Post entry

Active Biotech: Det kokar i köket

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktiekursen i Active Biotech har svängt rejält den senaste tiden. I förra veckan bröt vi igenom 70-nivån och satte 2-årshögsta runt 76 kronor. Igår publicerade Danske Bank en säljrekommendation och aktien föll 5% till 71 kronor. Fallet fortsatte på förmiddagen idag till som lägst 66,50 men efter ett mäktigt rally stängde aktien nära dagshögsta, +4% till 74 kronor. Det är lätt att bli vimmelkantig av svängningarna och jag försöker i denna blogg bena ut vad som händer rent fundamentalt.

Sedan i början av september har jag i tre bloggar försökt beskriva vilken enorm trigger som väntar i Active Biotech. I oktober eller november väntas CHMPs rekommendation för Laquinimod inom RRMS (relapsande, remitterande multipel scleros). Min tro är att Active kommer värderas upp rejält vid grönt ljus. Aktien har trendat starkt på denna dryga månad och stigit stadigt, med som mest 30%.

Så igår dök Danske Banks säljrekommendation upp. Det märkliga med denna var att Danske ligger ÖVER consensus för både LAQ inom RRMS och för TASQ inom prostatacancer. De har dessutom ett LÄGRE avkastningskrav än de flesta analytiker. Och som grädde på moset räknar de med milstolpar från en framtida partner för TASQ i de regioner produkten fortfarande är outlicenserad på 15 kronor per aktie, sannolikhetsjusterat. Hur man då kan komma fram till ett så lågt värde som 55 kronor är omöjligt. Att värdera TASQ till 14 kronor per aktie är ju rent absurt, eftersom det implicerar att värdet av det befintliga Ipsenavtalet är -1 krona per aktie! När orimligheten i Danske Banks analys så sakteliga började sjunka in tvärvände aktien. Det verkar som om Danske Bank har räknat fel. Med Danskes antaganden (Peak sales på 1,6 miljarder dollar för LAQ i RRMS och 700 miljoner dollar för TASQ i prostatacancer och 12,5% avkastningskrav) borde rimligen riktkursen hamna långt över 100 kronor per aktie. Tydligen har analytikern inte velat dela med sig av sin modell till kunder som undrat hur han har räknat. Kandidat till titeln "Årets kalkonanalys"?

Rörelsen tillbaka mot toppen under eftermiddagen idag var således naturlig. Vidare fanns det ytterligare minst två anledningar till haussen:

  • Nordea anordnade under förmiddagen ett seminarium tillsammans med Professor Jan-Erik Damber, den ledande experten på prostatacancer i Sverige. Prof Damber tror starkt på TASQ och molekylens egenskaper (immunomodulerande, angiogenes och anti-metastaserande) samt tycker att biverkningsprofilen är gynnsam relativt alternativen. På frågan om var professorn ser TASQ i behandlingskedjan svarar han att TASQ kan bli förstavalet efter att hormonbehandling fallerat, givet att fas III lyckas. Om detta stämmer kan TASQ uppnå en peak sales på ett minst par miljarder dollar enligt min bedömning.

  • I en Bloomberg intervju med en av TEVAs styrelsemedlemmar Chain Hurvitz idag, uttryckte denne sig på följande sätt: "Now that we all feel more comfortable with what's cooking in the kitchen, there could be a few deals in the hundreds-of-millions of dollars to 1-billion-dollar range". Vad är det som kokar i köket? Min tolkning av detta är att TEVA nu definitivt är säkra på att EMA kommer godkänna LAQ.

Det finns ytterligare saker som tyder på att CHMP nu är redo att rekommendera LAQ. Imorgon anordnar EMA en workshop i London där de senaste rönen inom MS ska diskuteras. Intressant nog verkar fokus ligga på disabilitet, biomarkörer och så kallade "Quality of Life-faktorer" snarare än relapser, vilket återigen är till LAQs fördel.

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Agenda/2013/10/WC500151675.pdf

Så om någon tvivlar på min ståndpunkt: Det är min fasta övertygelse att CHMP rekommenderar LAQ och det sker troligen på oktobermötet som börjar nästa vecka, eller på novembermötet. Ett godkännande med en unik label där LAQ blir marknadens enda MS-läkemedel med effekt på disabilitet kommer sätta igång en kedjereaktion som tar aktien mot i 150-200 kronor snabbt.

1) Aktiemarknaden måste förhålla sig till att risken i Active har gått ner dramatiskt.

2) Analytiker som varit passiva i månader måste sätta sig ner och skriva om Active.

3) Den stora blankningsposition som finns på 1,5 miljoner aktier får svårt att rättfärdiga sig.

4) Alla förvaltare som ligger underviktade får svårt att hålla fast vid denna position.

5) TEVA håller sin stora R&D-dag i november eller december. Vad ska de prata om då tro? Det kommer bli en enda lång klang och jubelfest för LAQ. Det är fullt möjligt att TEVA annonserar ett pärlband av nya studier för LAQ inom Alzheimers, progressiv MS, Huntingtons sjukdom, Crohns och Lupus. Givet att LAQ vid detta tillfälle är ett av EMA godkänt läkemedel kan TEVA gå direkt till registreringsgrundande studier för att erhålla en så kallad "label extension" för LAQ. Med andra ord kanske man kan gå direkt till fas III eller iallafall en fas II/III.

Sitter därefter fas III-studien för TASQ under 2014 med goda resultat, så kommer Active Biotech rusa till enorma höjder. Det finns scenarios man knappt vågar räkna på, där TASQ går att använda i andra solida tumörer, där marknaden börjar diskontera att LAQ blir en standardkomponent i kombination med flera av de stora läkemedlen inom MS. Att det funkar i Alzheimers och Crohns. I sådana blue-blue sky scenarier kan aktien tiodubblas. Allt kommer sannolikt inte att funka. Men tillräckligt mycket för att aktien fortsatt är ett fantastiskt köp anser jag. Följdaktligen ökade jag min position rejält på dippen idag. Tiden får utvisa hur bra detta kan bli och inom kort ska vi få reda på vad som kokar i köket.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?