Post entry

AcouSort - Del 3 - Forskningsinstrumenten som revolutionerar labben

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AcouSort har utvecklat två forskningsinstrument: AcouTrap och AcouWash.

  1. AcouSort – Inledning
  2. Historia, Forskningen, teknologin och dess tillämpningar
  3. AcouTrap och AcouWash
  4. OEM – Den stora potentialen
  5. Människorna bakom företaget
  6. AcouSort i framtiden

AcouTrap

AcouTrap är en bänktopp-maskin som används för att fånga upp ytterst små partiklar / celler ner till några mikrometer i storlek från en vätska.

Vill man fånga ännu mindre partiklar (ex. bakterier, extracellulära vesiklar, exosomer och nanopartiklar) används seed-partiklar i vätskan, dvs ytterst små ”plastbollar” som hålls fast av akustiken som sedan partiklarna dras fast till och anrikas.

Enkelt förklarat flödar en vätska genom en mikrokanal i storleken 0,5mm. Under mikrokanalen sitter en specialhögtalare (piezo) fastlimmad för att skapa en resonans i kanalen med vätskan. Resonansen gör att partiklarna man är ute efter stannar upp och fastnar i mikrokanalen men vätskan fortsätter flöda förbi. När partiklarna är fångade i önskad mängd stängs akustiken av och partiklarna släpps ned i önskad brunn i well-plattan. På detta sätt fångar man upp önskade partiklar ur en vätska, tex. celler.

AcouTrap är utrustad med ett X/Y-bord vilket gör att man via ett datorprogram kan sortera ut partiklar i en 96 brunnars well-platta.

Idag är centrifugen det verktyg som används som ”gold standard” för att separera ur celler och partiklar ur blod eller andra vätskor. På grund av olika densitet och massa av partiklar i vätska kan man genom centrifugalkraft få en separering i ett provrör och på så sätt isolera önskade celler / partiklar.

Detta är en klumpig process som skadar celler, kräver stor volym och resultatet är helt beroende av operatörens kompetens.

De stora fördelarna med AcouTrap mot konventionell process med centrifug

  • Klarar låg partikel-/cellkoncentration
  • Automatisering – mindre manuellt arbete
  • Standardisering – samma resultat varje gång
  • Processen skadar inte celler / extracellulära vesiklar / exosomer
  • Snabbhet, 25 µl/min
  • Inbyggd tvätt med PBS
  • Klarar liten volym vilket öppnar för möjligheten att forska på bio-banker

Den stora potentialen för AcouTrap - Extracellular Vesicles.

För att förstå varför det är så otroligt spännande och vilka möjligheter AcouSort här har måste vi ta det från början.

Allt började med ett Nobelpris i Medicin 2013.

Läs följande artiklar och se framförallt filmerna för att förstå.

Om ni nu tittat på filmerna och läst artiklarna ovan så förstår ni den enorma potentialen med exosomer inom framtida diagnostik. Det forskas oerhört mycket på området och det pågår forskning bland 500-800 forskargrupper globalt där just isoleringen av partiklarna är en stor utmaning. I stort sett alla bigpharma-bolag forskar aktivt inom området.

Vart kommer då AcouSort in i detta?

För att kunna genomföra forskning på vesiklar / exosomer måste dessa fångas upp från blod / kroppsvätskor. Dessa är ytterst små partiklar där exosomerna är mellan 40 – 100 nm (nanometer).

1 nanometer = 0,000001 millimeter.

Som ni förstår är det en enorm utmaning att isolera dessa små partiklar. Hittills har ultracentrifugering i flera olika steg varit den metod som använts flitigast. Som vi vet sedan tidigare är centrifuger inte snälla mot partiklarna och processen tar flera timmar.

Jag tycker denna text förklarar läget hos forskarna idag, en enkel metod måste till så resurserna kan läggas på forkningen istället för att bara lyckas isolera. Jag vill nog påstå att AcouTrap är just en sådan ”universal method”:

An ideal method for isolation of EVs should be relatively simple and inexpensive and should not require a complex or expensive equipment and should be relatively fast and allow for isolation of EVs from a large number of samples. Overall, it might not be possible to develop a universal method for EV isolation but the available standard methods applicable towards solving particular types of problems should be developed and approved. Development of such methods for EV isolation aimed at applying them in diverse scientific and clinical studies is currently a high priority task.” https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/8545347/

En fördel som hos fler kunder kommer vara avgörande är att den just klarar väldigt små volymer, vilket öppnar upp för forskning på bio-banker vilket inte går med centrifuger:

“The development of acoustic seed-trapping for nanoparticle preparation now opens up a Holy Grail for biomarker research and diagnostics in small sample volumes (50-200 uL) which are not accessible for ultra centrifugation and hence extensive studies of extracellular vesicles in cryopreserved biobank samples based on large population-based cohorts may now be possible.”

http://www.nanopt.org/16EN/Keynotes/nanoPT2016_Laurell.pdf

Se Torsten prata om potentialen för AcouTrap.

