Post entry

Ackumulera vs köp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har noterat att den vanligaste rekommendationen är "köp".

I de flesta fall handlar det om spekulativa köp, där aktien implicit förväntas gå upp mycket i nära tid. Det ger ett intryck av att nu är det bråttom att komma in i aktien. De som följer köpråden blir säkert ofta besvikna om kursen går ner efter att de köpt, fastän de borde vara glada att kunna köpa mer om analysen är riktig.

En alternativ rekommendation borde kunna vara ackumulera. Det finns aktier som har stora chanser att bli mycket goda investeringar, men som är undervärderade av marknaden. Sådana aktier kan komma in i perioder då de sjunker i pris, utan att det egentligen finns någon motivation för det. Spekulanterna vill inte vänta helt enkelt. En rekommendation i en sådan aktie kunde helt enkelt vara att ackumulera, köp lite grand över tid och behåll, även om aktien går ner. Går aktien ner så gläd dig över att kunna köpa billigare. Värdet av rådet hänger på om analysen är riktig. Är företaget undervärderat? Finns det kanske psykologiska orsaker till nergången?

Kanske finns det också förklaringar i den allmänna stämningen. Småbolag drabbas ofta hårt vid börsoro, men de stiger ofta bra när klimatet ändrar sig, givet att skälen att köpa fortfarande är starka.

Finn ut orsakssammanhangen, läs på och försök hitta de aktier som är värda att samla på sig av. De är inte nödvändigtvis de som kommer ha gått upp mest till nästa vecka.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?