Post entry

Aerocrine: Möte med nye VD

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under nye VD Scott Myers är Aerocrine är på väg att omvandlas forskningsbolag med slumrande omsättning till en slipad tillväxtmaskin. De första indikationerna på detta kan förhoppningsvis skönjas i 3Q-rapporten om en knapp månad.

Jag träffade Aerocrines nye VD Scott Myers igår;

  • Scott är ett energiknippe och har dragit in på Aerocrine som en virvelvind. Han är i full färd med att stöpa om bolaget från ett akademiskt drivet forskningsbolag till ett kommersiellt drivet medtechbolag. De första 14 åren i bolagets historia har handlat mycket om att utveckla metoden, erhålla stöd från key opinion makers, arbeta för att det görs studier som använder FENO, samt att få in metoden i kliniska riktlinjer från inflytelserika organisationer såsom ATS. Nu börjar en helt ny era där allt handlar om kommersialisering - sälja, sälja sälja, framförallt i USA. Det känns därför klockrent att bolaget nu sköts av en amerikansk VD med erfarenheter av organisationsbyggande och lansering av nya produkter.

  • I nuläget fokuserar Aerocrine på en utbyggnad av den egna organisationen. Aerocrine vill själva ta hand om de 10.000-12.000 specialistläkare som finns i USA. Här tror jag man kan se betydande försäljningsframgångar de kommande kvartalen även utan reimbursement från försäkringsbolagen. Det är även viktigt att dessa läkare använder FENO och skickar betalningskrav till försäkringsbolagen för att därigenom öka pressen på dessa att börja reimbursa FENO-tester. För att nå specialistläkarna krävs betydligt större organisation än vad bolaget har idag och fokus de kommande kvartalen kommer vara att bygga upp denna organisation. Vi kommer se den amerikanska säljstyrkan öka kraftigt i antal från dagens nivå. När reimbursement faller på plats kommer det krävas ett distributionsavtal med en större aktör för att penetrera den stora massan av allmänläkare som behandlar astma (80.000 i USA).

  • Beträffande reimbursement är bolaget optimistiskt. Fokus ligger på de 6-7 största försäkringsbolagen såsom Wellpoint, Aetna, Kaiser, Cigna, BlueCross/Blueshield och UnitedHealth. När dessa stöder reimbursement väntas svansen av de mellanstora och mindre försäkringsbolagen följa efter bland annat av konkurrensskäl. De olika försäkringsbolagen har olika sätt att göra policyförändringar på. Vissa har en "no meet policy" med industriella aktörer. I dessa fall har Aerocrine således begränsad insyn i när reimbursement kan komma. Andra är mer öppna och bjuder in föreläsare, som Aerocrine i viss mån kan påverka. Här har Aerocrine bättre insyn i processen. Min gissning är att ett flertal positiva reimbursementbeslut kommer inom 18 månader, vissa snabbare än så.

  • VD är som sagt väldigt mån om att smida medan järnet är varmt. Rekommendationen från ATS är mycket positiv och bolaget har ett fönster på kanske tre år där de kan arbeta i princip utan konkurrens, framförallt i USA. Ingen av de europeiska konkurrenterna Bedfont eller Medisoft utgör något hot; deras produkter är långt efter Aerocrines och produktutvecklingen obefintlig. VD är entusiastisk över utvecklingssamarbetet med Panasonic och nästa generations instrument. VD är förtegen beträffande timing för lansering, men om den ursprungliga tidsplanen håller kan den första produkten från Panasonicsamarbetet lanseras under 2012.

  • Den närmaste kvartalen bör bolaget kunna visa kraftigt försäljningstillväxt i USA, från en låg nivå. Mina "guesstimates" är cirka 25 miljoner kronor i omsättning för 3Q och 30 miljoner kronor för 4Q. Känslan jag fick igår är att det kan bli bättre än så, framförallt i 4Q. Expansionen kostar dock och bolagets resultat kommer försämras innan det blir bättre. Jag gissar på -35 miljoner kronor för 3Q och -40 miljoner kronor för 4Q.

- Sammanfattningsvis känner jag mig stärkt i min uppfattning att det är nu det händer för bolaget. För småsparare finns det kanske ännu lite tid att vänta, men för en större aktör (fond) som vill köpa aktier för 10-20 miljoner kronor är det nu man ska agera. När 3Q och framförallt 4Q rapporteras kommer det bli uppenbart att tillväxten tar fart. Då kan det gå fort upp till årshögsta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?