Läsvärda publikationer

En användare av AcouTrap: http://acousort.com/products/acoutrap/364-2/

AcouTrap kommer bli ett mycket viktigt verktyg för den fortsatta forskningen inom Extracellular Vesicles världen över. Det är just isoleringen som är den stora utmaningen idag och det krävs automatiserade verktyg för att forskningen ska fortlöpa.

AcouTrap är CE-märkt och ingår just nu i större forskning på Lunds Universitet som kommer generera publikationer som ytterligare evidens på de stora fördelarna.

4st AcouTraps är sålda.

Under hösten ska de placera ut system hos "Key Opinion Leaders" för provkörning under en begränsad tid.

AcouWash

AcouWash används för att koncentrera celler, flytta dem från en vätska till en annan eller separera dem baserade på storlek eller densitet eller kompressibilitet.

Fördelarna jämfört mot centrifugering är enligt AcouSort att den klarar mycket lägre koncentration av celler och hanterar även mycket känsligare celler.

En körning i AcouWash ersätter tre körningar på centrifug för att uppnå samma renhet.

Jag ser även här en mycket stor nytta med att man kan standardisera celltvätten. Samma resultat varje gång oberoende av operatör.

Söker man på cell wash på Youtube ser man hur pass manuell och tidskrävande hanteringen är med centrifugen. Ett exempel: https://www.youtube.com/watch?v=ASIN89QWjMo&t=4s

Ett system har sålts till amerikanska NIH, som börjat använda systemet tidigare i år. NIH (National Institutes of Health) är störst i världen på forskning inom biomedicin och är verkligen en drömkund för AcouSort.

AcouSort fick med denna beställning ett generellt godkännande från System of Award Management som leverantör till den amerikanska regeringen och dess institutioner. Detta kommer att underlätta mycket vid framtida beställningar från liknande kunder.

Dessutom samarbetar AcouSort med NIH för att ta fram en ytterligare applikation som kan komma att användas i klinik.

NIH ligger för övrigt i Maryland, där AcouSort under året etablerar sitt dotterbolag. NIH är och kommer vara en mycket viktig referenskund.

Jag är väldigt nyfiken på vilka applikationer AcouWash är tänkt att användas till här. Vill man kvalitetssäkra celltvätten i en studie skulle jag föredra ett slutet system med samma resultat varje körning mot den manuella hantering det innebär med centrifug, kanske är det just detta de vill testa? Vi kommer nog snart få veta.

AcouWash finns även som OEM-modul för integration i diagnos- och analyssystem. (Mer om detta i Del 4)

Sammanfattning

AcouSort har alltså här två färdigutvecklade produkter som just nu genomgår tester av forskare som kommer generera publikationer.

Produkterna revolutionerar arbetet på labben och kommer vara väldigt betydelsefulla för framtidens forskning inom extracellular vesicles men även inom alla områden där celler / partiklar behöver separeras eller tvättas.

Detta är processer som appliceras i mer eller mindre alla labb dagligen.

Enbart hur långt de kommit med AcouTrap och AcouWash motiverar för mig ett börsvärde minst dubbelt upp mot dagens. Det är enkelt att jämföra mot andra bolag som fortfarande är i utvecklingsfas där marknaden värderar bolagen 2-5 gånger högre.

Risk / Reward är just nu osedvanligt attraktiv för ett bolag med den fundamentala grund inom denna bransch som AcouSort verkar.

I nästa avsnitt går vi igenom OEM, det som jag tycker skapar de riktigt stora möjligheterna för företaget. Inom OEM använder man samma teknologi men paketerad i moduler för integration i kunders produkter.

Jag vill tydligt poängtera att jag inte har någon profession i området utan har fått läsa mig till allt. Jag kommer därför säkert använda vetenskapliga termer felaktigt och använda slarviga liknelser för att förklara så begripligt som möjligt. Se inte detta som ett råd att investera, gör egen analys och bedömning. All handel med aktier innebär risker. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?