negativ utveckling. Bolaget har ticker FFG, på börsen ASX.

https://www.tradingview.com/x/CB4j3hBr/

Affären: Abelco köpte Fatfish med egna aktier som betalning. Detta skedde genom att Abelco genomförde en nyemission på över 100%. Abelcos aktieantal mer än dubblerades alltså. Dessa nya abelcoaktier gick till Fatfish ägare. Så i realiteten är Abelco övertaget av Fatfish nu.

https://news.cision.com/se/abelco-investment-group/r/abelco-och-fatfish-global-ventures-gar-samman-for-att-skapa-ett-ledande-investeringsbolag-med-intern,c2955779

Hur man ska värdera "nya" Abelco är svårt, men då aktieantalet dubblats samtidigt som Fatfish innehav har tillkommit så borde det vara i grunden oförändrat mot innan Fatfishaffären.

Några utsikter att generera vinster finns inte i närtid (förutom att sälja innehav) och en försäljning av Quickbit kommer kanske närmare då lån måste återbetalas.

Får se vad Abelcos nya VD kan presentera under våren.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?